Ostatni podmuch wiosny-test czerwiec, lipiec, sierpien.
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyKochana ja szykam pracy innej od ponad dwoch lat i w tym czasie mialam jeden telefon z zaproszeniem na rozmowe. Co do wlasnej firmy mialy sie zmienic przepisy i nie wiem jak to w koncu jest. A co do znajomych tez ciezko 2iev ogolnie zostaje na razie bez jakiejkolwiek mozliwosci na cokolwiek. Musze przemyslec to..
-
macierzyński z d.g jest teraz bardzo kontrolowany, musisz mieć udokunetowaną działalność gospodarczą, a nie tylko jedną składkę opłaconą
-
nick nieaktualnyCiri, moja siostra byla w podobnej sytuacji. Poprosiła kolege żeby ja zatrudnił, odprowadzal skladki ( ona mu na nie dawała pieniądze) i tak ciągnęła cala ciąże, na macierzyńskim tez mu dawała żeby skladki odprowadzal i udali sie. Nie masz kogoś znajomego kto by Cię zatrudnić mogl? Jak chcesz mogę zadzwonić do siostry i ja wypytam dikladeo szczegól
-
ciri22 wrote:Noo ale nie wiadomo czy to wejdzie, z lipca w artykule bylo napisane zze dopiero do konsultacji spolecznych ma isc, wtedy raczej by mi to przyslugiwalo bo pracowalam na umowe o prace i bylam na zwolnieniu zus wiec wtedy chyba tak, co do zasilku niee jestem wlasnie pewna...
z tego co widzę to już poszło do podpisu, ale szczerze mówiąc w ogóle się w tę ustawę jeszcze nie wczytywałam, bo mnie nie dotyczy.
-
nick nieaktualnyDzieki bardzo zuz_anna wlasnie czegos takiego szukala. mam nadzieje ze to podpisza bo to mi dupe uratuje. Nigsy niechcialam isc na zwolnienie w ciazy mialam plan pracowac jak nadluzej ale ze termin porodu mam po zimie to niewyobrazam sobie chociazby w zimie chodzic do pracy na tym zadupiu z brzuchem. Balabym sie... A idac na l4 w grudniu tez nie dostane macierzynskiego bo ja co miesiac podpisuje umowe! Wiec nie powiem ze mimo staran zeby miec te swiadczenia wszystkie nie wyszlo mii teraz po cichu licze na to ze to zostanie podpisane i zalapie sie na ten macierzynski.
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyZuz_anna wrote:ciężko z otwieraniem dg jak już sie jest w ciąży. to prędzej to zatrudnienie u znajomego,byleby była dokumentacja i świadkowie.Aczkolwiek zus teraz kontroluje większość zatrudnień i dg powstałych dopiero w ciąży, bo szukają oszczędności...
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
kamka9319 wrote:Ciri nie chce Cię straszyć ale prawo nie dziala wstecz. To będzie dotyczyć od momentu podpisania. Zanim uchwala i wejdzie w życie to różnie moze byc.
nie powinno byc w ogóle takich umow jak ty masz bo to jest chore!!! Zlodzieje i tyle.
Nieprawda, to obejmie wszystkie dzieci urodzone nawet w 2015 roku. -
nick nieaktualnyjuż jakiś czas temu byłam u was w grupie ale coś z kontem mi się stało i musiałam założyć nowe miło będzie do was dołączyć i wiedzieć, że nie jestem sama, to mój drugi cykl starań dopiero a czuję taki stres czy się udało czy nie...
pozdrawiam was :-* -
nick nieaktualny
-
ciri22 wrote:Noo wiem ale jesli mam ciaglosc ubezpieczenia od pazdziernika tylko zmieniam miejsce pracy to chyba nie jest juz takie podejrzane?
No to fakt:) ja miałam taką sytuację,że miałam umowę o pracę w jednej firmie, zmieniłam na inną firmę i tydzień po podpisaniu umowy w nowej firmie dowiedziałam się o ciąży. Więc przeszłam płynnie z jednej na drugą i ZUS nigdy nie miał nic przeciwko.
Także może opcja z zatrudnieniem będzie ok:)ciri22 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyHej wam
Rozmawiałam z moją księgową. Zapytała mnie czy umowę ramową masz na czas nieokreślony a co mc podpisujesz tylko rachunki, czy co mc podpisujesz umowę...bo to istotne. Nie bardzo wiedziałam, co odpowiedzieć. Ale powiedziała tak: Że jeśli masz płacony pełen zus i odprowadzane są składki chorobowe to masz prawo iść na L4 choćby zaraz i nic nie mogą ci zrobić. Macierzyński przysługuje ci, jeśli umowa ramowa jest zawarta na czas nieokreślony. Od początku płaci ci zus.
Nie znam się na tym kompletnie, więc tylko powtarzam.
Wczoraj, ja i małż odbyliśmy szczerą rozmowę i mogę powiedzieć, że mam dobre wieści
Kofeinka, jeszcze raz gratulacjeWiadomość wyedytowana przez autora: 24 lipca 2015, 21:34
-
nick nieaktualnyZuz_anna wrote:No to fakt:) ja miałam taką sytuację,że miałam umowę o pracę w jednej firmie, zmieniłam na inną firmę i tydzień po podpisaniu umowy w nowej firmie dowiedziałam się o ciąży. Więc przeszłam płynnie z jednej na drugą i ZUS nigdy nie miał nic przeciwko.
Także może opcja z zatrudnieniem będzie ok:) -
nick nieaktualny