Nie przegap okazji!

Aktywuj abonament Premium w OvuFriend od dziś do 30 listopada a otrzymasz od nas prezent:

Skorzystaj z okazji i wypróbuj nasze nowości - jesteśmy przekonani, że Ci się spodoba! W każdym momencie możesz zrezygnować.

Jesteśmy dla Ciebie i szybko odpowiadamy na każde Twoje pytanie: [email protected]!

Promocja trwa do 30 listopada 2020 roku.

Aktywuj abonament Zamknij
Forum W oczekiwaniu na testowanie Marzec- miesiąc dwóch kreseczek
Odpowiedz

Marzec- miesiąc dwóch kreseczek

Oceń ten wątek:
  • 5ylwian Autorytet
    Postów: 1213 1165

    Wysłany: 1 marca 2019, 11:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaczorka wrote:
    Sasanka - na pierwszy rzut oka pomyślałam, że zagryzasz mielonego żelkami.. :p

    5ylwian - czyli aplikacja analizuje wykres podobnie jak ja :)
    Skoro owu wyznaczona, to teraz trzeba czekać :)
    Hehe tak ;) tylko zastanawiam sie czy inne apki wyznacza tez. Bo mam jeszcze Flo,Ovuview, i Moj kalendarzyk i zapisuje temperature w kazdej a tylko Fertility Friend zaznaczylo wykres

    *Maj 2014- Synek. :) CC
    *PCOS, insulinooporność, hiperinsulinemia, HOMA IR 5,17
    niedoczynność tarczycy, niedomoga lutealna
    *starania o 2 dziecko od kwietnia 2018
    *2018-poronienie samoistne, poronienie zatrzymane z łyżeczkowaniem
    *2019- cb,cp z poronieniem trąbkowym
    *2019-badania: ANA- dodatnie,
    Antykoagulant tocznia słabo dodatni,MTHFR_677-T i MTHFR_1298A-C heterozygotyczne, PAI-1 4G heterozygotyczny.
  • monciara Koleżanka
    Postów: 43 36

    Wysłany: 1 marca 2019, 11:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sasanka, to gorączka może obniżyć jakość spermy, a nie jakiś tam paracetamol.. ;)

    3 :/ :/ :/

    córeczka marzec 2020 :)

    37 l.
  • agge Autorytet
    Postów: 3886 5061

    Wysłany: 1 marca 2019, 11:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    5ylwian wrote:
    Hehe tak ;) tylko zastanawiam sie czy inne apki wyznacza tez. Bo mam jeszcze Flo,Ovuview, i Moj kalendarzyk i zapisuje temperature w kazdej a tylko Fertility Friend zaznaczylo wykres
    Mój kalendarzyk nie bierze pod uwagę temperatury, tylko statystyki poprzednich cykli. Więc tym się nie sugeruj.
    Flo i Ovuview już tak. Ale jak są takie wahania temperatur, to czasem nie obliczają.

    5ylwian lubi tę wiadomość

    91bbb8f83b.png

    c62facf3ab.png

    14.07.2015 Emilka, 3270g/56 cm 💕
    30.11.2019 Tomek, 3670g/60 cm 💕
  • Olliiii Autorytet
    Postów: 1143 689

    Wysłany: 1 marca 2019, 11:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja tu będę was podczytywać i mocno trzymać kciuki za was <3
    Czy nie miała być jakaś przerwa na Ovu do jutra? Czy to w późniejszych godzinach?

    W poniedziałek idę na badania ciążowe i chce zrobić toxo. Czy ma to sens jeśli zrobię tylko IgM? No bo wiadomo, że jeśli IgM dodatnie to IgG też.

    Synek 18.10.2019r. <3

    04.02. - II kreski :) zostań z nami maleństwo <3

    12.01.2018r. - 2 Aniołki [*][*] 8tc
    06.09.2018r. - Aniołek [*] 5tc
  • Kaczorka Autorytet
    Postów: 6552 9498

    Wysłany: 1 marca 2019, 11:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    5ylwian wrote:
    Hehe tak ;) tylko zastanawiam sie czy inne apki wyznacza tez. Bo mam jeszcze Flo,Ovuview, i Moj kalendarzyk i zapisuje temperature w kazdej a tylko Fertility Friend zaznaczylo wykres

    Niestety nie korzystam z żadnej, więc ciężko mi powiedzieć. Jednak ja bym została przy tym 15dc :) a to oznacza chyba, że dziś masz 3dpo?

    A aplikacja "mój kalendarzyk" nadaje się moim zdaniem tylko do notowania terminu @ i ewentualnie objawów. To właśnie ona wyznaczyła mi termin @ na 4.03. Zupełnie nie bierze pod uwagę prawdziwego terminu owulacji.

    Alicja <3
    eec7d99fbc.png
    Oleńka <3
    dbdedccc68.png
  • 5ylwian Autorytet
    Postów: 1213 1165

    Wysłany: 1 marca 2019, 11:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    agge wrote:
    Mój kalendarzyk nie bierze pod uwagę temperatury, tylko statystyki poprzednich cykli. Więc tym się nie sugeruj.
    Flo i Ovuview już tak. Ale jak są takie wahania temperatur, to czasem nie obliczają.
    Ahh mam nadzieje,ze ta owu faktycznie byla i temp sie nie myli. Dupek wziety wiec mam nadzieje,ze byla faktycznie bo nie chce blokowac owulacji.i dzieki za info ;)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2019, 11:53

    agge lubi tę wiadomość

    *Maj 2014- Synek. :) CC
    *PCOS, insulinooporność, hiperinsulinemia, HOMA IR 5,17
    niedoczynność tarczycy, niedomoga lutealna
    *starania o 2 dziecko od kwietnia 2018
    *2018-poronienie samoistne, poronienie zatrzymane z łyżeczkowaniem
    *2019- cb,cp z poronieniem trąbkowym
    *2019-badania: ANA- dodatnie,
    Antykoagulant tocznia słabo dodatni,MTHFR_677-T i MTHFR_1298A-C heterozygotyczne, PAI-1 4G heterozygotyczny.
  • Kaczorka Autorytet
    Postów: 6552 9498

    Wysłany: 1 marca 2019, 11:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olliiii wrote:
    A ja tu będę was podczytywać i mocno trzymać kciuki za was <3
    Czy nie miała być jakaś przerwa na Ovu do jutra? Czy to w późniejszych godzinach?

    W poniedziałek idę na badania ciążowe i chce zrobić toxo. Czy ma to sens jeśli zrobię tylko IgM? No bo wiadomo, że jeśli IgM dodatnie to IgG też.

    Przerwa ma być od 13.

    A co do toxo - jeśli nigdy nie robiłaś, to zrób obie grupy, bo może się okazać, że już kiedyś to przeszłaś i IgM będzie ujemne a IgG dodatnie :) i wtedy już możesz czuć się bezpieczna :)

    Alicja <3
    eec7d99fbc.png
    Oleńka <3
    dbdedccc68.png
  • Kaczorka Autorytet
    Postów: 6552 9498

    Wysłany: 1 marca 2019, 11:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    5ylwian wrote:
    Ahh mam nadzieje,ze ta owu faktycznie byla i temp sie nie myli. Dupek wziety wiec mam nadzieje,ze byla faktycznie bo nie chce blokowac owulacji.i dzieki za info ;)

    Ostatnie doniesienia wskazują ponoć na to, że dupek nie blokuje owulacji.

    5ylwian lubi tę wiadomość

    Alicja <3
    eec7d99fbc.png
    Oleńka <3
    dbdedccc68.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 1 marca 2019, 12:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    monciara wrote:
    Sasanka, to gorączka może obniżyć jakość spermy, a nie jakiś tam paracetamol.. ;)


    Yyy, chyba to nie do mnie :) Ani u mnie goraczki nie ma ani u meza, jest tylko wino i zelki, wiec pomylilas posty, ale u Szony eMka zadna jakosc sie nie obnizy!

    Ania, sto lat, sto lat :) Spelnienia marzen i grubasnych kresek za kilka dni :*
    Wybacz, nie odniose sie do wynikow, bo specem nie jestem, ale pamietaj, ze wszystko da sie wyregulowac

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2019, 12:14

    szona, monciara, Ania_85_ lubią tę wiadomość

  • szona Autorytet
    Postów: 5718 13489

    Wysłany: 1 marca 2019, 12:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania_85_ wrote:
    A tak sobie w urodzinki chciałam zatestować, ale stwierdziłam, że to by było już lekkie przegięcie ;)

    Za to wczoraj robiłam badania i dzisiaj przyszły mi wyniki.

    Glukoza 5,50 mmol/l norma 3,90-5,50
    TSH 2,43 nIU/ml norma 0,27-4,20 (po 3 tyg łykania Euthyrox N 25)- 31.08.2018 było 4,15, a 15.01.2019- 2,65
    FT4 1,06 ng/dl norma 0,93-1,71 (31.08.2018 było 1,15, a 15.01.2019- 0,93
    Toksoplazmoza:
    IgG <0,18 IU/ml (czyli wg normy niereaktywny)
    Igm- bez wartości, tylko informacja, że niereaktywny
    Cytomegalowirus- niereaktywny
    anty-TPO 19,30 IU/ml norma 0,00-34,00
    anty-TG <10,00 IU/ml norma 0,00-115,00
    Prolaktyna na czczo 40,00 ng/ml norma 4,79-23,30
    Prolaktyna po MCP 69,90 ng/ml

    Kiepski sobie zrobiłam prezent urodzinowy :(
    Na większości kompletnie się nie znam- endokrynolog dodała tylko komentarz "w granicach normy laboratoryjnej", ale już się nauczyłam, że te normy są kiepskim wyznacznikiem- w zeszłym roku się ucieszyłam, że mam TSH 4,15, bo to przecież w normie- ja głupia :(.
    Najbardziej mnie martwi ta prolaktyna. :( Na pocieszenie dodam, że robiona w 22dc. Wiem, że powinno się robić 2-5dc, ale lekarz powiedział, że to nie ma znaczenia i żeby zrobić kiedy chcę, a na necie czytałam, że w 21-22dc też się robi, bo wtedy najwyższa i zależy co lekarz chce sprawdzić. A ja nie chciałam już dłużej czekać i chciałam wszystko hurtowo zrobić. ;/ Najwyżej powtórzę w 2-5dc.

    Przepraszam Was za taki elaborat, ale wiem, że Wy się dużo lepiej znacie na tych badaniach i może coś mi podpowiecie- głównie w sprawie tej prolaktyny, bo jak zapytałam google, to się trochę podłamałam :(

    Zrob badanie krwi - tzw. makroprolaktynę. Czasami wolna prolaktyna jest dużo niższa i (w wielkim uproszczeniu) nie wydała się z organizmu tak jak powinna. Co jednak nie ma ŻADNEGO znaczenia - np. w odniesieniu do owulacji. Miałam prolaktyne 55, później 44 (początek lutego) i 20 (3 tyg później). Bez żadnych leków.

    Ania_85_ lubi tę wiadomość

    16 cs po cb. (23 cs)

    Zes*am się, a nie dam się 💪
    https://ovufriend.pl/pamietnik/ze-ram-sie-a-nie-dam-sie,3846.html
  • Malgonia Autorytet
    Postów: 7496 11421

    Wysłany: 1 marca 2019, 12:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniu ja na prolaktynie się nie znam, ale na Twoim miejscu zrobiłabym krzywą cukrową, bo cukier masz wysoki, rożne cuda tam się mogą dziać (a przynajmniej insulinę, bo przy wysokim cukrze mogą ci krzywej nie chcieć zrobić).

    Ciężko mi te toksoplazmozy zinterpretować, ale jeśli dobrze rozumiem, to ich nie przechodziłaś (ale nie dam sobie głowy uciąć, bo nie wiem co w tym odniesieniu znaczy "niereaktywny").

    A tak w ogóle to szczęśliwego zajścia w ciążę :)

    Co do temperatury to tez jestem zdania, ze lepiej chłopa leczyć niż nie bo choroby gorsze spustoszenie robią niż leki.

    Ania_85_, szona lubią tę wiadomość


    age.png

    Kariotyp nieprawidłowy 45XX der(13;14)(q10,q10)
    [*] 02.2018 - Byłeś marzeniem - jesteś wspomnieniem...
  • Pynia Znajoma
    Postów: 23 21

    Wysłany: 1 marca 2019, 12:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny, powiedzcie ile pregnyl utrzymywał się Wam w organizmie? Ja dzis 6 dzien po inseminacji i na teście blada kreseczka po którymś juz moczu więc chyba jeszcze jest go dość sporo... Chciałabym zrobić test troszkę wcześniej niż po 14 dniach ale nie wiem czy to będzie wiarygodny wynik...

    Cykl starań - 20
    23.02.2019 - IUI - :(
  • Ania_85_ Autorytet
    Postów: 300 1019

    Wysłany: 1 marca 2019, 12:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sasanka55 wrote:
    Ania, sto lat, sto lat :) Spelnienia marzen i grubasnych kresek za kilka dni :*
    Wybacz, nie odniose sie do wynikow, bo specem nie jestem, ale pamietaj, ze wszystko da sie wyregulowac

    Dziękuję Ci bardzo ;*

    Sasanka55 lubi tę wiadomość

    uwo9skjob07enzxz.png
  • Ania_85_ Autorytet
    Postów: 300 1019

    Wysłany: 1 marca 2019, 12:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    szona wrote:
    Zrob badanie krwi - tzw. makroprolaktynę. Czasami wolna prolaktyna jest dużo niższa i (w wielkim uproszczeniu) nie wydała się z organizmu tak jak powinna. Co jednak nie ma ŻADNEGO znaczenia - np. w odniesieniu do owulacji. Miałam prolaktyne 55, później 44 (początek lutego) i 20 (3 tyg później). Bez żadnych leków.

    Dzięki wielkie- poczytam w takim razie o tej makroprolaktynie

    szona lubi tę wiadomość

    uwo9skjob07enzxz.png
  • cukrzyk1991 Autorytet
    Postów: 576 528

    Wysłany: 1 marca 2019, 12:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania85 :)

    - TSH spada. Poczekaj jeszcze może z 2 tygodnie z tą dawką i zobacz czy spadło jeszcze bardziej (czasem spada dopiero po 4-5 tygodniach od początku brania leków). Jeśli nie spadnie to pewnie CI endo zwiększy dawkę o 25.
    - Hashimoto nie masz więcej spoko :)
    - Prolaktyna - ona jest mega dziwna, ja mierzyłam ją kilka razy w zyciu. Raz miałam wynik 19, potem 20kilka,potem o dziwo 3dc wynik 30 i już miałam brać na to leki, a sama spadła do 18 i to w 21dc...Wydaje mi się, że 40 to albo nic nie bedziesz brac i każą Ci ją jeszcze pobadać albo dostaniesz małą dawkę bromka?

    Ania_85_ lubi tę wiadomość

    Cukrzyca typu 1, Hashimoto, Prolaktyna średnia (?), + ANA1, + aTPO, + antykoagulant tocznia (LA), + MTHFR 667tc i PAI - obie mutacje heterozygoty
    Starania o pierwsze dziecko - (7cs)- II


    Leki: metformina, insulina (OPI), letrox 75, wit. D3, olej z wiesiołka, selen, kwas foliowy, luteina , tardyferon, heparyna
  • cukrzyk1991 Autorytet
    Postów: 576 528

    Wysłany: 1 marca 2019, 12:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania85 :)

    Co do cukrów - jest taki trik, że jak pójdziecie do apteki i powiecie, ze macie cukrzyce lub podejrzenie cukrzycy to dają Wam glukometr za darmo i możecie sobie pobadać cukry w domu :) Wystarczy uzupełnić jakaś formatkę i tyle. Nie chcieli ode mnie nic - zadnych oświadczeń. Moja teściowa też wydębiła glukometr z apteki ot tak. Oni mają tego trochę za free.

    Ania_85_ lubi tę wiadomość

    Cukrzyca typu 1, Hashimoto, Prolaktyna średnia (?), + ANA1, + aTPO, + antykoagulant tocznia (LA), + MTHFR 667tc i PAI - obie mutacje heterozygoty
    Starania o pierwsze dziecko - (7cs)- II


    Leki: metformina, insulina (OPI), letrox 75, wit. D3, olej z wiesiołka, selen, kwas foliowy, luteina , tardyferon, heparyna
  • Izape_91 Autorytet
    Postów: 5021 11624

    Wysłany: 1 marca 2019, 12:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny! Ja znowu po kilkudniowe przerwie do Was wracam, niestety moje bladziocha nie oznaczał ciąży i przyjęła bezwzględna zasadę spuszczania testu 5 minut owego w toalecie, żeby już nigdy do niego nie wracac:p może pomoże. Poza tym, sikanie dopiero w terminie @, chyba że wszystkie znaki na niebie i ziemi będą wskazywały i krzyczał :jesteś w ciąży!!! Może marzec będzie łaskawy, bo to miesiąc laparoskopi i moich urodzin! No ale cóż, to się okaże dopiero. Wiosną się zbliża, więc może dojdzie do jakiegoś zapylenia :p tego życzę sobie mocno sobie i Wam!

    Ochmanka, Malinowa91, MonikA_89! lubią tę wiadomość

    Starania od 08.2016 r. - 37cs szczęśliwy ♥️

    S3YWp2.png
    Ona: hiperinsulinemia, hiperprolaktynemiia czynnościowa, lekka niedoczynność tarczycy, endometrioza I st., APS, mutacje MTHFR i PAI hetero, genotyp KIR BX - brak kir odp. za implantację, allo mlr 24,5%, 2 cb
    Leki: euthyrox, neoparin, acard, accofil do 8t2d, meta do 14 t 4 d

    On: HDS 21%, DFI 17%, morfologia 0%-2%
  • agge Autorytet
    Postów: 3886 5061

    Wysłany: 1 marca 2019, 12:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izape_91 wrote:
    Cześć dziewczyny! Ja znowu po kilkudniowe przerwie do Was wracam, niestety moje bladziocha nie oznaczał ciąży i przyjęła bezwzględna zasadę spuszczania testu 5 minut owego w toalecie, żeby już nigdy do niego nie wracac:p może pomoże. Poza tym, sikanie dopiero w terminie @, chyba że wszystkie znaki na niebie i ziemi będą wskazywały i krzyczał :jesteś w ciąży!!! Może marzec będzie łaskawy, bo to miesiąc laparoskopi i moich urodzin! No ale cóż, to się okaże dopiero. Wiosną się zbliża, więc może dojdzie do jakiegoś zapylenia :p tego życzę sobie mocno sobie i Wam!
    Szkoda :(

    91bbb8f83b.png

    c62facf3ab.png

    14.07.2015 Emilka, 3270g/56 cm 💕
    30.11.2019 Tomek, 3670g/60 cm 💕
  • Malgonia Autorytet
    Postów: 7496 11421

    Wysłany: 1 marca 2019, 12:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izape wróżka Małgonia wróży Ci ciąże w ciągu trzech cykli od laparo. W końcu czemu by nie?
    A z testami to już tak bywa. oby następny 10dpo nie zostawiał złudzeń :)
    A jak Ci idzie trzymanie @ w ryzach?


    age.png

    Kariotyp nieprawidłowy 45XX der(13;14)(q10,q10)
    [*] 02.2018 - Byłeś marzeniem - jesteś wspomnieniem...
  • szona Autorytet
    Postów: 5718 13489

    Wysłany: 1 marca 2019, 12:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania_85_ wrote:
    Dzięki wielkie- poczytam w takim razie o tej makroprolaktynie

    Ja o tym usłyszałam dopiero po miesiacu z ohydnym bromergonem, na szczęście trafiłam do myślącego lekarza w końcu. Powiedział, ze większość podwyższonych prolaktyn stad się bierze, a nie np z gruczolaka. Tylko zamiast sprawdzić dokładnie, pacjentki zra te leki paskudne, które tez obojętne dla organizmu nie są. Powodzenia!

    Ania_85_ lubi tę wiadomość

    16 cs po cb. (23 cs)

    Zes*am się, a nie dam się 💪
    https://ovufriend.pl/pamietnik/ze-ram-sie-a-nie-dam-sie,3846.html
‹‹ 8 9 10 11 12 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Kalendarz dni płodnych - aplikacja - starania o dziecko

Postanowione - rozpoczynacie starania o dziecko. Mija pierwszy, drugi, trzeci miesiąc, a ciąży nie ma. Pojawia się lekki niepokój - co się dzieje? Tak rozpoczyna się historia wielu kobiet z OvuFriend, które używają aplikacji podczas starania o dziecko. Inteligentny kalendarz dni płodnych nie tylko szybko nauczy się Twojej płodności ale również wcześnie wykryje nieprawidłowości. Przeczytaj jak aplikacja pomoże Ci zajść w ciążę!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego