Walentynkowe Fasolki - lutowe testowanie 2018 :)
-
WIADOMOŚĆ
-
Izape_91 wrote:Oby to tak było jak mówicie i oby nie namieszało znowu...
W jaki sposób prolaktyna blokuje owulację ?? Że nie dochodzi do niej wcale ? Czy normalnie jest wyrzut LH i pęka pęcherzyk?? Tylko ciałko żółte niedomaga ?
Nie znam się jednak na ludziach, myślałam że to dobry lekarz. Za to polozna ma fajną bo gadałam z nią chwilę i mnie babka tak podniosła na duchu, mówiła że jak dwie pary jej znajomych adoptowało dzieci to zaraz zachodziły naturalnie w ciążę. Pocieszała i mówiła że napewno będzie dobrze, tylko szkoda że jej już nie zobaczę bo do tego konowała nigdy nie przyjdę.Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2018, 12:46
Starania od 03.2016 - PCOS, astenoteratozoospermia, MTHFR-A1298C, PAI-1 4G- układ homo; -
Malwas wrote:Iza, a czy miałaś kiedyś monitoring cyklu? To by wyjaśniło, czy masz cykle bezowulacyjne, czy i kiedy występuje owulacja.
Z monitoringiem jest o tyle "zabawnie", że ja miałam od października cztery pod rząd, przy czym pierwsze dwa owulacyjne, kolejne dwa nie. W hormonach w tym czasie żadnych szczególnych różnic. Więc nawet monitoring nie powinien uśpić czujności...
* 28.02 - 9 dpo: beta 6.47, 10 dpo: beta 11.5, 11 dpo: beta 25, 13 dpo: beta 88.7, 14 dpo: beta 159,8, 16 dpo: beta 549,4, 18 dpo: beta 1360,8, 21 dpo: beta 3272
* listopad - po laparoskopii: endometrioza - usunięte zrosty na jajniku, udrożniony jajowód, wyczyszczona macica, usunięte zrosty na jelitach. Działamy!
* HBA 72% i 3% morfologii przy ogólnych b.dobrych wynikach nie mają klinicznego znaczenia!
* PCOS, dodatnie ANA i ASA, ujemne AOA i APS, Euthyrox, Metformina, Bromergon, mutacje MTHFR i PAI1 - hetero. -
Malwas wrote:Iza, a czy miałaś kiedyś monitoring cyklu? To by wyjaśniło, czy masz cykle bezowulacyjne, czy i kiedy występuje owulacja.
Miałam monitoring w cyklu styczniowym i był pik LH na teście, skok temperatury i na usg widać było że pęcherzyk pękł teraz nie jechałam nawet na monitoring bo przy morfologii 0 to nie ma znaczenia i tak..Starania od 08.2016 r. - 37cs szczęśliwy ♥️
Ona: hiperinsulinemia, hiperprolaktynemiia czynnościowa, lekka niedoczynność tarczycy, endometrioza I st., APS, mutacje MTHFR i PAI hetero, genotyp KIR BX - brak kir odp. za implantację, allo mlr 24,5%, 2 cb
Leki: euthyrox, neoparin, acard, accofil do 8t2d, meta do 14 t 4 d
On: HDS 21%, DFI 17%, morfologia 0%-2% -
Izape_91 wrote:Nigdy nie będę miała tego dziecka prze tych lekarzy !!!!
Miałam polaktyne 14 i po obciążeniu 645 .... Dostałam bromergon od lekarza na 3 miesiące . Badanie robiłam ponownie w grudniu!!!! Wyciągnęłam dzisiaj wyniki od ego lekarza żeby mieć komplet badań na wizytę w poniedziałek i co. Ja widzę ?? Prolaktyna prawie 50 a po obciążeniu 340 ... A on mi powiedział że wyniki są już super i mi odstawia bromergon
LITOŚCI KURWA MAC !!!!!!! Przy prolaktynie 50 gdzie normy są u mnie do 25 on mówi że jest SUPER i przepisuje CLO !!!!!?! -
Izape_91 wrote:Miałam monitoring w cyklu styczniowym i był pik LH na teście, skok temperatury i na usg widać było że pęcherzyk pękł teraz nie jechałam nawet na monitoring bo przy morfologii 0 to nie ma znaczenia i tak..
Iza, przypomnij mi jaki wy macie ruch, żywotność i ilość? Aglutynacja, agregacja itp w normie?
Androlog wczoraj twierdził, że to jest podstawa, a nawet wadliwe zbudowany plemnik jest w stanie dotrzeć do komórki jajowej.
* 28.02 - 9 dpo: beta 6.47, 10 dpo: beta 11.5, 11 dpo: beta 25, 13 dpo: beta 88.7, 14 dpo: beta 159,8, 16 dpo: beta 549,4, 18 dpo: beta 1360,8, 21 dpo: beta 3272
* listopad - po laparoskopii: endometrioza - usunięte zrosty na jajniku, udrożniony jajowód, wyczyszczona macica, usunięte zrosty na jelitach. Działamy!
* HBA 72% i 3% morfologii przy ogólnych b.dobrych wynikach nie mają klinicznego znaczenia!
* PCOS, dodatnie ANA i ASA, ujemne AOA i APS, Euthyrox, Metformina, Bromergon, mutacje MTHFR i PAI1 - hetero. -
agnieszka00 wrote:Izape po co bralas bromka przy prolaktynie 14? jak to super wynik. po obciazeniu nie bada sie jezeli podstawowy wynik jest w normie. Podwyzszona prolaktyna po obciazeniu swiadczy tylko o "naszej" wrazliwosci na stres juz dawno odchodzi sie od tego badania. ten bromergon niepotrzebnie chyba namieszal tylko...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2018, 13:07
🍍FET 09.04.2022 ⛄4.1.1 💙
6 dpt beta 35.4
10 dpt beta 192
12 dpt beta 412
14 dpt beta 994
18 dpt (5+1) GS 9x5mm; YS 2mm
7+1 CRL 1 cm FHR 136
8+3 CRL 1.99 cm FHR 166
10+1 CRL 3.36 cm FHR 158
15+4 130g
17+3 200g
20+2 337g 💕córeczka
23+2 583g
26+4 925g
28+4 1125g
31+4 1764g
34+2 2200g
35+4 2350g
36+4 2475g
37+4 2840g
38+4 16.12.2022 Zosia 2815g, 51 cm miłości ❤️ 🥰👶🏻👨👩👧😍
3️⃣ IMSI 11.2021: zostało ❄❄❄❄❄ na zimowisku 🥰
2️⃣ ICSI 01.2021: ❄ 3.2.3 FET ❌
1️⃣ IVF+ICSI 2019-2020: ET 8c ❌ ❄ bl2+M3 FET ❌
🧪2x IUI 2018 ❌
⏰starania od 2016 ❌
PAI-1 4G homo, ANA 1:1280, rozsiana zaawansowana adenomioza, mięśniaki, silne skurcze macicy, Hashimoto, niedoczynność tarczycy -
nick nieaktualnyIzape_91 wrote:Miałam monitoring w cyklu styczniowym i był pik LH na teście, skok temperatury i na usg widać było że pęcherzyk pękł teraz nie jechałam nawet na monitoring bo przy morfologii 0 to nie ma znaczenia i tak..
Słuchajcie z tą prolaktyną jest chyba różnie, jednym blokuje owu innym nie. Mam znajomą, która miała taki wynik jak ty albo wyższy lekko( 50 coś, wiem bo nawet dzwoniła z tym do mnie) i zaszła w ciążę po 2 miesiącach starań. Na prolaktyne dużo rzeczy ma wpływ i możliwe, że na następnym badaniu będzie lepsza, głowa do góry :*
Jeśli dobrze widziałam pierwszy wynik był 14?
Ktoś mi kiedyś mówił, że już odchodzi się od badania prolaktyny po obciążeniu, ale nie pamiętam dokładnie dlaczego.
Malwas - super avatarek laska z ciebie
Malwas lubi tę wiadomość
-
agnieszka00 wrote:Izape po co bralas bromka przy prolaktynie 14? jak to super wynik. po obciazeniu nie bada sie jezeli podstawowy wynik jest w normie. Podwyzszona prolaktyna po obciazeniu swiadczy tylko o "naszej" wrazliwosci na stres juz dawno odchodzi sie od tego badania. ten bromergon niepotrzebnie chyba namieszal tylko...
No właśnie.. ale widzisz są dwie szkoły i ten akurat lekarz zalecił brać bromergon a ten u którego byłam teraz na monitoringu powiedział że to bez sensu...
Czy jest szansa że naturalnie wróci mój zwykły poziom prolaktyny ? Nie chcę już nic na to brać ...agnieszka00 lubi tę wiadomość
Starania od 08.2016 r. - 37cs szczęśliwy ♥️
Ona: hiperinsulinemia, hiperprolaktynemiia czynnościowa, lekka niedoczynność tarczycy, endometrioza I st., APS, mutacje MTHFR i PAI hetero, genotyp KIR BX - brak kir odp. za implantację, allo mlr 24,5%, 2 cb
Izape_91 wrote:No właśnie.. ale widzisz są dwie szkoły i ten akurat lekarz zalecił brać bromergon a ten u którego byłam teraz na monitoringu powiedział że to bez sensu...
Czy jest szansa że naturalnie wróci mój zwykły poziom prolaktyny ? Nie chcę już nic na to brać ...
a ciąża może być zarówno przy wysokiej prolaktynie jak i morfologii 0%...
tyle, że ja przynajmniej staram się stworzyć jak najbardziej optymalne warunki i poprawić to co się da, skoro mamy tyle innych problemów na które nie mamy wpływu... takie jest moje zdanie. m.in. dlatego namawiam wszystkie dziewczyny z pcos żeby badały się w kierunku IO...Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2018, 13:14
🍍FET 09.04.2022 ⛄4.1.1 💙
6 dpt beta 35.4
10 dpt beta 192
12 dpt beta 412
14 dpt beta 994
18 dpt (5+1) GS 9x5mm; YS 2mm
7+1 CRL 1 cm FHR 136
8+3 CRL 1.99 cm FHR 166
10+1 CRL 3.36 cm FHR 158
15+4 130g
17+3 200g
20+2 337g 💕córeczka
23+2 583g
26+4 925g
28+4 1125g
31+4 1764g
34+2 2200g
35+4 2350g
36+4 2475g
37+4 2840g
38+4 16.12.2022 Zosia 2815g, 51 cm miłości ❤️ 🥰👶🏻👨👩👧😍
3️⃣ IMSI 11.2021: zostało ❄❄❄❄❄ na zimowisku 🥰
2️⃣ ICSI 01.2021: ❄ 3.2.3 FET ❌
1️⃣ IVF+ICSI 2019-2020: ET 8c ❌ ❄ bl2+M3 FET ❌
🧪2x IUI 2018 ❌
⏰starania od 2016 ❌
PAI-1 4G homo, ANA 1:1280, rozsiana zaawansowana adenomioza, mięśniaki, silne skurcze macicy, Hashimoto, niedoczynność tarczycy -
reset wrote:Z monitoringiem jest o tyle "zabawnie", że ja miałam od października cztery pod rząd, przy czym pierwsze dwa owulacyjne, kolejne dwa nie. W hormonach w tym czasie żadnych szczególnych różnic. Więc nawet monitoring nie powinien uśpić czujności...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2018, 13:18
Starania od 03.2016 - PCOS, astenoteratozoospermia, MTHFR-A1298C, PAI-1 4G- układ homo; -
reset wrote:Iza, przypomnij mi jaki wy macie ruch, żywotność i ilość? Aglutynacja, agregacja itp w normie?
Androlog wczoraj twierdził, że to jest podstawa, a nawet wadliwe zbudowany plemnik jest w stanie dotrzeć do komórki jajowej.
ruchliwość mamy trochę obniżoną , bo A+ B 30% - norma 32 %
A+B+ C 37 % - norma od 40%
żywotność do 1 h 51 % norma 58 %
upłynnienie do 30 min
Aglutynacja -brak aglutynin
ilość w ml 33,3 mln, a w ejakulacie 136,5 mln
U nas jest prawie 70% patologii główki, więc może to wskazuje na jakąś chorobę.
Strasznie mnie boli prawy jajnik, obawiam się ze po tej stymulacji mnie ten lekarz dobił i boje się, żeby nie wyrosły mi tam jakieś torbiele...Starania od 08.2016 r. - 37cs szczęśliwy ♥️
agnieszka00 wrote:Izape a badałaś może ostatnio TSH? czesto wysoka prolaktyna wiąże sie z wysokim TSH juz sama nie wiem dlaczego tak Ci skoczyla ta prolaktyna:(
Tak razem z tą nieszczęsną prolaktyną badałam TSH i mam ładne 1,13 - do tego FT4 też w normie...agnieszka00 lubi tę wiadomość
Izape_91 wrote:Tak razem z tą nieszczęsną prolaktyną badałam TSH i mam ładne 1,13 - do tego FT4 też w normie...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2018, 13:25
-
Izape, tak są dwie szkoły. Mój poprzedni gin zalecał branie bromergonu, natomiast ten w klinice niepłodności powiedział, że PRL nieco ponad 25 nie ma szczególnego znaczenia i nie powinno się brać żadnych leków. Test z metoklopramidem to historia medycyny. Ale jednak u Ciebie jest ponad 40, co już chyba kwalifikuje się do obniżenia.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2018, 13:29
agnieszka00 wrote:no to ladne TSH. taka wysoka prolaktyne mialas w grudniu a juz polowa lutego, moze cos sie zmienilo?;)moze prolaktyna spadla?Starania od 08.2016 r. - 37cs szczęśliwy ♥️
Malwas wrote:Izape, tak są dwie szkoły. Mój poprzedni gin zalecał branie bromergonu, natomiast ten w klinice niepłodności powiedział, że PRL nieco ponad 25 nie ma szczególnego znaczenia i nie powinno się brać żadnych leków. Ale jednak u Ciebie jest ponad 40, co już chyba kwalifikuje się do obniżenia
Tylko że leki niby na hiperprolaktynemie czynnościową spowodowały, że ta prolekatyna zareagowała nie tak jak powinna - czyli skoczyła do góry, gdzie normalnie miałam zawsze 12-14 wynik, czyli w normie. Więc nie wiem czy zbijanie tego znowu nie spoowduje jeszcze gorszego wyniku i wtedy będzie klapa...
Owszem wynik po obciążeniu zszedł z 600 do 300 czyli o połowe, ale ta prolaktyna bez obciążenia już zupełnie oszalała.. nigdy takiej nie miałam. Poprostu sprawdę jak to wygląda teraz - 2 miesiące po odstawieniu bromergonu i się okaże czy wrocło to do normy, czy już kompletnie zgłupiało.Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2018, 13:31
Izunia, to całkowicie normalne, że po odstawieniu Bromka, skoczyła Ci prolaktyna. Tak właśnie organizm reaguje na odstawienie. Dlatego lekarze zalecają kontynuację zażywania leków na zbicie prolaktyny nawet przy dobrych wynikach oraz w ciąży. Ja bym skonsultowała to z jeszcze jednym ginem i jednak zapobiegawczo brała nadal. Ja z Bromkiem nie miałam do czynienia, ale biorę nadal Parlodel i jestem bardzo zadowolona. Po trzech miesiącach ładnie mi zbił prolaktynę i jak widać coś się zadziało
Bocianiątko lubi tę wiadomość
12 cs. - szczęśliwy! Cudzie trwaj!
url=https://www.suwaczki.com/][/url]
1 cs. - Aniołek - 6 tc. -
misia1989 wrote:Słuchajcie z tą prolaktyną jest chyba różnie, jednym blokuje owu innym nie. Mam znajomą, która miała taki wynik jak ty albo wyższy lekko( 50 coś, wiem bo nawet dzwoniła z tym do mnie) i zaszła w ciążę po 2 miesiącach starań. Na prolaktyne dużo rzeczy ma wpływ i możliwe, że na następnym badaniu będzie lepsza, głowa do góry :*
Jeśli dobrze widziałam pierwszy wynik był 14?
Ktoś mi kiedyś mówił, że już odchodzi się od badania prolaktyny po obciążeniu, ale nie pamiętam dokładnie dlaczego.
Malwas - super avatarek laska z ciebie
Emiilka wrote:Izunia, to całkowicie normalne, że po odstawieniu Bromka, skoczyła Ci prolaktyna. Tak właśnie organizm reaguje na odstawienie. Dlatego lekarze zalecają kontynuację zażywania leków na zbicie prolaktyny nawet przy dobrych wynikach oraz w ciąży. Ja bym skonsultowała to z jeszcze jednym ginem i jednak zapobiegawczo brała nadal. Ja z Bromkiem nie miałam do czynienia, ale biorę nadal Parlodel i jestem bardzo zadowolona. Po trzech miesiącach ładnie mi zbił prolaktynę i jak widać coś się zadziało
Nie pozostaje mi nic innego jak uzbroić się w cierpliwość i czekać na poniedziałek. Zawsze coś jest nie tak Emocje ze mnie już opadły. Życzę sobie, żebym trafiła tym razem z dobre ręcę i skończyła jak Rucola. o niczym innnym nie marzę !Emiilka, KateHawke, Karma88 lubią tę wiadomość
On: HDS 21%, DFI 17%, morfologia 0%-2%