X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W oczekiwaniu na testowanie ZOSTAŃ MATKĄ NA DZIEŃ MATKI - MAJOWE TESTOWANIE '19
Odpowiedz

ZOSTAŃ MATKĄ NA DZIEŃ MATKI - MAJOWE TESTOWANIE '19

Oceń ten wątek:
  • reset Autorytet

Wysłany: 26 maja 2019, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ponieważ sama doskonale pamiętam czas starań, to pozwolę sobie zabrać głos :)
    Po pierwsze- nie wierzę w aż taką moc psychiki, by mogła ona blokować ciążę... Gdyby tak było, to w małżeństwach patologicznych, gdzie np. mąż gwałci żonę nie byłoby ciąży. A zazwyczaj bywa co roku... I takich przykładów można mnożyć.
    Po drugie - uważam (aczkolwiek to po sobie, biorąc pod uwagę sumę składników, czyli mój charakter i moje doświadczenie), że czas na luz jest PO zdiagnozowaniu wszystkich problemów. Ja faktycznie nieco odpuściłam po histerolaparoskopii, w które wyszło co wyszło... Mimo kauteryzacji jajników dalej miałam problem z owulacją, miałam zdiagnozowane problemy z tarczycą, immunologią, krzepliwością, mutacjami, przebadanego męża i... umówioną wizytę kwalifikującą do ivf. Ostatnie trzy cykle przed ivf, a jednocześnie pierwsze trzy po zabiegu lekarz kazał starać się naturalnie... Ja w naturę nie poszłam, stymulowałam się na własną rękę (pod nadzorem przypadkowych monitoringów i pobierania lh i e2 co 2 dni...), ale jednocześnie wyluzowałam - imprezowałam, szalałam na nartach, piłam litrami prosecco i grzane wino (nawet po owulacji w szczęśliwy cyklu zaliczyłam jeszcze mocno wyczynowy wyjazd narciarski - ja mam przeszłość klubowo zawodniczą, więc to nie było żadne pitu pitu i oszczędzanie się na stoku, bo może coś się implantuje;)). Wyluzowałam na tyle, że nawet dwa miesiące nie brałam żadnych suplementów, a jedynie euthyrox... Robiłam to z myślą o własnej psychice, którą chciałam wzmocnić przed stresem związanym z in vitro. Jak to opowiedziałam koleżance to oczywiście padło "a widzisz! wyluzowałaś i zaszłaś" - terefere, wróćcie do początku tego punktu i zauważcie, że nie zostawiłam wszystkiego na luzie, bo trudno pobierając krew co dwa dni zupełnie zapomnieć.

Reasumując- dbajcie o psychikę, bo ona jest ważna. Nie wiem, czy pomaga w zajściu w ciążę, ale pomaga przetrwać i nie oszaleć w tym cholernie trudnym okresie starań. Paradoks polega na tym, że choć sama sobie tych dwóch lat współczuję, to teraz - z perspektywy 16 tc - powiem Wam, że mimo iż z moim M. jestem 9 lat to nic nie wzmocniło nas jako pary tak jak starania. Nic innego nie nauczyło nas o sobie tyle, ile ten okres, nie pokazało tylu uczuć i emocji.

malamisia, Salome, Ochmanka, Angelika1313, MonikA_89!, Cecylia, Iseko, Miska _a, aeiouy lubią tę wiadomość

relgmg7ymfbmxgyl.png

* 28.02 - 9 dpo: beta 6.47, 10 dpo: beta 11.5, 11 dpo: beta 25, 13 dpo: beta 88.7, 14 dpo: beta 159,8, 16 dpo: beta 549,4, 18 dpo: beta 1360,8, 21 dpo: beta 3272 <3
    * listopad - po laparoskopii: endometrioza - usunięte zrosty na jajniku, udrożniony jajowód, wyczyszczona macica, usunięte zrosty na jelitach. Działamy!
    * HBA 72% i 3% morfologii przy ogólnych b.dobrych wynikach nie mają klinicznego znaczenia!
    * PCOS, dodatnie ANA i ASA, ujemne AOA i APS, Euthyrox, Metformina, Bromergon, mutacje MTHFR i PAI1 - hetero.
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 maja 2019, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzien dobry dziewczynki. Ja dzisiaj już trochę lepiej. Chodzę w miarę i cała noc przespalam myślę że we wtorek już będę w stanie sama jechać do lekarza. Życze Wam miłej spokojnej niedzieli!

moni05, malamisia, Malgonia, szona, Tele...79, Angelika1313, MonikA_89!, Izape_91, Ania_85_, Kittinka83, Iseko, Madziandzia, aeiouy lubią tę wiadomość

• Salome Autorytet

Wysłany: 26 maja 2019, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, Dziewczyny!

Wszystkim mamusiom życzę samych cudowności! Dużo miłości oraz ogromu siły oraz pozytywnej energii!

Ja dziś obchodzę urodziny i koleżanka mi napisała, że ma nadzieję, że w przyszłym roku będę obchodzić jeszcze jedno święto :)
    Tego sobie najbardziej życzę 😀

Buziaki i słonecznego dnia!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 maja 2019, 10:48

moni05, syllwia91, Malgonia, 5ylwian, Kittinka83, Iseko, aeiouy lubią tę wiadomość

2020-2022: 3 procedury -> 2 transfery -> 0 ciąż

16.12.2022 - Reprofit • AZ • cykl naturalny z ovitrelle • transfer zarodka po PGT (encorton, equoral, accofil, neoparin, acard, cyclogest, atosiban) - klapa

6.03.2023 - Reprofit • AZ • cykl naturalny z ovitrelle • przebadany zarodek (intralipid, immunoglobuliny - Bioven, clexane, aspirin cardio, utrogestan, estrofem, atosiban)
    🍀7dpt - beta 67,67, prog 28,80
    🍀9dpt - beta 196,70, prog 32,30
    🍀14dpt - beta 1931, prog 43,40
    🍀24dpt - beta 33812, prog 32,20, CRL 4,3mm i ♥️
    🍀30dpt - CRL 8,6mm
    🍀8+2 - CRL 1,72cm
    🍀9+1 - CRL 2,71cm
    🍀16.05 prenatalne - wszystko ideolo
    🍀3.07 19+5 połówkowe 👍
    age.png
  • szona Autorytet

Wysłany: 26 maja 2019, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maria87 wrote:
    Cześć, Dziewczyny!

Wssystkim mamusiom życzę samych cudowności! Dużo miłości oraz ogromu siły oraz pozytywnej energii!

Ja dziś obchodzę urodziny i koleżanka mi napisała, że ma nadzieję, że w przyszłym roku będę obchodzić jeszcze jedno święto :)

I ja również tego Ci życzę :) plus - zdrowia! :)

Salome lubi tę wiadomość

age.png

7 cs - cb
    25 cs - ⏸
    6t1d - jest ❤️!
    12t3d - prenatalne 👧🏼

3.10.2021 r. Detonacja! ❤️

Zes*am się, a nie dam się 💪
    https://ovufriend.pl/pamietnik/ze-ram-sie-a-nie-dam-sie,3846.html
  • Ochmanka Autorytet

Wysłany: 26 maja 2019, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reset w zupełności się z Tobą zgadzam. Nie cierpię sytuacji kiedy muszę z czymś walczyć a kompletnie nie znam przeciwnika. Dlatego niemal od samego początku zaczęłam sprawdzać drobne rzeczy. Dziś mam ogarniętą tarczyce, świadomość niezbyt bogatego proga po owu i potrzebę zmiany lekarza. W dodatku jestem w 41 dniu najdziwniejszego cyklu jaki mi się przytrafił do tej pory. Obstawiam niepowodzenie więc już niedługo zacznę 9cs. Co prawda dopiero 9cs ale co nieco przepyrałam już forum i na podstawie historii rożnych dziewczyn, Twojej również, wiem że nie ma na co czekać.

K5IHp2.png

starania od 09.2018
    ona: długie cykle, hashimoto, niedoczynność, pai homo
    -euthyrox75, bromergon
    on: asthenoteratozoospermia> 92% nieruchomych, morfo 3%, żpn II st.
    10.2019 - 7tc [*]
  • Ochmanka Autorytet

Wysłany: 26 maja 2019, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maria samych wspaniałości!! Z całego serca życzę Ci dokładnie tego samego co koleżanka ❤

Salome lubi tę wiadomość

K5IHp2.png

starania od 09.2018
    ona: długie cykle, hashimoto, niedoczynność, pai homo
    -euthyrox75, bromergon
    on: asthenoteratozoospermia> 92% nieruchomych, morfo 3%, żpn II st.
    10.2019 - 7tc [*]
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 26 maja 2019, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maria, spełnienia wszystkich marzeń, z tym różowiutkim, pulchniutkim i słodkim na czele! ❤️😘💐

Salome, enne90 lubią tę wiadomość

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 maja 2019, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maria dużo dużo zdrówka i czego sobie tylko zapragniesz!!💓🎂

Salome lubi tę wiadomość

• Salome Autorytet

Wysłany: 26 maja 2019, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki, dzięki! 😊

Jeszcze napiszę coś od siebie odnośnie "wyluzowania"... Też nie słyszałam, żeby były jakieś naukowe dowody na to, ale rzeczywiście nie raz było tak - nawet wśród dziewczyn na forum - że w cyklu, w którym sobie odpuściły, właśnie się udało. Tylko że udaje się też pewnie tak samo często dziewczynom, które w ogóle nie wyluzowały. Bo to jest jednak zbyt złożony "mechanizm" i nie można powiedzieć, że odstresowanie się zadziała zawsze i wszędzie. Owszem, psychika robi tu wiele roboty i np. jeśli ktoś jest zblokowany, to może mu nie wyjść, ale co wtedy z nastolatkami, które bardzo nie chcą zajść w ciążę, bo boją się konsekwencji, a jednak jest tyyyyle wpadek?
    Czytam teraz na legimi książkę "Niepłodność. Pomoc medyczna i psychologiczna" i jest tam sporo właśnie o psychologii, sposobach na radzenie sobie z comiesięcznymi niepowodzeniami itp., więc jeśli ktoś jest tym tematem zainteresowany, to polecam.

2020-2022: 3 procedury -> 2 transfery -> 0 ciąż

16.12.2022 - Reprofit • AZ • cykl naturalny z ovitrelle • transfer zarodka po PGT (encorton, equoral, accofil, neoparin, acard, cyclogest, atosiban) - klapa

6.03.2023 - Reprofit • AZ • cykl naturalny z ovitrelle • przebadany zarodek (intralipid, immunoglobuliny - Bioven, clexane, aspirin cardio, utrogestan, estrofem, atosiban)
    🍀7dpt - beta 67,67, prog 28,80
    🍀9dpt - beta 196,70, prog 32,30
    🍀14dpt - beta 1931, prog 43,40
    🍀24dpt - beta 33812, prog 32,20, CRL 4,3mm i ♥️
    🍀30dpt - CRL 8,6mm
    🍀8+2 - CRL 1,72cm
    🍀9+1 - CRL 2,71cm
    🍀16.05 prenatalne - wszystko ideolo
    🍀3.07 19+5 połówkowe 👍
    age.png
  • MonikA_89! Autorytet

Wysłany: 26 maja 2019, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maria, wszystkiego najlepszego, spełnienia marzeń i oczywiście podwójnego święta w przyszłym roku 😊🎂

Moja siostra też dzisiaj obchodzi urodziny! Niedługo się do niej wybieramy :) Moja Mama miała niezapomniany dzień matki 23lata temu 😍

Co do wyluzowania to ja się z tym nie do końca zgadzam. My próbowaliśmy na luzie przez pierwszy rok, bo niby statystyki mówią, że w ciągu tego czasu 80% parom się udaje. Kolejny rok byłam już bardziej poirytowana jak przychodziła @, ale masz mówił, że może jesteśmy w tych 20% osób, którym udaje się w drugim roku starań. Hormony miałam ok, cykle dość nieregularne, ale mieszczące się w widełkach, monitoring pokazywał owulację, trzeba było próbować. Teraz z perspektywy czasu, żałuję że nie trafiliśmy wcześniej do kliniki, tylko dopiero po 3 latach. Uważam, że straciłam zbyt wiele czasu na próby "na luzie" zamiast się zacząć dokładniej diagnozować. Obecnie jestem na takim etapie, że nie umiem się wyluzować. Mogę się czymś zająć i przez chwilę nie myśleć o staraniach, ale jak przychodzi dzień testowania to od rana mam watę w kolanach i palpitacje serca. Wyluzowanie może i działa na samym początku, ale jak już na się zdiagnozowane x problemów, to chyba nie jest to wykonalne. Do tego dochodzi świadomość wygasających jajników, przy których każda kolejna stymulacja jakby nie patrzeć przyspiesza wejście w menopauzę. Mój dr z kliniki nie owija w bawełnę. Od razu nam powiedział, że jeśli chcemy dziecko, to musimy szybko działać, dopóki są komórki.

Salome, szona lubią tę wiadomość

qdkk2n0amiu7a1g7.png
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 maja 2019, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 grudnia 2019, 21:47

MonikA_89!, Malgonia, Salome, Mildred, Iseko, szona lubią tę wiadomość

• Malgonia Autorytet

Wysłany: 26 maja 2019, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maria wszystkiego najlepszego i oczywiscie spelnienia tego o czym tu wszystkie marzymy :)

Salome lubi tę wiadomość

age.png

Kariotyp nieprawidłowy 45XX der(13;14)(q10,q10)
    [*] 02.2018 - Byłeś marzeniem - jesteś wspomnieniem...
  • Misiaa Autorytet

Wysłany: 26 maja 2019, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja uważam że z tą psychiką to jest tak że jak się po prostu z naciskiem na coś czeka to po prostu trudniej jest to zdobyć. Na moim przykładzie. Pierwsza ciąża w 1 cyklu po ślubie - bez zabezpieczeń i bez myślu o dziecku. Druga ciąża 3cs po zielonym świetle już z wyliczaniem dni płodnych. Trzecia ciąża już teraz 10cs z wyliczaniem dni płodnych i mierzeniem temp...z tym że w tym cyklu odpuściłam i temp już nie mierzę.. uważam że w pierwsze 2 ciąże zaszłam szybciej gdyż serduszkowanie było spontaniczne i bez wyliczania co 2 dzień tak jak było dotychczas..tylko jak wyłączyć myślenie o dziecku? Chyba się nie da tym bardziej że ja mam teraz ostatni cykl aby zajść w ciążę przed zwolnieniem z pracy zatem jak teraz się nie uda to odpuszczam całkowicie starania aż znajdę inną pracę i trochę w niej popracuję bo dziecko trzeba za coś utrzymać...

Edit: genetyk mi powiedziała że im dłużej będę się nakręcała tym będzie mi trudniej...podobno psychika tak działa że może nawet rozregulować cykle..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 maja 2019, 12:54

Kittinka83 lubi tę wiadomość

24tc...17.05.2017 córeczka 😇💔
    26tc...02.03-19.05.2018 córeczka 😇💔
    IV.2019 CB
    24tc...11.12.2020 córeczka👼💔
    9tc... VI.2021 😇💔
    05.05.2022 na świecie pojawił się CUD BARTUŚ ❤

"Wtedy, gdy wydaje mi się, że już nie dam rady
    - przypominam sobie kto mi się przygląda..."
  • nowa na dzielni Autorytet

Wysłany: 26 maja 2019, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez nie wierze w to luzowanie. Tzn ok, może coś pomoc, ale jeżeli przyczyna niepowodzeń jest poważna (a z tego co zauważyłam przy więcej niż roku starań zawsze jest jakaś poważna przyczyna) to luzowanie jej nie wyeliminuje :). Ja miałam pełno momentów w których byłam bardzo wyluzowana i nic z tego, a zaszłam w takim miesiącu gdzie byłam totalnie przemęczona i zestresowana ;). Pomogło przepłukanie rurek i suple na plemniki a nie luzowanie ;).

MonikA_89!, Ochmanka lubią tę wiadomość

2019 początek - strata, 10 tc

Lato 2019 - druga ciąża, tym razem wszystko ok, synek z nami ❤️❤️

Obniżone AMH. Męski: Mała ilość, brak szybkiego ruchu postępowego | 2,5 r. starań
  • agge Autorytet

Wysłany: 26 maja 2019, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwona :( trzymaj się

91bbb8f83b.png

c62facf3ab.png

14.07.2015 Emilka, 3270g/56 cm 💕
    30.11.2019 Tomek, 3670g/60 cm 💕
  • agge Autorytet

Wysłany: 26 maja 2019, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszystkiego najlepszego dla obecnych tu Mam i dla przyszłych również <3 wszystkie jesteśmy wspaniałe i zasługujemy na szczęście :)

Moja Mama dziś niestety pojechała do szpitala na Sor, bo 2 dni temu jej coś strzeliło w kręgosłupie, ledwo się rusza :( oby szybko jej przeszło.

A ja za godzinę idę świętować Dzień Mamy u córeczki w przedszkolu, będzie przedstawienie i poczęstunek :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 maja 2019, 13:56

okularnica91, Ochmanka lubią tę wiadomość

91bbb8f83b.png

c62facf3ab.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 maja 2019, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 października 2019, 13:45

• Meggs Autorytet

Wysłany: 26 maja 2019, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też nie wierzę że luz i odpuszczenie ułatwia zajście w ciąże. Mi udało się dwukrotnie w cyklach gdzie może i się nie spinałam, ale miałam monitoring, mierzyłam temp. i robiłam testy owu 😊 a drugi raz to już w ogóle był bezpośrednio po biochemicznej , więc nastrój bywał różny.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 maja 2019, 16:02

Trombofilia wrodzona
    25.10.19 - Wiktorek ❤
    cEAdp1.png
  • 5ylwian Autorytet

Wysłany: 26 maja 2019, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maria87 wrote:
    Cześć, Dziewczyny!

Wszystkim mamusiom życzę samych cudowności! Dużo miłości oraz ogromu siły oraz pozytywnej energii!

Wszystkiego najlepszego kochana :* i obys za rok miala podwojne swietowanie :)

Salome lubi tę wiadomość

a97e8a0113.png
    *14.09.2021- II kreski
    *18.05. - 38+5, 3675 g
  • agge Autorytet

Wysłany: 26 maja 2019, 17:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maria, wszystkiego wspaniałego!

Salome lubi tę wiadomość

91bbb8f83b.png

c62facf3ab.png

‹‹ 206 207 208 209 210 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę?

W dzisiejszych czasach wiele par zmaga się z problemem niepłodności. Szacuje się, że w krajach rozwiniętych od 10 do 12% kobiet ma problem z zajściem w ciążę. Dane w Polsce także nie napawają optymizmem, gdyż nawet 20% par w wieku rozrodczym cierpi na niepłodność. Powodów takiego stanu rzeczy jest dużo. Przeczytaj jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę, za pomocą ziól i odpowiedniej diety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ