X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W oczekiwaniu na testowanie NOWY ROK - STYCZNIOWE TESTOWANIE
Odpowiedz

NOWY ROK - STYCZNIOWE TESTOWANIE

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 stycznia 2018, 18:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam nadzieję że hsg nam pomoże bo na więcej nie mam chyba siły..też bym się przytulila do męża ale on dziś wróci jak ja będę spała najprawdopodobniej...

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 stycznia 2018, 18:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratulacje dziewczyny! Cudownie widzieć kolejne pozytywnej testy i bety. Szczególnie te u weteranek dają nadzieje. Rzadko pisze bo nie posiadam takiej wiedzy jak wy, wiec nic nie wniosę ale od prawie 1,5 roku Was podczytuje. Zauważyłam że wiele z Was bierze leki na nadkrzepliwość. Na podstswie jakich badań doszliyscie do tego ze to moze być problem? Działacie na własna rękę czy macie lekarza który tak wszystko ogarnia?

• reset Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2018, 18:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy któraś z Was w okresie okoloowulacyjnym ma gazy i wzdęcia?
    U mnie znów w połowie cyklu takie atrakcje i nie wiem, czy poza obserwacja organizmu mam obserwować co jem czy to po prostu fizjologia?

A w ogóle to jutro idę do ginekologa, liczę że uda mi się go namówić na USG i zerknąć, czy ten cykl jest owulacyjny...w kolejnym tygodniu wymazy i badanie M

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 stycznia 2018, 18:39

relgmg7ymfbmxgyl.png

* 28.02 - 9 dpo: beta 6.47, 10 dpo: beta 11.5, 11 dpo: beta 25, 13 dpo: beta 88.7, 14 dpo: beta 159,8, 16 dpo: beta 549,4, 18 dpo: beta 1360,8, 21 dpo: beta 3272 <3
    * listopad - po laparoskopii: endometrioza - usunięte zrosty na jajniku, udrożniony jajowód, wyczyszczona macica, usunięte zrosty na jelitach. Działamy!
    * HBA 72% i 3% morfologii przy ogólnych b.dobrych wynikach nie mają klinicznego znaczenia!
    * PCOS, dodatnie ANA i ASA, ujemne AOA i APS, Euthyrox, Metformina, Bromergon, mutacje MTHFR i PAI1 - hetero.
  • Karolina90 Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2018, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tosia ja zrobiłam układ krzepnięcia, a potem pakiet badań na mutacje. Układ krzepnięcia możesz zrobić na własną rękę w każdym labie :)

Reset ja tak mam :) i nie ważne co zjem, czuje się jak balon :P

👶 1.03.2023 synek 💓
    VIII - FET 4.2.1
    💉7dpt-54.7; 9 dpt-110; 12dpt-382; 14dpt-927
    27 dpt ❤️

👶 30.05.2021 synek 💓
    IX 2020 - ICSI - ET 5.1.1
    💉7dpt-83.4; 9 dpt-218; 12 dpt-1104
    22dpt ❤️
  • Izape_91 Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2018, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dobzykalam męża dzisiaj i teraz nie pozostaje nic innego jak czekac na efekty. Jutro o 13.40 mam przyjść na monitoring więc zobaczymy czy coś peklo a jak pękło to gdzie i ile i co z moim endometrium... Czy to jest w ogóle możliwe żeby uroslo od zeszej srody 4,20 mm chociaż do tych 8 mm? Katowalam się winem, morelami, orzechami i burakami, słonecznikiem - podobno te produkty dobrze wpływaja na endometrium...
    Trzymajcie kciuki żeby było dobrze!!!!

Achia tule:** :(

Reset ja am wzdęcia zawsze koło owulacji. Dzisiaj to normalnie czułam się okropnie, taki ciężki brzuch.... Dziś niby owulacja.
    Trzymam kciuki za dobre wieści od lekarza:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 stycznia 2018, 18:30

Motylek85 lubi tę wiadomość

Starania od 08.2016 r. - 37cs szczęśliwy ♥️

S3YWp2.png
    Ona: hiperinsulinemia, hiperprolaktynemiia czynnościowa, lekka niedoczynność tarczycy, endometrioza I st., APS, mutacje MTHFR i PAI hetero, genotyp KIR BX - brak kir odp. za implantację, allo mlr 24,5%, 2 cb
    Leki: euthyrox, neoparin, acard, accofil do 8t2d, meta do 14 t 4 d

On: HDS 21%, DFI 17%, morfologia 0%-2%
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 stycznia 2018, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Robiłam aptt i wyszło 0,9 przy normie 0,9 - 1,3 czyli chyba ok. Zaczęłam sie zastanawiać czy czasem w tym kierunku nie szukać problemu bo robią mi sie chyba żylaki na nogach

• moli5 Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2018, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bea bardzo mi przykro. Mam nadzieję ,se to nic poważnego.

Achilles wierzę w to ,że niebawem będziesz się cieszyla z wyników rosnącej bety. Tulę :*

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 stycznia 2018, 18:34

mt7wfge.png
    2nn3gzu3xr2ol32b.png
    09.2015- początek leczenia (napro)
    6.06.1016- synek, nasz cud (16 mc starań)
    3.10.2017Aniołek 8tydz.6 dz.(

• Izape_91 Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2018, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A możecie i wyjaśnić o co chodzi z żylakami? Co wypadałoby zbadać jak u mnie w rodzinie jest tendencja do żylaków na nogach i mi też zaczynają się robic:/

Moja mama mimo żylaków przeszła 5 bezproblemowy ciąż to nie wiem czy trzeba się w tym dopatrywac przyczyny naszych nieowodzen?

Starania od 08.2016 r. - 37cs szczęśliwy ♥️

S3YWp2.png
    Ona: hiperinsulinemia, hiperprolaktynemiia czynnościowa, lekka niedoczynność tarczycy, endometrioza I st., APS, mutacje MTHFR i PAI hetero, genotyp KIR BX - brak kir odp. za implantację, allo mlr 24,5%, 2 cb
    Leki: euthyrox, neoparin, acard, accofil do 8t2d, meta do 14 t 4 d

On: HDS 21%, DFI 17%, morfologia 0%-2%
  • Bocianiątko Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2018, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uff! Pierwszy zastrzyk za mną! :D ciekawe czy będzie siniak ;) od jutra robię rano :) M przygotowany na to co go czeka wieczorem :D i do końca tygodnia będziemy działać :D <3 ciekawe kiedy będzie owu... ;)

event.png

🍍FET 09.04.2022 ⛄4.1.1 💙
    6 dpt beta 35.4
    10 dpt beta 192
    12 dpt beta 412
    14 dpt beta 994
    18 dpt (5+1) GS 9x5mm; YS 2mm
    7+1 CRL 1 cm FHR 136
    8+3 CRL 1.99 cm FHR 166
    10+1 CRL 3.36 cm FHR 158
    15+4 130g
    17+3 200g
    20+2 337g 💕córeczka
    23+2 583g
    26+4 925g
    28+4 1125g
    31+4 1764g
    34+2 2200g
    35+4 2350g
    36+4 2475g
    37+4 2840g
    38+4 16.12.2022 Zosia 2815g, 51 cm miłości ❤️ 🥰👶🏻👨‍👩‍👧😍

3️⃣ IMSI 11.2021: zostało ❄❄❄❄❄ na zimowisku 🥰
    2️⃣ ICSI 01.2021: ❄ 3.2.3 FET ❌
    1️⃣ IVF+ICSI 2019-2020: ET 8c ❌ ❄ bl2+M3 FET ❌
    🧪2x IUI 2018 ❌
    ⏰starania od 2016 ❌
    PAI-1 4G homo, ANA 1:1280, rozsiana zaawansowana adenomioza, mięśniaki, silne skurcze macicy, Hashimoto, niedoczynność tarczycy
  • Ptysia Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2018, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A żylaki to czasem nie robią się od niedomknietycj zastawek w żyłach? Ja to bardziej się zastanawiam bo bardzo robią mi się na nogach siniaki, nieraz lekko gdzieś uderzę i już jest albo wogole nie kojarze ze uderzyłam a ty wychodzi jakiś sinik na nodze, czy to tez może mieć coś w związku z nadkrzepliwoscia?

• Ptysia Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2018, 18:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bocianiatako a przypominasz mi czemu Ty odrazu masz heparynę od owulacji? Jakieś inne badania wyszły Ci złe oprócz tych mutacji?

• Czesiowa Ekspertka

Wysłany: 15 stycznia 2018, 18:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tyle dobrych wieści;) nie nadążam czytać;) wszystkim zafasolkowamym dziewczyna gratuluję ;* a za testujące trzymam kciuki;)!

KateHawke lubi tę wiadomość

oar8s65g9omx2k0o.png
    12 cs szczęśliwy !
    3 cs Ovarin
    2 cs żel conceive plus
  • Cheresta Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2018, 18:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moli5 wrote:
    Cheresta a robiłaś test?
    Nie robiłam ale to był na pewno okres no zalało mnie po prostu

18.10 punkcja
    21.10 transfer
    28.10 beta 19,84
    30.10 beta 48,34
    klz9h371fbawj21n.png
  • _Hope_ Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    reset wrote:
    Dziewczyny, czy któraś z Was w okresie okoloowulacyjnym ma gazy i wzdęcia?
    U mnie znów w połowie cyklu takie atrakcje i nie wiem, czy poza obserwacja organizmu mam obserwować co jem czy to po prostu fizjologia?

A w ogóle to jutro idę do ginekologa, liczę że uda mi się go namówić na USG i zerknąć, czy ten cykl jest owulacyjny...w kolejnym tygodniu wymazy i badanie M
    Ja. Rzadko mam konkretny ból jajnika za to zawsze mega wzdęcie.

Córka kwiecień 2015 <3 <3 <3
    4 Aniołki <3
    tb73upjyd8dymf6b.png
    "You know that place between sleep and awake, that place where you still remember dreaming? That’s where I’ll always love you. That’s where I’ll be waiting."
  • Rucola Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    reset wrote:
    Rucola, nie wynika to z Twojego postu, ale zakładam, że mówimy o umowie o pracę na czas nieokreślony (nie żadna umowa cywilnoprawna?). Czy koleżanka wróciła już do pracy czy dalej jest na macierzyńskim? (to bardzo ważne,poniżej zrozumiesz dlaczego o to pytam)

Jeśli mamy do czynienia z umową o pracę to istnieją dwie drogi, które uniemożliwiają pracodawcy zwolnienie pracownika powracającego z urlopu macierzyńskiego. Pierwszą z nich jest złożenie przez pracownika wniosku o zmniejszenie wymiaru czasu pracy, drugą wniosek o urlop wychowawczy. Zakładam, że koleżanka chce pracować, więc wychowawczy odrzucamy.

Obniżony wymiar czasu pracy ma być nie niższy niż połowa pełnego wymiaru czasu pracy w okresie, w którym pracownik mógłby korzystać z urlopu wychowawczego.

Co istotne, pracodawca jest obowiązany uwzględnić wniosek pracownika.

Nowelizacja wydłużyła termin na złożenie wniosku o obniżenie wymiaru czasu pracy z dwóch tygodni do 21 dni przed rozpoczęciem wykonywania pracy w obniżonym wymiarze. Jeżeli wniosek zostanie złożony bez dochowania terminu, pracodawca obniża wymiar czasu pracy nie później niż z upływem 21 dni od dnia złożenia wniosku.

Ochrona przed zwolnieniem przysługuje do dnia powrotu do nieobniżonego wymiaru czasu pracy, nie dłużej jednak niż przez okres 12 miesięcy.

Należy mieć na uwadze fakt, że obowiązujące od 2 stycznia 2016 r. zmienione przepisy Kodeksu pracy stanowią, że jeśli pracownica złoży wniosek o obniżenie wymiaru czasu pracy) wcześniej niż na 21 dni przed planowanym rozpoczęciem tego urlopu, musi się liczyć z tym, że szczególna ochrona zatrudnienia będzie jej przysługiwała dopiero na 21 dni przed rozpoczęciem korzystania z urlopu. Tak więc nowe przepisy redukują czasowy zakres ochrony, a przedwczesne złożenie wniosku nie przyniesie wymiernych korzyści. W poprzednim stanie prawnym ochrona przysługiwała bowiem już od momentu złożenia wniosku. Nowe przepisy wydłużają jednak czas na złożenie tego wniosku z 14 do 21 dni przed planowanym rozpoczęciem urlopu.

NAJWAŻNIEJSZE:Jeżeli wniosek o obniżenie wymiaru czasu pracy lub wniosek o urlop wychowawczy zostaną złożone po podjęciu przez pracodawcę kroków do rozwiązania umowy o pracę, umowa o pracę zostanie wtedy rozwiązana w terminie określonym przez pracodawcę. Koleżanka zatem musi pierwsza złożyć ww. wniosek - najlepiej niech go zaniesi do kadr/ do sekretariatu w dwóch kopiach i żąda pieczątki, kiedy wpłynęło.

W przypadku wypowiedzenia umowy o pracę zawartej z pracownicą na czas nieokreślony, pracodawca jest zobowiązany wskazać konkretną, prawdziwą, rzeczywistą przyczynę wypowiedzenia umowy o pracy. W związku z długotrwałą nieobecnością pracownicy, trudno jest powołać się na jakąkolwiek przyczynę, która mogła wystąpić w trakcie nieobecności pracownicy lub też krótko po jej powrocie do pracy, chyba, że wystąpi przyczyna uzasadniająca rozwiązanie umowy o pracę bez wypowiedzenia z winy pracownicy, np. w przypadku ciężkiego naruszenia podstawowych obowiązków. Oczywiście może podać przyczyny ekonomiczne, ale wtedy musiałby na stałe zlikwidować jej stanowisko (a jeśli zwolni z przyczyn ekonomicznych i zatrudni nową osobę to wtedy narusza prawo).

Wzór wniosku powinien być w necie, ale jak trzeba będzie to pomogę.

To wszystko wynika z art. 183(2), art. 186(7), art. 186(8) kodeksu pracy.

Art. 186(7). [Obligatoryjne obniżenie wymiaru etatu]
    § 1. Pracownik uprawniony do urlopu wychowawczego może złożyć pracodawcy pisemny wniosek o obniżenie jego wymiaru czasu pracy do wymiaru nie niższego niż połowa pełnego wymiaru czasu pracy w okresie, w którym mógłby korzystać z takiego urlopu. Pracodawca jest obowiązany uwzględnić wniosek pracownika.
    § 2. Wniosek, o którym mowa w § 1, składa się na 21 dni przed rozpoczęciem wykonywania pracy w obniżonym wymiarze czasu pracy. Do wniosku dołącza się dokumenty określone w przepisach wydanych na podstawie art. 1868a. Jeżeli wniosek został złożony bez zachowania terminu, pracodawca obniża wymiar czasu pracy nie później niż z upływem 21 dni od dnia złożenia wniosku.

Art. 186( 8 ). [Ochrona przed wypowiedzeniem]
    § 1. Pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę w okresie od dnia złożenia przez pracownika uprawnionego do urlopu wychowawczego wniosku o:
    1) udzielenie urlopu wychowawczego - do dnia zakończenia tego urlopu;
    2) obniżenie wymiaru czasu pracy - do dnia powrotu do nieobniżonego wymiaru czasu pracy, nie dłużej jednak niż przez łączny okres 12 miesięcy.
    § 2. W przypadkach, o których mowa w § 1, rozwiązanie przez pracodawcę umowy jest dopuszczalne tylko w razie ogłoszenia upadłości lub likwidacji pracodawcy, a także gdy zachodzą przyczyny uzasadniające rozwiązanie umowy o pracę bez wypowiedzenia z winy pracownika.
    § 3. W przypadku złożenia przez pracownika wniosku, o którym mowa w § 1, wcześniej niż 21 dni przed rozpoczęciem korzystania z urlopu wychowawczego albo obniżonego wymiaru czasu pracy, zakaz, o którym mowa w § 1, zaczyna obowiązywać na 21 dni przed rozpoczęciem korzystania z urlopu albo obniżonego wymiaru czasu pracy.
    § 4. W przypadku złożenia przez pracownika wniosku, o którym mowa w § 1, po dokonaniu czynności zmierzającej do rozwiązania umowy o pracę, umowa rozwiązuje się w terminie wynikającym z tej czynności.

Edit: dziewczyny, sorry,że tak długo, ale chciałam rzetelnie wyjaśnić... Zastanawiałam się, czy nie wysłać na priv Rucoli, ale każdej z nas to się może przydać, stąd wrzuciłam na forum.
    Reset ogromne dzieki. Ona nie zlozyla wniosku ani o wychowawczy ani o zmniejszenie godzin. Takie chamstwo po prostu, bo aktualnie nie byla jej potrzebna ale kazala jej być gotowa, bo w kazdej chwili może ją wezwać... Smiech na sali...A umowę miala na czas określony, ale aktualnie jest w trakcie trwania tej umowy

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 stycznia 2018, 18:45

#wegemama#wegerodzinawkomplecie
    Synek 💚 31.08.2018r.
    Córeczka i Synek 💜💙 7.01.2021
  • Anna Stesia Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2018, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amy333 wrote:
    Dziewczyny a teraz pytanie z serii co wolno,czego nie;)
    Co z farbowaniem kudlow i hybrydami w ciąz?

Kochana, teoretycznie wolno, nawet pisała o tym mama ginekolog. Ale wiadomo, że im mniej chemii tym lepiej. Ja zrezygnowałam z lakierów do paznokci, nawet tych teoretycznie przebadanych i zdrowych, a włosów to akurat od lat nie farbuję. Ograniczyłam też inne kosmetyki, mimo że od lat starałam się używać głównie tych organicznych. Pamiętaj, żeby zawsze sprawdzać skład, fajnie o tym pisała Sroka:
    http://www.srokao.pl/2016/07/skadniki-ktorych-warto-unikac-bedac-w.html#

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 stycznia 2018, 18:43

Amy333 lubi tę wiadomość

• reset Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2018, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola, Iza, Hope- hmm, a ponoć biologia rozwiązała to tak, że w okresie owulacji mamy być piękne i bardzo zachęcające dla mężczyzn. Tymczasem wzdeta z gazami ani trochę taka się nie czuję...:/
    Z drugiej strony jeśli to oznacza, że mam cykl owulacyjny, to jakoś to zniosę;) gorzej jeśli mam te "atrakcje" bez owulacji...

Iza, bardzo ciekawa jestem, czy Tobie to endometrium urosło... Ja też to wszystko stosuję, ale u mnie chyba trzeba będzie włączyć hormony, bo nigdy endometrium większego niż 6.5 mm nie miałam:(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 stycznia 2018, 18:49

Izape_91 lubi tę wiadomość

relgmg7ymfbmxgyl.png

* 28.02 - 9 dpo: beta 6.47, 10 dpo: beta 11.5, 11 dpo: beta 25, 13 dpo: beta 88.7, 14 dpo: beta 159,8, 16 dpo: beta 549,4, 18 dpo: beta 1360,8, 21 dpo: beta 3272 <3
    * listopad - po laparoskopii: endometrioza - usunięte zrosty na jajniku, udrożniony jajowód, wyczyszczona macica, usunięte zrosty na jelitach. Działamy!
    * HBA 72% i 3% morfologii przy ogólnych b.dobrych wynikach nie mają klinicznego znaczenia!
    * PCOS, dodatnie ANA i ASA, ujemne AOA i APS, Euthyrox, Metformina, Bromergon, mutacje MTHFR i PAI1 - hetero.
  • reset Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2018, 18:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rucola wrote:
    Reset ogromne dzieki. Ona nie zlozyla wniosku ani o wychowawczy ani o zmniejszenie godzin. Takie chamstwo po prostu, bo aktualnie nie byla jej potrzebna ale kazala jej być gotowa, bo w kazdej chwili może ją wezwać... Smiech na sali...A umowę miala na czas określony, ale aktualnie jest w trakcie trwania tej umowy

Nie rozumiem- ta koleżanka wróciła już oficjalnie czy jest w gotowości? Jak w gotowości to niech składa wniosek np. o 7/8 i tyle, ma rok ochrony.

relgmg7ymfbmxgyl.png

• Rucola Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2018, 18:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    reset wrote:
    Nie rozumiem- ta koleżanka wróciła już oficjalnie czy jest w gotowości? Jak w gotowości to niech składa wniosek np. o 7/8 i tyle, ma rok ochrony.
    Do konca stycznia jest na zwolnieniu, od pierwszego lutego chciala wrocic

#wegemama#wegerodzinawkomplecie
    Synek 💚 31.08.2018r.
    Córeczka i Synek 💜💙 7.01.2021
  • Cheresta Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2018, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam zapalenie ucha środkowego i to podobno już nie nowo nabyte tylko jest ze mną dłuższy czas, a tak poza tym obrzęknięte oskrzela w związku z czym moja pula leków wzrosła do 10 piguł na dobę :/ niefajnie

18.10 punkcja
    21.10 transfer
    28.10 beta 19,84
    30.10 beta 48,34
    klz9h371fbawj21n.png
‹‹ 269 270 271 272 273 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ