Prośba o pomoc w interpretacji wykresu
-
WIADOMOŚĆ
-
Cześć dziewczyny,
Po różnych przejściach i paru cyklach starań, które zdawały się nie mieć końca zdecydowałam się mierzyć temp. Tutaj mój wykres, o dziwo wszystko wydaje się wyglądać jakoś normalnie (chyba przez urlopowy luzik). Biorę kwas foliowy i duphaston od 16 dc.
https://ovufriend.pl/graph/64363966a9779f3767955ba7b7cec5fa
Moje pytanie dotyczy skoku temperatury. Czy jeśli przed potencjalną owulacją temperatura była w poniżej 36, to czy skok do okolicy 36,17 i dalszy wzrost może dawać jakieś nadzieje?
Dzięki i pozdrówka,
Ania
bazooka tube on my shoulder -
Zawsze masz takie niskie temperatury? Badałaś sobie kiedyś tarczycę? Skok niby jest, ale temperatury masz strasznie niskie... Poza tym trudno powiedzieć, czy to TEN skok, bo nie ma 6 niższych temperatur przed skokiem.Starania o drugie dziecko
HSG - marzec 2018 (16 cs) - oba jajowody drożne
Laparoskopia z histeroskopią - listopad 2018 (25 cs)
Badanie nasienia - morfologia 3% (styczeń 2018) -> 6% (lipiec 2018); HBA 89%, DFI 22%, HDS 2% (04.2019)
Hormony w normie
LH:FSH poniżej 0,6 (?)
AMH w normie (2,39 ng/ml)
TSH w normie
Diagnoza:
Endometrioza 4. st. - lewy jajnik i jajowód w zrostach z jelitami
Torbiel endometrialna na prawym jajniku - 05.2019
Leczenie:
Rozpoczęcie ultra długiego protokołu - Diphereline (26.06) Stymulacja (27.08) -> 12 pęcherzyków
Punkcja -> 8 komórek IMSI -> 5 zapłodnionych
Transfer w 3. dobie jeden zarodek 8A - nieudany
Zamrożony 3AB -
Badałam tarczycę, ft3, ft4 i tsh w normie, ale wyszła hiperprolaktynemia czynnościowa (16x urosła po podaniu tabletki) i od następnego cyklu mam brać parlodel.
Temperatur nie mierzyłam nigdy tak rano więc nie mam punktu odniesienia, teraz np. mam 36,92*C. To jest nowy termometr, miał być taki super ekstra, ale jest chyba do bani. Dziś w nocy córka dostała gorączki i pod pachą pokazał jej 37,5, w pupie 38,7, a w buzi 38. Mi nie powtórzy dwóch takich temperatur, obojętnie o której godzinie mierzę.bazooka tube on my shoulder -
Z tego co ja wiem, nawet jeśli wszystko jest w porządku, czasami jest tak, że komórka jajowa nie zawsze jest dojrzała, czasami dochodzi do błędnego podziału komórek w zapłodnionym jajeczku i mimo zapłodnienia (i zagnieżdżenia?), jajo się nie rozwija i dochodzi do menstruacji.
Nawet gdzieś tu wyczytałam, że zupełnie zdrowe pary mają 20% szans na ciążę w każdym cyklu, to strasznie skomplikowany proces. Ale jeśli chodzi o temperatury to nic Ci nie powiem, bo sama zaczynam.
Ale nie martw się i do bojubazooka tube on my shoulder -
@skowronka - możliwe, że to podwyższona prolaktyna wpływa na obniżenie progesteronu w drugiej fazie cyklu i stąd niskie temperatury, ale w pierwszej też są niskie i nie wiem czym to można wytłumaczyć.
A co do tarczycy, to to że wyniki są w normie jeszcze nie świadczy o tym, że nie ma z nią problemów, w dodatku hiperprolaktynemia bardzo często towarzyszy niedoczynności tarczycy i wtedy zbijanie prolaktyny na niewiele się zda, bo leczy się skutek, a nie przyczynę (tarczycę). Ja też mam wyniki (TSH, FT4 i FT3) w normie i... prawdopodobnie Hashimoto (wizyta u endokrynologa przede mną).
Jeśli chodzi o termometr, to to że temperatura mierzona w ustach, odbycie i pod pachą jest inna jest jak najbardziej normalne, a jeżeli mierzysz w jednym miejscu dwa razy z rzędu i różnica jest niewielka (mniej niż 0,1 stopnia), to też myślę, że można to uznać za margines błędu.skowronka lubi tę wiadomość
Starania o drugie dziecko
Badanie nasienia - morfologia 3% (styczeń 2018) -> 6% (lipiec 2018); HBA 89%, DFI 22%, HDS 2% (04.2019)
Hormony w normie
TSH w normie
Diagnoza:
Leczenie:
Rozpoczęcie ultra długiego protokołu - Diphereline (26.06) Stymulacja (27.08) -> 12 pęcherzyków
Zamrożony 3AB -
M_d_f, dzięki za odpowiedź. Powiedz mi jeszcze w jaki sposób można ewentualne problemy z tarczycą zaobserwować, może coś przegapiłam?
Lekarka, do której teraz zaczęłam chodzić to ginekolog - endokrynolog, po wywiadzie, badaniach i usg, powiedziała, że w ciążę spokojnie zajdę, tylko ona obstawia brak owulacji. W zeszłym roku w sierpniu (akurat dokładnie w 3 urodziny pierwszej córeczki, o losie) miałam wywoływane poronienie z powodu na ciążę obumarłą w 9 tygodniu. Później czekałam i czekałam na okres, po którym zaczęłam brać tabletki przez 4 cykle, po tych historiach wszystko się kosmicznie rozlazło.
Robiłam jeszcze test z termometrem, mam gigantyczną nadzieję, że to jednak jego wina. Zmierzyłam córci alkoholowym, a potem elektronicznym pod pachą - była niższa aż o 1*C! Potem elektronicznym w buzi i temperatura była niższa 0,5*C względem alkoholowego pod pachą.
Sobie też sprawdziłam i elektroniczny pokazywał o 0,45*C mniej. Rano jeszcze sprawdzębazooka tube on my shoulder -
Napisałam długaśnego posta i mi go wykasowało Arrrrgh! Anyway, w skrócie: dla kobiet starających się o dziecko i będących w ciąży dobrze jest, by TSH było nie większe niż 2,5 uIU/ml (a niektóre źródła podają, że nawet nie większe niż 2), FT4 i FT3 powinny być mniej więcej z połowie normy i być do siebie zbliżone. Poza tym nie wiem czy robiłaś sobie przeciwciała tarczycy: anty-TPO i anty-TG, ale warto je sobie zrobić. U mnie ostatecznie problemy z tarczycą wykazało USG - pomimo wyników w normie, tarczyca już w normie nie była, bo jej pojemność jest mniejsza niż być powinna, co świadczy o jej zapaleniu. Na temat tarczycy polecam lekturę forum: http://forum.gazeta.pl/forum/f,94641,Choroby_tarczycy_i_hashimoto.htmlStarania o drugie dziecko
Hormony w normie
TSH w normie
Diagnoza:
Leczenie:
Zamrożony 3AB