Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Suplementacja w ciąży a wytyczne ekspertów. Poznaj kluczowe składniki dla mamy i dziecka 👇
SPRAWDŹ
Partner Akcji

DHA z alg czy ryb? Sprawdzamy, dlaczego DHA z alg zyskuje na popularności wśród przyszłych mam.
SPRAWDŹ
Partner Akcji

Przytłoczona zbyt wieloma zaleceniami?
Poznaj 7 składników rekomendowanych przez ginekologów w jednej formule👌
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W oczekiwaniu na testowanie Ex-testerki. Cudzie trwaj
Odpowiedz

Ex-testerki. Cudzie trwaj

Oceń ten wątek:
  • Lena21 Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2018, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Luna to leżenie wiadomo nie jest spełnieniem marzeń, ale jak trzeba to trzeba, trzymam kciuki

Dziewczyny, które już rodziły co faktycznie przydało Wam się w szpitalu ? Spakowałam torbę i już sama nie wiem :) może jeszcze cis ciekawego podpowiecie ?

• Rucola Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2018, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jak macie jeszcze siłę to proszę o kciuki. Czekam pod gabinetem...

Bajkaaa, Lunaris, nick nieaktualny, summer86, nick nieaktualny, nick nieaktualny, Jeżowa, Lusesita, Emiilka, pilik lubią tę wiadomość

#wegemama#wegerodzinawkomplecie
    Synek 💚 31.08.2018r.
    Córeczka i Synek 💜💙 7.01.2021
  • Phnappy Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2018, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nika WOW :D w sensie wow na śliczną córcie :* i wow na długość usg i ilość zdjęć :) w Medicover to 15 minut na jednego, więc mieliśmy 30 minut dwa :) a zdjęć to mam chyba z 1,5 metra :D

Ja w ogóle nie mam podanego ryzyka przedwczesnego porodu - ale wiesz pewnie jaki ja mam stosunek do teorii prawdopodobieństwa teraz :)
    Co ma na to wpływ? Wyniki z krwi? Wiesz może?
    Ale dobrze, że wiesz, że jest podwyższone ryzyko - będziesz pod większą obserwacją lekarzy i będą dmuchać na zimne.

ckai43r8zmly7il4.png

staramy się już ponad 2 lata :( - udało się!!
    aktualnie 2 cykl z CLO (pierwszy bez owu) - szczęśliwy podwójnie <3
    Maj 2017 - 13tc (8tc) poronienie zatrzymane :(
  • Phnappy Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2018, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rucola kciuki zaciśnięte!!!

ckai43r8zmly7il4.png

• JuicyB Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2018, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lena21 wrote:
    Luna to leżenie wiadomo nie jest spełnieniem marzeń, ale jak trzeba to trzeba, trzymam kciuki

Dziewczyny, które już rodziły co faktycznie przydało Wam się w szpitalu ? Spakowałam torbę i już sama nie wiem :) może jeszcze cis ciekawego podpowiecie ?

Z takich nieoczywistych rzeczy - stopery do uszu :)

Lena21 lubi tę wiadomość

age.png
  • Karma88 Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2018, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rucola moje kciuki zacisniete!!!

Emilka <3

gg649vvjtg0z1oj0.png

Od 09.2013:02.2014-5t6dc <3 07.2015-12tc <3
    MTHFR A1298C+C667T+PAI-1 4G-hetero, immunologia
  • Phnappy Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2018, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam pytanie o połówkowe - chcę kupić bilety lotnicze na wakacje i termin idealny dla nas to między 19+2 a 20+6. Jak to się ma w kontekście połówkowych? Wtedy lepiej zrobić przed czy po? To ostatni dzwonek na wakacje dla nas i tak się zastanawiam jak to pogodzić z połówkowymi.

ckai43r8zmly7il4.png

• Bajkaaa Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2018, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Phnappy wrote:
    Mam pytanie o połówkowe - chcę kupić bilety lotnicze na wakacje i termin idealny dla nas to między 19+2 a 20+6. Jak to się ma w kontekście połówkowych? Wtedy lepiej zrobić przed czy po? To ostatni dzwonek na wakacje dla nas i tak się zastanawiam jak to pogodzić z połówkowymi.
    Spokojnie po możesz się umówić :)

Phnappy, pilik lubią tę wiadomość

bhywdf9hizoki5ai.png
    Córeczka <3 Zosieńka <3
  • Lena21 Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2018, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rucola kciuki ;)

Phnappy wg mnie połówkowe po tym terminie, tak przynajmniej u mnie mówili gdzie robiłam

Phnappy lubi tę wiadomość

• Lunaris Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2018, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rucola kciuki!

Jedyna rzecz jakiej mnie zabrakło w torbie to jedzenia! Zjadłam śniadanie i zgłosiłam się do szpitala a już po godzinie byłam na wywołaniu porodu na trakcie. Na położnictwo trafiłam o 22 wiec nie dostałam w tym dniu żadnego posiłku. Miałam tylko kroplówki i piłam wodę. Po porodzie byłam POTWORNIE głodna- zjadłam mamie z torby wszystko co miała i żałowałam że nie spakowałam kanapek jak radziła mi koleżanka (myślałam że przesadza).

Poza tym miałam wszystko to co już dziewczyny opisywały:rzeczy dla siebie(koszule wzięłam 3 jak się okazało za mało), kosmetyki, dokumenty +pampersy i ubranka dla dziecka (były potrzebne w moim szpitalu).

Lena21 lubi tę wiadomość

age.png

[/url]
    age.png
    06.2005 9tc [*] <3
  • Phnappy Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2018, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No dobra, może lepiej jeszcze tfu tfu tfu do czegoś znowu się przyczepią i będę się stresować na wyjeździe.
    Oczywiście przed wyjazdem pójdę na wizytę czy na pewno mogę jechać.

ckai43r8zmly7il4.png

• StaraczkaNika Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2018, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Phnappy wrote:
    Nika WOW :D w sensie wow na śliczną córcie :* i wow na długość usg i ilość zdjęć :) w Medicover to 15 minut na jednego, więc mieliśmy 30 minut dwa :) a zdjęć to mam chyba z 1,5 metra :D

Ja w ogóle nie mam podanego ryzyka przedwczesnego porodu - ale wiesz pewnie jaki ja mam stosunek do teorii prawdopodobieństwa teraz :)
    Co ma na to wpływ? Wyniki z krwi? Wiesz może?
    Ale dobrze, że wiesz, że jest podwyższone ryzyko - będziesz pod większą obserwacją lekarzy i będą dmuchać na zimne.
    U mnie na to ryzyko się złożyły:
    1) wcześniejsze poronienie
    2) długość szyjki (to najbardziej, bo jakbym miała o 1 cm dluższą to ryzyko by było 1:500)
    3) wynik f-bhcg (nisko mi wyszło)

Wydaje mi się że jeśli masz ładną szyjkę to ryzyko jest minimalne i nie musisz się martwić ;)

4 lata starań (PCOS, IO, mutacje - lekka trombofilia, hiperprolaktynemia, ANA++, leniwy mąż);
    [*] 01.2018 - córeczka
    uM80p1.png
  • StaraczkaNika Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2018, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Phnappy wrote:
    Po. U nas doktor powiedział że najlepiej 20-22 tc, więc spokojnie zdążysz wrócić na badanie z pięknie opalonym brzuszkiem ;)

4 lata starań (PCOS, IO, mutacje - lekka trombofilia, hiperprolaktynemia, ANA++, leniwy mąż);
    [*] 01.2018 - córeczka
    uM80p1.png
  • Phnappy Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2018, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Plan na wieczór:

1. otwieram nowy arkusz w Excelu
    2. zaczynam wypisywać wyprawkę

:D :D :D

Nika będzie opalony :) mam b. ciemną karnację + wybieramy się do Chorwacji :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 czerwca 2018, 20:37

Bajkaaa, pilik, StaraczkaNika, Karma88 lubią tę wiadomość

ckai43r8zmly7il4.png

• Bajkaaa Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2018, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nika ale to ryzyko porodu przedwczesnego to też taki pić na wodę wg mnie bo mi wyszło że mam małe ryzyko a rzeczywistość jest jaka jest także wg mnie to trzeba dbać o siebie i się oszczędzać ale nie patrzeć tak w te wyliczenia :)

Aha pamiętacie jak ja chciałam jechać w czerwcu na weekend gdzieś? To pojechałam do Krakowa :) na więcej niż weekend

bhywdf9hizoki5ai.png
    Córeczka <3 Zosieńka <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 czerwca 2018, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lunaris czasem mnie zaboli ale to takie delikatne uklucie i tyle..

Ruth lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 czerwca 2018, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lena21 wrote:

Woda, kubek, sztućce, talerz, słuchawki do telefonu, pieczywo, coś do chleba, masło, cukier, sól

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 czerwca 2018, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rucola kciuki !

• Lena21 Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2018, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiem, że różne jest do niej podejście, ale że temat szyjkowy jest u nas ciagle na czasie wrzucam część artykułu od mamyginekolog:

Aby chociaż wykryć tą 1/3 kobiet u których jest ryzyko porodu przedwczesnego – badanie szyjki macicy musi odbyć się w bardzo ścisłe określonych warunkach:

– Pomiar szyjki macicy powinien być między 18-22 tygodniem ciąży,
    – powinien być zrobiony w USG,
    – badanie USG powinno być przezpochwowe,
    – podczas badania pęcherz moczowy powinien być pusty.

Tylko tak wykonane badanie jest uważane za miarodajne i tylko wyniki takiego pomiaru można dalej interpretować zgodnie z pracami naukowymi.

Jaka jest zatem ta interpretacja?

Szyjka macicy powinna mieć powyżej 25mm – wtedy nie stosujemy żadnej profilaktyki i ryzyko porodu przedwczesnego jest uważane za 1%.

Jeżeli szyjka ma mniej niż 25 mm powinniśmy pacjentce zaproponować jedną z trzech możliwych „metod profilaktycznych”.

Za najbardziej skuteczny jest obecnie uważany progesteron – zazwyczaj podawany dopochwowo – który według różnych badań zmniejsza ryzyko porodu przedwczesnego u kobiet ze zwiększonym ryzykiem o około połowę.

Kilka lat temu bardzo „modne” było zakładanie pessarów szyjkowych. W ostatnich latach ukazało się kilka badań która dają bardzo sprzeczne wyniki. Jedne mówią, że pessar znacznie, nawet do 75%, zmniejsza ryzyko porodu przedwczesnego, a inne mówią, że pessar zupełnie nie pomaga. Szczerze, obecnie po prostu nie wiemy czy założenie pessara jest korzystne czy nie.
    Często zakładamy pessar na zasadzie – „nie zaszkodzi, a nuż pomoże”

Trzecią – najrzadziej już stosowaną metodą profilaktyki porodu przedwczesnego jest szew szyjkowy. Kiedyś stosowany rutynowo, obecnie szew szyjkowy zaleca się tylko u kobiet z jednym lub więcej porodami przedwczesnymi w wywiadzie – oraz jako tak zwany szew ratunkowy u kobiet z znacznie skróconą szyjka macicy w drugim trymestrze. Co to znaczy znacznie? Każdy lekarz może to inaczej interpretować – według mnie jest to szyjka krótsza niż 15mm.

Na koniec jednak chce napisać coś optymistycznego.

Często kobiety słyszą od lekarza, że mają skróconą szyjkę – przez te słowa mają przed oczami najgorsze wizje urodzenia wcześniaka.
    Niech poniższa statystyka was pocieszy
    – Szyjka powyżej 25 mm w połowie ciąży– ryzyko porodu przedwczesnego 1%,
    – Szyjka 16-25 mm w połowie ciąży – ryzyko porodu przedwczesnego 4%,
    – Szyjka 15-10 mm – ryzyko porodu przedwczesnego 25%,
    – Szyjka poniżej 10 mm w połowie ciąży – ryzyko porodu przedwczesnego 90%.

Skrócenie szyjki macicy poniżej 10 mm w połowie ciąży – zdarza się bardzo rzadko – osobiście widzę taką pacjentkę prawdopodobnie raz na kilka miesięcy.

Ale co zrobić aby uchronić się przed porodem przedwczesnym?
    Regularnie chodzić do ginekologa w ciąży – wykonywać wszystkie zalecone badania.
    Nie wiem czy wiecie ale w Polsce, ze względu na bardzo dobrą opiekę nad kobietą ciężarną (oczywiście poza jakimiś skrajnymi wyjątkami) – mamy jeden z najniższych współczynników porodów przedwczesnych w Europie!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 czerwca 2018, 21:07

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 czerwca 2018, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się akurat nie zgadzam z tym, że powyżej 25 mm jest ok i nie trzeba stosować żadnej profilaktyki. Mi w ciągu doby szyjka się skróciła ponad cm a parę dni później rozwarcie i to spore. Wobec tego trochę ciężko mi się zgodzić z moim ginem, że czekamy. Jednak z drugiej strony zgadzam się z nim co do tego, że co ma się stać to i tak się stanie. Mimo tak fatalnej sytuacji urodziłam w 36, więc mi dziś mówił, że liczy u mnie na 34. Jednak mimo to chciałabym mieć chociaż pessar :(

‹‹ 773 774 775 776 777 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również: