Nie przegap okazji!

Aktywuj abonament Premium w OvuFriend od dziś do 30 listopada a otrzymasz od nas prezent:

Skorzystaj z okazji i wypróbuj nasze nowości - jesteśmy przekonani, że Ci się spodoba! W każdym momencie możesz zrezygnować.

Jesteśmy dla Ciebie i szybko odpowiadamy na każde Twoje pytanie: [email protected]!

Promocja trwa do 30 listopada 2020 roku.

Aktywuj abonament Zamknij
Forum W oczekiwaniu na testowanie Magiczny GRUDZIEŃ
Odpowiedz

Magiczny GRUDZIEŃ

Oceń ten wątek:
  • [email protected] Autorytet
    Postów: 555 323

    Wysłany: 22 listopada 2018, 16:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    cukrzyk1991 wrote:
    Co do suplementów - odkąd pamiętam biorę kwas foliowy (brałam już rok przed zaczęciem starań w ogóle :P ), a od tego cyklu postanowiłam, że będę też brała selen z witaminami z grupy B, wit. D3 (czytałam, że są skorelowane z chorobami tarczycy i niedobory też mogą zaburzać funkcjonowanie tarczycy, a co za tym idzie - wpływać na płodność).
    Od 3 miesięcy biorę też olej z wiesiołka.
    No i od tego cyklu biore castagnus. Skróciły mi się cykle odkąd się staramy (4 miechy) i nie wiem czy ma na to wpływ psychika czy niskie TSH, za które się mocniej wzięłam w momencie rozpoczęcia starań i chyba dawka była za duża). Plus PRL -18,5...wiec może coś ten castagnus pomoze, skoro to ziołowe...
    Ja brałam niepokalanek (to samo co castagnus) i po nim mi się skrócił cykl * 28 do 24! Obstawiam że to dlatego bo nic innego nie zmieniłam w swojej rutynie. Od prawie dwóch m-cy nie biorę tego niepokalanka i okres wrócił do 28 dni...

    atdcg7rfjqwbpy7p.png

    Starania od 2016 r.
    Decyzja o IVF grudzień 2018.
    I podejście: kwiecień 2019
    30/4 transfer, 8/5 dwie kreski! 10/6 pierwsze USG i jest ❤
    Wrzesień 2020- zaczynamy starania o drugie dziecko!🥰
  • Emmainthegarden Autorytet
    Postów: 499 563

    Wysłany: 22 listopada 2018, 17:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Staraniowa, kupiłam tez chlopiecego bodziaka, także ten.. Jestem obstawiona z każdej strony :))

    Hm, mam nadzieję, że mi castagnus też skróci cykle. Czyli jednym z czynników długich cykli byłaby podwyższona prolaktyna..

  • Emmainthegarden Autorytet
    Postów: 499 563

    Wysłany: 22 listopada 2018, 17:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    _mamofaza wrote:
    Nasz ostatni cykl, bo we wrześniu się przeprowadzamy. Chciałabym urodzić jeszcze tu w domu, bo tu mam mamę a ona małych ogarnia i spokojnie ją mogę z nimi zostawić jak pójdę do szpitala :)

    Emmainthegarden obiecuję Ci, że te ciuszki wykorzystasz! Może akurat przywołasz nimi dzidzie, oby! <3

    Oby, oby. Biorę. Płeć nieważna. Oby zdrowe.

    Co do mamy rozumiem. Zawsze wiadomo, napojone, odżywione i że dzieciaki wyjdą z domu jak człowiek, a nie w sweterku młodszego brata, różnych skarpetkach i włosach na twarzy jak laska z Ringu...

  • Emmainthegarden Autorytet
    Postów: 499 563

    Wysłany: 22 listopada 2018, 17:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Makowa, a w opisie masz, że PC antykardiolip na plus to myślałam, że masz stwierdzony zespół.
    W chorobach autoimmunologicznych często jest tak, że masz dwa markery choroby, a trzeciego nie.
    Ja np podobno mam zespół antyfosfolipidowy tylko w ciąży (dwa wczesniaki).
    I masę innych przeciwciał ale każde na granicy, także wychodzi, że mam tylko hashimoto (a inne choroby tuż za rogiem). ;)

  • Emmainthegarden Autorytet
    Postów: 499 563

    Wysłany: 22 listopada 2018, 17:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marianka a przy cyklu 24 dni kiedy miałaś owulacje?
    Ja jak miałam cykl 25 dni uważałam go za bezowulacyjny...

  • _mamofaza Ekspertka
    Postów: 146 174

    Wysłany: 22 listopada 2018, 18:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie no bardziej chodzi o to, że to są dwa małe dziki i mało kto daje sobie z nimi radę, bo trzeba mieć niezłą kondycję. :) Mój mąż też ogarnia ale wiadomo, że dużo u mnie będzie. :)

    Ja biorę tylko kwas foliowy, czarna magia dla mnie o czym tu piszecie :)

    dqprx1hpdyzxk31g.png

    dqprj44j5qc2k5ef.png
  • Milagros1 Koleżanka
    Postów: 52 36

    Wysłany: 22 listopada 2018, 18:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny!

    Mam dzisiejsze wyniki badań, podpowiecie, co myślicie ze swojego doświadczenia?

    3 dzień cyklu:
    TSH: 1,94 niestety - biorę już euthyrox i spadło z 2,6 ale nadal troszkę brakuje..myślicie, że powinnam zwiększyć dawkę? (obecnie 0,25 6 x w tygodniu i 0,50 1 x w tygodniu) - pisałam już do swojego lekarza i czekam na odp

    FSH: 6,33 U/l (norma 3,5-12,5)
    LH: 7,25 U/l (norma 2,4-12,6)
    Estradiol: 153,5 pmol/l (norma 46-607) / 41,91 pg/ml (norma 12,5-166)
    Prolaktyna: 292,3 mU/l (norma 127-637)
    Testosteron: 0,85 nmol/l (norma 0,22-2,9)

    + z sierpnia (nie kazała powtarzać)
    ATG: <10 IU/ml (norma <115)
    ATPO: 13,12 IU/ml (norma <34)
    FT4: 20,74 pmol/l (norma 12-22)
    Wapń: 9,28 mg/dl (norma 8,6-10)

    Z góry dziękuję za opinie przy interpretacji :) ogólnie wszystko w normie, ale czy przy staraniach o dziecko?

    Jeszcze czekam na wynik SHBG powinien być jutro.

  • [email protected] Autorytet
    Postów: 555 323

    Wysłany: 22 listopada 2018, 20:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emmainthegarden wrote:
    Marianka a przy cyklu 24 dni kiedy miałaś owulacje?
    Ja jak miałam cykl 25 dni uważałam go za bezowulacyjny...
    No właśnie nie byłam pewna czy ja mialam, ale wszystko wskazywalo, że była ok 11-12 dnia cyklu. Ok 10 odnotowywalam zwykle pik (używam paskow ovu) jeden z tych krótkich cykli był monitorowany i lekarka stwierdziła że wszystko jak należy i owulacja była..

    Emmainthegarden lubi tę wiadomość

    atdcg7rfjqwbpy7p.png

    Starania od 2016 r.
    Decyzja o IVF grudzień 2018.
    I podejście: kwiecień 2019
    30/4 transfer, 8/5 dwie kreski! 10/6 pierwsze USG i jest ❤
    Wrzesień 2020- zaczynamy starania o drugie dziecko!🥰
  • Juusti69 Ekspertka
    Postów: 234 723

    Wysłany: 22 listopada 2018, 20:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny u mnie dzis 18dc. Owu była 14-15dc..i były wtedy❤ a dzis tak mnie boli brzuch jak bym miała miesiaczke..dobry czy zly znak?

    dxomio4p9i0wb2wq.png
    thgf3e3kce137ljc.png

    Endometrioza IIIstopień.
    Niedoczynność tarczycy,
    mięśniak.
  • Scarlet88 Autorytet
    Postów: 307 354

    Wysłany: 22 listopada 2018, 21:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Juusti69 wrote:
    Dziewczyny u mnie dzis 18dc. Owu była 14-15dc..i były wtedy❤ a dzis tak mnie boli brzuch jak bym miała miesiaczke..dobry czy zly znak?
    Raczej to żaden znak, na znaki to za wcześnie, ale trzymam kciuki za powodzenie ;)

    Juusti69 lubi tę wiadomość

    Tomeczek 02.07.2012 godz. 20:15
    3850g/61cm - Naszego Szczęścia

    Aniołek 22/11/2016 r. [6tc]
    "Bose Aniołki siedzą na chmurkach,
    A każdy lekko jak piórko fruwa
    I każdy czuwa, cichutko czuwa,
    Nad tatą, który płakać nie umie,
    Nad siostrą, która nic nie rozumie,
    Nad dziadkiem, babcią smutną czasami,
    i swoją mamą - osnutą łzami,
    I każdy woła cichutko z daleka:
    mamo już nie płacz... mamo ja czekam..."
  • cukrzyk1991 Autorytet
    Postów: 576 528

    Wysłany: 22 listopada 2018, 21:27

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marianka 87 - ja właśnie zaczęłam stosować Castagnus, żeby może mi trochę uregulował cykle i wydłużył? Biorę go 4 dni dopiero, a staramy się 4 miechy. I odkąd się staramy cykle skróciły mi się do 26/27dni z 30. Ale może na to wpływ mieć też TSH, które akurat od pół roku mi się zaczęło wahać. Plus moja prolaktyna to 18,5 (a norma do 20/23) więc mam nadzieje, że Castagnus mi zbije jej wynik ciut.
    Może się łudzę ???

    Zresztą warto spróbować, bo w poprzednich cyklach było wszystko jak nalezy - przytulanki w odpowiednie dni, testy owu pozytywne, ból owulacyjny, dobre wyniki badań (no może troche za niskie TSH, reszta w "normach") i ..... dupa :p

    Gdybym ja chociaż wiedziała, czemu nie mogę zajść :D

    Emmainthegarden lubi tę wiadomość

    Cukrzyca typu 1, Hashimoto, Prolaktyna średnia (?), + ANA1, + aTPO, + antykoagulant tocznia (LA), + MTHFR 667tc i PAI - obie mutacje heterozygoty
    Starania o pierwsze dziecko - (7cs)- II


    Leki: metformina, insulina (OPI), letrox 75, wit. D3, olej z wiesiołka, selen, kwas foliowy, luteina , tardyferon, heparyna
  • cukrzyk1991 Autorytet
    Postów: 576 528

    Wysłany: 22 listopada 2018, 21:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emmainthegarden - ja po pierwszym cs kupiłam online małe buciki (najmniejszy rozmiar) - 2 pary - jedna dla dziewczynki, druga dla chłopca i chcieliśmy dać rodzicom i teściom wymiksowane pary jako "prezent - niespodziankę !" oznajmiając przy tym ciążę :D
    Więc wszystko z Tobą w porządku <3

    Emmainthegarden lubi tę wiadomość

    Cukrzyca typu 1, Hashimoto, Prolaktyna średnia (?), + ANA1, + aTPO, + antykoagulant tocznia (LA), + MTHFR 667tc i PAI - obie mutacje heterozygoty
    Starania o pierwsze dziecko - (7cs)- II


    Leki: metformina, insulina (OPI), letrox 75, wit. D3, olej z wiesiołka, selen, kwas foliowy, luteina , tardyferon, heparyna
  • Malgonia Autorytet
    Postów: 7496 11421

    Wysłany: 22 listopada 2018, 21:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milagros wyniki nasz jak marzenie :)

    Ja tez zawsze mialam krotkie cykle. Przed poronieniem owulacje okolo 13 dc i 11-12 dni FL. Teraz owulacke mam kolo 15 dc a cykle tej samen dlugosci. Mimo, ze progesteron lepszy to nie udaje sie wydluzyc FL.

    Milagros1 lubi tę wiadomość


    age.png

    Kariotyp nieprawidłowy 45XX der(13;14)(q10,q10)
    [*] 02.2018 - Byłeś marzeniem - jesteś wspomnieniem...
  • cukrzyk1991 Autorytet
    Postów: 576 528

    Wysłany: 22 listopada 2018, 21:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chociaż jeszcze wracając do Castagnusa - biorę go DOPIERO 4 dni (8 tabletek) a miałam dziś pół dnia ból taki jak na owulację mam zazwyczaj. A dziś jest mój 7/8 dc...więc owulacja jest praktycznie niemożliwa. Zazwyczaj owulację mam w 12-14dc. Nasikałam na pasek (chociaż jeśli miałaby być teraz OWU to i tak za późno sikałam) i jest negatywny. Nie wiem co jest grane...Jakieś pomysły i związek z Castagnusem? :)

    Cukrzyca typu 1, Hashimoto, Prolaktyna średnia (?), + ANA1, + aTPO, + antykoagulant tocznia (LA), + MTHFR 667tc i PAI - obie mutacje heterozygoty
    Starania o pierwsze dziecko - (7cs)- II


    Leki: metformina, insulina (OPI), letrox 75, wit. D3, olej z wiesiołka, selen, kwas foliowy, luteina , tardyferon, heparyna
  • [email protected] Autorytet
    Postów: 555 323

    Wysłany: 22 listopada 2018, 21:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    To lek ziołowy więc jakoś wielkich zmian nie powinien wprowadzac w organizmie Jedynie pomaga w uregulowaniu cyklu. Wydaje mi się że te kilka dni to trochę za szybko na jakieś widoczne skutki. Ja zauwazyla w zasadzie zmianę przy pierwszej @. Przyszła wcześniej i zupełnie bez zapowiedzi :) żadnych boli ani napadów zlosj czy nawet zachciewanki na słodkie. I tak było przez cały czas brania niepokalanka po odstawieniu wszystko wróciło ale cykle są znów 28 dniowe więc wrócę do niego może w nowym roku. Ale pewnie nie bo przecież mam być w ciąży w grudniu ;P

    Milagros1, cukrzyk1991, Arashe lubią tę wiadomość

    atdcg7rfjqwbpy7p.png

    Starania od 2016 r.
    Decyzja o IVF grudzień 2018.
    I podejście: kwiecień 2019
    30/4 transfer, 8/5 dwie kreski! 10/6 pierwsze USG i jest ❤
    Wrzesień 2020- zaczynamy starania o drugie dziecko!🥰
  • Milagros1 Koleżanka
    Postów: 52 36

    Wysłany: 22 listopada 2018, 21:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malgonia wrote:
    Milagros wyniki nasz jak marzenie :)

    Ja tez zawsze mialam krotkie cykle. Przed poronieniem owulacje okolo 13 dc i 11-12 dni FL. Teraz owulacke mam kolo 15 dc a cykle tej samen dlugosci. Mimo, ze progesteron lepszy to nie udaje sie wydluzyc FL.

    Malgonia, serio?? :) to bardzo podbudowujace :) niby wszystko widze, ze w normie, ale te normy chyba sa dla wszystkich, nawet tych, co sie nie staraja, a przy staraniach zawsze sa jakies zawezenia tych norm (tak jak np z TSH). Nastepna wizyte u lekarza mam przy monitoringu a to dopiero za kilkanascie dni.

    Co do dlugosci cykli, mi z moich obserwacji zawsze wydawalo sie, ze mam ja ok 16dc, cykle 28-29 dni, a teraz zastanawiam sie czy na pewno dobrze obstawialam - monitoring moze rozwiaze te zagadke ;)

  • Milagros1 Koleżanka
    Postów: 52 36

    Wysłany: 22 listopada 2018, 21:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    To lek ziołowy więc jakoś wielkich zmian nie powinien wprowadzac w organizmie Jedynie pomaga w uregulowaniu cyklu. Wydaje mi się że te kilka dni to trochę za szybko na jakieś widoczne skutki. Ja zauwazyla w zasadzie zmianę przy pierwszej @. Przyszła wcześniej i zupełnie bez zapowiedzi :) żadnych boli ani napadów zlosj czy nawet zachciewanki na słodkie. I tak było przez cały czas brania niepokalanka po odstawieniu wszystko wróciło ale cykle są znów 28 dniowe więc wrócę do niego może w nowym roku. Ale pewnie nie bo przecież mam być w ciąży w grudniu ;P

    Hehe i tego ostatniego zdania wszystkie powinnysmy sie 3mac!! :)

    Emmainthegarden lubi tę wiadomość

  • Agus92 Ekspertka
    Postów: 146 124

    Wysłany: 22 listopada 2018, 22:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam dziewczyny :) chętnie też tutaj dołączę i zapraszam na wątek grudniowy z listą testerek w forum ogólnym:) Będę testować 1 grudnia ale jakoś mam mało optymistyczne przeczucie co do tego cyklu :(
    Trzymam za Was kciuki i każdej życzę cudownego prezentu na święta:)

    Arashe lubi tę wiadomość

    27 cykl starań


    Aniołek [*] - 3.04.19 poronienie zatrzymane ( 7 tydz )
  • makowa Autorytet
    Postów: 628 984

    Wysłany: 22 listopada 2018, 23:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emmainthegarden wrote:
    Makowa, a w opisie masz, że PC antykardiolip na plus to myślałam, że masz stwierdzony zespół.
    W chorobach autoimmunologicznych często jest tak, że masz dwa markery choroby, a trzeciego nie.
    Ja np podobno mam zespół antyfosfolipidowy tylko w ciąży (dwa wczesniaki).
    I masę innych przeciwciał ale każde na granicy, także wychodzi, że mam tylko hashimoto (a inne choroby tuż za rogiem). ;)
    Ten plus z opisu to właśnie ten wynik wątpliwe dodatniego igm, nic innego mi nie wyszło, objawów też nie miałam, tylko poronienia. Więc to było za mało, żeby stwierdzić zespół. Zobaczymy jak teraz będzie.

    Piszecie o skracaniu cykli, chyba skorzystam... Bo wkurza mnie moje 34 dni, które jak coś dodatkowego się dzieje wydłużają się do 36-38...

    MTHFR, PAI-1 hetero | ANA1, ANA2 + | p/c antykardiolipinowe + | Hashimoto
    OK: V Laiden, R2 | Protrombina II | ANA3 | LA | p/c p. b2 glikoproteinie | białko C, S | homocysteina

    Aniołki 03.2018 12 tc, 06.2018 6 tc
    Udało się! II - 24.12.2018
    x0f7mnb.png
  • Emmainthegarden Autorytet
    Postów: 499 563

    Wysłany: 23 listopada 2018, 00:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Makowa, to tak jak u mnie. Niestety w ciąży przeciwciała się podniosły i zrobił mi się prawdziwy zespół. Ze szkodą dla dzieci. O czym w pierwszej ciąży nie wiedziałam.
    Dla potwierdzenia zespołu lekarz musiałby mieć trzecie poronienie, czego ci bardzo nie życzę. Ale i tak będziesz brała clexane od początku ciąży?

‹‹ 3 4 5 6 7 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciążooporna - historia kobiety, która pragnie zostać Mamą ♡

Emilia mówi o sobie, że jest ciążooporna. Jej walka o bycie Mamą trwa już kilka lat, więc sama zaczęła nazywać siebie dinozaurem ciążooporności. Przeczytaj prawdziwą historię kobiety starającej się o dziecko. Kobiety, która pomimo wielu trudnych doświadczeń nie poddaje się i nie traci nadziei. 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego