Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W oczekiwaniu na testowanie Marzec- miesiąc dwóch kreseczek
Odpowiedz

Marzec- miesiąc dwóch kreseczek

Oceń ten wątek:
  • makowa Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonikA_89! wrote:
    B caps ma dobry skład jeśli ktoś woli complex :)
    https://allegro.pl/oferta/biocaps-witamina-b-kompleks-bez-dodatkow-formeds-6759370943
    No nie wiem czy jest mi potrzebne 20 000% (WTF w ogóle?!) wit. B12 przy "zaledwie" 250% kwasu foliowego.

Wiadomo, że jednego składnika potrzeba więcej, innego mniej, ale żeby różnica była aż tak ogromna?

MTHFR, PAI-1 hetero | ANA1, ANA2 + | p/c antykardiolipinowe + | Hashimoto
    OK: V Laiden, R2 | Protrombina II | ANA3 | LA | p/c p. b2 glikoproteinie | białko C, S | homocysteina

Aniołki 03.2018 12 tc, 06.2018 6 tc
    Udało się! II - 24.12.2018
    x0f7mnb.png
  • makowa Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agge wrote:
    Makowa, ale ja wiem, że to nie ciążowy brzuszek :D mnie po prostu wzdyma i to boleśnie, ten brzuch mam tylko na wieczór 😂 potem znika.
    W ogóle myślałam, że tylko na początku taż może być, ale ja teraz też tak mam, wieczorem mam wrażenie, że brzuch mi pęknie, TŻ też zauważa różnicę, a rano taki zgrabniutki zaokrąglony :)

agge, Sasanka55 lubią tę wiadomość

MTHFR, PAI-1 hetero | ANA1, ANA2 + | p/c antykardiolipinowe + | Hashimoto
    OK: V Laiden, R2 | Protrombina II | ANA3 | LA | p/c p. b2 glikoproteinie | białko C, S | homocysteina

Aniołki 03.2018 12 tc, 06.2018 6 tc
    Udało się! II - 24.12.2018
    x0f7mnb.png
  • aeiouy Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja tez po wizycie juz. Owulacja wedlug pani doktor byla, nie ma pecherzyka, plyn w zatoce Douglasa byl widoczny. Pani doktor zachwycala sie endometrium, ze przepiekne oh i ah! To spytalam ile ma i co???? Ma 7mm tylko :( od wtorku NIC nie uroslo :( a wypilam 6 butelek wina (nie od wtorku oczywiscie, ale wczesniej)..... No i jak tam ma sie ktos ulokowac jak ono takie male??? No jak?! Juz nie wiem co robic....

Dodatkowo pani doktor powiedziala, ze gdyby nie wiedziala, ze bylam w klinice leczenia nieplodnosci, to powiedzialaby, ze wszystko w porzadku i mam czekac na 2 kreski.

Spytalam o naturalne metody polepszenia endometrium i powiedziala, ze takich nie ma i ze tylko hormonalnie mozna je polepszyc.... Wiec z tym, to nie wiem czy ma racje ale w moim przypadku to moze jedyna opcja?

A na koniec powiedziala, ze jest Łódzką czarownica, pomachała rekami i powiedziała, ze własnie wywrózyla mi ciaże :D haha dobre :D nie wiem, czy chciala mi poprawic humor czy jak, ale rozbawila mnie na maxa i w sumie wyszlam z nastawieniem, ze rzucila na mnie czary :D

Izape - piekna sukienka a figura.... fiu fiu :)

Moni - ciesze sie, ze pierscionek sie znalazl :) Dziewczyny pisaly o sw. Antonim i widzisz jak szybko zadzialal?

Monika - po tabsach bedziesz miala owulacje petarde! I jak dziewczyny pisza - rach ciach i bedzie bobo:)

Sasanko - slaba jest ta Twoja przyjacioleczka.... Nawet nie wiem co wiecej napisac...

5ylwian, Pauliska - wiem, ze to banalne, ale czas leczy rany! Przykro mi bardzo :(

Agge - tez szczypiorek widze :) ale brzusio juz fajny:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 marca 2019, 21:16

Sasanka55, Ochmanka, moni05, MonikA_89!, 5ylwian, Ania_85_ lubią tę wiadomość

Starania o pierwsze dziecię od 12.2017
    5 poronien: 03.2018 & 12.2018 & 06.2019 & 03.2020 & 08.2020
    12.2018 - pierwsza wizyta w klinice
    04.2019 - HSG: prawy jajowód niedrożny
    Od 08.2019 - Pacjentka Prof. M.
    10-11.2019 szczepienia limfocytami męża ->allo mlr 23.3%
    01.2020 - 06.2020 - szczepienia pullowane -> allo mlr 22%
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 marca 2019, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    5ylwian, Pauliska- wiem,ze Wam ciężko, ale za chwilę wyjdzie i dla Was słońce.
    Ja po poronieniu w ogole mocno nie krwawilam. Tylko troche przez 3dni ze skrzepami. Za to plamilam przez ponad 2 tyg.

Sasanka- szybko spada beta,ale to dobrze. Szybciej bedziecie mogli działać.

Agge- jelita sa okrutne. Mnie tez wywala wieczorem. Z reszta bardzo zbiera mi sie woda. Roznica na wadze wieczorem a rano,to az 3kg.

Aeiouy- takie wizyty sa fajne. Mi kekarz w grudniu tez powiedział, ze co jak co ,ale będę w ciąży;-) no i jestem.

Czas mi sie okrutnie wlecze,czekam z utęsknieniem do wizyty wtorkowej. Pocieszam sie faktem,ze skoro mam prawie caly dzien mdłości, to jednak ciąża sie rozwija. Marne pocieszenie,ale zawsze jakies. W ogole ta ciaza jest inna niz z synem. Twarz mi wysypalo, z synem miałam gladka. Buzie mam opuchnieta. Czuje sie,jakby z 5kg miała do przodu. Z synem nie czulam roznicy. Mdlosci mam od rana do wieczora z niewielkimi przerwami, z synem miałam 1tydz w 10tyg i to tylko po wejsciu do jakiegos marketu. Do tego dochodzi okrutne zmeczenie,a spac idzie tylko wtedy,kiedy spi dziecko. Dobrze,ze jeszcze dluga drzemke sobie robi w ciagu dnia,to jestem w stanie odpoczac. Takze czekam z niecierpliwością do wtorku. Pragne zobaczyc ta pulsujaca kropke na ekranie

aeiouy, Pauliśka, 5ylwian, Tele...79, szona lubią tę wiadomość

• Pauliśka Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczesliwa_mamusia wrote:
    5ylwian, Pauliska- wiem,ze Wam ciężko, ale za chwilę wyjdzie i dla Was słońce.
    Ja po poronieniu w ogole mocno nie krwawilam. Tylko troche przez 3dni ze skrzepami. Za to plamilam przez ponad 2 tyg.

Sasanka- szybko spada beta,ale to dobrze. Szybciej bedziecie mogli działać.

Agge- jelita sa okrutne. Mnie tez wywala wieczorem. Z reszta bardzo zbiera mi sie woda. Roznica na wadze wieczorem a rano,to az 3kg.

Aeiouy- takie wizyty sa fajne. Mi kekarz w grudniu tez powiedział, ze co jak co ,ale będę w ciąży;-) no i jestem.

Czas mi sie okrutnie wlecze,czekam z utęsknieniem do wizyty wtorkowej. Pocieszam sie faktem,ze skoro mam prawie caly dzien mdłości, to jednak ciąża sie rozwija. Marne pocieszenie,ale zawsze jakies. W ogole ta ciaza jest inna niz z synem. Twarz mi wysypalo, z synem miałam gladka. Buzie mam opuchnieta. Czuje sie,jakby z 5kg miała do przodu. Z synem nie czulam roznicy. Mdlosci mam od rana do wieczora z niewielkimi przerwami, z synem miałam 1tydz w 10tyg i to tylko po wejsciu do jakiegos marketu. Do tego dochodzi okrutne zmeczenie,a spac idzie tylko wtedy,kiedy spi dziecko. Dobrze,ze jeszcze dluga drzemke sobie robi w ciagu dnia,to jestem w stanie odpoczac. Takze czekam z niecierpliwością do wtorku. Pragne zobaczyc ta pulsujaca kropke na ekranie
    Objawy na dziewczynkę jak nic ;) ja z córką miałam mega mdłości szczególnie rano, z synem minimalne.

8p3os65gp79cy9ly.png
  • Beti82 Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pauliśka wrote:
    A po co Ci taki dokument? Mi dziś lekarka powiedziała,że ciąża biochemiczna nie jest liczona jako poronienie, to jest po prostu błąd natury... Moją ciążę zaliczyła jako biochem, bo był tylko pusty pęcherzyk i beta nie przekroczyła 1000.
    Tu sie nie zgodzę.Moją ciąże biochemiczna mam wpisana w karte jako poronienie biochemiczne i bardzo dobrze.
    Jest ogromna róznica wcale nie zachodzic w ciaze a zachodzic i ronic tak szybko.
    Wiec bardzo dobrze jest miec to w papierach.

Sasanka55 lubi tę wiadomość

w5wqroeqo28oqb86.png
    22.11-Będzie córeczka <3
    24.01-432 (22tc)
    06.02-579 (24tc)
    14.02-800 (26tc)
    05.03-1067 (28tc)
    13.03-1250 (29tc)
    27.03-1699 (31tc)
    02.04-2001 (32tc)
    30.04-2500 (36 tc)
    13-05-3170 (38 tc )
    25.05-3450 (40 tc)
  • Izape_91 Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny dziekuje♥️

Słuchajcie polecicie mi jakieś żelazo do lykania? Brałam sorbifer durules ale to jest na receptę... Coś skutecznego bym chciała

Starania od 08.2016 r. - 37cs szczęśliwy ♥️

S3YWp2.png
    Ona: hiperinsulinemia, hiperprolaktynemiia czynnościowa, lekka niedoczynność tarczycy, endometrioza I st., APS, mutacje MTHFR i PAI hetero, genotyp KIR BX - brak kir odp. za implantację, allo mlr 24,5%, 2 cb
    Leki: euthyrox, neoparin, acard, accofil do 8t2d, meta do 14 t 4 d

On: HDS 21%, DFI 17%, morfologia 0%-2%
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 marca 2019, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chciałam każdej z osobna podziękować za tak obszerna odpowiedź na moje dylematy i jakie witaminy brać i w ogóle ale przepraszam zapomnialam jak doszłam do końca która co pisała
    :( wybaczcie!! Kochane jestescie cudowne! <3
    Wieeeeeeeeeeelkieeee dziękuję! <3<3

Ochmanka, agge, Niecierpliwa..., MonikA_89! lubią tę wiadomość

• Ochmanka Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej!

Dziewczyny jestem z Wami cały czas i wiem co słychać u każdej ❤❤ ale wybaczcie, eseju nie będę pisać.
    Zresztą wiecie że ja Wam zawsze i wszędzie spełnienia marzeń i kciuki non stop!

5ylwian, Pauliśka 😞 ściskam Was bardzo mocno! Niech to się szybko i gładko skończy. Takie to życie głupie czasami:(

Ja mam 16dc, dopiero dzis pojawił się jakikolwiek śluz ale nie zdziwię się jak to przez acc, które pije na zatoki. Owu obstawiam około 20dc. Nie wiem co one takie uparte i leniwe:/
    Mam dużo pracy, mama znowu nieobecna i te nasze chłopaki na mojej głowie, w poniedziałek jadę do stolicy na takie głupie szkolenie. Dzieje się.
    Poza tym wiosna, piękna i radosna!😉 ja od razu inaczej funkcjonuje. Tsh juz prawie oka. Ostatnio było 2.48. Zbadam za jakieś 3tyg.

Cieszę się że radzicie sobie świetnie 🤗
    Moje dzielne dziewczyny!
    Szczęśliwości👍

5ylwian, Sasanka55 lubią tę wiadomość

K5IHp2.png

starania od 09.2018
    ona: długie cykle, hashimoto, niedoczynność, pai homo
    -euthyrox75, bromergon
    on: asthenoteratozoospermia> 92% nieruchomych, morfo 3%, żpn II st.
    10.2019 - 7tc [*]
  • Beti82 Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwona napisz prosze jeszcze co lekarze powiedzieli o hsg z kontrastem ...
    Kiedy mozna sie po nim starac?
    Ja sie szykuje w kwietniu
    Tez slyszałam od mojej gin,ze z kontrastem dokładniejsze i bardziej pzrepchnac mozna w razie czego.
    Ale boli tez bardziej to fakt :(

w5wqroeqo28oqb86.png
    22.11-Będzie córeczka <3
    24.01-432 (22tc)
    06.02-579 (24tc)
    14.02-800 (26tc)
    05.03-1067 (28tc)
    13.03-1250 (29tc)
    27.03-1699 (31tc)
    02.04-2001 (32tc)
    30.04-2500 (36 tc)
    13-05-3170 (38 tc )
    25.05-3450 (40 tc)
  • cukrzyk1991 Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ! Nie czytałam Was tydzień ze względu na brak czasu i nadrobiłam 30 stron, stanęłam na 300 stronie i odniose się póki co do info do strony 300. Kolejne 30 stron przede mną :P

- Sylwian, Pauliśka - nie wiem jak rozwinęła się Wasza sytuacja po str. 300 ale przykro mi przede wszystkim ze względu na to, że u 5ylwian to chyba sytuacja jasna niestety :( Zaraz będę czytać dalej...

-Tele79 - ja nie wiedziałam, że nie ma już adopcji ze wskazaniem, ale w sumie rozumiem nasze "prawo". Bo w sumie co innego rodzina, a co innego znajomi. Moja kuzynka ma (miała) taką sytuację, że nie ma żadnych znajomości w szpitalach i ciągle czekała na noworodka, czekała i czekała i była któraś w kolejce, a pojawiali się ludzie co czekali o wiele krócej ale byli już ugadani "za kasę" z matką oddającą im dziecko. Eh :( Cięzko to wszystko wypośrodkować.

- Izape91 - endokrynolog mi mówiła, że jak lecą włosy to warto zbadać poziom żelaza/ hemoglobiny

- Niecierpliwa - gratulacje za brak II :*

- Ef - zdjęcie cudo <3

- A. Przybylska - bardzo mi przykro z powodu utraty jednego maluszka :*

- Nuska - gratulacje !!! Synek na fotce to mega przystojniak <3

- Maria87 - Makowa kiedyś pisała, że ANA1 wychodzą dodatnie np. przez Hashimoto i pciała aTPO

Zaraz będę czytać dalej od str. 300 do 328 xD

U mnie duzoooo sie dzieje - odebrałam wyniki tych wszystkich badan na toxo, różyczke, HIV itd i wszystko OK. Doszły też do mnie wyniki z genetyki i kolorowo nie jest - o dziwo mam mutacje MTHFR 677tc i PAI - obie w układzie heterozygotycznym, wiec chociaz o tyle dobrze. Nie biorę ani acardu ani heparyny. Wizytę u b. dobrego gina mam dopiero 2.04 i zobaczymy co mi powie. Nie mam za sobą poronień, wiec możliwe ze nie włączy heparyny? Co uważacie dziewczyny o tych wynikach? Badałam raz kwas foliowy i też był w normie, pomimo że nie brałam tego metylowanego. W poniedziałek idę zbadać homocysteinę. Wszelkie sugestie chętnie przyjmę :(

Niecierpliwa..., 5ylwian, Tele...79, ef36, Salome lubią tę wiadomość

cukrzyca typu 1, hashimoto, endometrioza III stopnia + ANA1, + aTPO, + antykoagulant tocznia (LA), + MTHFR 667tc i PAI - obie mutacje heterozygoty
    Starania o pierwsze dziecko - (7cs natural)- ⏸️
    2.10.19 - Antoś jest z nami 👶

💪 starania o drugie dziecko - od sierpnia 2024 (3cs), 👩🧔‍♂️ 33 lata, niskie AMH : 0,5

Leki: insulina (OPI), letrox 75, wit. D3, selen, femibion start, resweratrol, q10 ubichinon i inne suple (plus dieta bezglutenowa)
  • Pauliśka Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 22:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wam powiem dziewczyny,że ból porodowy to pikuś dla mnie z tymi skurczami...jakaś abstrakcja... :/ no ale jestem dzielna...dam radę. Wiem,że w szpitalu zrobiliby mi zabieg jakbym mocno na ból narzekała, a lepiej dać działać naturze...

8p3os65gp79cy9ly.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 marca 2019, 22:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beti82 wrote:
    Iwona napisz prosze jeszcze co lekarze powiedzieli o hsg z kontrastem ...
    Kiedy mozna sie po nim starac?
    Ja sie szykuje w kwietniu
    Tez slyszałam od mojej gin,ze z kontrastem dokładniejsze i bardziej pzrepchnac mozna w razie czego.
    Ale boli tez bardziej to fakt :(

Po hsg mozesz od razu działać tym bardziej ze badanie jest jeszcze przed owu robione:) jest to wręcz wskazane z tego co wiem po pierwsze cykle są najbardziej owocne bo jajowodu są przedmuchane:)

• JaSzczurek Autorytet

Wysłany: 30 marca 2019, 01:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cukrzyku, mam do Ciebie pytanie. Dostałam oficjalne wyniki krzywej i wyglądają one tak;
    4.8 -> 4.1 -> 4.9 mmol (86->73->88)

Co to oznacza? Lekarz mówi, że w porządku i nie ma cukrzycy, ale mnie dziwi dlaczego wynik po 1h jest niższy, niż na czczo? I dlaczego po 2h urósł?

zi13flw1mwerwam8.png
    💙 19/07/19 (42+0) 3625g, 50 cm <3
    💗 6/02/21 (39+5) 3710g, 49 cm <3
    💙 14/08/22 (39+5) 4070g, 53 cm <3
  • Pauliśka Autorytet

Wysłany: 30 marca 2019, 06:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczynki bo komu jak nie wam...wypadł ze mnie jakiś taki dziwny kawałek czegoś ,mniej więcej 5x3 cm, na pewno nie był to taki typowy skrzep o wyglądzie wątróbki, raczej wyglądało jak jakaś taka błona...no masakra...to była ciąża...?

8p3os65gp79cy9ly.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 marca 2019, 06:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pauliska, wez sie nie zastanawiaj, bo to takie rozmyslanie, czy to TO, jest bardzo przykre, a nic nie zmienia. Zamiast na skrzepy, popatrz na swoich synkow i mocno ich przytul. U mnie pewnie nawet pecherzyka ciazowego nie bylo, skoro beta miala max okolo 500, albo byl jakis mini mini, a wylatywaly ze mnie dziwne rzeczy, jakbym byla w ciazy z czworaczkami, wiec, sugerujac sie mna, to, co Ci dzis zobaczylas, moglo byc wszystkim. Przytulam mocno :*

Cukrzyku, przykro mi z powodu mutacji, ale, jak juz dziewczyny wspominaly wczoraj, ma je bardzo duza czesc spoleczenstwa, a pewnie 99% z tych osob nie ma o nich pojecia. Wiem, ze lekarze doskonale sie Toba zajma :* Dzidzia jest juz duza i silna :) :* Na pewno przerzucilabym sie juz na metyle. PAI w ogole sie nie przejmuj- z tego, co widze, to wiekszosc lekarzy (w tym moja hematolog) uwaza, ze zupelnie nie wplywa na przebieg ciazy. Ja heparyna dostalam ze wzgledu na poronienia, nie PAI :*

• Pauliśka Autorytet

Wysłany: 30 marca 2019, 06:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sasanka55 wrote:
    Pauliska, wez sie nie zastanawiaj, bo to takie rozmyslanie, czy to TO, jest bardzo przykre, a nic nie zmienia. Zamiast na skrzepy, popatrz na swoich synkow i mocno ich przytul. U mnie pewnie nawet pecherzyka ciazowego nie bylo, skoro beta miala max okolo 500, albo byl jakis mini mini, a wylatywaly ze mnie dziwne rzeczy, jakbym byla w ciazy z czworaczkami, wiec, sugerujac sie mna, to, co Ci dzis zobaczylas, moglo byc wszystkim. Przytulam mocno :*

Cukrzyku, przykro mi z powodu mutacji, ale, jak juz dziewczyny wspominaly wczoraj, ma je bardzo duza czesc spoleczenstwa, a pewnie 99% z tych osob nie ma o nich pojecia. Wiem, ze lekarze doskonale sie Toba zajma :* Dzidzia jest juz duza i silna :) :* Na pewno przerzucilabym sie juz na metyle. PAI w ogole sie nie przejmuj- z tego, co widze, to wiekszosc lekarzy (w tym moja hematolog) uwaza, ze zupelnie nie wplywa na przebieg ciazy. Ja heparyna dostalam ze wzgledu na poronienia, nie PAI :*
    Znaczy się, że takie dziwadła mogą wylatywać, ok. Ja pytałam bardziej dlatego,bo się zastanawiam czy tak może być... Przy biochemicznych takich cudów nie miałam....

8p3os65gp79cy9ly.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 marca 2019, 07:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pauliska ja nawet przy biochemicznych mialam takie cuda ze myslalam ze mi macica wyleciala. Przykro mi ze tak musisz cierpiec z bolu.

Cukrzyk przykro mi z powodu mutacji

Beti tak mozna sie starac od razu po zakonczeniu plamienia. Jest tylko jeden minus bo w tym cyklu endo moze byc troche oslabione bo to jednak kontrast na niego zadzialal ale i tak kobiety w ciaze zachodza. Najczesciej statystyki mowia ze sie udaje w nastepnym cyklu. Ja jeszcze nie mam dni plodnych wiec wierze tez w ten cykl. Pojdziesz na hsg i na pewno nie bedziesz zalowac. Powrocilo mi to badanie nadzieje. Teraz tylko czekam na plodne i do dziela bo juz zadnej przeszkody nie ma

aeiouy lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 marca 2019, 07:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pauliska ja mam 3karty informacyjne o rozpoznaniu " ciaza wczesna. Poronienie samoistne" wiec jak widzisz nawet tak mala bete potraktowali jako ciaze, z tym ze lezalam w szpitalu 3 dni ale to tez ze wzgledu ze musialam miec szczepionke bo u nas konflikt. Ja mam 0 rh- a maz AB rh+. Ale dowody mam w razie czego

Beti82 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 marca 2019, 07:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beti zapomnialam dodac ze po badaniu dostalam w razie czego antybiotyk na 5 dni

‹‹ 326 327 328 329 330 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ