X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W oczekiwaniu na testowanie Ex-testerki. Cudzie trwaj
Odpowiedz

Ex-testerki. Cudzie trwaj

Oceń ten wątek:
  • Kaczorka Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2018, 07:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po wyjściu ze szpitala jedzie się do urzędu zarejestrować malucha. Tam mu nadadzą numer PESEL i dostanie akt urodzenia.
    Wypada też odwiedzić zakład pracy i zgłosić urodzenie, bo muszą zacząć naliczać macierzyński. I do ubezpieczenia swojego ją zgłosiłam.
    Nie wiem jak u Was jest z przychodnią. Do mnie na drugi dzień po powrocie ze szpitala przyszła położna z papierami i to ona zaniosła je do przychodni. Ale w niektórych może trzeba osobiście iść zapisać malucha. Bo w pierwszych tygodniach trzeba też zaliczyć wizytę patronażową. Lekarz wtedy dziecko waży, robią pomiary i sprawdzają ogólny stan zdrowia. No i powinnaś dostać wtedy skierowania do okulisty i do poradni preluksacyjnej.
    Jeśli masz dodatkowe ubezpieczenie to też trzeba zgłosić, że się urodziło, żeby dostać kasę.
    To chyba tyle.

Tatusiowi się też należy L4 na dwa tygodnie, jako opieka na Ciebie po porodzie. Jeśli ktoś chce to wystarczy w szpitalu poprosić. Tylko za ten czas pieniążki wypłaca ZUS, więc trzeba dodatkowe papiery wypełnić i zanieść do zakładu pracy.

Olik - w przypadku zaparć nie ma się co czaić ;) czopki super sprawa :p

summer86 lubi tę wiadomość

Alicja <3
    eec7d99fbc.png
    Oleńka <3
    dbdedccc68.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 czerwca 2018, 08:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaczorka, tatusiowi l4? Miałaś na myśli urlop ojcowski 14 dniowy (100% platny)?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 czerwca 2018, 08:06

• Kaczorka Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2018, 08:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie chyba dali tylko kartkę o becikowym. Może coś tam było też o urzędzie miasta, ale nie pamiętam. Całą resztę wiedziałam z doświadczenia innych ;)

Lusesita - super, że USG wyszło bez zarzutów :) neurolog pewnie też nie będzie miała żadnych uwag :) masz zdrowe dzieciątko :)

Lusesita lubi tę wiadomość

Alicja <3
    eec7d99fbc.png
    Oleńka <3
    dbdedccc68.png
  • Kaczorka Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2018, 08:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Minie Black wrote:
    Kaczorka, tatusiowi l4? Miałaś na myśli urlop ojcowski 14 dniowy?

Nie. Mam na myśli opiekę nad osobą dorosłą :) należy się w roku 2 tygodnie. Mąż może wziąć na żonę, jeśli nie ma nikogo innego do pomocy.
    Jeśli komuś nie przeszkadza, że jest to płatne 80% i trzeba wypisać wniosek później, to uważam że powinno się skorzystać. A urlop ojcowski (tacierzyński) zostawić na później :)

pilik lubi tę wiadomość

Alicja <3
    eec7d99fbc.png
    Oleńka <3
    dbdedccc68.png
  • Lena21 Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2018, 08:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaczorka dzięki, nie miałam o tym pojęcia :)

Już sobie doczytałam

http://matkaprawnik.pl/zwolnienie-lekarskie-dla-taty-na-opieke-nad-mama-po-porodzie/

• Kaczorka Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2018, 08:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myślę, że takie dodatkowe 2 tygodnie to fajna rzecz. Różnicy w wynagrodzeniu znacznej nie było, bo wchodzą w to weekendy a mąż w tym czasie pozałatwiał wszystkie formalności związane z małą i mi dużo pomógł.
    Tylko NIP firmy trzeba mieć przy sobie, bo to wpisują w L4.

Alicja <3
    eec7d99fbc.png
    Oleńka <3
    dbdedccc68.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 czerwca 2018, 08:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaczorka wrote:
    Nie. Mam na myśli opiekę nad osobą dorosłą :) należy się w roku 2 tygodnie. Mąż może wziąć na żonę, jeśli nie ma nikogo innego do pomocy.
    Jeśli komuś nie przeszkadza, że jest to płatne 80% i trzeba wypisać wniosek później, to uważam że powinno się skorzystać. A urlop ojcowski (tacierzyński) zostawić na później :)
    Racja, ojcowski trzeba wykorzystać w ciągu 2 lat, biorąc pod uwagę mojego pracoholika to najlepiej jednak żeby teraz też wziął po porodzie - średnio w roku wykorzystuje 14 dni urlopu, bo "nie ma kiedy". Na ten rok ma do wykorzystania 57 dni urlopu....

• Jeżowa Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2018, 08:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :)

Lamcia czekam na informację co tam u Was ciekawego między nogami :D

Dzięki dziewczyny za to info o L4 dla taty, myślę, że na pewno nam się przyda, by ogarnąć razem początki macierzyństwa i tacierzyństwa :)

U nas kolejny tydzień dzisiaj <3 mam wrażenie, że czas strasznie mi przyspieszył ostatnio!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 czerwca 2018, 08:32

Emiilka, lamka lubią tę wiadomość

👧córeczka 2018
    👦synek 2020

age.png
  • Emiilka Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2018, 08:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczynki!

Dziękuję Wam za wczorajsze wsparcie, jesteście najlepszym antydepresantem! <3 Dzisiaj już nie jęczę - faktycznie, nie mam żadnych podstaw i tego muszę się trzymać, bo zwariuję.

Lunka, jak dzisiaj się czujesz? Ja czasem mam tak, że czuję, że popuszczam, ale nie jestem w stanie tego zahamować. Ale najczęściej się to zdarza, jak wmuszam w siebie duże ilości wody albo jak już idę do łazienki i nie zdążę. Nigdy mi się nie zdarzyło, żeby "polało" się po nogach, ale może dlatego, że jeszcze nigdy nie rodziłam i mięśnie jeszcze nie są aż tak nadwyrężone? Przykro mi, że znowu coś Cię martwi.

Bajeczko, gratuluję kolejnego dnia! :) Zobaczysz, 22 czerwca minie i będziemy odliczać do kolejnego święta :)

Lusesita, świetnie, że z malutką wszystko dobrze i usg Was uspokoiło :) Takich wiadomości nam tutaj potrzeba!

Lamcia, moje kciuki zaciśnięte :) Czekamy na relację po!

Ja dzisiaj idę do tego lekarza, wskazanego przez "szwagrów". Powiem Wam, że już się negatywnie nastawiłam, bo przeczytałam opinie z internetu - tak, wcześniej tego nie zrobiłam ;) No, zobaczymy... Zdam relacje wieczorem, bo po lekarzu mamy bezpośrednio szkołę rodzenia :)

Ps. dla mnie na zaparcia też najlepsza jest kawa z mlekiem. Biorę teraz Tardyferon i powiem Wam, że w zasadzie nie czuję żadnych skutków ubocznych (tylko zabarwienie "batona" się zmieniło ;)

Miłego dnia Mamusie!

Bajkaaa, Lusesita, malka, KateHawke, KateHawke, Karma88 lubią tę wiadomość

12 cs. - szczęśliwy! Cudzie trwaj! <3
    url=https://www.suwaczki.com/]mhsv20mmi0dw1s0w.png[/url]
    1 cs. - Aniołek - 6 tc.
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 czerwca 2018, 08:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie dziołszki,Lamka udanej wizyty :) .Ja się wkurzyłam na moją szefową,nie wysłała do ZUSu druku Z-3 i w tym miesiącu d...a z wypłaty a mieszkanie muszę opłacić.Wrrrrr.

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 czerwca 2018, 08:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas wszystko ok, usg krótkie, ale lekarka potwierdziła, że 90% chłopczyk :-) niestety nie mam zdjęcia. <3 bardzo się cieszymy.

Minie Black, Jeżowa, Luna1993, Emiilka, Bajkaaa, summer86, Kaczorka, blue00, Yoselyn82, Flowwer, Lunaris, Tosia2323, Lusesita, Rucola, reset, Sarna84, Aga9090, olik321, Phnappy, malka, Lena21, Siwulec, KateHawke, JustynaG, Achia, pilik, Karma88, Czrna 81 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 czerwca 2018, 08:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lamka wrote:
    U nas wszystko ok, usg krótkie, ale lekarka potwierdziła, że 90% chłopczyk :-) niestety nie mam zdjęcia. <3 bardzo się cieszymy.
    Super! Czekalam na dobre informacje od Ciebie!

lamka lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 czerwca 2018, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaczorka możesz mi wpisać wstępnie syn Dominik :-D chociaż tata jeszcze nie zdecydował hahaha.

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 czerwca 2018, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nigdy nie miałam problemów z nietrzymaniem moczu, teraz w ciazy zdarzyło się popuscic że śmiechu np więc wiem jak to jest i to czuję, że sikam. Wczoraj to nie było to, od paru dni mam skurcze i nic mi na to nie pomaga. Poczułam znowu ból, usiadłam, wstałam, poleciało. Więc sądzę że to z pochwy. Nie mówię że to wody, może mam taką wydzieline i jest jej aż tyle. Może naprawdę mam urojenia już teraz, ale ten strach doskonale rozumie Bajka... Ciągle mam w głowie że 'będzie dobrze jak urodzimy w 34', 'szew nie pomoże w pani przypadku'. Wiem, że narazie nic się nie działo na usg, ale same wiecie że to się może zmienić w ciągu chwili. Mam dużo stresów teraz i nie mogę olać końca studiów żeby tylko się nie denerwować. Kupię sobie te papierki i tyle, przepraszam że tak męczyłam :( dobija mnie to, że nawet emek zdaje sobie sprawę co by było, gdybym urodziła za szybko i że jest takie ryzyko. Sam wie, co się działo w pierwszej ciąży, jak się modlilismy o każdy następny dzień. Wczoraj się popłakał nawet... Może jestem nieodpowiedzialna, że nie jadę do szpitala, ale nie mogę się tam położyć, tylko mój mąż pracuje a ja się zajmuje córką. Mam nadzieję, że chociaż część z was mnie zrozumie. Wrócę jak mi się poukłada w głowie, bo czuję że takim gadaniem jestem strasznie toksyczna dla otoczenia :(

• Jeżowa Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2018, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lamka wrote:

super <3 bardzo się cieszę, że wszystko w porządku :) i oczywiście gratuluję synka! :)

Kaczorka to mi hurtowo dopisz córkę Lilię - mąż też jeszcze nie zdecydował, ale jakoś przeczuwam skuteczne postawienie na swoim w tym temacie ;D

lamka, Rucola lubią tę wiadomość

👧córeczka 2018
    👦synek 2020

age.png
  • Jeżowa Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2018, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Luna Kochanie, po pierwsze nie zamęczasz, tylko dzielisz się swoimi obawami, a kto Cię lepiej zrozumiemy niż my tutaj? Mi też się zdarzają potoki, też leciałam wystraszona kilka razy do wc, ale przyjmowałam to jednak za bardziej rozwodniony śluz zazwyczaj. Jeśli zdarza się popuścić to węch mnie nie zawodzi - mocz jednak pachnie inaczej niż śluz - więc rozumiem, że raczej wiesz skąd co leci etc. Koniecznie zamów sobie te papierki lakmusowe, myślę, że psychicznie pomogą. Nie wyobrażam sobie w jakim strachu żyjesz po doświadczeniach z poprzedniej ciąży, życzę Ci jednak i wierzę całym serduchem, że na tym ogromnym strachu się skończy. Trzymaj się Kochana <3

👧córeczka 2018
    👦synek 2020

age.png
  • Emiilka Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2018, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lunka, skoro Dziewczyny były tolerancyjne dla moich jęków, to dla Ciebie też się znajdzie kącik do jęczenia! Tym bardziej, że Twoje obawy mają podstawy, a u mnie strach potęgują zwykłe urojenia ;) Rozumiem Twoją sytuację, ale może chociaż zwykła wizyta u gin, celem uspokojenia? Może z Tosią mogłaby zostać na chwilę np. koleżanka? Nie szpital, żeby nie było ryzyka, że Cię przytrzymają, tylko zwykła wizyta. Bo tak, to nam się tutaj psychicznie wykończysz...

Lamcia, gratuluję potwierdzenia chłopczyka :) Tak się składa, że Wasze imię, to pierwszy typ mojego Emka, do którego mnie teraz baaaardzo namawia :D

lamka lubi tę wiadomość

12 cs. - szczęśliwy! Cudzie trwaj! <3
    url=https://www.suwaczki.com/]mhsv20mmi0dw1s0w.png[/url]
    1 cs. - Aniołek - 6 tc.
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 czerwca 2018, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emilka to masz argument za Antosiem, bo Dominik już zaklepany hahaha :-D a tak serio to kurcze ja bym tak chyba nie umiała później zmienić tego imienia jak już zdecydowałam jedno.

Emiilka lubi tę wiadomość

• Bajkaaa Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2018, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tym l4 dla ojca to nie takie proste no nie każdy lekarz chce dawać gdy nie było komplikacji przy porodzie :/

Luna ja cie doskonale rozumiem! Dla mnie 34tc to marzenie by urodzić a już o37tc nie marzę i strach czy będzie kolejny tydzień jest okropny a radość z kolejnego dnia jest duża, ja wiem że mi jest lepiej leżeć w szpitalu bo ja mam tylko męża w domu i jednego kwiatka co innego gdyby było dziecko,
    Jednak mam gdzieś z tyłu głowy że będzie dobrze ze nie wyobrażam sobie ze mogło by być inaczej!
    Być może dlatego że ja nie wierzę w złe rzeczy i wypieram problem po co tu leżę tylko jak ci lekarze chodzą i mówią że byle by do 34tc to wtedy dociera do mnie ze to jednak nie wczasy i odliczam dni

Dlatego zazdroszczę donoszonych ciąż zazdroszczę nawet 35tc bo dla mnie to raczej Marzenie ściętej głowy ale i tak wierzę głęboko że moja Zosieńka nie ucierpi na tym że urodzie ja wcześniej <3

bhywdf9hizoki5ai.png
    Córeczka <3 Zosieńka <3
  • Kaczorka Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2018, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeżowa - Lilia czy Lila?

Alicja <3
    eec7d99fbc.png
    Oleńka <3
    dbdedccc68.png
‹‹ 847 848 849 850 851 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ