NOWY ROK - STYCZNIOWE TESTOWANIE
-
WIADOMOŚĆ
-
Yoselyn to super same dobre wieści u Ciebie!
Karolina przykro mi że się nie udało ale walczymy razem dalej!
Karolina90, Yoselyn82 lubią tę wiadomość
Starania od 08.2016 r. - 37cs szczęśliwy ♥️
Ona: hiperinsulinemia, hiperprolaktynemiia czynnościowa, lekka niedoczynność tarczycy, endometrioza I st., APS, mutacje MTHFR i PAI hetero, genotyp KIR BX - brak kir odp. za implantację, allo mlr 24,5%, 2 cb
Leki: euthyrox, neoparin, acard, accofil do 8t2d, meta do 14 t 4 d
On: HDS 21%, DFI 17%, morfologia 0%-2% -
Izape_91 wrote:Yoselyn to super same dobre wieści u Ciebie!
Karolina przykro mi że się nie udało ale walczymy razem dalej!
Nie mamy innego wyjścia!Bocianiątko, Izape_91, Anna Stesia, Czrna 81, Malwas lubią tę wiadomość
👶 1.03.2023 synek 💓
VIII - FET 4.2.1
💉7dpt-54.7; 9 dpt-110; 12dpt-382; 14dpt-927
27 dpt ❤️
👶 30.05.2021 synek 💓
IX 2020 - ICSI - ET 5.1.1
💉7dpt-83.4; 9 dpt-218; 12 dpt-1104
22dpt ❤️ -
Rucola reset jest bardziej biegła w prawie pracy więc coś najpewno pomoże, ale moim zdaniem to koleżanka jak ma umowę na czas nieokreślony to nie ma co się martwić bo w wypowiedzeniu umowy pracodawca musi podać powód rozwiązania umowy a co niby może wpisać jeśli pracownica dobrze wypełniła obowiązki? Przecież nie napisze ze urodziła dziecko i jest bezużyteczna... Bo tu to od razu sąd pracy.
Poczekaj na wypowiedź resetStarania od 08.2016 r. - 37cs szczęśliwy ♥️
Ona: hiperinsulinemia, hiperprolaktynemiia czynnościowa, lekka niedoczynność tarczycy, endometrioza I st., APS, mutacje MTHFR i PAI hetero, genotyp KIR BX - brak kir odp. za implantację, allo mlr 24,5%, 2 cb
Leki: euthyrox, neoparin, acard, accofil do 8t2d, meta do 14 t 4 d
On: HDS 21%, DFI 17%, morfologia 0%-2% -
Flowwer wrote:Karma ja miałam poziom kw.foliowego 28 przy normie do 18 a mutacji nie mam. Lepiej mieć więcej ale w formie przysfajalnej niż niedobór. Lepiej więcej niż mniej dla dziecka.
Zgadzam sie. U Ciebie mutacji nie ma tak jak piszesz j tu jest ok z kwasem. Gorzej jak masz ponad norme a nie przyswajasz.Emilka
Od 09.2013:02.2014-5t6dc 07.2015-12tc
MTHFR A1298C+C667T+PAI-1 4G-hetero, immunologia -
nick nieaktualny
-
gg88 wrote:Problem się komplikuje bo ja jestem tylko pracownica, szef do mnie przyszedł że nie ma kontaktu z kontrahentem, do końca tyg czekamy licząc że uda nam się skontaktować... i załatwić sprawę polubownie
Umowa nie musi być na piśmie, od nowelizacji we wrześniu 2016r środkiem dowodowym o randze dokumentu jest też mail, SMS itp. To plus np. świadkowie i macie sprawę wygrana (jak jest fv to brak umowy też się da obejść). A jak jesteś pracownikiem to sorry Winnetou, ale szef powinien Ci zapłacić, a on niech ściąga od kontrahenta.
* 28.02 - 9 dpo: beta 6.47, 10 dpo: beta 11.5, 11 dpo: beta 25, 13 dpo: beta 88.7, 14 dpo: beta 159,8, 16 dpo: beta 549,4, 18 dpo: beta 1360,8, 21 dpo: beta 3272
* listopad - po laparoskopii: endometrioza - usunięte zrosty na jajniku, udrożniony jajowód, wyczyszczona macica, usunięte zrosty na jelitach. Działamy!
* HBA 72% i 3% morfologii przy ogólnych b.dobrych wynikach nie mają klinicznego znaczenia!
* PCOS, dodatnie ANA i ASA, ujemne AOA i APS, Euthyrox, Metformina, Bromergon, mutacje MTHFR i PAI1 - hetero. -
Izape_91 wrote:Rucola reset jest bardziej biegła w prawie pracy więc coś najpewno pomoże, ale moim zdaniem to koleżanka jak ma umowę na czas nieokreślony to nie ma co się martwić bo w wypowiedzeniu umowy pracodawca musi podać powód rozwiązania umowy a co niby może wpisać jeśli pracownica dobrze wypełniła obowiązki? Przecież nie napisze ze urodziła dziecko i jest bezużyteczna... Bo tu to od razu sąd pracy.
Poczekaj na wypowiedź reset
Zaraz będę pomagać, ale dziś na forum prawie mnie nie było i nie znam problemu... Idę szukać postu Rucoli.
* 28.02 - 9 dpo: beta 6.47, 10 dpo: beta 11.5, 11 dpo: beta 25, 13 dpo: beta 88.7, 14 dpo: beta 159,8, 16 dpo: beta 549,4, 18 dpo: beta 1360,8, 21 dpo: beta 3272
* listopad - po laparoskopii: endometrioza - usunięte zrosty na jajniku, udrożniony jajowód, wyczyszczona macica, usunięte zrosty na jelitach. Działamy!
* HBA 72% i 3% morfologii przy ogólnych b.dobrych wynikach nie mają klinicznego znaczenia!
* PCOS, dodatnie ANA i ASA, ujemne AOA i APS, Euthyrox, Metformina, Bromergon, mutacje MTHFR i PAI1 - hetero. -
Dziewczyny to jest jakaś masakra... byłam dzisiaj na kontroli przed tym wyjazdem na szkolenie i okazuje się że coś jest w okolicach szyjki macicy. Niewiadomo co... jutro do szpitala...Edometrioza (wycięcie guzka z blizny po cc- 06.2017)
Córeczka 4 latka
Aniołek 01.2018 -
Yoselyn82 wrote:Dziewczyny otrzymalam wyniki moich badan i wymazow ktore sa mi potrzebne do crio bo chce podchodzic a konczyly mi sie data waznosci
cytologia
ureaplazma, mycoplazma i chlamydia
biocenoza pochwy
Anti-Hbc
Wszystko mam dobre!!
tak sie ciesze!!!Yoselyn82, reset lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Bea25 wrote:Dziewczyny to jest jakaś masakra... byłam dzisiaj na kontroli przed tym wyjazdem na szkolenie i okazuje się że coś jest w okolicach szyjki macicy. Niewiadomo co... jutro do szpitala...
-
Yosel cudowne wieści!
Bea25 trzymaj się!Yoselyn82 lubi tę wiadomość
👶 1.03.2023 synek 💓
VIII - FET 4.2.1
27 dpt ❤️
👶 30.05.2021 synek 💓
22dpt ❤️ -
nick nieaktualny
-
Rucola, nie wynika to z Twojego postu, ale zakładam, że mówimy o umowie o pracę na czas nieokreślony (nie żadna umowa cywilnoprawna?). Czy koleżanka wróciła już do pracy czy dalej jest na macierzyńskim? (to bardzo ważne,poniżej zrozumiesz dlaczego o to pytam)
Jeśli mamy do czynienia z umową o pracę to istnieją dwie drogi, które uniemożliwiają pracodawcy zwolnienie pracownika powracającego z urlopu macierzyńskiego. Pierwszą z nich jest złożenie przez pracownika wniosku o zmniejszenie wymiaru czasu pracy, drugą wniosek o urlop wychowawczy. Zakładam, że koleżanka chce pracować, więc wychowawczy odrzucamy.
Obniżony wymiar czasu pracy ma być nie niższy niż połowa pełnego wymiaru czasu pracy w okresie, w którym pracownik mógłby korzystać z urlopu wychowawczego.
Co istotne, pracodawca jest obowiązany uwzględnić wniosek pracownika.
Nowelizacja wydłużyła termin na złożenie wniosku o obniżenie wymiaru czasu pracy z dwóch tygodni do 21 dni przed rozpoczęciem wykonywania pracy w obniżonym wymiarze. Jeżeli wniosek zostanie złożony bez dochowania terminu, pracodawca obniża wymiar czasu pracy nie później niż z upływem 21 dni od dnia złożenia wniosku.
Ochrona przed zwolnieniem przysługuje do dnia powrotu do nieobniżonego wymiaru czasu pracy, nie dłużej jednak niż przez okres 12 miesięcy.
Należy mieć na uwadze fakt, że obowiązujące od 2 stycznia 2016 r. zmienione przepisy Kodeksu pracy stanowią, że jeśli pracownica złoży wniosek o obniżenie wymiaru czasu pracy) wcześniej niż na 21 dni przed planowanym rozpoczęciem tego urlopu, musi się liczyć z tym, że szczególna ochrona zatrudnienia będzie jej przysługiwała dopiero na 21 dni przed rozpoczęciem korzystania z urlopu. Tak więc nowe przepisy redukują czasowy zakres ochrony, a przedwczesne złożenie wniosku nie przyniesie wymiernych korzyści. W poprzednim stanie prawnym ochrona przysługiwała bowiem już od momentu złożenia wniosku. Nowe przepisy wydłużają jednak czas na złożenie tego wniosku z 14 do 21 dni przed planowanym rozpoczęciem urlopu.
NAJWAŻNIEJSZE:Jeżeli wniosek o obniżenie wymiaru czasu pracy lub wniosek o urlop wychowawczy zostaną złożone po podjęciu przez pracodawcę kroków do rozwiązania umowy o pracę, umowa o pracę zostanie wtedy rozwiązana w terminie określonym przez pracodawcę. Koleżanka zatem musi pierwsza złożyć ww. wniosek - najlepiej niech go zaniesi do kadr/ do sekretariatu w dwóch kopiach i żąda pieczątki, kiedy wpłynęło.
W przypadku wypowiedzenia umowy o pracę zawartej z pracownicą na czas nieokreślony, pracodawca jest zobowiązany wskazać konkretną, prawdziwą, rzeczywistą przyczynę wypowiedzenia umowy o pracy. W związku z długotrwałą nieobecnością pracownicy, trudno jest powołać się na jakąkolwiek przyczynę, która mogła wystąpić w trakcie nieobecności pracownicy lub też krótko po jej powrocie do pracy, chyba, że wystąpi przyczyna uzasadniająca rozwiązanie umowy o pracę bez wypowiedzenia z winy pracownicy, np. w przypadku ciężkiego naruszenia podstawowych obowiązków. Oczywiście może podać przyczyny ekonomiczne, ale wtedy musiałby na stałe zlikwidować jej stanowisko (a jeśli zwolni z przyczyn ekonomicznych i zatrudni nową osobę to wtedy narusza prawo).
Wzór wniosku powinien być w necie, ale jak trzeba będzie to pomogę.
To wszystko wynika z art. 183(2), art. 186(7), art. 186( kodeksu pracy.
Art. 186(7). [Obligatoryjne obniżenie wymiaru etatu]
§ 1. Pracownik uprawniony do urlopu wychowawczego może złożyć pracodawcy pisemny wniosek o obniżenie jego wymiaru czasu pracy do wymiaru nie niższego niż połowa pełnego wymiaru czasu pracy w okresie, w którym mógłby korzystać z takiego urlopu. Pracodawca jest obowiązany uwzględnić wniosek pracownika.
§ 2. Wniosek, o którym mowa w § 1, składa się na 21 dni przed rozpoczęciem wykonywania pracy w obniżonym wymiarze czasu pracy. Do wniosku dołącza się dokumenty określone w przepisach wydanych na podstawie art. 1868a. Jeżeli wniosek został złożony bez zachowania terminu, pracodawca obniża wymiar czasu pracy nie później niż z upływem 21 dni od dnia złożenia wniosku.
Art. 186( 8 ). [Ochrona przed wypowiedzeniem]
§ 1. Pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę w okresie od dnia złożenia przez pracownika uprawnionego do urlopu wychowawczego wniosku o:
1) udzielenie urlopu wychowawczego - do dnia zakończenia tego urlopu;
2) obniżenie wymiaru czasu pracy - do dnia powrotu do nieobniżonego wymiaru czasu pracy, nie dłużej jednak niż przez łączny okres 12 miesięcy.
§ 2. W przypadkach, o których mowa w § 1, rozwiązanie przez pracodawcę umowy jest dopuszczalne tylko w razie ogłoszenia upadłości lub likwidacji pracodawcy, a także gdy zachodzą przyczyny uzasadniające rozwiązanie umowy o pracę bez wypowiedzenia z winy pracownika.
§ 3. W przypadku złożenia przez pracownika wniosku, o którym mowa w § 1, wcześniej niż 21 dni przed rozpoczęciem korzystania z urlopu wychowawczego albo obniżonego wymiaru czasu pracy, zakaz, o którym mowa w § 1, zaczyna obowiązywać na 21 dni przed rozpoczęciem korzystania z urlopu albo obniżonego wymiaru czasu pracy.
§ 4. W przypadku złożenia przez pracownika wniosku, o którym mowa w § 1, po dokonaniu czynności zmierzającej do rozwiązania umowy o pracę, umowa rozwiązuje się w terminie wynikającym z tej czynności.
Edit: dziewczyny, sorry,że tak długo, ale chciałam rzetelnie wyjaśnić... Zastanawiałam się, czy nie wysłać na priv Rucoli, ale każdej z nas to się może przydać, stąd wrzuciłam na forum.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 stycznia 2018, 17:47
Bocianiątko, Emiilka, KateHawke, JuicyB, Anna Stesia, Rucola, Sarna84, Lunaris, Izolda90 lubią tę wiadomość
nick nieaktualny
-
Aicha tulę, wiem co czujesz..Ja dziś mam żal do świata :(zaraz wcyhodzę z pracy i jadę się tulić do męża nic mnie tak nie uspokaja...👶 1.03.2023 synek 💓
VIII - FET 4.2.1
27 dpt ❤️
👶 30.05.2021 synek 💓
22dpt ❤️