Zdziska i Elbieta
-
WIADOMOŚĆ
-
dotik wrote:ja właśnie szukam jakiegoś ginekologa, ale słabo mi poszukiwania idą (wizyta 280-350 zł - jezuuu). chce zrobić badania(prolaktyna, progesteron, tsh,itp.) i wiedzieć na czym stoję
Tak drogo juz jest....ale ceny podniesli...jak bylam 3 lata temu to wizyta 50 zl kosztowala...omg -
Asha wrote:Tak drogo juz jest....ale ceny podniesli...jak bylam 3 lata temu to wizyta 50 zl kosztowala...omg
-
dotik wrote:chyba muszę mieć jakieś skierowanie? nie znam się, jestem łosiem nieogarniętym...
dotik, Asha lubią tę wiadomość
-
mik82 wrote:Dotik nie musisz mieć skierowania na te badania. Idziesz do laboratorium i za te co wymieniłaś około 100 zł zapłacisz bez wizyty u gina. a jak pójdziesz do prywatnego to i tak nie da Ci skierowania na NFZ tylko na prywatne badania więc i tak za badania zapłacisz. Do gina to umów się już jak będziesz miała wyniki badań i ewentualnie coś będzie nie tak
Dziękuję:* tak zrobię
a w którym momencie cyklu najlepiej te badania zrobić??jestem w ciąży, urojonej i spożywczej.
-
dotik wrote:Dziękuję:* tak zrobię
a w którym momencie cyklu najlepiej te badania zrobić??dotik lubi tę wiadomość
-
mik82 wrote:Nie no nie jest tak drogo.. u mnie 110 zł ale to i tak drożej niż 3 lata temu miałaś. Za 50 zł to teraz raczej nie znajdziesz:-(
Bez usg byłoby 140mik82 lubi tę wiadomość
-
Asha wrote:Nie no ja mam swiadomosc ze ceny wzrosly, ale zeby do 350 zl
-
Asha wrote:A co sie robi w 3-5 dc? Ja myslalam ze prolaktyne wlasnie
-
mik82 wrote:Lh się robi wtedy. Mimo iż wzrost lh jest przed owulką to powinno się go oznaczyć w 3 dc. Co do prolaktyny? nie będę się spierać bo byłam przekonana że razem z progesteronem się ją robi, ale teraz to zgłupiałam. Co do lh i progesteronu to jestem pewna że napisałam dobrze
Ja absolutnie kochana nie podwazam, bo ja tylko mowie ze mi sie wydaje, mozliwe ze masz absolutna racje, ja nawet nie wiem bo mi progesteron robili i nawet nie wiem co jeszcze, wiec to tyklo z tego co tu na forum pamietam a pamiec to wiecie jaka do dupy mamwiec bardzo mozliwe ze masz racje kochana
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 sierpnia 2014, 12:45
-
Badania hormonalne to badania krwi. Najczęściej oznacza się w nim hormony przysadkowe: FSH, LH, prolaktynę, a także hormony produkowane przez jajniki: estradiol i progesteron.
Poziom FSH i LH (tzw. gonadotropiny) powinno się oznaczać w 3-5 dniu cyklu miesiączkowego. Zostaniesz na nie skierowana, jeśli cierpisz na zaburzenia miesiączkowania, nie możesz zajść w ciążę, a także jeśli weszłaś w okres premenopauzy.
Badanie stężenia prolaktyny musisz przeprowadzić, gdy masz zaburzenia miesiączkowania, zdiagnozowano u ciebie gruczolaki przysadki lub istnieje podejrzenie, że cierpisz na niepłodność. Stężenie prolaktyny zmienia się nieznacznie w przebiegu cyklu miesiączkowego, najczęściej oznacza się ją w drugiej połowie cyklu (około 21 dnia cyklu). Można także wykonać test pobudzenia wydzielania prolaktyny przy użyciu metoklopramidu.
Stężenie estradiolu zmienia się w przebiegu cyklu miesiączkowego i osiąga szczyt w okresie przedowulacyjnym. Oznaczenie estradiolu możesz zrobić razem z FSH i LH (w diagnostyce niewydolności podwzgórzowo-przysadkowej i niewydolności jajników), a także w 12-14 dniu cyklu, jeśli monitorujesz owulację. -
Asha wrote:Ja absolutnie kochana nie podwazam, bo ja tylko mowie ze mi sie wydaje, mozliwe ze masz absolutna racje, ja nawet nie wiem bo mi progesteron robili i nawet nie co jeszcze, wiec to tyklo z tego co tu na forum pamietam a pamiec to wiecie jaka do dupy mam
wiec bardzo mozliwe ze masz racje kochana
-
Asha wrote:No to jeszcze w miare mi sie wydaje, jak gin jest normalny i pomoze to warto
Kilka koleżanek mi go polecił, więc spróbuję. Poza tym mam i tak zamiar, jak się uda, rodzić w ich klinice, więc to byłby plus. Miałam zamiar zacząć chodzić do niego jak już będę w ciąży, ale zacznę już teraz -
gigsa wrote:To się okaże:-)
Kilka koleżanek mi go polecił, więc spróbuję. Poza tym mam i tak zamiar, jak się uda, rodzić w ich klinice, więc to byłby plus. Miałam zamiar zacząć chodzić do niego jak już będę w ciąży, ale zacznę już teraz
No pewnie ze tak niech juz cie pozna lepiej , tez bym tak zrobila i zaufanie wtedy lepszemik82 lubi tę wiadomość
-
Asha wrote:A no to wszystko jasne...mialas racje..no mowie ja mam demencje wczesne hahaha
-
mik82 wrote:Nie tak do końca masz tą demencje bo coś mi świta że tak właśnie wiele lasek pisało że na początku cyklu bada się prolaktyne. Chyba czasami gin tak zaleca sprawdzić ją dwa razy w cyklu tak jak estradiol
Probujesz mnie tu pocieszyc kochanato milo z twojej strony ale ja i tak wiem ze pamiec mam do dupy