Forum W oczekiwaniu na testowanie Magiczny GRUDZIEŃ
Odpowiedz

Magiczny GRUDZIEŃ

Oceń ten wątek:
  • Malgonia Autorytet
    Postów: 7496 11421

    Wysłany: 14 grudnia 2018, 21:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ochmanka nie wiem jakiej dłigosci masz cykle ale przy sprzyjających wiatrach to możesz się na styczeń już nie załapać ;)
    Kiedy spodziewasz się owulacji?


    age.png

    Kariotyp nieprawidłowy 45XX der(13;14)(q10,q10)
    [*] 02.2018 - Byłeś marzeniem - jesteś wspomnieniem...
  • agge Autorytet
    Postów: 3886 5061

    Wysłany: 14 grudnia 2018, 21:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonikA_89! wrote:
    W końcu się doczekałam drugiej kreski na teście owu! Dzisiaj 14dc, więc muszę być wyjątkowo miła dla męża :P Jak myślicie, jeśli od 3 dni mam płodny śluz i bóle jajników, to owu może być dzisiaj/jutro?

    Może być :) A ta druga kreska mocna?

    91bbb8f83b.png

    c62facf3ab.png

    14.07.2015 Emilka, 3270g/56 cm 💕
    30.11.2019 Tomek, 3670g/60 cm 💕
  • cukrzyk1991 Autorytet
    Postów: 576 528

    Wysłany: 14 grudnia 2018, 21:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Małgonia - dobrze wiedzieć o tych plemnikach. W sumie mój też się zapiera, że nie chce iść. Zawsze myślałam ze wina będzie po mojej stronie przez hashi i cukrzyce. Ale teraz tak sobie myślę - on się urodził w 7 miesiącu więc był mega wcześniakiem + pali od 16 roku życia (rzucił dopiero rok temu). Może z jego armią faktycznie coś jest też nie teges.

    Cukrzyca typu 1, Hashimoto, Prolaktyna średnia (?), + ANA1, + aTPO, + antykoagulant tocznia (LA), + MTHFR 667tc i PAI - obie mutacje heterozygoty
    Starania o pierwsze dziecko - (7cs)- II


    Leki: metformina, insulina (OPI), letrox 75, wit. D3, olej z wiesiołka, selen, kwas foliowy, luteina , tardyferon, heparyna
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7346 10418

    Wysłany: 14 grudnia 2018, 21:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    agge wrote:
    Może być :) A ta druga kreska mocna?
    Tak mocna jak testowa ;) Pierwszy raz widzę dwie kreski na teście, tylko szkoda że na owu zamiast na ciążowym :P
    https://zapodaj.net/2ab7e186aaf19.jpg.html

    agge lubi tę wiadomość

    oar843r8jpmp224p.png

    6 lat starań o kropka
    _____________________
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7346 10418

    Wysłany: 14 grudnia 2018, 21:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malgonia wrote:
    Cukrzyk przykro, ze tak to sie potoczyło. Ja gdy zobaczyłam w sierpniu kreske na teście to już byłam pewna, że tym razem sie uda. Nawet doby sie nie cieszylam.
    No, ale zachodzisz w ciaze to juz plus. Z tymi plemnikami bylabym ostrozna. Moj chlop przez pol roku nie dal sie zaciagnac na badania "bo przeciez bylas w ciazy" i teraz nie wiemy czy jego wyniki to wypadek przy pracy czy tak ma stale.. a rezerwa mi sie kurczy i kurczy ;)
    Ale zima to dobry czas na zachodzenie i planuje z tego skorzystac. Poki co podkoksuje swoje komorki czekolada z bakaliami i piwem. Moze to jest wlasnie ten tajemniczy skladnik ktorego brakowalo ;)

    Monika objawy plodnosci sa bardzo indywidualne, ale stawiam ba owu raczej jutro skoro dzis masz pozytywny test.
    Dziękuję za odpowiedź :)

    Co do czekolady, to uważam, że jest dobra na wszystko :D Nie słyszałam o piwie, ale za to wiem, że na endometrium najlepsze jest czerwone wytrawne wino i orzechy :) Lubię sobie tłumaczyć moją chrapkę na wino tym, że piję je dla dobra sprawy.
    Trzymam kciuki za zimowe <3, oby przyniosły efekt w postaci dwóch kresek na teście!

    oar843r8jpmp224p.png

    6 lat starań o kropka
    _____________________
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • Malgonia Autorytet
    Postów: 7496 11421

    Wysłany: 14 grudnia 2018, 21:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na poczatek bede monotematyczna - wybierajcie dziewczyny linki wyswietlajace miniaturke. To mega ulatwia zycie jak sie z telefonu forum ogarnia.

    Monia... owulak marzenie :)
    Nic tylko sie bzykac ;)

    Na wino przyjdzie czas, ale u mnie tak dlugk trwa @, ze nie chce jej jeszcze winem podkrecac. Z plamieniami wyjdzie mi z 10 dni.. i jak tu bzykac sie dwa razy w tygodniu?

    Cukrzyk ja tez dlugo chlopu przytakiwalam. Fakt, ze wiekszy problem i tak jest po mojej stronie, ale czas leci a razem z nim kasa, ktora wolalabym sporzytkowac na cos dajacego szanse na poczecie a nie comiesieczne badania hormonow z ktorych nic nie wyniknelo.

    MonikA_89! lubi tę wiadomość


    age.png

    Kariotyp nieprawidłowy 45XX der(13;14)(q10,q10)
    [*] 02.2018 - Byłeś marzeniem - jesteś wspomnieniem...
  • agge Autorytet
    Postów: 3886 5061

    Wysłany: 14 grudnia 2018, 21:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonikA_89! wrote:
    Tak mocna jak testowa ;) Pierwszy raz widzę dwie kreski na teście, tylko szkoda że na owu zamiast na ciążowym :P
    https://zapodaj.net/2ab7e186aaf19.jpg.html

    super!! to do dzieła :)

    MonikA_89! lubi tę wiadomość

    91bbb8f83b.png

    c62facf3ab.png

    14.07.2015 Emilka, 3270g/56 cm 💕
    30.11.2019 Tomek, 3670g/60 cm 💕
  • Izape_91 Autorytet
    Postów: 5007 11616

    Wysłany: 14 grudnia 2018, 22:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    cześć dziewczyny, witam się piątkową wieczorową porą !

    Staraniowa gratuluję pięknej fasolki, niech rośnie zdrowo ! :)

    Cukrzyk przykro mi, że Twoja historia się tak potoczyła, ale nie ma się co załaywać, trzeba walczyć dalej, coś tam ruszyło. Poprawisz wyniki i się znowu uda, tyle że na pięknych 9 mscy :)

    U nas 4 cykl po stracie. 3 cykle po niby się nie powinno starać, szybko zleciały, a ten teraz też nie daje szans. Może nowy rok przyniesie dobre nowiny, ale szczerze wątpie.

    Monika89 na jakiej podstawie masz zdiagnozowany APS? pytam, bo też mam ten problem.

    staraniowa lubi tę wiadomość

    Starania od 08.2016 r. - 37cs szczęśliwy ♥️

    S3YWp2.png
    Ona: hiperinsulinemia, hiperprolaktynemiia czynnościowa, lekka niedoczynność tarczycy, endometrioza I st., APS, mutacje MTHFR i PAI hetero, genotyp KIR BX - brak kir odp. za implantację, allo mlr 24,5%, 2 cb
    Leki: euthyrox, neoparin, acard, accofil do 8t2d, meta do 14 t 4 d

    On: HDS 21%, DFI 17%, morfologia 0%-2%
  • agge Autorytet
    Postów: 3886 5061

    Wysłany: 14 grudnia 2018, 22:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie chyba już rzeczywiście po wszystkim.
    Pierwsze zdjęcie po 5 minutach, drugie po 20. Ściemniala niby ta krecha, ale to już chyba za długi czas żeby się tym sugerować.
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/c4aa2e54a090.jpg

    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/7d1d9fc6dc43.jpg

    91bbb8f83b.png

    c62facf3ab.png

    14.07.2015 Emilka, 3270g/56 cm 💕
    30.11.2019 Tomek, 3670g/60 cm 💕
  • Malgonia Autorytet
    Postów: 7496 11421

    Wysłany: 14 grudnia 2018, 22:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agge moim zdaniem ten wczorajszy byl pozytywny. Podzialaj cos jeszcze ;)

    Iza krolicze uszy do góry.
    Byliście już u lekarza z wynikami emka?


    age.png

    Kariotyp nieprawidłowy 45XX der(13;14)(q10,q10)
    [*] 02.2018 - Byłeś marzeniem - jesteś wspomnieniem...
  • agge Autorytet
    Postów: 3886 5061

    Wysłany: 14 grudnia 2018, 22:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malgonia wrote:
    Agge moim zdaniem ten wczorajszy byl pozytywny. Podzialaj cos jeszcze ;)

    Iza krolicze uszy do góry.
    Byliście już u lekarza z wynikami emka?

    Działaliśmy dziś w południe :D
    Ale na wczorajszym też nie była mocna kreska.. w ogóle ten wieczorny wczorajszy test jakiś mocniejszy był, w sensie o odcień mi chodzi, bo nie była czerwona ta kreska kontrolna, tylko taka ciemna strasznie. Wczorajszy z 11:30 i dzisiejszy mają jaśniejszy odcień.
    Wczorajsza teraz w ogóle jakaś fioletowa się zrobiła.

    A no i skoro wczorajszy wyglądał na pozytyw, to jak dzisiejszy już blady, to znaczy że dziś już była owulacja?

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia 2018, 22:34

    91bbb8f83b.png

    c62facf3ab.png

    14.07.2015 Emilka, 3270g/56 cm 💕
    30.11.2019 Tomek, 3670g/60 cm 💕
  • agge Autorytet
    Postów: 3886 5061

    Wysłany: 14 grudnia 2018, 22:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Porównanie obydwu wczorajszych i dzisiejszego,
    robione przed chwilą więc ta druga kreska już ciemniejsza...

    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/f27cdb5e6285.jpg

    Arashe lubi tę wiadomość

    91bbb8f83b.png

    c62facf3ab.png

    14.07.2015 Emilka, 3270g/56 cm 💕
    30.11.2019 Tomek, 3670g/60 cm 💕
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7346 10418

    Wysłany: 14 grudnia 2018, 22:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izape_91 wrote:
    cześć dziewczyny, witam się piątkową wieczorową porą !

    Staraniowa gratuluję pięknej fasolki, niech rośnie zdrowo ! :)

    Cukrzyk przykro mi, że Twoja historia się tak potoczyła, ale nie ma się co załaywać, trzeba walczyć dalej, coś tam ruszyło. Poprawisz wyniki i się znowu uda, tyle że na pięknych 9 mscy :)

    U nas 4 cykl po stracie. 3 cykle po niby się nie powinno starać, szybko zleciały, a ten teraz też nie daje szans. Może nowy rok przyniesie dobre nowiny, ale szczerze wątpie.

    Monika89 na jakiej podstawie masz zdiagnozowany APS? pytam, bo też mam ten problem.
    U mnie wyszły dodatnie kardiolipiny IgG. Beta glikoproteiny i toczeń wyszły ujemne. Tak samo V-leiden. Naprotechnolog od razu mówiła, że podejrzewa APS, tym bardziej, że mam mutację PAI. Hematolog z kolei kazał powtórzyć badania w styczniu i dopiero wtedy oficjalnie stwierdzi czy APS jest czy go nie ma. W sumie w leczeniu nic się nie zmieniło, bo że względu na Pai i tak dostałam Acard od 3dpo i heparynę od 7dpo. A u Ciebie które parametry wyszły dodatnie?

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia 2018, 22:45

    oar843r8jpmp224p.png

    6 lat starań o kropka
    _____________________
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7346 10418

    Wysłany: 14 grudnia 2018, 22:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    agge wrote:
    Porównanie obydwu wczorajszych i dzisiejszego,
    robione przed chwilą więc ta druga kreska już ciemniejsza...

    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/f27cdb5e6285.jpg
    Jak dla mnie dzisiejszy jest równie ciemny co wczorajszy wieczorny. Podziałajcie jescze trochę :)

    oar843r8jpmp224p.png

    6 lat starań o kropka
    _____________________
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • agge Autorytet
    Postów: 3886 5061

    Wysłany: 14 grudnia 2018, 22:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonikA_89! wrote:
    Jak dla mnie dzisiejszy jest równie ciemny co wczorajszy wieczorny. Podziałajcie jescze trochę :)

    Myślisz? Ale to po czasie zdjęcie...
    To po 5 minutach wstawiałam wyżej i była blada...
    Nie wiem już, za dużo chyba o tym wszystkim myślę i analizuję :/

    91bbb8f83b.png

    c62facf3ab.png

    14.07.2015 Emilka, 3270g/56 cm 💕
    30.11.2019 Tomek, 3670g/60 cm 💕
  • agge Autorytet
    Postów: 3886 5061

    Wysłany: 14 grudnia 2018, 22:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale jak tak patrzę na te testy to jednak mam nadzieję, że owu jeszcze nie było :P

    91bbb8f83b.png

    c62facf3ab.png

    14.07.2015 Emilka, 3270g/56 cm 💕
    30.11.2019 Tomek, 3670g/60 cm 💕
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7346 10418

    Wysłany: 14 grudnia 2018, 22:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    agge wrote:
    Myślisz? Ale to po czasie zdjęcie...
    To po 5 minutach wstawiałam wyżej i była blada...
    Nie wiem już, za dużo chyba o tym wszystkim myślę i analizuję :/
    Nie ma co analizować, tylko lepiej się rzucić na męża :D :D Ja nie wiem jak szybko testy wykazują owulację, bo pierwszy cykl je robię, ale myślę że jak byłoby już po owu to kreska by była bledsza :)

    oar843r8jpmp224p.png

    6 lat starań o kropka
    _____________________
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • agge Autorytet
    Postów: 3886 5061

    Wysłany: 14 grudnia 2018, 23:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ehhhh wykończy mnie to wszystko w końcu, hahah :D
    Ale taki już mam charakter, że będę o tym rozmyślać do samego końca. Gapię się w te testy od godziny jak wariatka.

    Został mi jeden test więc jutro wieczorem go zrobię i jak nadal będzie podobnie, to też jeszcze się poprzytulamy, bo jutro ostatni raz mamy możliwość :D

    91bbb8f83b.png

    c62facf3ab.png

    14.07.2015 Emilka, 3270g/56 cm 💕
    30.11.2019 Tomek, 3670g/60 cm 💕
  • Irvine90 Autorytet
    Postów: 553 1850

    Wysłany: 14 grudnia 2018, 23:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, mam wyniki trzeciej bety - znowu to co ostatnio, czyli równo 55% przyrost...
    15 dpo 288, 17 dpo 448, 19 dpo 696. Jak myślicie, mam iść do lekarza od razu, czy co robić?.. mam wizytę na przyszły czwartek i nie wiem, czy przyspieszać...

    Styczeń 2019 - poronienie zatrzymane (10tc) Aniołek :(

    2cs po poronieniu - II <3

    f2wli09kjb1sa74e.png

    Antoś 25.12.2019 <3 3740 g, 56 cm
  • cukrzyk1991 Autorytet
    Postów: 576 528

    Wysłany: 14 grudnia 2018, 23:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Irvine - teoretycznie niskiej bety nie masz. A boli Cię coś? Plamisz? Badałaś progesteron?

    Cukrzyca typu 1, Hashimoto, Prolaktyna średnia (?), + ANA1, + aTPO, + antykoagulant tocznia (LA), + MTHFR 667tc i PAI - obie mutacje heterozygoty
    Starania o pierwsze dziecko - (7cs)- II


    Leki: metformina, insulina (OPI), letrox 75, wit. D3, olej z wiesiołka, selen, kwas foliowy, luteina , tardyferon, heparyna
‹‹ 70 71 72 73 74 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego