X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Aplikacja - interpretacja cykli i wykresów Prośba o pomoc w interpretacji wykresu
Odpowiedz

Prośba o pomoc w interpretacji wykresu

Oceń ten wątek:
  • Spirit Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2016, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja dziś 8 dpo, spadek temperatury plus plamienie... Chciałabym, żeby to była ciąża, a nie wcześniejszy okres... Za dużo się internetów naczytałam i mój organizm mi pewnie razem z psychiką zamiast dnia dziecka zrobił prima aprilis:P

2017 #1
    2019 #2
    :D
  • Maciejowa Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2016, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    endzidupendzi wrote:
    Witam,

Będę wdzięczna za odpowiedz :)

16082eacba25f520a0408431fb3bccbf.png

Biorąc tabletki miałaś cykle 28 dniowe więc czemu zaczęłaś mierzyć temperaturę dopiero od 15dc? Owu mogła być wcześniej, czego nie wiemy, albo została dobrze wyznaczona przez system. Skoro to pierwszy cykl po odstawieniu tabletek to ciężko go przewidzieć.

Nie doczekasz świtu, nie odbywszy drogi przez noc."
    Po roku starań nadszedł mój świt...
    xnw4skjobnsltuoy.png
  • Maciejowa Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2016, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laila - system tak wyznaczył owulację ze względu na płodny śluz i pozytywny test owu.
    Spirit - może owu była wcześniej i @ się rozkręca? A może jest dobrze wyznaczona i to dobry znak. Nie wiemy, musisz poczekać choć to trudne.

xnw4skjobnsltuoy.png
  • paolcia27 Koleżanka

Wysłany: 1 czerwca 2016, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam, bardzo prosze o imterpretacje wykresu. Czy to byl cykl owulacyjny?przerazaja mnie te temperatury...
    Prosze kliknijcie obok na mnie i tam jest wykres

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 czerwca 2016, 20:58

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 czerwca 2016, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    laila_25 wrote:
    pozatym zastanawiam sie jak to sie zaznacza bo logiki nie moge odnalezc jakos..
    logika jest, wystarczy poczytać o npr ;)
    Skoro sprawdzasz śluz i mierzysz temperaturę, to wskazana do poczytania jest metoda objawowo - termiczna wg Rotzera ;)

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 czerwca 2016, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spirit wg mnie masz dziś dopiero 7 dpo ;)
    Ile masz za sobą obserwowanych cykli?
    Wiesz ile wynosi twoja faza lutealna?
    Plamienie może wynikać z implantacji, a także z problemów z progesteronem.
    A może być tylko objawem nadchodzącej @.

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 czerwca 2016, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paolcia27 wrote:
    Czy to byl cykl owulacyjny?przerazaja mnie te temperatury...
    Cykl jest dwufazowy, więc powinna być owulacja.
    Granica powinna być dopiero wyznaczona w 16 dc.
    Trzecia wyższa nie spełnia warunku 0,2, ale wystarczy że czwarta temperatura jest wyższa od 6 przed skokiem i warunek jest spełniony.
    Temperatury masz zbliżone do tych przed skokiem (różnica to 0,04), więc jeśli będą się utrzymywać, bądź malec to radzę sprawdzić progesteron.
    Różnica 0,1 - 0,2 między temperaturami przed skokiem a po skoku, nie jest powodem do zmartwień.

• paolcia27 Koleżanka

Wysłany: 1 czerwca 2016, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda87 wrote:
    Cykl jest dwufazowy, więc powinna być owulacja.
    Granica powinna być dopiero wyznaczona w 16 dc.
    Trzecia wyższa nie spełnia warunku 0,2, ale wystarczy że czwarta temperatura jest wyższa od 6 przed skokiem i warunek jest spełniony.
    Temperatury masz zbliżone do tych przed skokiem (różnica to 0,04), więc jeśli będą się utrzymywać, bądź malec to radzę sprawdzić progesteron.
    Różnica 0,1 - 0,2 między temperaturami przed skokiem a po skoku, nie jest powodem do zmartwień.

Dziękuję bardzo ☺martiwilam się ze coś jest nie tak. W 23 dniu cyklu idę zrobić progrsteron. Myślisz ze jest szansa na ciążę w tym cyklu?

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 czerwca 2016, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paolcia27 wrote:
    Myślisz ze jest szansa na ciążę w tym cyklu?
    statystycznie zdrowa para, współżyjąca w czasie największej płodności w danym cyklu ma około 25 % na zajście w ciążę.
    Także... szansę masz.

• laila_25 Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2016, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda87 wrote:
    logika jest, wystarczy poczytać o npr ;)
    Skoro sprawdzasz śluz i mierzysz temperaturę, to wskazana do poczytania jest metoda objawowo - termiczna wg Rotzera ;)
    wlasnie nie moge znalezc tej informacji kiedys cos gdzies widzialam ze ktoras tam wyzsza temp ale jakos nie moge tego wygrzebac...
    czytalam wiele o npr, szukam tej jednej konkretnej informacji dlaczego ta temp. z czego to sie bierze ktora kolejna i jaka temp jest do zakreslenia wiem ze to wszystko jest mniej wiecej ale to wlasnie mniej wiecej bardzo chce wiedziec :)

ckai43r82q8wblmu.png
    aniołek 01.02.2016r
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 czerwca 2016, 22:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    laila_25 wrote:
    wlasnie nie moge znalezc tej informacji kiedys cos gdzies widzialam ze ktoras tam wyzsza temp ale jakos nie moge tego wygrzebac...
    ;)
    1 minuta szukania...
    Kolejność postępowania przy interpretacji wykresu:
    1. oznaczenie szczytu objawu śluzu (ostatni dzień występowania śluzu relatywnie najlepszej jakości w danym cyklu)
    2. obrysowanie kółkiem pierwszą wyższą temperaturę po szczycie, która jest wyższa od 6 niższych temperatur poprzedzających
    3. wsteczne ponumerowanie sześciu niższych pomiarów
    4. określenie linii podstawowej – przechodzi ona przez najwyższą z przedwzrostowej szóstki,
    5. oznaczenie dalszych temperatur wyższych – trzecia z nich musi być wyższa od linii podstawowej o 0,2 stopnia, wtedy wieczorem tego dnia możemy uznać jako początek niepłodności poowulacyjnej
    6. jeżeli trzecia wyższa nie spełnia tego warunku, należy czekać na czwarty wyższy pomiar, nie musi on być jednak wyższy o 0,2 stopnia, wystarczy, że znajdzie się nieco ponad linią podstawową – wieczór czwartego dnia jest początkiem niepłodności bezwzględnej

lub inna strona:
    - oznaczyć szczyt objawu śluzu.
    - Zobaczyć, gdzie w okolicach dnia szczytu temperatura zaczyna wzrastać. Następnie znaleźć pierwszą wyższą temperaturę, która jest wyższa od 6 niższych temperatur ją poprzedzających. Jeśli znajduje się po dniu szczytu, to obrysować ją kółkiem (tzw. pierwsza wyższa po szczycie). Jeśli natomiast jest w dniu szczytu lub wcześniej, to oznaczyć ją strzałką skierowaną do góry (tzw. przedwczesna wyższa).
    - Ponumerować wstecznie 6 niższych temperatur.
    - Wykreślić poziomą, przerywaną linię podstawową przez najwyższy punkt z 6 niższych temperatur ponumerowanych. Uwaga: Przy wyznaczaniu linii podstawowej uwzględniamy wyłącznie wartości temperatur niezaburzonych.
    - Oznaczyć kolejne temperatury wyższe od linii podstawowej (do dnia szczytu strzałką w górę, po dniu szczytu obrysować kółkiem) aż do wyznaczenia trzech wyższych temperatur po szczycie (obrysowanych kółkiem). Uwaga: Wyższe temperatury mogą być poprzedzielane maksymalnie dwoma pojedynczymi brakami pomiarów lub spadkami temperatury na linię podstawową albo poniżej. Takie pomiary nie należą do wyższych.
    Jeżeli trzecia z tych wyższych temperatur po szczycie jest wyższa o minimum 0,2 st. C od linii podstawowej, wówczas wieczór (nie wcześniej niż od 20:00) tego dnia możemy przyjąć, jako początek okresu niepłodności bezwzględnej.
    Jeżeli trzecia z wyższych temperatur po szczycie jest wyższa o mniej niż 0,2 st. C od linii podstawowej, wówczas musimy poczekać na czwartą wyższą temperaturę po szczycie. Powinna ona znajdować się minimum 0,05 st. C nad linią podstawową. Wieczór tego czwartego dnia (po 20:00) możemy przyjąć jako początek okresu niepłodności bezwzględnej.

• laila_25 Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2016, 22:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zobaczyć, gdzie w okolicach dnia szczytu temperatura zaczyna wzrastać. Następnie znaleźć pierwszą wyższą temperaturę, która jest wyższa od 6 niższych temperatur ją poprzedzających. Jeśli znajduje się po dniu szczytu, to obrysować ją kółkiem (tzw. pierwsza wyższa po szczycie). Jeśli natomiast jest w dniu szczytu lub wcześniej, to oznaczyć ją strzałką skierowaną do góry (tzw. przedwczesna wyższa).

tego kawałka potrzebowalam dzieki :) nie wiem czemu ale jakos nie moglam tego odszukac :P

ckai43r82q8wblmu.png
    aniołek 01.02.2016r
  • belldandy Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2016, 08:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej:)

Moze ktoras z Was mi troche rozjasni sytuacje:)
    Wg wykresu owulacja byla 15dc, natomiast pon, wtorek odczuwalam tepy, klujacy bol jajnikow, a wczoraj osiagnal on apogeum tak ze chodzic nie moglam. Promieniowal na plecy I czulam takie ciagniecie w dol... przeszlo po kapieli wieczorem
    dodatkowo wczoraj temp skoczyla z 36,6na 36,8(,dzis 36,9). Czy wczoraj byla owulacja?

Robie tez testy owu I we wtorek rano byl pozytywny (11h), wieczor (19) kreskatestowa byla ciut, ciut bledsza od kontrolnej, a we srode (11) test negatywny...

Zeby bylo trudniej, to szyjka mam wrazenie, ze jest wysoko I przy badaniu jest troche plodnego sluzu...

Ktos, cos?:)

Antoś 15.01.2015, 11:25 3850 g i 55 cm
    Leoś 29.05.2017, 8:54 - 3940 g i 58 cm
    Aleks 31.03.2021, 9:25 3520 g i 55 cm
    Wincent 30.08.2023, 10:46 3930 g i 54 cm

[*] 2014 i 2016
  • Maciejowa Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2016, 08:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Według mnie owu była wczoraj. System powinien Ci ją zmienić za dwa dni.

xnw4skjobnsltuoy.png
  • belldandy Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2016, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maciejowa wrote:
    Według mnie owu była wczoraj. System powinien Ci ją zmienić za dwa dni.

Czyli mamy podobne "przeczucia" :) wczoraj az sie balam ze mam atak wyrostka czy cos bo tak bardzo bolalo w okolicy prawego jajnika:)

Tylko ten sluz I szyjka... czy nie powinien byc jux jego brak, a szyjka nisko? No I patrzac na serduchowanie szansza na ciaze jest?

[*] 2014 i 2016
  • Maciejowa Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2016, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochana to Ty już jesteś mamą więc raczej masz większą wiedzę niż ja:) a <3 nie widać.

xnw4skjobnsltuoy.png
  • belldandy Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2016, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maciejowa wrote:
    Kochana to Ty już jesteś mamą więc raczej masz większą wiedzę niż ja:) a <3 nie widać.

Nie znam sie na wykresach:) zreszta samej ciezko ocenic bedac nieobiektywna:)

[*] 2014 i 2016
  • Maciejowa Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2016, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Raczej lepiej mieć <3 dzień po pozytywnym teście owu niż dzień przed, ale i takie przypadki się zdarzają :) powodzenia.

xnw4skjobnsltuoy.png
  • belldandy Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2016, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maciejowa wrote:
    Raczej lepiej mieć <3 dzień po pozytywnym teście owu niż dzień przed, ale i takie przypadki się zdarzają :) powodzenia.

Celujemy w dziewuszke, wiec serduchowalismy dwa dńi przed teoretyczna owulacja;)
    Jak wykres bedzie ładny to pójdę w przyszły piątek (9po) na betę. W pierwszej ciazy 9 dni po owulacji wynosiła 48!;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 czerwca 2016, 10:49

[*] 2014 i 2016
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 czerwca 2016, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    belldandy wrote:
    wtorek odczuwalam tepy, klujacy bol jajnikow, a wczoraj osiagnal on apogeum tak ze chodzic nie moglam. Promieniowal na plecy I czulam takie ciagniecie w dol... przeszlo po kapieli wieczorem
    belldandy wrote:
    Zeby bylo trudniej, to szyjka mam wrazenie, ze jest wysoko I przy badaniu jest troche plodnego sluzu...
    ból owulacyjny tak samo jak testy LH sygnalizuje owulację, nie jest jej potwierdzeniem.
    Owulacja może być w dniu szczytu, jak i do trzech dni po szczycie.
    Owulacja może być w dniu najniższej temperatury przed skokiem jak i w czasie drugiej wyższej temperatury po skoku.
    Szczyt szyjki, czyli najwyższe jej położenie oznacza że owulacja trwa. Gdy się obniży i z twardnieje (jak nos) tzn. że jest już po owulacji.
    Interpretując twój wykres, jeśli rzeczywiście masz śluz rozciągliwy, to póki co masz przedwcześnie podwyższone temperatury, które nie oznaczają że jest już po owulacji, a raczej w jej trakcie oceniając śluz i szyjkę.
    Podwyższone temperatury mogą oznaczać że progesteron zaczął działać.
    Tyle z teorii ;)

‹‹ 655 656 657 658 659 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ