Prośba o pomoc w interpretacji wykresu
-
WIADOMOŚĆ
-
Aga ustaw sobie budzik na taką godzinę gdzie zawsze masz te 3h snu, u mnie to 3:30 w nocy, bo pracuje co drugi dzień. Jak mam wolne to zapisuję wynik i idę dalej spać, a jak pracuje to o tej właśnie wstaje.
AgataR jesteś moim Hero jeśli chodzi o długość cykliaga2319 lubi tę wiadomość
Kocham Cię córeczko ❤
Alicja 3820g i 54cm ur. 28.09.2016 r ❤❤❤ -
swistek wrote:
Żeby była miesiączka musi być owulacja u Ciebie jest opóźnienie dlatego jej nie ma. Po owulacji temperatura rośnie i spada przed samą miesiączką, chyba, że jest ciąża - wtedy utrzymuje się na wysokim poziomie. Zachęcam do zapoznania sie z metodą Rotzera, to wiele wyjaśnia -
Beti no wlasnie nie mam potwierdzonej tej owulacji. Lekarz nie widzial ani cialka zoltego ani rosnacych pecherzykow. Czulam jednak ze cos jest nie tak bo w pierwszy dzien Swiat mialam taki bol w podbrzusu, ze siedziec nie moglam i momentami zwijalam sie z bolu. A piersi teraz to jakas masakra. Wiem, owulacjs powinna byc potwierdzona ale malo razy sie zdazalo, ze lekarze mowili dziewczynom ze to cykle bezowulacyjne a one w ciaze zachodzily dopoki nie mialam kilku wyzszych temp sama nie wierzylam. Teraz bardziej zdaje sie na swoj organizm.
Aga2319 zawsze zapisuj pierwszy pomiar, dziewczyny juz tu wspominaly, ze termometr sie nagrzewa wedlug Rotzera dopuszczalna jest godzina w jedna i druga strone z pomiarem ale oczywiscie nie codziennie
Dziekuje Ana909aga2319 lubi tę wiadomość
lat 30, PCOS, niedoczynność tarczycy, adenomioza...
Mama Aniolka 8-9 tc i cudownego Synka 16 tc (*)(*) -
Swistek, dlaczego bralas luteine juz od 10dc?
Ja w poprzednim cyklu tez brałam CLO (niestety brak owulacji mimo podwojnej dawki) i Luteine/Duphaston i miesiaczka pojawila sie dopiero 4 dni po odstawieniu/ poprzednio po 2 dniach.
Widzę, że wyszedł Tobie pozytywny test ovu wiec moze organizm zaczał rządzić swoimi prawami i właśnie masz owulację dobrze, że malujecie serca
Z tą miesiączką i owu jest tak, że ok-chodzi najpierw o wzrost temperatury ale ten wzrost temperatury z czegos sie bierze. Pękniety pęcherzyk po owulacji przekształca sie w cialko zolte i produktuje progesteron. To ten hormon powoduje wzrost podstawowej temperatury ciały. Utrzymuje się w zależności od kobiety 10-16 dni (faza lutealna). Po upływie tego czasu cialko zolte przestaje wydzielac progesteron (chyba ze zagniezdzony zarodek wysle sygnal poprzez hormon HCG to wtedy produkcja trwa dalej), nastepuje spadek temperatury i progesteronu, co wywołuje miesiączkę.
Jeśli owulacji nie ma to nie ma też hormonu progesteronu. Wtedy suplementujemy sztuczny progesteron, ktory ma za zadanie wywolac u nas krwawienie rozpoczynajace nowey cykl. -
AgataR wrote:Aga2319 zawsze zapisuj pierwszy pomiar, dziewczyny juz tu wspominaly, ze termometr sie nagrzewa wedlug Rotzera dopuszczalna jest godzina w jedna i druga strone z pomiarem ale oczywiscie nie codziennie
-
Maciejowa wrote:Ja w grudniu chyba z nadmiaru alkoholu hehe mam temperaturę jak na ovu od 10 dnia cyklu. W zeszłym miesiącu nie wychodziłam powyżej 3,2-3,5 a owu prawdopodobnie była dopiero 28 dc. Dziewczyny jakieś spostrzeżenia co do mojego wykresu?Nie doczekasz świtu, nie odbywszy drogi przez noc."
Po roku starań nadszedł mój świt...
-
Aga to mierz tak jak dasz radę, ale jeśli jest duża różnica czasowa to zaznacz to na wykresie. Ja mam inną temperaturę o 3 a inna o 7 nawet jeśli śpię ciurkiem więc możesz tylko orientacyjnie prowadzić wykres z takimi różnicami.Kocham Cię córeczko ❤
Asia08, ana909 - dziękuję Wam za odpowiedzi!
Luteina od 10 dc, bo u mnie owulacja (jeśli występuje) to właśnie tak bardzo wcześnie, więc ginekolog nie chciał tego rozregulować, ale jak teraz patrzę właśnie na te wykres, to uważam to za błąd, bo najprawdopodobniej mój organizm po Clo zareagowałby inaczej (owulacja mogłaby nastąpić później) i w tym wypadku Luteina nie powinna być podana w 10 dc.
Monitoring - oczywiście (info w notatkach).
Mój organizm nie zareagował na Clo w oczekiwanym czasie. Uważam, że błędem ginekologa było założenie, że owulacja u mnie wystąpi tak wcześnie, czyli w okolicy 10 dc.
Nigdy tak nie miałam, że tyle dni po odstawieniu Luteiny nie było miesiączki, stąd moje pytanie do Was.
W skrócie moje przypuszczenia są takie: Clo podane ok, reakcja na nie miała nastąpić później niż 10 dc, Luteina podana zbyt wcześnie, co zablokowało owulację i po odstawieniu organizm przygotowuje się do niej ponownie. Czy tak może być? Jak sądzicie? -
Swistek też myślę że niepotrzebnie było brać luteine, niby w ulotce napisali że po clo owu powinna być do 14 dnia a ja i tak miałam tak jak w normalnym cyklu,czyli 17dc. Poza tym powinnaś iść na monitoring kilka razy, ja w listopadzie byłam 4 razy w jednym tygodniu, 3 razy przed owu od 10dc i raz po potwierdzić owu.dziś też zaczęłam od 10dc. Lekarz nie powinien dawać Ci luteiny bez usgKocham Cię córeczko ❤
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny