Marzec- miesiąc dwóch kreseczek
-
WIADOMOŚĆ
-
Izape_91 wrote:chyba chodzi o samopoczucie niektórych osób, ja po nim czuje się bardzo dobrze, ale niektórzy ciężko go znoszą. Z tymże jest to najtańszy lek do zbicia prolaktyny, inne są już droższe i mają mniej skutków ubocznych, choć ja nie brałam nic innego od ponad 8 mscy.
Endokrynolog mojej kumpeli powiedziała, ze bromergon pomaga na jedno przy ciazy (obniża prolaktyne) a bardzo szkodzi na co innego (ale nie wiem na co, bo przestałam go używać - wiec i nie zgłębiałam tematu). Substancja główna bromka jest coś, co się pozyskuje z trujących grzybów. Ja miałam okropne skutki uboczne, suchy nos, katar, zawroty głowy i poczucie otępienia, a zaczynałam od 1/4 tabletki. No i ogromnie obniża ciśnienie krwi, a ja z natury mam nie za wysokie.
-
nick nieaktualnyIzape_91 wrote:chyba chodzi o samopoczucie niektórych osób, ja po nim czuje się bardzo dobrze, ale niektórzy ciężko go znoszą. Z tymże jest to najtańszy lek do zbicia prolaktyny, inne są już droższe i mają mniej skutków ubocznych, choć ja nie brałam nic innego od ponad 8 mscy.
Ja też czuję się nie najgorzej chociaż na początku miałam zawroty ale 7 lat temu go brałam i zaszłam moment w ciążę. Ja nie czytałam nic poprostu zaczęłam brać ale jak przeczytałam tu że nie wolno się starać to mnie zmrozilo! -
Pauliśka wrote:No właśnie ciągle to jest taka kawa z mlekiem normalnej ilości,nie nasila się... Bólu też nie mam... Nie wiem już co robić serio...
*14.09.2021- II kreski
*18.05. - 38+5, 3675 g -
syllwia91 wrote:Ja też czuję się nie najgorzej chociaż na początku miałam zawroty ale 7 lat temu go brałam i zaszłam moment w ciążę. Ja nie czytałam nic poprostu zaczęłam brać ale jak przeczytałam tu że nie wolno się starać to mnie zmrozilo!
W ulotce bromka jest tylko:
"U pacjentek planujących ciążę należy przerwać przyjmowanie bromokryptyny w momencie potwierdzonej ciąży, chyba że istnieje wskazanie lekarskie do dalszego leczenia.Po przerwaniu leczenia bromokryptyną nie stwierdzono zwiększonej liczby poronień.Na podstawie doświadczeń klinicznych wykazano, że przyjmowanie bromokryptyny w czasie ciąży nie wpływa negatywnie na jej przebieg i rozwiązanie"
A w ulotce tego Diostinexu jest, żeby jeszcze przez miesiąc po przerwaniu leczenia nie starać się o dzidzię ;/
A z drugiej strony mój ginekolog stwierdził, że jest lepszy od Bromka ;/
Już sama nie wiem co robić -
Właśnie zapłaciłam 1100zł za zastrzyki do stymulacji, które były wartę ponad 4tys. Niech żyje refundacja!!!! Swoją drogą nie rozumiem jak można tak zdzierać za leki....i to jeszcze od osób, które mają zamiar przyczynić się do zwiększenia przystostu naturalnego. Współczuję tym parom, które muszą płacić 100% za procedurę... masakra jakaś
Niecierpliwa..., aeiouy, Nuch, szona, Salome, Iseko, eemmiilliiaa, Ochmanka, nuśka91 lubią tę wiadomość
Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
😭
Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62 -
MonikA_89! wrote:Właśnie zapłaciłam 1100zł za zastrzyki do stymulacji, które były wartę ponad 4tys. Niech żyje refundacja!!!! Swoją drogą nie rozumiem jak można tak zdzierać za leki....i to jeszcze od osób, które mają zamiar przyczynić się do zwiększenia przystostu naturalnego. Współczuję tym parom, które muszą płacić 100% za procedurę... masakra jakaś
Nie jest tanio, to.prawda. Jak już usłyszysz bicie serca to wszytkie te koszty będą bez znacznia...
Ania_85_, Nuch, MonikA_89! lubią tę wiadomość
1 x CP
3 x poronienie (5tc, 6tc, 13tc)
ANA1 wątpliwe
Mutacja PAI-1
12.2020 IVF ostatnie podejście -
nick nieaktualny
-
Ania_85_ wrote:No ja właśnie Dostinex mam, bo lekarz powiedział, że tyle dziewczyn skarżyło się na bromergon, że przestał go przepisywać. Czyli wg tego co piszesz można brać przy staraniach? Kurcze to ja już sama nie wiem. A w ulotce zupełnie coś innego. 🤔
Mi lekarz kazała brać, ale tylko do potwierdzenia ciąży. Potem podobno nie ma już sensu zbijać prolaktyny...
EDIT: doczytałam teraz o tych skutkach ubocznych. Przeraziło mnie to...Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 marca 2019, 16:59
Ania_85_ lubi tę wiadomość
1 x CP
3 x poronienie (5tc, 6tc, 13tc)
ANA1 wątpliwe
Mutacja PAI-1
12.2020 IVF ostatnie podejście -
ef36 wrote:Mi lekarz kazała brać, ale tylko do potwierdzenia ciąży. Potem podobno nie ma już sensu zbijać prolaktyny...
Mnie na razie kazał wziąć 4 tabletki i po 4 tygodniach zbadać prolaktynę- podobno powinna już być ok po takiej dawce. A podobno podwyższona prolaktyna ma wpływ tylko na początku ciąży. Gin powiedział mi, że nawet gdybym zaszła w ciążę, to z taką prolaktyną jak moja, mogłoby się to źle skończyć ;/ Ale te leki mają przedłużone działanie i później podwyższona prolaktyna nie ma podobno już wpływu na dzidzię -
ef36 wrote:EDIT: doczytałam teraz o tych skutkach ubocznych. Przeraziło mnie to...
Kurcze... przepraszam ef36 nie chciałam Cię przestraszyć Chciałam się tylko poradzić czy Wy miałyście może taką sytuację i co mówili lekarze. Podobno często tak jest, że leki nie są dokładnie przebadane w przypadku kobiet w ciąży i dlatego producenci zabezpieczają się umieszczając takie ostrzeżenia w ulotkach. Tylko zastanawia mnie ten miesiąc przerwy po zakończeniu leczenia. ;/ Jak tylko dostanę jakieś info od lekarza, to Ci napiszę.syllwia91 lubi tę wiadomość
-
Izape_91 wrote:Ja bym na Twoim miejscu zbadała teraz zespół antyfosfolipidowy:
przeciwciała antykardiolipinowe (stwierdzane klasie IgM lub IgG),
przeciwciała przeciwko β2- glikoproteinie (również wykrywane w klasie swoistości IgM lub IgG),
antykoagulant toczniowy (LA)
jeśli chociaż 1 parametr wyjdzie Ci dodatni, to badanie należy powtórzyć po 12 tygodniach. Niby najlepiej badania zrobić do 6 tygodni po poronieniu, bo wtedy może Ci coś wyjść, także jeśli już coś to własnie to. Badania genetyczne - czyli pakiet na trombofilie możesz zrobić w każdym czasie, bo to jest DNA a ono się nie zmienia, ale to też warto zrobić jak najszybciej, bo będziesz wiedziała, czy będzie potrzebna heparyna w ciąży. Ja przy APS i mutacjach teraz biorę acard, a po dwóch kreskach od razu heparyna. Na wyniki mutacji czekasz ok. 3 tygodni.
I teraz tak, jakby zrobić zespół antyf. np. tydzień po poronieniu kiedy organizm działa jeszcze w trybie "ciąża", jakiś wynik będzie dodatni, to po 12 tygodniach w dniu obowiązkowej powtórki badań organizm będzie już w trybie "brak ciąży" i jak tu porównać takie wyniki, jak robione były w różnych okolicznościach? Z drugiej strony zespół antyf. może ujawniać się tylko w ciąży, a poza nią wyniki mogą być ok. Także no są dwie szkoły.
Z badaniem hormonów i innych też bym się teraz wstrzymała. Jak już to tylko genetyczne. Ale to samemu trzeba ocenić, czy chce się je robić, bo to, że wyjdzie jakaś zmiana w kariotypie lub mutacja np. genu MTHFR nie będzie oznaczać, że nie ma się szans na zdrową ciążę. To loteria. Można mieć mutacje i zdrowe dzieci z bezproblemowych ciąż.5ylwian lubi tę wiadomość
-
KasiaOw wrote:Witam, szukam osoby która miała problemy z toxo...
Mój wynik to igg 400 a igm 7,80. Nic nie mogę znaleźć na temat tak wysokiego. Możę tutaj znajdę pomoc
Mam toxo, infekcję pierwotną. Jesteś w ciąży? Jak mogę Ci pomóc?
Bo wynik świadczy o tym, że toxo miałaś, a nie masz.Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 marca 2019, 17:18
Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
2017-2018: 3CB
Prawie trzy lata starań 2016-2019
❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa
Alicja - 22.02.2012
Remigiusz - 05.10.2019 -
Ania_85_ wrote:W ulotce bromka jest tylko:
"U pacjentek planujących ciążę należy przerwać przyjmowanie bromokryptyny w momencie potwierdzonej ciąży, chyba że istnieje wskazanie lekarskie do dalszego leczenia.Po przerwaniu leczenia bromokryptyną nie stwierdzono zwiększonej liczby poronień.Na podstawie doświadczeń klinicznych wykazano, że przyjmowanie bromokryptyny w czasie ciąży nie wpływa negatywnie na jej przebieg i rozwiązanie"
A w ulotce tego Diostinexu jest, żeby jeszcze przez miesiąc po przerwaniu leczenia nie starać się o dzidzię ;/
A z drugiej strony mój ginekolog stwierdził, że jest lepszy od Bromka ;/
Już sama nie wiem co robić
Bardzo ważne jest, żeby po odstawieniu Bromka w przypadku ciazy - od razu wesprzec się progesteronem. A i bromek usuwać z organizmu stopniowo.
-
Ania_85_ wrote:Mnie na razie kazał wziąć 4 tabletki i po 4 tygodniach zbadać prolaktynę- podobno powinna już być ok po takiej dawce. A podobno podwyższona prolaktyna ma wpływ tylko na początku ciąży. Gin powiedział mi, że nawet gdybym zaszła w ciążę, to z taką prolaktyną jak moja, mogłoby się to źle skończyć ;/ Ale te leki mają przedłużone działanie i później podwyższona prolaktyna nie ma podobno już wpływu na dzidzię
A jaką masz prolaktynę?
-
Niecierpliwa... wrote:dziewczyny idę zaraz do lekarza pierwszego kontatku wyludzać skierowania na badania.
Powiedzcie mi TSH, FT4, FT3 mogę robić niezależnie od dnia cyklu ?
Sasanka wychodzi na to, ze spadają mi 3 jednostki dziennie. Wcześniej były 4.
Jak spadnie do 2 jednostek dziennie to cały tydzien przede mną /
Sushi, zjadłabym
Co u Ciebie ?30 lat 🍍 starania od II 2018
🩺Hashimoto, Niedoczynność tarczycy, Endometrioza I st., niskie AMH, jajowody drożne
❌ Mutacja MTHFR wariant A1289C - A/C heterozygota ❌ Białko S
❌AMH
IX 2020 0,72 -> IV 2021 0,42 ->II 2022 0,49 💪🏻
👦🏻On: morfologia 3%, reszta wyników w normie
💉IVF💊
IV 2021 Invimed Warszawa dr K. długi protokół
19.05.21 punkcja - pobrano 2 komórki jajowe - IMSI + FertileChip
22.05.21 transfer 2 zarodków 9bl I i 8bl I - CB 😭
💉IMMUNOLOGIA🦠
IV 2022 pierwsza wizyta u doc. P. w Łodzi, zlecił badania
❌TEST IMK
❌TEST CBA
❓ANA 3
✅P/c przeciwplemnikowe
❓KIR
❓HLA-C
Od X 2021 Trulicity 1,5 mg BMI 30 -> IV 2022 -11 kg, -10cm w biodrach, BMI 26,9 💪🏻