Zdziska i Elbieta
-
WIADOMOŚĆ
-
Asha wrote:Moja matka chemiczka a ja nic nie pamietam a teraz to juz wogole ja perdole, o lucie zapominam nawet hahahah
Asha lubi tę wiadomość
-
grosiek wrote:tamten pierwszy też był robiony popołudniu jakieś 3h wcześniej
idę na betę....grosiek, dotik lubią tę wiadomość
-
Ania_84 wrote:dziwne bo wlasnei przed iVF robia komplet badan wlasnie w kierunku poroninie zaspolu antyfosolipidowego , przeciwcial i inych jakis nie douczony chyba ten gin .. ;/ dobrze robisz ze idziesz do innego
-
mik82 wrote:no może i on te badania robi, ale nawet jak wyjdą ok to i tak ivf nie gwarantuje zdrowego dziecka... Ten gin do którego chodziłam jest świetny w prowadzeniu ciąży ale przy niepłodności coraz bardziej mnie wkurwiał z wizyty na wizytę
No niestety nie moga byc specjalistami we wszystkim za duzo do ogarniecia -
Asha wrote:No niestety nie moga byc specjalistami we wszystkim za duzo do ogarniecia
-
Asha wrote:No to przykre
Asha lubi tę wiadomość
-
Mik nie wiem ktore badania robiłas ale to mi napisala kolezanka ktora juz przerobiła wszytskie badania w kierunku własnie strat ciazy do 9 tyg ..
"Z badań które można zrobić i samemu zinterpretowac bez pomocy immunologa to:
allo MLR ( wynik powinien byc min. 40%) - dotyczy to tylko kobiet które były już w ciąży nawet kilkutygodniowej, jeśli ktoś nie był w ciązy to chyba nie ma sensu robić tego badania. Jeśli to badanie wyjdzie poniżej 40% to robi się test cytotoksyczny lub mikrocytotoksyczny ( różnie się to nazywa) - na oba te badania nalezy się zgłosić z partnerem.
Nastepne badanie które można samemu zinterpretować to komórki NK ( Natiral Killer) - ja robiłam to w badaniu pod nazwą LIMFOCYTY i ICH SUBPOPULACJE ( były tam bodane m.in limfocyty T i B, ale czasem mozna tez samo to NK zrobić - wyjdzie taniej.
Są jeszcze inne badania, ale tu bez pomocy interpretacji immunologa się ie obędzie. Dotyczy np badania: CYTOKINY oraz KIR ( mi ich wyniki nic nie mówiły, dopiero immunolog mi powiedział czy ok, czy nie).
Oczywiście moŻna tez zrobić przeciwciiałą przeciwjajnikowe, przeciwłożyskowe, prrzeciw otoczce przejrzystej.
Te wszystkie badania powyżej to raczej tylko w specjalistycznym labie, których jest tylko kilka w Polsce ( w Diagnostyce np ich się nie zrobi) .
Jeśli kobieta nie ma dziecka z normlanej bezproblemowej ciąży to warto też zrobić badania na zespół antyfosfolipidowy http://www.diag.pl/fileadmin/banery/ulo ... PIDOWE.pdf i zakrzepicę http://www.pakiety.diag.pl/nadkrzepliwosci_krwi,45.html , szczególnie badania na mutacje genEtyczne: czynnik V Leiden, Mutacja 20210G-A genu protrombiny, mutacja genu MTHFR C677T i A1298C. Warto tez zrobić ANA ( żeby nie tracić czasu najlepiej od razu zrobić ANA2) "
moze to cos ci pomoze