X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W oczekiwaniu na testowanie ❄️W styczniu marzenia się spełniają i wszystkie ⏸️ wysikają!😁
Odpowiedz

❄️W styczniu marzenia się spełniają i wszystkie ⏸️ wysikają!😁

Oceń ten wątek:
  • Rybka94 Przyjaciółka

Wysłany: 6 stycznia, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiolala wrote:
    Dla mnie krecha jak malowana ;) zazdroszczę

Ja jestem przerażona bo miesiąc temu miałam pozamaciczną z lewej strony .
    Teraz boli mnie prawa strona ( ale według lekarzy prawa strona była ok) .
    Beta w piątek robiona bo miałam dziwne przeczucie ale wyszła 2,5 więc brak ciąży .
    Dzisiaj ten test i ja nie wiem czy brać ten duphaston czy nie 😐

2023- Synek 💙
    12.2024- ciąża pozamaciczna 💔
    7.01.2025- beta 8,6 🤞
    10.01.2025 - beta 49,3 🤞progesteron 13 (2xluteina)
    13.01.2025 - 382,4
    16.01.2025-1994,1
    21.01.25 - ciąża pozamaciczna prawostronna 💔
    Oba jajowody usunięte.
  • Julia24 Autorytet

Wysłany: 6 stycznia, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Insane a kiedy teraz masz kolejną wizytę? ☺️

💃30 lat🕴️35 lat
    🍀10cs o pierwsze bobo! 👶

🗓️ Plan działania:
    ??/02/25 Sono- HSG
    07/02/25 wizyta w klinice u nowego lekarza prowadzącego

❌ Endometrioza otrzewnowa
    ❌ Adenomioza
    ❌ IO, BMI 25.8 (-> metformina + dieta)
    ❌ U partnera znacznie obniżony ruch postępowy plemników, morfologia 4% (-> worek supli)
    ☑️ W miarę regularne cykle i owulacje. Generalnie wyniki dobre. AMH (17.08.24) 2,29ng/ml
  • Vergeet Autorytet

Wysłany: 6 stycznia, 19:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Ana @Ivka na Fuercie i Lanzarotte byliśmy na podróży poślubnej. Ale faktycznie ostatnio rozmawialiśmy też o Dolomitach, no i ta Madera. Kuszą nas też kierunki skandynawskie ale to jednak na dłuższe wyjazdy. Dziękuję za polecajki ♥️
    @Rybka widzę cień, choć jak robiłaś betę w piątek to też by chyba już coś wyszło. No ale może dopiero teraz był skok, leć na betę jutro!

Rybka94 lubi tę wiadomość

🙎🏼‍♀️28🙎🏼‍♂️28
    👰🏼🤵🏼2023

Starania o 1 bobasa 🍼 od 08/23
    z pomocą medyczną od 11/24 💉

3 cykle stymulowane Lametta+Ovitrelle+Luteina

22.01 ⏸️
    24.01 (13dpo)- beta 18 🥹
    26.01- beta 29

Badania💉
    👩🏼‍🦱AMH 2.78, TSH:LH✅ naturalne owulacje ✅
    🧔🏽‍♂️ ilość 418mln, 4% prawidłowe, kiepski ruch i budowa ❓

Letrox 50, Siofor 1000
  • Rybka94 Przyjaciółka

Wysłany: 6 stycznia, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vergeet wrote:
    @Ana @Ivka na Fuercie i Lanzarotte byliśmy na podróży poślubnej. Ale faktycznie ostatnio rozmawialiśmy też o Dolomitach, no i ta Madera. Kuszą nas też kierunki skandynawskie ale to jednak na dłuższe wyjazdy. Dziękuję za polecajki ♥️
    @Rybka widzę cień, choć jak robiłaś betę w piątek to też by chyba już coś wyszło. No ale może dopiero teraz był skok, leć na betę jutro!

Pójdę rano na pewno na betę , i test zrobię też rano już mam uszykowany .

Insane lubi tę wiadomość

2023- Synek 💙
    12.2024- ciąża pozamaciczna 💔
    7.01.2025- beta 8,6 🤞
    10.01.2025 - beta 49,3 🤞progesteron 13 (2xluteina)
    13.01.2025 - 382,4
    16.01.2025-1994,1
    21.01.25 - ciąża pozamaciczna prawostronna 💔
    Oba jajowody usunięte.
  • Ann35 Ekspertka

Wysłany: 6 stycznia, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja melduję ❄️🙄🙄🙄

👩🏻 35 👱🏻‍♂️ 31

11.07.2011- 👼🏼 14tc
    12.06.2012- 👧🏼 40+6 4210g 61cm
    13.03.2019- 👦🏼 37+6 3720g 51cm

Starania o 3 bombelka
  • Ana29 Autorytet

Wysłany: 6 stycznia, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rybka94 wrote:
    https://zapodaj.net/plik-cTAQ510fbg#

Kochane co myślicie ? Jestem 13 dni po owulacji .
    Nie wiem co myśleć ...
    Ten miesiąc się nie staraliśmy .
    Plamie delikatnie od 4 dni .
    Brać duphaston czy odpuścić ?
    To już drugi test ,zrana wydawala się jaśniejsza kreska , nie mogę porównać bo jak wysechł to taki dziwnie żółty się zrobił 🤷

Widać jakiś cień, zrob jutro bete 🙂

Rybka94 lubi tę wiadomość

Luźne starania 02.2024
    Starania na poważnie 04.2024
    Niedoczynność tarczycy - euthyrox25
    Prolaktyna z lekami w normie
    ✔️olej z wiesiolka
    ✔️olej z czarnuszki
    ✔️wit. B
    ✔️fertistim
    ✔️pregnaStart
    ✔️kwasy omega
    ✔️wit. D3
  • Insane Autorytet

Wysłany: 6 stycznia, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julia24 wrote:
    @Insane a kiedy teraz masz kolejną wizytę? ☺️

23 stycznia. To wszystko jest już tak blisko, że czas staje mi w miejscu. Czuję się jak dziecko, które odlicza ile księżyców go dzieli od dostania wymarzonego prezentu. Wiem, że to i tak dopiero pierwszy etap przede mną (stymulacja), potem punkcja i dopiero transfer. A i od transferu do testu daleka droga, ale w końcu mogę się cieszyć, że osiągnięcie celu staje się bardziej realne.
    Po 9 godzinach od wzięcia tabletki (i jakichś 7 od początku objawów) mdłości odeszły, jak ręką odjął, więc zacznę je brać na noc. Będę musiała to przesunięcie na dwa dni rozłożyć, żeby nie było za dużego odstępu. Mogę więc już ze swojej drogi in vitro polecić Wam, jak któraś też dostanie najpierw anty, żeby je brać na noc.

Rybka coś widać, ale to może jeszcze pójść w obie strony. Takie cienie już niestety miewałam. Trzymam jednak kciuki, że to była zdrowa ciąża 🤞🍀

Rybka94, Julia24, Nowa2024, Vergeet lubią tę wiadomość

40 tc 💔
    ________
    AMH 6,05
    📅25.01 start stymulacji do in vitro
    💉Menopur 75 j.m.
    💉Rekovelle 6 j.m.
    💉Orgalutran
    📅30.01 pierwszy monitoring
  • Magda2025 Przyjaciółka

Wysłany: 6 stycznia, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola96 wrote:
    Hej dziewczyny
    Mam 15 miesięczną córeczkę i od 7 miesięcy staramy się z mężem o rodzeństwo dla niej. O córkę staraliśmy się 2 miesiące. Teraz schodzi dłużej i już mam schizy, że coś jest nie tak
    Robiłam podstawowe badania i przegląd u swojego ginekologa i niby wszystko ok, mamy za jakieś 2 miesiące się do niego zgłosić, jeśli wciąż nam się nie uda.
    W tym cyklu jestem 11 albo 10 albo 9 dpo, pierwszy raz nie wiem dokładnie kiedy była owulacja
    Już praktycznie od samej owulacji bolą mnie jajniki i podbrzusze przez co łudziłam się, że może się udało
    Ale teraz już czuję się typowo jak przed okresem, który dostanę w piątek albo w sobotę
    Dla mnie najgorsze są te dwa tygodnie po owulacji, bo za dużo analizuję, w głębi duszy się łudzę, a później jest mocne rozczarowanie
    Będę testować za kilka dni

O to podobnie jak u mnie.
    Z córką udało się przy drugim cyklu na totalnym luzie(aktualnie ma 18miesiecy, a o drugie staramy się od kwietnia i co miesiąc zawód. Przez te kilka miesięcy miałam dwa razy sytuację, że testy wychodziły pozytywne, a na drugi dzień beta <2,3. Od miesiąca nie karmię piersią, więc nie ukrywam, że duże nadzieje pokładam w tym cyklu. Jutro na pewno będę testować, choć ja to z tych niecierpliwych, więc już zdążyłam wykonać 5 testów 🫣 (dziś 30dc, a cykle mam 30-35dniowe)
    Nie wiem dokładnie kiedy była owulacja i też biorę poprawkę, że hormony jeszcze się regulują po odstawieniu karmienia, więc na wszystkie znaki z ciała biorę poprawkę

👩🏽 - 1997
    👨 - 1999

👧 - 2023
    📆 - starania o drugie bobo od 04.2024
  • Vergeet Autorytet

Wysłany: 6 stycznia, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Insane wrote:
    23 stycznia. To wszystko jest już tak blisko, że czas staje mi w miejscu. Czuję się jak dziecko, które odlicza ile księżyców go dzieli od dostania wymarzonego prezentu. Wiem, że to i tak dopiero pierwszy etap przede mną (stymulacja), potem punkcja i dopiero transfer. A i od transferu do testu daleka droga, ale w końcu mogę się cieszyć, że osiągnięcie celu staje się bardziej realne.
    Po 9 godzinach od wzięcia tabletki (i jakichś 7 od początku objawów) mdłości odeszły, jak ręką odjął, więc zacznę je brać na noc. Będę musiała to przesunięcie na dwa dni rozłożyć, żeby nie było za dużego odstępu. Mogę więc już ze swojej drogi in vitro polecić Wam, jak któraś też dostanie najpierw anty, żeby je brać na noc.

Rybka coś widać, ale to może jeszcze pójść w obie strony. Takie cienie już niestety miewałam. Trzymam jednak kciuki, że to była zdrowa ciąża 🤞🍀
    Mi tak ktoś polecił z lamettą i nie miałam żadnych dolegliwości, a jednego dnia jak wzięłam nieco wcześniej (wieczorem ale nie tuż przed spaniem) to czułam się gorzej cały wieczór. Także zdecydowanie jest to dobra metoda!
    No i fajnie, że masz takie pozytywne odczucia. Jednak nowy zapał do działania bo robisz kolejny duży krok, to daje nadzieję i motywację ❤️🤞🏼

Insane, Julia24, Podrożniczka lubią tę wiadomość

🙎🏼‍♀️28🙎🏼‍♂️28
    👰🏼🤵🏼2023

22.01 ⏸️
    24.01 (13dpo)- beta 18 🥹
    26.01- beta 29

Badania💉

Letrox 50, Siofor 1000
  • Julia24 Autorytet

Wysłany: 6 stycznia, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Insane wrote:

No nie dziwię się, że się ekscytujesz!! 😁 Dopiero pierwszy etap, ale potem to już poleci! ✊🍀

@Nowa2024 Ty idziesz jakoś 16.01? To będziesz tydzień szybciej. Też już zaczynasz wtedy stymulację?
    No to będziecie prawnie równo lecieć 😁🍀✊

Edit: A I jeszcze @Kingus1 20.01 ma wizytę przed IVF! Jesteś jeszcze z nami @Kingus1? ☺️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 stycznia, 20:55

💃30 lat🕴️35 lat
    🍀10cs o pierwsze bobo! 👶

🗓️ Plan działania:
    ??/02/25 Sono- HSG

❌ Adenomioza
    ❌ U partnera znacznie obniżony ruch postępowy plemników, morfologia 4% (-> worek supli)
    ☑️ W miarę regularne cykle i owulacje. Generalnie wyniki dobre. AMH (17.08.24) 2,29ng/ml
  • Julia24 Autorytet

Wysłany: 6 stycznia, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ann35 wrote:
    Ja melduję ❄️🙄🙄🙄

Tulę 🫂🫂 i łączę się dzisiaj w bólu! Trzymam kciuki za kolejny cykl! ✊

💃30 lat🕴️35 lat
    🍀10cs o pierwsze bobo! 👶

🗓️ Plan działania:
    ??/02/25 Sono- HSG

❌ Adenomioza
  • Nowa2024 Autorytet

Wysłany: 6 stycznia, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julia24 wrote:
    No nie dziwię się, że się ekscytujesz!! 😁 Dopiero pierwszy etap, ale potem to już poleci! ✊🍀

@Nowa2024 Ty idziesz jakoś 16.01? To będziesz tydzień szybciej. Też już zaczynasz wtedy stymulację?

Edit: A I jeszcze @Kingus11 20.01 ma wizytę! Jesteś jeszcze z nami @Kingus11? ☺️ Też już stymulacja?

Ja się dowiem kiedy wizyta jak dostanę okres 😁 ale planuje dupka brać do niedzieli i liczę, że 🐒 zawita 14-15.01 i to będzie cykl, od którego zacznę zastrzyki 💉 i być może ten 16.01 będzie dniem rozpoczęcia stymulacji no i pewnie wg tego doktorek ustali wizytę na pierwszy monitoring jak rosną 🥚. Ale nie byłabym sobą gdyby w mojej głowie panikary już nie było myśli, że może znowu będzie przełożona stymulacja na luty „bo tak” 🤣

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 stycznia, 20:57

Insane lubi tę wiadomość

🙎‍♀️30: wszystko ok, naturalne owulacje
    01.2024 AMH 2,7
    11.2024 AMH 1,87 (Diagnostyka)
    12.2024 AMH 1,66 (Synevo)
    Hormony ✅
    Jajowody drożne ✅

👨29: 09.2023 morfologia 2%, 04.2024 morfologia 5%

🍼Starania od 06.2023
    👨‍⚕️Klinika leczenia niepłodności od 01.2024
    💔05.2024 ⏸️ (12 cs), CP, jajowód zachowany, laparoskopia

06.2024 1 IUI ❌ (aromek+ovitrelle)
    10.2024 2 IUI ❌ (naturalny cykl)

—————————
    🍀🍀🍀Start IVF MZ🍀🍀🍀
    14.12.2024 wizyta kwalifikacyjna ✅
    15.01.2025 start stymulacji 💉💉💉 (Menopur, Puregon+Orgalutran, Ovitrelle)
    27.01.2025 punkcja 🤞🤞🤞
  • Vergeet Autorytet

Wysłany: 6 stycznia, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Ann 🫂
    Dziewczyny ivf ale to wszystko ekscytujące! Normalnie nie mogę się doczekać waszych wizyt jakbym to ja je miała 😂💖

Insane, Nowa2024, Misiula lubią tę wiadomość

🙎🏼‍♀️28🙎🏼‍♂️28
    👰🏼🤵🏼2023

22.01 ⏸️
    24.01 (13dpo)- beta 18 🥹
    26.01- beta 29

Badania💉

Letrox 50, Siofor 1000
  • Księgowa Autorytet

Wysłany: 6 stycznia, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rybka94 wrote:
    Ja jestem przerażona bo miesiąc temu miałam pozamaciczną z lewej strony .
    Teraz boli mnie prawa strona ( ale według lekarzy prawa strona była ok) .
    Beta w piątek robiona bo miałam dziwne przeczucie ale wyszła 2,5 więc brak ciąży .
    Dzisiaj ten test i ja nie wiem czy brać ten duphaston czy nie 😐

Ale 2,5 czy <2,5?
    Jesli 2,5, bez żadnych znaczkow to bylo 10dpo, więc właściwie mogla urosnąć i stać pozytywny test, po prostu beta wtedy wyłapałabys bardzo wczesna ciążę.

Insane, Nowa2024, Vergeet, Rybka94 lubią tę wiadomość

Hashimoto + GB.
    Trombofilia (PAI-1 4G homo, czynnik II protrombiny hetero, obnizone bialko S).
    Nadciśnienie, arytmia.
    Nasz aniołeczek 👼
    20.07.2024 💔 (18+1)
  • Kingus 1 Autorytet

Wysłany: 6 stycznia, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julia24 wrote:

Edit: A I jeszcze @Kingus1 20.01 ma wizytę przed IVF! Jesteś jeszcze z nami @Kingus1? ☺️

Pewnie ze jestem z Wami.
    Może mi podpowiecie jestem obecnie na sztucznej menopauzie diphereline. Miałam podany zastrzyk 31 grudnia to był 3 dzień cyklu. Jak to jest czy on działa równo miesiąc ten zastrzyk, czy mogę dostać okresu w terminie spodziewanej miesiączki. I czy kolejny zastrzyk się przyjmuje od razu czy trzeba czekać jak będzie miesiączka i znowu go podać w 3 dniu cyklu?
    Może ktoś z Was wie.
    Właśnie około 20 stycznia mam jechać do lekarza na kontrolę po zastrzyku. Po obrazie usg lekarz zdecyduje czy dajemy kolejny zastrzyk czy planujemy transfer.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 stycznia, 21:19

Julia24 lubi tę wiadomość

Ona: 36at
    On: 38lat

09.2023 - IUI -❌
    01.2024 - transfer (AZ) Klinika Bocian -❌
    09. 2024 - transfer (AZ) Angelius Katowice - ❌
    10. 2024 - transfer (AZ) Angelius Katowice - ❌
    niskie amh - 0,52
    endometrioza II/ III stopnia
    Mięśniak
    Allo mlr 0
    Kiry brak 2DS1, 2DS5 i 3DS1
    07.2024 - Test BeReady -
    - endometrium PreReceptywne (przesunięcie transferu o 12 godzin do przodu)
    07.09.2024 - CD138 - 0/10 komórek ❤️
  • Insane Autorytet

Wysłany: 6 stycznia, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa2024 wrote:
    Ja się dowiem kiedy wizyta jak dostanę okres 😁 ale planuje dupka brać do niedzieli i liczę, że 🐒 zawita 14-15.01 i to będzie cykl, od którego zacznę zastrzyki 💉 i być może ten 16.01 będzie dniem rozpoczęcia stymulacji no i pewnie wg tego doktorek ustali wizytę na pierwszy monitoring jak rosną 🥚. Ale nie byłabym sobą gdyby w mojej głowie panikary już nie było myśli, że może znowu będzie przełożona stymulacja na luty „bo tak” 🤣

Nooo nie, takiego numeru niech nawet nie myśli Ci wywijać.
    Ja jestem ciekawa, czy ze startem stymulacji będziemy u mnie czekać do krwawienia z odstawienia anty. Czytałam, że niekoniecznie. W sumie zamiast ją zapytać o to na wizycie, wybiegłam pytaniami daleko w przyszłość, łącznie z tym, kiedy można wrócić po rodzeństwo (serio haha) 😂 kto by pomyślał, że jest we mnie jeszcze tyle optymizmu 😉

Julia24, Nowa2024, Vergeet, Tarisal, Misiula lubią tę wiadomość

40 tc 💔
    ________
    AMH 6,05
    💉Menopur 75 j.m.
    💉Rekovelle 6 j.m.
    💉Orgalutran
  • M93 Autorytet

Wysłany: 6 stycznia, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mogę pomarudzić?
    Nie chce mi się gadać normalnie bo nie wiem co z tym cyklem… niby piłam alko ale nie w jakiś oszałamiających ilościach, nie wiem czy to mogło mieć aż taki wpływ…
    Wzięłam gorącą kąpiel, przeleciałam starego i byłam na spacerze, nic kompletnie się ruszyło. Szyjka jest wysoko i zamknięta…
    Jak zdążę to rano zrobię proga, jeżeli moje dziecko zechce wyjść z łóżka o logicznej godzinie…
    Dajcie mi okres 😕

👩🏼1993
    🧑🏻‍🦱1987

(2cs)
    👧🏼2020

(12cs)
    💔2024 (11tc)

PCOS.
  • Insane Autorytet

Wysłany: 6 stycznia, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    M93 wrote:
    Mogę pomarudzić?
    Nie chce mi się gadać normalnie bo nie wiem co z tym cyklem… niby piłam alko ale nie w jakiś oszałamiających ilościach, nie wiem czy to mogło mieć aż taki wpływ…
    Wzięłam gorącą kąpiel, przeleciałam starego i byłam na spacerze, nic kompletnie się ruszyło. Szyjka jest wysoko i zamknięta…
    Jak zdążę to rano zrobię proga, jeżeli moje dziecko zechce wyjść z łóżka o logicznej godzinie…
    Dajcie mi okres 😕

Ty ciągle bez okresu? 😱 może do tego proga dorzuć betę 😉

Nowa2024 lubi tę wiadomość

40 tc 💔
    ________
    AMH 6,05
    💉Menopur 75 j.m.
    💉Rekovelle 6 j.m.
    💉Orgalutran
  • Ana29 Autorytet

Wysłany: 6 stycznia, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    M93 wrote:
    Mogę pomarudzić?
    Dajcie mi okres 😕

Ja myślałam że coś przeoczyłam i w końcu ten okres przyszedł 😵‍💫 do tego proga zrob lepiej jeszcze bete 🥹

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 stycznia, 21:27

Nowa2024 lubi tę wiadomość

Luźne starania 02.2024
    Starania na poważnie 04.2024
    Niedoczynność tarczycy - euthyrox25
    Prolaktyna z lekami w normie
    ✔️olej z wiesiolka
    ✔️olej z czarnuszki
    ✔️wit. B
    ✔️fertistim
    ✔️pregnaStart
    ✔️kwasy omega
    ✔️wit. D3
  • Aksandra Autorytet

Wysłany: 6 stycznia, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    M93 wrote:
    Mogę pomarudzić?
    Dajcie mi okres 😕

Samego proga? Ja bym betę dorzuciła :) czy sikalas na testy ostatnio?

Ana29, Nowa2024 lubią tę wiadomość

♀️91'♂️ 89' 👩‍❤️‍👨 16cs naturalnych
    KIR Bx (+2DS2,+2DS3,-2DS1,-2DS5,-3DS1), HLA-C: ona C1, on C2, cytokiny, kom.NK 20%, mutacje hetero: czynnik V R2, MTHFR, PAI-1‼️
    Kariotypy, hormony, drożność, wymazy✅, nasienie - morfologia z 2% na 4%
    IVF - 17🥚(❄️ 6🥚,❄️ 5 zarodkow)
    10.2024 FET 5dn blastka 8dpt 💔
    11.2024 FET 5dn blastka 8dpt 💔
‹‹ 41 42 43 44 45 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ