Prośba o pomoc w interpretacji wykresu
-
WIADOMOŚĆ
-
Cześć dziewczyny mam do was pytanie bo widzę ze dobrze znacie się w temacie ja od niedawna mierze tem i nie bardzo umiem rozszyfrować mój wykres. Mianowicie takie pytanie czy tem mierzona w pochwie zgodnie z zasadami.czyli rano. Przed wstanie ino stałej porze a np. W odbycie może się znacznie od siebie różnic? Dziś chciałam sprawdzić i w pochwie 36,53 a odbyt 36,67 kiedyś wyczytałem ze u kobiet co już rodziły termometr może w pochwie nie dokładnie pokazywać tem ponieważ nie przylega do błon wystarczająco. Czy to może być logiczne mierze term Microlife. Jestem w pierwszym cyklu po @ po poronieniu i nie wiem.czy owu była czy nie jeśli tak to dość późno ale mocno.czulm jajniki w tych dniach i śluz i szybka na to wskazywały. Spójrzcie na mój wykres. DziękiAniołek (8t) marzec 2016
-
Maciejowa wrote:Co za luksus! Powodzonka i daj znać.
Jesli racje co do owulacji ma Magda87 to w tym cyklu sie nie uda
No, ale dam znać w przyszły piątek.Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 czerwca 2016, 11:14
Antoś 15.01.2015, 11:25 3850 g i 55 cm
Leoś 29.05.2017, 8:54 - 3940 g i 58 cm
Aleks 31.03.2021, 9:25 3520 g i 55 cm
Wincent 30.08.2023, 10:46 3930 g i 54 cm
[*] 2014 i 2016 -
Magda87 wrote:ból owulacyjny tak samo jak testy LH sygnalizuje owulację, nie jest jej potwierdzeniem.
Owulacja może być w dniu szczytu, jak i do trzech dni po szczycie.
Owulacja może być w dniu najniższej temperatury przed skokiem jak i w czasie drugiej wyższej temperatury po skoku.
Szczyt szyjki, czyli najwyższe jej położenie oznacza że owulacja trwa. Gdy się obniży i z twardnieje (jak nos) tzn. że jest już po owulacji.
Interpretując twój wykres, jeśli rzeczywiście masz śluz rozciągliwy, to póki co masz przedwcześnie podwyższone temperatury, które nie oznaczają że jest już po owulacji, a raczej w jej trakcie oceniając śluz i szyjkę.
Podwyższone temperatury mogą oznaczać że progesteron zaczął działać.
Tyle z teorii
Dzisiaj druga wyższa temp, wiec idąc Twoim tropem dzis mogłaby byc owulacja, tak? Powiedz mi jeszcze czy starania w poniedziałek wobec dzisiejszej? Owulacji mogą byc owocne? czy za późno dla plemników..,
Jeszcze tak mysle, ze wczoraj o 17byl szczyt bólu i potem za godz po kapieli przeszło, wiec moze od wtedy te 24h do dzisiaj do 17trwa owulacja i możliwe jest zapłodnienie z poniedziałkowego serduchowalismy?Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 czerwca 2016, 11:27
Antoś 15.01.2015, 11:25 3850 g i 55 cm
Leoś 29.05.2017, 8:54 - 3940 g i 58 cm
Aleks 31.03.2021, 9:25 3520 g i 55 cm
Wincent 30.08.2023, 10:46 3930 g i 54 cm
[*] 2014 i 2016 -
Maciejowa wiem ze przez cały cykl należy w jednym miejscu mierzyć i to nie ma znaczenie gdzie ale chodzi mi o to czy istnieje jakaś zależność ze te tem powinny być zbliżone czy tak.jak.pisalm ze względy na możliwe "luzy" w pochwie tem jest niedokładne i stad te skoki na wykresieAniołek (8t) marzec 2016
-
nick nieaktualnyElmo13 wrote:Mianowicie takie pytanie czy tem mierzona w pochwie zgodnie z zasadami.czyli rano. Przed wstanie ino stałej porze a np. W odbycie może się znacznie od siebie różnic?
Ja mierzyłam przez 10 cykli temperaturę w ustach, od dwóch cykli mierzę w pochwie, różnica ogromna, ale cykle mimo innej temperatury się od siebie nie różnią
Mogę je interpretować w ten sam sposób
Najważniejsze to mierzyć w jednym miejscu przez cały cykl.
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnybelldandy wrote:Powiedz mi jeszcze czy starania w poniedziałek wobec dzisiejszej? Owulacji mogą byc owocne? czy za późno dla plemników..,
Mogę jedynie przytoczyć statystyki:
"Badania opublikowane w grudniu 1995 roku w amerykańskim czasopiśmie medycznym New England Journal of Medicine wykazały bowiem, że najczęściej do poczęcia dochodzi w wyniku współżycia mającego miejsce w dzień owulacji (39,6% poczęć), dzień przed owulacją (25,6% poczęć) oraz dwa dni przed owulacją (11,2%)."
Z innej strony:
Co do planowania płci i używania testów owulacyjnych czytałam poniższą teorię:
Chlopiec;po tescie owulacyjnym pozytywnym czekamy 12 godz i rozpoczynamy starania, najlepiej jednak czekac 20 godz i przytulac sie miedzy 20 -26 godz od pozytywnego testu.
dziewczynka:
o dziewczynke starac sie najlepiej przed pozytywnym testem, najlepiej przytulac sie co 1-2 dni od miesiaczki do pozytywnego testu po pozytywnym tescie juz sie nie przytulamy. Jesli przed testem sie nie przytulalismy to mozna to zrobic max do 4 godz. po tescie pozytywnym.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 czerwca 2016, 14:15
-
A co to tej tem to konkretnie chodziło mi.o to czy mierzona w tym.samym czasie no.moze po min tym.samym.termometrem może się tak bardzo od siebie różnic tzn pochwalić od odbytu.
Jak pisałam kiedyś na jakiejś stronie npr wyczytałam ze u wielorudek -tak było napisane tem. W pochwie może wykazywać skoki na wykresie jeśli term nie dotyka dobrze błon śluzowej wiec zalecają mierzyć w odbycie. Dziś chciałam.z ciekawości sprawdzić czy może faktycznie coś jest na rzeczy a tu taka różnica dlatego TK pytam. Może spotkaliście się z takim przypadkiem. Z góry dziękiAniołek (8t) marzec 2016
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyElmo13 wrote:Może spotkaliście się z takim przypadkiem. Z góry dzięki
Żeby był wiarygodny pomiar należy zawsze mierzyć w taki sam sposób.
Może zapamiętaj (albo zaznacz sobie kreseczką) jak głęboko wkładasz termometr.
Nie musi on dotykać żadnych ścianek,liczy się, żeby był dzień w dzień ułożony w ten sam sposób,na tą samą głębokość -
nick nieaktualny
-
paolcia27 wrote:Witam,mam pytanie. Biorę euthyrox i jutro idę zrobić progesteron. Czy mogę rano wziazc hormon czy dopiero po pobraniu krwi?
dopiero po pobraniu krwi,bo tak wyjdzie Ci stężenie leku w krwi
13 c.s. szczęśliwy !!
Synuś czekamy na Ciebie