Fajne babeczki zobaczą dwie kreseczki :D
-
WIADOMOŚĆ
-
Moris tak bardzo Cie tulę, przykro mi Kochana :*
Ja zdecydowałam, że w tym cyklu nie mierze temp. nasikam tylko na teściową owu żeby sprawdzić czy idzie jajo, cykl świąteczny będzie totalnie wolny nie chce mi się wstawać i mierzyć temp. przez święta szczególnie, że w okresie świątecznym maja przypaść mi dni płodne
Madlenka byłam niedawno na zakupach totalny szał, masakra jakaś na szczęście mamy już prawie wszystko kupione -
Mam co tydzień zajęcia z klasami 1 sp... i weź wymyśl coś, żeby się nie zanudzili...dla takich maluchów to dla mnie problem, gdy wiem, że nie potrafią czytać...kolorowania mają już dość (nie dziwię się im...)więc siedzę i kombinuję...
Poza tym z każdą klasą (1-6 sp)mam zrealizować projekt edukacyjny i też kombinuję co sensownego zrobić. Póki co - z klasą 3 spróbujemy napisać własną bajkę. -
Ewentualnie jakbyś miała jakąś zabawę dla maluchów (przedszkolaki)związaną z postaciami z bajek - to bardzo chętnie Ich mam w piątki...i ostatnio padł rekord - słuchali bajki przez całe 9 minut bez wiercenia, kręcenia itd.
Zainteresować ogół czymś na 15 minut - bezcenne -
Zrobiłam. Wynik jak zawsze..
-
Kropka, Moris, tule obie:*
Kena ja mam pare pomyslow na zabawy, tyle ze wszystko mam pod kat uczenia jezyka ale mysle ze wszystko da sie zrobic, zalezy tez co potrzebujesz ich nauczyc, podam rozne pomysly jak nie teraz to moze kiedys wykorzystasz.
-na pewno znasz, glucvhy telefon, dzieciaki uwielbiaja aczkolwiek ja uzywalam gluchego telefony zeby pocwiczyli zdania wiec do calkiem malych dzieci sie nie nadaje jezeli chcesz zeby cos napisali
- co do historyjek, zeby ozywic dzieciaki mozesz wykombinowac taka historyjke, zeby cos sie powtarzalo np. slowa mama tata czy jakies zwierzatka i podzielic klase, np rzedami lub na pol i powiedziec im ze oni sa maamą tamci tatą czy jakimis zwierzatkami i maja wstawac za kadym razem jak uslysza to slowo i np historyjka pewnego dnia mama... i tata poszli do sklepu, spojrz jakie piekne filizanki, rzekla mama, nooo faktycznie potwierdzil tata itd itd mozna tez im dac np wydrukowane zwierzaczki zeby wycieli i podnosili do gory jak bedzie wspomniane
- jak uczylam dzieciaki angielskiego alfabetu, to bardzo im sie spodobalo pokazywanie literek, czyli musza najlepiej na dywaniku sie ustawic i mowi sie literke a oni cialami sami lub w parach probuja ja pokazac, tak samo mozna zrobic cyferki ze musza policzyc i pokazac wynik
- zauwazylam ze uwielbiaja dzieciaki pokazywane piosenki, np angielskie head and shoulders - 10 min zabawy murowane, po polsku ona tez jest i mysle ze na necie tez mozna jakies znalezc
- tzw angielskie go and find czyli np mozna poprosic dzieci zeby przeszly po klasie i znalazly osobe ktora ma np takie same oczy pioro ktore tez maja psa itd mozna tez kazac im sie ustawic w grupy z tylui klasy np wszyscy ktorzy maja brata dwoch itd mozna tez rozdac im jakies karteczki i zeby szukaly jakiejs osoby ale wtedy jest wiecej roboty. zeby np pocwiczyc alfabet czy literowanie moga sie pogrupowac np osoby ktore maja dwie litrerki a w nazwisku czy w imieniu itd
- dla starszych dzieci i dla malych w sumie tez sie da znalazlam gre o nazwie bankrut, uwielbiaja ja po prostu. dzielisz klase na grupy, na tablicy dajesz karteczki (tak zeby dla kazdej grupy bylo po rowno) z cyferkami a na odwrocie zapisujesz kwoty tylko tak zeby nie przebijało na druga strone czyli najlepiej olowkiem. grupa wybiera jakis numerek i Ty albo dajesz im karteczke z jakims zagadnieniem ktore musa powiedziec/napisac albo dyktujesz, jak cos dlugiego to lepiej karteczki ale np jezeli bylyby to stolice krajow to wystarczy im powiedziec np francja. maja chwile na zastanowienie sie i/lub napisanie. jak konczy sie czas to sprawdzasz odpowieddzi i punktujesz tak jak na sprawdzianie np caly punkt połowka lub zero. i jak to zrobisz to sprawdzasz jaka kwota byla przypisana do numerku ktory wybrali i jezeli zdobyli 1pkt zbieraja cala kwote jezeli pol to pol itd. wygrywa ta gr co ma najwiecej, na niektorych kartkach, np jak masz 10 szt to na 3 mozesz napisac DATEK +kwota i wtedy to oznacza ze grupa musi oddac ta kwote reszcie grup, oczywiscie pod warunkiem ze odgadli,, tutaj uzywam tych samych zasad co przy kartkach bez datku, jezeli 1pkjt oddaja cala jezeli 0,5 to tylko polowe a jak nie odgadli to nie oddaja czyli czasami sie ciesza ze nie udalo im sie odpowiedziec;p
- zabawa slowna - nie wiem czy sie przydas podaje bo tez dzieci lubia, zaczyna nauczyciel i pisze jakies słowo, powiedzmy ja zaczynam, od np cat potem uczniowie maja iles czasu i musza jak najwiecej napisac slow, kazde nowe slowo musi zaczynac sie na ostatnia litere poprzedniego chyba ze naprawde nie moga nic wymyslec to przedosdtatnia ale po polsku nie powinno byc problemu, mozna to tez pogrupowac ze moga to byc tylko czasowniki lub rzeczowniki albo na zmiane
to chyba tyle z moich pomyslow, jak cos jest niejasne-pisz;)Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia 2015, 08:52
Nymeria lubi tę wiadomość
-
a w ogole trzymajcie kciuki, ide dzisiaj na rozmowe kwalifikacyjna na 12,30. chodzi w sumie o jedne zajecia na godzine 8;00 w piatek lub poniedzialek chyba w jakiejs firmie i zajecia od nowego roku. mam nadzieje ze jakas stawka konkretna bedzie i ze jednak daloby rade na godzine 10 czy 11 ;p zobaczymy zajecia bylyby w tychach, mialabym jakies 13 km tam. doojazd okolo 10 min.
-
Kropuś tule
Moris, współczuję - ja nigdy aż takich akcji nie miałam...
u mnie coś dziwnego - czyżby jajo nie chciało rosnąc i pragnęło zafundować cykl bezowulacyjny...
Klauduś - dziękuję bardzo - się babino napisałaś Z pewnością z czegoś skorzystam - chociaż dla niepiśmiennych wymaga to modyfikacji i pracy...
Ze starszymi dzieciakami nie ma problemu - najgorzej jest z przedszkolakami i pierwszą klasą.Klaudia N. lubi tę wiadomość