Forum W oczekiwaniu na testowanie STYCZEŃ 2019 - NOWY ROK NOWE NADZIEJE
Odpowiedz

STYCZEŃ 2019 - NOWY ROK NOWE NADZIEJE

Oceń ten wątek:
  • Angelll26 Koleżanka
    Postów: 53 21

    Wysłany: 1 stycznia 2019, 18:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    5ylwian wrote:
    Eemiilliiaa, Angelll26 jak u Was dziewczyny? Obyscie chociaz Wy rozpoczely dobre wiesci na ten rok! :)
    Witajcie dziewczyny,
    Mnie nowy rok przywitał plamieniami okresowymi, także nawet nie było sensu testować.
    Było mi smutno jednak pozbierałam się i nie poddam. Wciąż jednak wierzę, ze styczeń będzie szczęśliwy dla Was! Trzymam kciuki i składam najlepsze życzenia na Nowy Rok! Abyśmy wszystkie w Nowym Roku powitały swoje dzieci na świecie! :)

    Starania od 05.2018r.
    Pracujemy nad poprawą wyników nasienia.
    Morfologia 2%, mała koncentracja, ilość nasienia i osłabiony ruch plemników.
    Od czerwca 2020 stymulacja Aromkiem oraz Ovitrelle.
    Czerwiec 2020:Jajowody drożne
    Cytologia: zmiany śródbłonkowe stopnia niskiego obejmującego koilocytyzę(HPV)
  • Angelll26 Koleżanka
    Postów: 53 21

    Wysłany: 1 stycznia 2019, 18:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    staraniowa wrote:
    Zaczęłam ronić ciążę... Dziecku przestało bić serce...

    Może jeszcze dziś będę wyłyżeczkowana...

    Kurtyna...
    Szczerze współczuje... bądź silna:(

    Starania od 05.2018r.
    Pracujemy nad poprawą wyników nasienia.
    Morfologia 2%, mała koncentracja, ilość nasienia i osłabiony ruch plemników.
    Od czerwca 2020 stymulacja Aromkiem oraz Ovitrelle.
    Czerwiec 2020:Jajowody drożne
    Cytologia: zmiany śródbłonkowe stopnia niskiego obejmującego koilocytyzę(HPV)
  • cukrzyk1991 Autorytet
    Postów: 576 528

    Wysłany: 1 stycznia 2019, 19:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Staraniowa - Boże.....popłakałam się :( Nie możesz sobie teraz broń Boże nic zarzucać :( To był Wasz 1cs po przerwie i od razu się udało, wierzę głęboko, że w końcu Wam się uda. Tylko nie poddajcie sie. Kochamy Cię tu wszystkie i modlimy się w Waszej intencji. Tak bardzo mi przykro :(

    Cukrzyca typu 1, Hashimoto, Prolaktyna średnia (?), + ANA1, + aTPO, + antykoagulant tocznia (LA), + MTHFR 667tc i PAI - obie mutacje heterozygoty
    Starania o pierwsze dziecko - (7cs)- II


    Leki: metformina, insulina (OPI), letrox 75, wit. D3, olej z wiesiołka, selen, kwas foliowy, luteina , tardyferon, heparyna
  • 5ylwian Autorytet
    Postów: 1213 1165

    Wysłany: 1 stycznia 2019, 19:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelll26 wrote:
    Witajcie dziewczyny,
    Mnie nowy rok przywitał plamieniami okresowymi, także nawet nie było sensu testować.
    Było mi smutno jednak pozbierałam się i nie poddam. Wciąż jednak wierzę, ze styczeń będzie szczęśliwy dla Was! Trzymam kciuki i składam najlepsze życzenia na Nowy Rok! Abyśmy wszystkie w Nowym Roku powitały swoje dzieci na świecie! :)
    No u mnie pewnie tez tak sie skonczy,dzisiaj juz bez luteiny,wiec czekam na @ :( ale moze jeszcze bedziemy testowac pod koniec stycznia jak sie malpy szybko ogarna ;)

    Annen85 lubi tę wiadomość

    *Maj 2014- Synek. :) CC
    *PCOS, insulinooporność, hiperinsulinemia, HOMA IR 5,17
    niedoczynność tarczycy, niedomoga lutealna
    *starania o 2 dziecko od kwietnia 2018
    *2018-poronienie samoistne, poronienie zatrzymane z łyżeczkowaniem
    *2019- cb,cp z poronieniem trąbkowym
    *2019-badania: ANA- dodatnie,
    Antykoagulant tocznia słabo dodatni,MTHFR_677-T i MTHFR_1298A-C heterozygotyczne, PAI-1 4G heterozygotyczny.
  • Ochmanka Autorytet
    Postów: 1466 3962

    Wysłany: 1 stycznia 2019, 19:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Staraniowa... cały czas o Tobie myślałam, wchodzę na forum i... :( domyślam się jak Ci będzie ciężko przez to przejść:( jesteśmy z Tobą! Pamiętaj o tym:*

    K5IHp2.png

    starania od 09.2018
    **************
    ona: długie cykle, hashimoto, niedoczynność, pai homo
    -euthyrox75, bromergon
    **************
    on: asthenoteratozoospermia> 92% nieruchomych, morfo 3%, żpn II st.
    **************
    10.2019 - 7tc [*]
  • Ochmanka Autorytet
    Postów: 1466 3962

    Wysłany: 1 stycznia 2019, 19:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emmainthegarden wrote:
    Witam na styczniowym. :)

    Ochmanka, przecież cię nie opuszczę.. :)
    I Malinowej też nie :)

    Staraniowa, trzymam kciuki, a że się denerwujesz, to się nie dziwię..
    Doczytalam, że krwawienia są w 30 % ciąż. To sporo.

    Terminu testowania nie podaje, bo mi się widzi, że spokojnie na @ poczekam...
    Obecnie 13 dc. Test owu nie wykazał jeszcze pozytywu.

    Jestem strasznie zmęczona i w roku 2019 życzę sobie mieć sił więcej.
    Czego każdej życzę serdecznie :)
    Emma zastanawiałam się gdzie jesteś:) fajnie znów Cię widzieć! Wytchnienia Kochana!

    K5IHp2.png

    starania od 09.2018
    **************
    ona: długie cykle, hashimoto, niedoczynność, pai homo
    -euthyrox75, bromergon
    **************
    on: asthenoteratozoospermia> 92% nieruchomych, morfo 3%, żpn II st.
    **************
    10.2019 - 7tc [*]
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7511 10626

    Wysłany: 1 stycznia 2019, 19:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    alis132 wrote:
    Myślisz żeby iść na bete i progesteron jutro? Czy odpuscic
    Jeśli nie rozpocznie się plamienie i nie będziesz się czuła objawów nadchodzącej @, to chyba warto zrobić.

    oar843r8jpmp224p.png

    6 lat starań o kropka
    _____________________
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • alis132 Autorytet
    Postów: 620 186

    Wysłany: 1 stycznia 2019, 20:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonikA_89! wrote:
    Jeśli nie rozpocznie się plamienie i nie będziesz się czuła objawów nadchodzącej @, to chyba warto zrobić.

    No jutro 26dc...

    7a819b979390c103fc0c3a675af9e29c.png
  • 5ylwian Autorytet
    Postów: 1213 1165

    Wysłany: 1 stycznia 2019, 20:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    alis132 wrote:
    No jutro 26dc...
    Ja bym robila wszystko co mozliwe,zeby potem sobie nie zarzucac,ze nie zrobilam czego sie da.

    Annen85 lubi tę wiadomość

    *Maj 2014- Synek. :) CC
    *PCOS, insulinooporność, hiperinsulinemia, HOMA IR 5,17
    niedoczynność tarczycy, niedomoga lutealna
    *starania o 2 dziecko od kwietnia 2018
    *2018-poronienie samoistne, poronienie zatrzymane z łyżeczkowaniem
    *2019- cb,cp z poronieniem trąbkowym
    *2019-badania: ANA- dodatnie,
    Antykoagulant tocznia słabo dodatni,MTHFR_677-T i MTHFR_1298A-C heterozygotyczne, PAI-1 4G heterozygotyczny.
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 1 stycznia 2019, 20:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Staraniowa, bardzo, bardzo mi przykro :( Nie tak powinno byc!

  • nuśka91 Autorytet
    Postów: 1043 2172

    Wysłany: 1 stycznia 2019, 20:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, w takich przykrych okolicznościach jak dziś nie chciało mi się za bardzo pisać o sobie, ale potrzebuje Waszej pomocy...

    Poniżej rzucam moje wyniki z wczoraj (4dc), normy w kwadratowych nawiasach.

    Kwas foliowy 43,00 ng/mL [5,9-24,8]
    Testosteron 0,60 ng/mL [0,1-0,75]
    TSH 2,695 uIU/ml [0,38-5,33]
    Estradiol 47,8 pg/mL [22,4-115]
    FSH 7,0 mIU/mL [3,85-8,78]
    LH 7,0 mIU/mL [2,12-10,89]
    Progesteron 0,65 ng/mL [0,31-1,52]
    Prolaktyna 15,83 ng/mL [3,34-26,72]

    Z tego co widzę, stosunek LH do FSH jest idealnie 1. TSH trochę za wysokie, pewnie dostanę jakąś małą dawkę euthyroxu.

    Ale najgorsza sprawa - kwas foliowy... Powiedzcie co mam z tym zrobić? Wiem, że pisałyście sporo w tym temacie (i dzięki temu w ogóle zbadałam poziom kwasu...), ale wtedy nie czytałam tych postów aż tak bardzo szczegółowo, bo sprawa mnie jeszcze nie dotyczyła. Proszę żebyście mi jeszcze raz opisały co się robi w takim przypadku. Na wizytę do nowej gin umówię się jutro, obstawiam, że termin to będzie połowa albo koniec stycznia. Na razie chyba lepiej będzie odstawić Pregna Start, nie? Tam jest dawka 400 ng kwasu zwykłego i 400 ng metylowanego.

  • Beti82 Autorytet
    Postów: 6767 6056

    Wysłany: 1 stycznia 2019, 20:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    nuśka91 wrote:
    Dziewczyny, w takich przykrych okolicznościach jak dziś nie chciało mi się za bardzo pisać o sobie, ale potrzebuje Waszej pomocy...

    Poniżej rzucam moje wyniki z wczoraj (4dc), normy w kwadratowych nawiasach.

    Kwas foliowy 43,00 ng/mL [5,9-24,8]
    Testosteron 0,60 ng/mL [0,1-0,75]
    TSH 2,695 uIU/ml [0,38-5,33]
    Estradiol 47,8 pg/mL [22,4-115]
    FSH 7,0 mIU/mL [3,85-8,78]
    LH 7,0 mIU/mL [2,12-10,89]
    Progesteron 0,65 ng/mL [0,31-1,52]
    Prolaktyna 15,83 ng/mL [3,34-26,72]

    Z tego co widzę, stosunek LH do FSH jest idealnie 1. TSH trochę za wysokie, pewnie dostanę jakąś małą dawkę euthyroxu.

    Ale najgorsza sprawa - kwas foliowy... Powiedzcie co mam z tym zrobić? Wiem, że pisałyście sporo w tym temacie (i dzięki temu w ogóle zbadałam poziom kwasu...), ale wtedy nie czytałam tych postów aż tak bardzo szczegółowo, bo sprawa mnie jeszcze nie dotyczyła. Proszę żebyście mi jeszcze raz opisały co się robi w takim przypadku. Na wizytę do nowej gin umówię się jutro, obstawiam, że termin to będzie połowa albo koniec stycznia. Na razie chyba lepiej będzie odstawić Pregna Start, nie? Tam jest dawka 400 ng kwasu zwykłego i 400 ng metylowanego.
    Nuska przede wszystkim to odstaw te pregna start.Moim zdaniem ze 4 tyg przerwy musisz zrobić w braniu jakiegokolwiek kwasu.Niestety ,żeby ustalić dobra dawke będziesz musiala powtórzyć to badanie jeszcze pewnie ze 2 razy.Ale poziom masz zdecydowanie za wysoki a zobacz ,ze wcale tego zwykłego kwasu nie bralas jakies mega dawki.Tylko pewnie już jakiś czas i się odkladal caly czas.Nie wiem co Ci lekarz powie bo oni roznie gadaja albo zaleci sam metylo albo jeszcze wieksza dawke niż bralas .Oczywiście zrobisz jak uważasz ale mnie by nikt nie namowil na wieksza dawke.Takze na razie odstaw .Jeżeli potrzebujesz jakies wit to musisz niestety osobno bez kwasu kupic

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 stycznia 2019, 20:32

    agge lubi tę wiadomość

    w5wqroeqo28oqb86.png
    22.11-Będzie córeczka <3
    24.01-432 (22tc)
    06.02-579 (24tc)
    14.02-800 (26tc)
    05.03-1067 (28tc)
    13.03-1250 (29tc)
    27.03-1699 (31tc)
    02.04-2001 (32tc)
    30.04-2500 (36 tc)
    13-05-3170 (38 tc )
    25.05-3450 (40 tc)
  • cukrzyk1991 Autorytet
    Postów: 576 528

    Wysłany: 1 stycznia 2019, 20:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    nuśka91 - progesteron najlepiej jakbyś badała 7/8/9 dni po owulacji i wyciągnęła średnią z wyników. Lub druga metoda - dodała wszystkie 3 wyniki do siebie i jak poniżej 40 to ponoć niedomoga lutealna, ale każdy gin inaczej na to patrzy.

    Co do kwasu, to ja miałam "chyba" podobny plan jak Twój - zrobiłam jego badanie i jakby wyszedł powyżej normy to chciałam dalej badać homocysteinę i iść w kierunku mutacji MTHR (czy jak to się tam piszę :) ), ale miałam 15. Brałam jedynie folik 0,4mg raz dziennie (zwykły kwas, nie metylowany).

    Cukrzyca typu 1, Hashimoto, Prolaktyna średnia (?), + ANA1, + aTPO, + antykoagulant tocznia (LA), + MTHFR 667tc i PAI - obie mutacje heterozygoty
    Starania o pierwsze dziecko - (7cs)- II


    Leki: metformina, insulina (OPI), letrox 75, wit. D3, olej z wiesiołka, selen, kwas foliowy, luteina , tardyferon, heparyna
  • Beti82 Autorytet
    Postów: 6767 6056

    Wysłany: 1 stycznia 2019, 20:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    cukrzyk1991 wrote:
    nuśka91 - progesteron najlepiej jakbyś badała 7/8/9 dni po owulacji i wyciągnęła średnią z wyników. Lub druga metoda - dodała wszystkie 3 wyniki do siebie i jak poniżej 40 to ponoć niedomoga lutealna, ale każdy gin inaczej na to patrzy.

    Co do kwasu, to ja miałam "chyba" podobny plan jak Twój - zrobiłam jego badanie i jakby wyszedł powyżej normy to chciałam dalej badać homocysteinę i iść w kierunku mutacji MTHR (czy jak to się tam piszę :) ), ale miałam 15. Brałam jedynie folik 0,4mg raz dziennie (zwykły kwas, nie metylowany).
    Pamietam ,ze badalas ale fajnie bo przynajmniej masz pewność,ze Twoja dawka jest dobrze dobrana i spokojnie możesz tak brac :)

    cukrzyk1991 lubi tę wiadomość

    w5wqroeqo28oqb86.png
    22.11-Będzie córeczka <3
    24.01-432 (22tc)
    06.02-579 (24tc)
    14.02-800 (26tc)
    05.03-1067 (28tc)
    13.03-1250 (29tc)
    27.03-1699 (31tc)
    02.04-2001 (32tc)
    30.04-2500 (36 tc)
    13-05-3170 (38 tc )
    25.05-3450 (40 tc)
  • cukrzyk1991 Autorytet
    Postów: 576 528

    Wysłany: 1 stycznia 2019, 20:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beti82 - jak tam u Ciebie po cb? Idziesz w tym miesiącu do gina na monitoring? Co Ci powiedziała Rabiega po cb? Sorry, że tak dopytuje, ale pamiętam jak o niej gadałyśmy :)

    Jeśli nie chcesz o tym gadać to spoko :)))) Nie każdy lubi się uzewnętrzniać ;)

    Cukrzyca typu 1, Hashimoto, Prolaktyna średnia (?), + ANA1, + aTPO, + antykoagulant tocznia (LA), + MTHFR 667tc i PAI - obie mutacje heterozygoty
    Starania o pierwsze dziecko - (7cs)- II


    Leki: metformina, insulina (OPI), letrox 75, wit. D3, olej z wiesiołka, selen, kwas foliowy, luteina , tardyferon, heparyna
  • staraniowa Autorytet
    Postów: 781 719

    Wysłany: 1 stycznia 2019, 20:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już po zabiegu ledwo co się wybudzilam. Żyje... Jutro napiszę, bo ledwo pisze teraz

    Dobranoc kochane, dziękuję wam za wszystko

    Starania o pierwsze dziecko od 12.2015
    03.2016 - ciąża pozamaciczna
    07.2017 - ciąża biochemiczna
    01.2019 - poronienie w 9 tc...
    Z czym się zmagam? PCOS, niedoczynność tarczycy, nieprawidłowa glikemia na czczo
  • cukrzyk1991 Autorytet
    Postów: 576 528

    Wysłany: 1 stycznia 2019, 20:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Staraniowa - tulimy <3 w Twoją stronę leci teraz dużo ciepłej i pozytywnej energii ...odpoczywaj :(

    Cukrzyca typu 1, Hashimoto, Prolaktyna średnia (?), + ANA1, + aTPO, + antykoagulant tocznia (LA), + MTHFR 667tc i PAI - obie mutacje heterozygoty
    Starania o pierwsze dziecko - (7cs)- II


    Leki: metformina, insulina (OPI), letrox 75, wit. D3, olej z wiesiołka, selen, kwas foliowy, luteina , tardyferon, heparyna
  • nuśka91 Autorytet
    Postów: 1043 2172

    Wysłany: 1 stycznia 2019, 20:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beti, czemu lekarze zapisują jeszcze większą dawkę jak jest wynik już dużo ponad normę?

    Cukrzyk, progesteron zbadałam tylko dlatego, że był w tzw pakiecie i wtedy badania wychodzą taniej. W listopadzie zbadałam proga w 7dpo, bo miałam plamienia i chciałam zbadać jeszcze w 9dpo i 11 dpo, żeby ustalić czy nie ma niedomogi fazy lutealnej, ale jakoś 9 dnia wypadła niedziela a 11 dnia dostałam już @.

  • cukrzyk1991 Autorytet
    Postów: 576 528

    Wysłany: 1 stycznia 2019, 20:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    nuska91 - i jaki miałaś wynik w tym listopadzie?

    Cukrzyca typu 1, Hashimoto, Prolaktyna średnia (?), + ANA1, + aTPO, + antykoagulant tocznia (LA), + MTHFR 667tc i PAI - obie mutacje heterozygoty
    Starania o pierwsze dziecko - (7cs)- II


    Leki: metformina, insulina (OPI), letrox 75, wit. D3, olej z wiesiołka, selen, kwas foliowy, luteina , tardyferon, heparyna
  • Beti82 Autorytet
    Postów: 6767 6056

    Wysłany: 1 stycznia 2019, 20:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    cukrzyk1991 wrote:
    Beti82 - jak tam u Ciebie po cb? Idziesz w tym miesiącu do gina na monitoring? Co Ci powiedziała Rabiega po cb? Sorry, że tak dopytuje, ale pamiętam jak o niej gadałyśmy :)

    Jeśli nie chcesz o tym gadać to spoko :)))) Nie każdy lubi się uzewnętrzniać ;)
    Lubie się uzewnętrzniać haha to mi pomaga.Nic mi jeszcze Rabiega nie powiedziała bo ja u niej bylam 22 grudnia w ostatni jej dzień przyjęć w tym roku.I miałam przyjechać 2 stycznia ,żeby sprawdzić gdzie się zagniezdzilo ( jej słowa) Jutro będę dzwonic do poloznej,powiem jaka jest sytuacja.Ale szczerze mowiac wolalabym jutro tam nie jechać.Po 1 wiem,ze będzie masa ludzi ,bo oprócz tych zapisanych pewnie pelno nagłych nazbieranych przypadkow.Po 2 to będzie mój 9dc wiec ani mi pecherzykow nie podejrzy bo nie będzie jeszcze czego ogladac.Wiec chciałabym tak przeciagnac ta wizyte do soboty chociaż 5 stycznia.Sama jestem ciekawa co mi powie.Jak nie będzie kazala brac heparyny od owu to się nie słucham i będę i tak brac.No i pewnie będę z nia jeszcze dogadywac hsg :( Także mam teraz ten 1 cykl jeszcze a później po kolejnej @ pojade pewnie na to hsg .Bo i tak nie mogę clo.Olejniczak mi odp sms ,ze 2 miesiące trzeba odpuscic .Wiec jak mam nic nie robic przez te 2 miesiące to zrobie to hsg.A i nie wiem czy po hsg tez nie będę musiala odpuscic ten cykl.Bo gdzies doczytałam ,ze po takim hsg z kontrastem i rtg trzeba 1 cykl odczekać.Wiec teraz sobie tylko movarian pije heh a na monitoring oczywiście będę jezdzic bo to lubie haha

    w5wqroeqo28oqb86.png
    22.11-Będzie córeczka <3
    24.01-432 (22tc)
    06.02-579 (24tc)
    14.02-800 (26tc)
    05.03-1067 (28tc)
    13.03-1250 (29tc)
    27.03-1699 (31tc)
    02.04-2001 (32tc)
    30.04-2500 (36 tc)
    13-05-3170 (38 tc )
    25.05-3450 (40 tc)
‹‹ 12 13 14 15 16 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Układ immunologiczny a problemy z płodnością, czyli czym jest niepłodność immunologiczna

Układ immunologiczny, czyli inaczej odpornościowy ma niebagatelny wpływ na płodność. Niekiedy czynniki immunologiczne mogą być bezpośrednią przyczyną niepłodności. Czy problemy z implantacją zarodka albo nawracającymi poronieniami mogą być wywołane przez czynniki immunologiczne? W jakich przypadkach rozważyć konsultację ze specjalistą - immunologiem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego