SIERPNIOWE TESTOWANIE 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Zdanie, które potrafi zdołować:
"Przyczyny PCOS
W skrócie - ilu badaczy tyle hipotez. Zakończmy na konstatacji, iż przyczyna jest uwarunkowana genetycznie, nieusuwalna i nieznana."
brrr
staramy się już ponad 2 lata - udało się!!
aktualnie 2 cykl z CLO (pierwszy bez owu) - szczęśliwy podwójnie
Maj 2017 - 13tc (8tc) poronienie zatrzymane -
Jedna_z_Wielu wrote:Nic z tego w danym Twoim poście nie mam zrobionego. Popatrzę jutro jakie ceny i może mi się nuda zrobić
A ten uklad krzepnięcia to jakaś nazwe do badania ?
Najlepiej zapytać w labie ale to ; PT, Wskaźnik PT, INR, APTTJedna_z_Wielu lubi tę wiadomość
112 cs o syna, 15 lat walki !!
Provita-Paliga
NK20%maj, 27% lipiec, Trombofilia,
Maj 2017 zaczynam walkę z immunologią/Paśnik,zapalenie endo, IMSI 9.11.2017
⛄⛄⛄
-
Czwartek dzień bez majtek!!
Flowwer, Amy333, Lunaris, KateHawke, bazylkove, Maja84 lubią tę wiadomość
-
staraczka1111, Amy333, Mini89, Maja84 lubią tę wiadomość
Provita-Paliga
⛄⛄⛄
-
Ja dopiero przed wizytą skoczę mąż lubi bobra haha
Flowwer, KateHawke, innamorata88, Maja84 lubią tę wiadomość
-
Phnappy wrote:Zdanie, które potrafi zdołować:
"Przyczyny PCOS
W skrócie - ilu badaczy tyle hipotez. Zakończmy na konstatacji, iż przyczyna jest uwarunkowana genetycznie, nieusuwalna i nieznana."
brrr
PCO można dostrzec dzięki badaniu USG. Na jajniku widzimy wtedy występujące cysty (torbiele). Natomiast PCOS to stan metaboliczny, który może wynikać z policystycznych jajników, ale nie musi. Aby mieć postawioną diagnozę PCOS kobieta musi wykazywać 2 spośród wymienionych 3 objawów:
1. Policystyczne jajniki widoczne na USG;
2. Nieregularne miesiączki;
3. Podniesiony poziom męskich hormonów we krwi, albo związane z tym symptomy, takie jak intensywne owłosienie, czy trądzik.
Jeśli więc kobieta ma nieregularne miesiączki i zwiększony poziom męskich hormonów może mieć postawioną diagnozę PCOS, pomimo nieposiadania policystycznych jajników. Zanim jednak tego typu diagnoza zostanie postawiona, należy sprawdzić inne ewentualności, takie jak zaburzenia czynności tarczycy, czy dysfunkcje w pracy przysadki, co podaje „Health Advice”.
Co ważne, pomimo podobnego nazewnictwa, PCO i PCOS wymagają innego podejścia medycznego. Stąd tak ważna jest świadomość występujących między nimi różnic. Oto 5 z nich:
1. PCO jest bardziej powszechne, niż PCOS
Wielotorbielowate jajniki ukazujące się podczas badania USG mogą dotyczyć nawet 1/3 kobiet w wieku rozrodczym, które nie mają przy tym żadnych innych objawów. Natomiast, jak pokazują statystyki, PCOS dotyka 12-18 proc. kobiet, a wiele z tych przypadków nie jest w ogóle zdiagnozowana.
2. PCO nie jest chorobą, a PCOS jest stanem metabolicznym
PCO może być jednym z „wariantów” normalnie funkcjonujących jajników. Zaś stan metaboliczny podczas PCOS wiąże się z brakiem równowagi hormonalnej.
3. PCOS może powodować długoterminowe skutki
Kobiety cierpiące na PCOS mogą obawiać się wystąpienia cukrzycy, komplikacji podczas ciąży, chorób sercowo-naczyniowych, czy też otyłości. Kobiety z PCO nie są w grupie podobnego ryzyka.
4. PCOS ma więcej objawów, które pojawiaj się we wczesnym wieku
PCO często odkrywane jest przy okazji standardowych badań, rzadko bowiem daje jakiekolwiek objawy. W przeciwieństwie do tego, symptomy PCOS są nieprzyjemne, utrudniają funkcjonowanie kobiet, przy czym nieraz pojawiają się już we wczesnym okresie życia. Jest to między innymi nadmierne owłosienie: „Inaczej mówiąc hirsutyzm. Za zwiększone owłosienie odpowiada nadmiar androgenów w damskim organizmie” – pisaliśmy w naszym portalu [TUTAJ].
5. Problemy z ciążą w PCOS
U kobiet z PCO zajście w ciążę nie powinno stanowić problemu. Wciąż mogą bowiem zachowywać równowagę hormonalną i mieć regularne owulacje. Trudności mogą mieć za to kobiety z zespołem policystycznych jajników. Częściej dochodzi też u nich do poronień. „PCOS zaburza równowagę hormonalną, przez co jajniki nie są w stanie wytworzyć w pełni dojrzałej komórki jajowej”Rucola, KateHawke, Cheresta, Yoselyn82, Phnappy lubią tę wiadomość
Provita-Paliga
⛄⛄⛄
-
KateKum wrote:Ja testu też nie będę robić, bo przed chwilą @ przyszła. Dziwne tylko, że tempka nie spadła, ale od rana czułam, że nadchodzi.
Ja bardzo czesto dostaje @ przy wysokiej tempce, dopiero w 3-4 dniu jak @ juz se konczy, temp.spada.
Ja jutro pewnie odstawie dupka i w piatek tez powitam @.
Nochal do gory, bedziemy walczyc od nowa:) Tylko u mnie kolejny cykl bedzie chyba bez staran- bo M wyjezdza akurat w czasie owulacji, pech po calosci:// -
nick nieaktualnyFlowwer wrote:Monika ja bym brała minimum do 8 tyg a nawet do 12
Dziękuję, dziewczyny wy tak dajecie że nie idzie tego ogarnąć Staraczka dzisiaj 9 dzień miesiąca i już tyle Serce się raduję, ciekawa jestem jak bedzie u Ciebie, mam nadzieję ze pochwalisz się maluchami ja do gina pojde pod koniec miesiąca, zeby usłyszec bijące serce, oczywiście jak wytrwamy -
Ewaewa wrote:Dziękuję Staramy się od stycznia 2016.
Ptysia jestem ze śląska
Jutro idę na kolejną betę, oby było ok.
-
nick nieaktualny
-
Monika, a czy test robiłaś tej samej firmy?
Mimo wszystko trzymam kciuki za szczęśliwy finał.zubii lubi tę wiadomość
-
Dzień dobry kochane
Życzę miłego dnia.
Amy kciuki za teścik :*Haos w głowie nie pozwala uporządkować myśli...
Moje szczęście gdzieś błądzi, ale wierzę, że w krótce dotrze do celu
Wszystko ma sens, tylko po czasie rozumiemy, że takie chwile robią Nas mocniejszymi.
Starania o drugie- od: Grudzień 2014r. (5cb.)
Od końca wakacji 2021 klinika - zalecone badania -> z wyników póki co - wysokie tsh, wysoka prolaktyna, obniżone białko "s", nieprawidłowe: czynnik v(leiden)hetero, mthfr(c677t)hetero, pai-1 hetero 😪➡️Letrox, dostinex, glucophage, acard, od pozytywu heparyna.
Udało się po 7 latach !!!
( cukrzyca ciążowa- insulina)
Glukoza: Insulina
na czczo 5,10 mmol/l 7,87uU/ml
godzina po 8,57 mmol/ 71,5 uU/ml
dwie godziny po 5,54 mmol/l 33,6 uU/ml
-
Ja niestety popsuje statystyki,biel taka az po oczach daje:/
Ostatnio @ dostalam dzien po odstawieniu dupka,wiec licze ze jutro bedzie. Przykro mi,bo nast.cykl nie bedzie staraniowy. M wyjezdza na tydzien,akurat w plodne dni,ehh -
Dzień dobry dziewczyny!
Dziś czwartek -już siedzę bez majtek ...z nocki wróciłam. Zgon na dzień dobry, drugi na do widzenia... cała noc na nogach- kocham taką pracę! jak tu w ciążę zajść? ale nic to nie marudzę już. Zaraz odeśpię i będzie fajnie.
Monia- nie poddawaj się, nie myśl negatywnie :*bazylkove lubi tę wiadomość