Ex-testerki. Cudzie trwaj
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny jak macie jeszcze siłę to proszę o kciuki. Czekam pod gabinetem...
Bajkaaa, Lunaris, Minie Black, summer86, lamka, Aga9090, Jeżowa, Lusesita, Emiilka, pilik lubią tę wiadomość
#wegemama#wegerodzinawkomplecie
Synek 💚 31.08.2018r.
Córeczka i Synek 💜💙 7.01.2021 -
Nika WOW
w sensie wow na śliczną córcie :* i wow na długość usg i ilość zdjęć
w Medicover to 15 minut na jednego, więc mieliśmy 30 minut dwa
a zdjęć to mam chyba z 1,5 metra
Ja w ogóle nie mam podanego ryzyka przedwczesnego porodu - ale wiesz pewnie jaki ja mam stosunek do teorii prawdopodobieństwa teraz
Co ma na to wpływ? Wyniki z krwi? Wiesz może?
Ale dobrze, że wiesz, że jest podwyższone ryzyko - będziesz pod większą obserwacją lekarzy i będą dmuchać na zimne.
staramy się już ponad 2 lata- udało się!!
aktualnie 2 cykl z CLO (pierwszy bez owu) - szczęśliwy podwójnie
Maj 2017 - 13tc (8tc) poronienie zatrzymane -
Lena21 wrote:Luna to leżenie wiadomo nie jest spełnieniem marzeń, ale jak trzeba to trzeba, trzymam kciuki
Dziewczyny, które już rodziły co faktycznie przydało Wam się w szpitalu ? Spakowałam torbę i już sama nie wiemmoże jeszcze cis ciekawego podpowiecie ?
Z takich nieoczywistych rzeczy - stopery do uszuLena21 lubi tę wiadomość
-
Mam pytanie o połówkowe - chcę kupić bilety lotnicze na wakacje i termin idealny dla nas to między 19+2 a 20+6. Jak to się ma w kontekście połówkowych? Wtedy lepiej zrobić przed czy po? To ostatni dzwonek na wakacje dla nas i tak się zastanawiam jak to pogodzić z połówkowymi.
Phnappy wrote:Mam pytanie o połówkowe - chcę kupić bilety lotnicze na wakacje i termin idealny dla nas to między 19+2 a 20+6. Jak to się ma w kontekście połówkowych? Wtedy lepiej zrobić przed czy po? To ostatni dzwonek na wakacje dla nas i tak się zastanawiam jak to pogodzić z połówkowymi.
Phnappy, pilik lubią tę wiadomość
-
Rucola kciuki!
Jedyna rzecz jakiej mnie zabrakło w torbie to jedzenia! Zjadłam śniadanie i zgłosiłam się do szpitala a już po godzinie byłam na wywołaniu porodu na trakcie. Na położnictwo trafiłam o 22 wiec nie dostałam w tym dniu żadnego posiłku. Miałam tylko kroplówki i piłam wodę. Po porodzie byłam POTWORNIE głodna- zjadłam mamie z torby wszystko co miała i żałowałam że nie spakowałam kanapek jak radziła mi koleżanka (myślałam że przesadza).
Poza tym miałam wszystko to co już dziewczyny opisywały:rzeczy dla siebie(koszule wzięłam 3 jak się okazało za mało), kosmetyki, dokumenty +pampersy i ubranka dla dziecka (były potrzebne w moim szpitalu).Lena21 lubi tę wiadomość
-
No dobra, może lepiej jeszcze tfu tfu tfu do czegoś znowu się przyczepią i będę się stresować na wyjeździe.
Oczywiście przed wyjazdem pójdę na wizytę czy na pewno mogę jechać.
Phnappy wrote:Nika WOW
w sensie wow na śliczną córcie :* i wow na długość usg i ilość zdjęć
w Medicover to 15 minut na jednego, więc mieliśmy 30 minut dwa
a zdjęć to mam chyba z 1,5 metra
Ja w ogóle nie mam podanego ryzyka przedwczesnego porodu - ale wiesz pewnie jaki ja mam stosunek do teorii prawdopodobieństwa teraz
Co ma na to wpływ? Wyniki z krwi? Wiesz może?
Ale dobrze, że wiesz, że jest podwyższone ryzyko - będziesz pod większą obserwacją lekarzy i będą dmuchać na zimne.
1) wcześniejsze poronienie
2) długość szyjki (to najbardziej, bo jakbym miała o 1 cm dluższą to ryzyko by było 1:500)
3) wynik f-bhcg (nisko mi wyszło)
Wydaje mi się że jeśli masz ładną szyjkę to ryzyko jest minimalne i nie musisz się martwić -
Phnappy wrote:Mam pytanie o połówkowe - chcę kupić bilety lotnicze na wakacje i termin idealny dla nas to między 19+2 a 20+6. Jak to się ma w kontekście połówkowych? Wtedy lepiej zrobić przed czy po? To ostatni dzwonek na wakacje dla nas i tak się zastanawiam jak to pogodzić z połówkowymi.
Phnappy lubi tę wiadomość
-
Plan na wieczór:
1. otwieram nowy arkusz w Excelu
2. zaczynam wypisywać wyprawkę
Nika będzie opalonymam b. ciemną karnację + wybieramy się do Chorwacji
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 czerwca 2018, 20:37
Bajkaaa, pilik, StaraczkaNika, Karma88 lubią tę wiadomość
Nika ale to ryzyko porodu przedwczesnego to też taki pić na wodę wg mnie bo mi wyszło że mam małe ryzyko a rzeczywistość jest jaka jest także wg mnie to trzeba dbać o siebie i się oszczędzać ale nie patrzeć tak w te wyliczenia
Aha pamiętacie jak ja chciałam jechać w czerwcu na weekend gdzieś? To pojechałam do Krakowana więcej niż weekend
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyLena21 wrote:Luna to leżenie wiadomo nie jest spełnieniem marzeń, ale jak trzeba to trzeba, trzymam kciuki
Dziewczyny, które już rodziły co faktycznie przydało Wam się w szpitalu ? Spakowałam torbę i już sama nie wiemmoże jeszcze cis ciekawego podpowiecie ?
-
nick nieaktualny
-
Wiem, że różne jest do niej podejście, ale że temat szyjkowy jest u nas ciagle na czasie wrzucam część artykułu od mamyginekolog:
Aby chociaż wykryć tą 1/3 kobiet u których jest ryzyko porodu przedwczesnego – badanie szyjki macicy musi odbyć się w bardzo ścisłe określonych warunkach:
– Pomiar szyjki macicy powinien być między 18-22 tygodniem ciąży,
– powinien być zrobiony w USG,
– badanie USG powinno być przezpochwowe,
– podczas badania pęcherz moczowy powinien być pusty.
Tylko tak wykonane badanie jest uważane za miarodajne i tylko wyniki takiego pomiaru można dalej interpretować zgodnie z pracami naukowymi.
Jaka jest zatem ta interpretacja?
Szyjka macicy powinna mieć powyżej 25mm – wtedy nie stosujemy żadnej profilaktyki i ryzyko porodu przedwczesnego jest uważane za 1%.
Jeżeli szyjka ma mniej niż 25 mm powinniśmy pacjentce zaproponować jedną z trzech możliwych „metod profilaktycznych”.
Za najbardziej skuteczny jest obecnie uważany progesteron – zazwyczaj podawany dopochwowo – który według różnych badań zmniejsza ryzyko porodu przedwczesnego u kobiet ze zwiększonym ryzykiem o około połowę.
Kilka lat temu bardzo „modne” było zakładanie pessarów szyjkowych. W ostatnich latach ukazało się kilka badań która dają bardzo sprzeczne wyniki. Jedne mówią, że pessar znacznie, nawet do 75%, zmniejsza ryzyko porodu przedwczesnego, a inne mówią, że pessar zupełnie nie pomaga. Szczerze, obecnie po prostu nie wiemy czy założenie pessara jest korzystne czy nie.
Często zakładamy pessar na zasadzie – „nie zaszkodzi, a nuż pomoże”
Trzecią – najrzadziej już stosowaną metodą profilaktyki porodu przedwczesnego jest szew szyjkowy. Kiedyś stosowany rutynowo, obecnie szew szyjkowy zaleca się tylko u kobiet z jednym lub więcej porodami przedwczesnymi w wywiadzie – oraz jako tak zwany szew ratunkowy u kobiet z znacznie skróconą szyjka macicy w drugim trymestrze. Co to znaczy znacznie? Każdy lekarz może to inaczej interpretować – według mnie jest to szyjka krótsza niż 15mm.
Na koniec jednak chce napisać coś optymistycznego.
Często kobiety słyszą od lekarza, że mają skróconą szyjkę – przez te słowa mają przed oczami najgorsze wizje urodzenia wcześniaka.
Niech poniższa statystyka was pocieszy
– Szyjka powyżej 25 mm w połowie ciąży– ryzyko porodu przedwczesnego 1%,
– Szyjka 16-25 mm w połowie ciąży – ryzyko porodu przedwczesnego 4%,
– Szyjka 15-10 mm – ryzyko porodu przedwczesnego 25%,
– Szyjka poniżej 10 mm w połowie ciąży – ryzyko porodu przedwczesnego 90%.
Skrócenie szyjki macicy poniżej 10 mm w połowie ciąży – zdarza się bardzo rzadko – osobiście widzę taką pacjentkę prawdopodobnie raz na kilka miesięcy.
Ale co zrobić aby uchronić się przed porodem przedwczesnym?
Regularnie chodzić do ginekologa w ciąży – wykonywać wszystkie zalecone badania.
Nie wiem czy wiecie ale w Polsce, ze względu na bardzo dobrą opiekę nad kobietą ciężarną (oczywiście poza jakimiś skrajnymi wyjątkami) – mamy jeden z najniższych współczynników porodów przedwczesnych w Europie!Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 czerwca 2018, 21:07
Phnappy lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyJa się akurat nie zgadzam z tym, że powyżej 25 mm jest ok i nie trzeba stosować żadnej profilaktyki. Mi w ciągu doby szyjka się skróciła ponad cm a parę dni później rozwarcie i to spore. Wobec tego trochę ciężko mi się zgodzić z moim ginem, że czekamy. Jednak z drugiej strony zgadzam się z nim co do tego, że co ma się stać to i tak się stanie. Mimo tak fatalnej sytuacji urodziłam w 36, więc mi dziś mówił, że liczy u mnie na 34. Jednak mimo to chciałabym mieć chociaż pessar