Prośba o pomoc w interpretacji wykresu
-
WIADOMOŚĆ
-
Na wszelki wypadek zbadaj sobie progesteron - choć widziałam sporo takich wykresów zakończonych zieloną kropeczką więc może być taka Twoja natura
Anutka lubi tę wiadomość
-
karolina1990 wrote:zobaczymy jak zakończy się ten cykl, jeśli nie daj Boże się nie udało to zrobię to badanie. A czy znaczenie może mieć to że niecałe 4 m-ce temu urodziłam dziecko- czy to może wpływać na wysokość temp. ?[/QUOTE
u to chyba pytanie do experta ... -
karolina1990 wrote:zobaczymy jak zakończy się ten cykl, jeśli nie daj Boże się nie udało to zrobię to badanie. A czy znaczenie może mieć to że niecałe 4 m-ce temu urodziłam dziecko- czy to może wpływać na wysokość temp. ?
Nie jestem ekspertem w tej kwestii..ale tak na mój rozumek może i to ma znaczenie - może jeszcze wszystkie hormony dochodzą do ładu i składu
życzę aby zakończyło się zieloną kropeczką jednak -
ale w sumie tak sobie myślę, że skoro owulacja wróciła, cykle są w miare regularne to chyba nie ma powodu do niepokoju. Lekarz mi tak tłumaczył że jak organizm dojdzie do siebie to pojawi się owulacja i brak przeciwskazań do ciąży. A Ovyfriend zaznaczył mi owulację grubą krechą a tempka nie spada poniżej linii
-
Progesteron odpowiada za utrzymanie ciąży do 12 tyg bo od 12 tyg przejmuję tą role łożysko ..tak przynajmniej wnioskuję po wypowiedziach i z tego co czytałam
Mi dlatego lekarz przepisał luteine innym razem duphaston - żeby w razie ciązy nie ryzykować.
-
a czy nie jest tak, że problem zaczyna się gdy tempka spada poniżej krechy? a z tego co wyczytałam to progesteron po porodzie jest raczej wyższy niż za niski- chyba że głupoty czytam
Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 września 2013, 14:31
Ania_84 lubi tę wiadomość
-
Może tak skpiuje to sta ska ja czytałam
"Hormon ten umożliwia zagnieżdżenie zarodka (implantację) w błonie śluzowej macicy (endometrium) i utrzymanie ciąży. Jeśli do ciąży nie dojdzie, wydzielanie progesteronu zmniejsza się i dochodzi do menstruacji. W przypadku zajścia w ciążę progesteron jest wydzielany na początku przez ciałko żółte, a po 14-18 tygodniu ciąży zaczyna być wytwarzany także przez łożysko."
może coś poprzekręcałam
Co do tempki - najlepiej jak utrzymuje sie opowyzej linii
-
No to ja mam pozyżej linii- nieważne ile ważne że jest Nie ma co się dołować, ja wierzę ale mam pytanie z innej beczki jestem w 9 DPO i zauważyłam, że mój śluz jest lekko rozciągliwy ale dość gęsty i mleczno-biały- i tu pytanie- czy nie powinno być raczej sucho w tej fazie?
Ania_84 lubi tę wiadomość
-
co do śluzu .. to jest różnie - część dzieczyn w ciąży obserwuje u siebie wzrost biało mlecznego śluzu - ja np taki miałam przed dniem @ i na drugi dzień pojawił się małpiszon - więc lepiej na spokojnie poczekaj do 14DPO i zrób test jeśli dalej tempka będzie powyżej
-
karolina1990 wrote:no tak, przed terminem okresu to tylko gdybanie. Może być okres, mogą być dwie kreseczki. Nic innego nie zostaje jak tylko czekać. Ale właśnie to jest najtrudniejsze