Podwyższona prolaktyna
-
WIADOMOŚĆ
-
josephinka84 wrote:Dziewczyny jestem w szoku!!! Czy ktoś z Was miał badaną prolaktynę po obciążeniu? czy jeszcze się to stosuje?
Odebrałam wyniki i tak:
FT3- 3,420 (normy 2000-4,400)
Ft4 1.33
Progesteron w 15 dc - 11,820 ng/ml
Natomiast najgorsza jest ta prolaktyna bo powtórzyłam i tak:
Rano: 13,160,
Po obciążeniu ta tabletka: 304,100 ng/ml
zestresowalam sie strasznie:(;(ania__l -
Widzę że sama nie jestem po 2 latach bezowocnych starań postanowiłam się przebadać ( mój gin lekceważył moje objawy , więc poszłam do innego który zlecił badanie tsh i prl ) wynik tsh 5,44 a prl 1430 . Zaczęłam brać euthyrox tsh ładnie spadało , a na prl dostinex i przez 10 tyg brania spadło do 420,5 w miedzyczasie zmieniłam endo i kazała odstawic dostinex , po miesiącu skoczyło mi do 820,60. Włączyła bromergon 1/2 tabletki ktory biore od 5.01 i dzis zrobilam badanie i tsh spadło niewiele do 712,60 tsh 0,52
-
Kobietki,ja sie staram od 1,5 roku.. Ostatnio zadzwoniłam po moje wyniki ostatnie (w 32dc).
Z tego co mi powiedział, zaburzenia hormonalne... Prolaktyna podwyższona (aż 34, a z tego co wyczytałąm norma do 25) i za niskie estrogeny.
Ma mi "coś" dać na wpomaganie II fazy.
Czy któraś ma/miała podobnie?
Ja się zmartwiłam -
diamentowa wrote:Pewnie dostaniesz duphaston albo luteine na II faze cyklu aby wspomoc progesteron . Ja tez mam wysoka prolaktyne teraz 35 biore bromergon
Ostatnio w tym 32dc kazał mi zwiększyć dawkę do 2 dziennie (rano i wieczorem). Chyba to też za późno było, bo już na następny dzien przyszła @
A już mogłam być zafasolkowana ;( -
diamentowa wrote:Po slubie przestalismy sie zabezpieczac tj 2 lata i 6 miesiecy . Nie udawalo sie wiec zrobilan badania .Wyszla mi niedoczynnosc tarczycy i ta prolaktyna od wrzesnia sie lecze
-
diamentowa wrote:A przy wyzszej prolatynie masz cykle owulacyjne ?? Bo ja teraz mam prl na poziomie 35 ( 712) i jest owulacja co mnie dziwi
-
diamentowa wrote:Czytałam ze skaczaca prolaktyna moze byc tez przyczyną poronienia ja juz psychicznie nie wyrabiam . Dzis mi spadla tempka wiec jutro pewnie @ i pól dnia wyje
Wysyłam dużo pozytywnej energii! Nie zsłamuj się!!! Nowy cykl to nowe szanse!!!! Pamiętaj!
W końcu się uda! -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyByłam przy górnej granicy jescze miesiąc pózniej przed braniem zrobiłam z obciążeniem i było dużo wicej chyba 12 albo 10 razy już nie pamietam,wyniki zostały w karcie, znajoma która jest endokrynologiem mowiła ze z takim prl moze byc ciezko ginekolog przepisał bromergon na 2 miesiące w dawce 1,5 na dobę ale ja brałam tylko 0,5 tabletki. Zobaczymy co z tego wyniknie jeszcze nie sprawdzałam.