Zdziska i Elbieta
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Ania_84 wrote:Mik nie wiem ktore badania robiłas ale to mi napisala kolezanka ktora juz przerobiła wszytskie badania w kierunku własnie strat ciazy do 9 tyg ..
"Z badań które można zrobić i samemu zinterpretowac bez pomocy immunologa to:
allo MLR ( wynik powinien byc min. 40%) - dotyczy to tylko kobiet które były już w ciąży nawet kilkutygodniowej, jeśli ktoś nie był w ciązy to chyba nie ma sensu robić tego badania. Jeśli to badanie wyjdzie poniżej 40% to robi się test cytotoksyczny lub mikrocytotoksyczny ( różnie się to nazywa) - na oba te badania nalezy się zgłosić z partnerem.
Nastepne badanie które można samemu zinterpretować to komórki NK ( Natiral Killer) - ja robiłam to w badaniu pod nazwą LIMFOCYTY i ICH SUBPOPULACJE ( były tam bodane m.in limfocyty T i B, ale czasem mozna tez samo to NK zrobić - wyjdzie taniej.
Są jeszcze inne badania, ale tu bez pomocy interpretacji immunologa się ie obędzie. Dotyczy np badania: CYTOKINY oraz KIR ( mi ich wyniki nic nie mówiły, dopiero immunolog mi powiedział czy ok, czy nie).
Oczywiście moŻna tez zrobić przeciwciiałą przeciwjajnikowe, przeciwłożyskowe, prrzeciw otoczce przejrzystej.
Te wszystkie badania powyżej to raczej tylko w specjalistycznym labie, których jest tylko kilka w Polsce ( w Diagnostyce np ich się nie zrobi) .
Jeśli kobieta nie ma dziecka z normlanej bezproblemowej ciąży to warto też zrobić badania na zespół antyfosfolipidowy http://www.diag.pl/fileadmin/banery/ulo ... PIDOWE.pdf i zakrzepicę http://www.pakiety.diag.pl/nadkrzepliwosci_krwi,45.html , szczególnie badania na mutacje genEtyczne: czynnik V Leiden, Mutacja 20210G-A genu protrombiny, mutacja genu MTHFR C677T i A1298C. Warto tez zrobić ANA ( żeby nie tracić czasu najlepiej od razu zrobić ANA2) "
moze to cos ci pomoze
8 czerwca okaże się czy było warto...Ania_84, Asha, Redhotka lubią tę wiadomość
-
Asha wrote:Cymus.....bylas na tej becie do cholery??? Kiedy wyniki????
Asha lubi tę wiadomość
-
Asha wrote:Ania...omg
Asha lubi tę wiadomość
-
mik82 wrote:Ania tylko u mnie jest trochę inaczej bo pierwsza ciąża bezproblemowa, druga utracona w połowie II trymestru a trzecia utracona na samym początku. Poza przeciwciałami pozostałe badania kompletnie nic mi nie mówią a robienie czegoś na własną rękę...ja tak nie chcę bo tak to można grzebać do usranej śmierci i szukać. Ja chcę wreszcie normalnego specjalisty którego zainteresuje mój przypadek, który będzie chciał podejść do mnie indywidualnie i mi pomóc. Wydaje mi się że kogoś takiego znalazłam choć muszę do niego dojechać ponad 300 km.
8 czerwca okaże się czy było warto...mik82, Asha lubią tę wiadomość
-
Ania_84 wrote:tez zrobiłam takie oczy ale co jak co ona jest przebadana juz pod kazduym katem z racji tego ze kazda jej ciaza zatrzymywala sie na etapie 7-9 tyg.. nigdy nie przekroczyła 10 tyfg i wlasnie te badania wskazały na to co bylo "wina" takiego stanu rzeczy ..akutualnie wziala szczepionke , oraz do ktorego tyg tez przyjmuje szczepienie i poki co ciaza dobrze sie rozwija ajest juz 20 tydz
Oj to piknie ze sie utrzymmujeAnia_84 lubi tę wiadomość
-
nieno opadly mi rece chyba jednak na owu sobie poczekam .. ;/
zaraz wam wrzuce fotke.. wiem robione sa okolo 10 wszytskie .. powinno sie wieczorem.. ale z tych BK wtedy babka pisala ze z rana zeby robic i juz jak zaczelam rano to robilam o tej samej godzinie ..Asha lubi tę wiadomość
-
Asha wrote:No to po owu juz chyba
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 maja 2015, 11:12
dotik, Ania_84, Asha, Redhotka lubią tę wiadomość
-
ehh no nic zobaczymy .. niby 16 dc wec moze.. a to by wskazywalo ze skroci mi sie cykldo 31 dni
Asha lubi tę wiadomość
-
Asha wrote:Ale wazne ze bylo nie ma co stresowac, serca sa...luz
ale nie powiem ostatni malz mnie zaskakuje chyba serio testoeron dzialaAsha, dotik, Cwalinka, Redhotka lubią tę wiadomość