Prośba o pomoc w interpretacji wykresu
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej! Kochane, czy mogłybyście zerknąć na mój wykres? Czy da się już cokolwiek z niego wyczytać? Miesiączkuje regularnie co 26, 27 dni.
Z mężem staramy się o dzidziusia od półtorej roku..
Ja raczej zdrowa, ale z podejrzeniem PCOS (AMH ponad 7, obraz z usg "jakby policystyczny", ale czekam jeszcze na konsultacje u gina.
To mój pierwszy miesiąc obserwacji i mierzenia temp. O śluzie prawie nic nie ma bo cały czas o nim zapominam 🙈 -
Moim zdaniem skok temp. był w 14 dniu, a więc prawdopodobnie jest już po owulacji, ale ekspertem nie jestem, mogę się mylić. W moim przypadku od momentu zaobserwowania śluzu plodnego do owulacji mija max 6 dni. Ostatnio stosowalam testy owulacyjne I raczej pokryły się z moimi własnymi przypuszczeniami. Może warto ich spróbować?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia 2021, 10:53
Syyylwia lubi tę wiadomość
-
Filipka1 - dziękuję za odpowiedź Chyba spróbuje od nowego cyklu z tymi testami, w szczególności że żadnych szczególnych objawów owu nigdy nie miałam, więc po samej obserwacji ciężko mi stwierdzić kiedy ona jest.
Co nie zmienia faktu, że obserwatorem jestem tragicznym 🤪Filipka1 lubi tę wiadomość
-
Ta znajomość organizmu przychodzi z czasem, z pewnością z każdym miesiącem obserwacji będziesz bardziej świadoma. A klujacy ból w podbrzuszu? To u mnie często zwiastun owulacji. Z mierzeniem temperatury nie mam dużego doświadczenia, dopiero zaczynam. Niestety z uwagi na długie i nieregularne cykle chyba wybiorę się na monitoring cyklu. Muszę o tym poczytać, to chyba jest niestety duzy wydatek
Syyylwia lubi tę wiadomość
-
Hej kobietki, mogłybyście zerknąć na mój wykres i pomoc mi coś wywnioskować??
Biorę progesteron dodatkowo i obawiam sie, ze to tylko i wyłącznie jego zasługa takiego wykresu, jest to możliwe, aby aż tak podnosil temperaturę?Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia 2021, 12:41
-
Filipka1 wrote:Ta znajomość organizmu przychodzi z czasem, z pewnością z każdym miesiącem obserwacji będziesz bardziej świadoma. A klujacy ból w podbrzuszu? To u mnie często zwiastun owulacji. Z mierzeniem temperatury nie mam dużego doświadczenia, dopiero zaczynam. Niestety z uwagi na długie i nieregularne cykle chyba wybiorę się na monitoring cyklu. Muszę o tym poczytać, to chyba jest niestety duzy wydatek
Nic a nic, żadnego kłucia. Dlatego też zaczęłam mierzyć temperaturę, bo może ona mi coś wskaże. Poobserwuje się jeszcze miesiąc, może dwa (spróbuje też z testami) i jeżeli dalej nie będzie rezultatu to też się wybiorę na monitoring.
U mojej gin diagnostyka owulacji (3 x USG w jednym cyklu) to koszt 250 zł -
Hej Musisz najpierw udostępnić swój wykres bo narazie go nie widać Ja sama jestem jeszcze zielona w tych wykresach, więc raczej nie pomogę
-
Syyylwia wrote:Hej Musisz najpierw udostępnić swój wykres bo narazie go nie widać Ja sama jestem jeszcze zielona w tych wykresach, więc raczej nie pomogę
Jak się kliknie w moja nazwę, to jest tam informacja o udostępnionym wykresie na tablicy i wystarczy kliknąć w „tak” 😘 -
Syyylwia wrote:Nic a nic, żadnego kłucia. Dlatego też zaczęłam mierzyć temperaturę, bo może ona mi coś wskaże. Poobserwuje się jeszcze miesiąc, może dwa (spróbuje też z testami) i jeżeli dalej nie będzie rezultatu to też się wybiorę na monitoring.
U mojej gin diagnostyka owulacji (3 x USG w jednym cyklu) to koszt 250 zł
A w jakim mieście takie ceny? Obawiam się, że przy moich cyklach długich i nieregularnych 3 wizyty to może być za mało -
Soonka wrote:Jak się kliknie w moja nazwę, to jest tam informacja o udostępnionym wykresie na tablicy i wystarczy kliknąć w „tak” 😘
Temp ładnie rośnie, ale nie mam pojęcia jaki wpływ może mieć na to zażywanie leków. Trzymam kciuki 🍀❤
Masz porównanie z poprzednimi cyklami czy też dopiero zaczynasz?
-
Filipka1 wrote:A w jakim mieście takie ceny? Obawiam się, że przy moich cyklach długich i nieregularnych 3 wizyty to może być za mało
Ale przy długich i nieregularnych miesiączkach to faktycznie może być problem z tym. A próbowałaś znaleźć tego przyczynę? Hormony, tarczyca itd ok? -
Syyylwia wrote:Tak tak wiem, ale właśnie wcześniej tego nie było
Temp ładnie rośnie, ale nie mam pojęcia jaki wpływ może mieć na to zażywanie leków. Trzymam kciuki 🍀❤
Masz porównanie z poprzednimi cyklami czy też dopiero zaczynasz?
Dziękuje bardzo, ja za ciebie również, w końcu musi nam się tez udać ❤️
Tak, tak
W poprzednim cylku zaszłam w ciąże, lecz okazała się biochemiczna, także mniej więcej mogę sobie porównać, ale dzisiejszy skok na 37,5 mnie przeraził -
Syyylwia wrote:Bielsko-Biała, a w innym gabinecie 150 (z tym że nie jest napisane ile badań w to wchodzi)
Ale przy długich i nieregularnych miesiączkach to faktycznie może być problem z tym. A próbowałaś znaleźć tego przyczynę? Hormony, tarczyca itd ok?
Od zawsze mam długie cykle 😉 Tak od ok. 29 do 39 dni, zazwyczaj w połowie tej stawki, ostatnio na przemian cykl krótszy z cyklem dłuższym. Mam już jedno dziecko. Tarczyce badalam szczegółowo, kiedy byłam w pierwszej ciąży, było wszystko ok, ale mogło się zmienić. W nowym cyklu, który właśnie zaczynam, planuje zrobić podstawowe badania dla pewności.Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia 2021, 14:12
-
Soonka wrote:Hej kobietki, mogłybyście zerknąć na mój wykres i pomoc mi coś wywnioskować??
Biorę progesteron dodatkowo i obawiam sie, ze to tylko i wyłącznie jego zasługa takiego wykresu, jest to możliwe, aby aż tak podnosil temperaturę?
Wykres wygląda obiecująco, trzymam kciuki 😉 Z progesteronem nie mam doświadczeń niestety, ale skok jest zawsze pozytywny, może to będzie trojstopniowy wykres na ciążę.Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia 2021, 14:17
-
Filipka1 wrote:Od zawsze mam długie cykle 😉 Tak od ok. 29 do 39 dni, zazwyczaj w połowie tej stawki, ostatnio na przemian cykl krótszy z cyklem dłuższym. Mam już jedno dziecko. Tarczyce badalam szczegółowo, kiedy byłam w pierwszej ciąży, było wszystko ok, ale mogło się zmienić. W nowym cyklu, który właśnie zaczynam, planuje zrobić podstawowe badania dla pewności.
Mi jak się zdarzy raz na rok cykl 28 to już mam ochotę się gladzić po brzuszku i do niego mówić 🤪🤪 A potem zaraz przychodzi to co miało już nie nadejść..
Filipka1 lubi tę wiadomość
-
Filipka1 wrote:Wykres wygląda obiecująco, trzymam kciuki 😉 Z progesteronem nie mam doświadczeń niestety, ale skok jest zawsze pozytywny, może to będzie trojstopniowy wykres na ciążę.
Filipka1 lubi tę wiadomość
-
Syyylwia wrote:Może poprostu taki Twój urok Ale badania zawsze warto zrobić, to nigdy nie zaszkodzi a może skróci czas starań 😘
Mi jak się zdarzy raz na rok cykl 28 to już mam ochotę się gladzić po brzuszku i do niego mówić 🤪🤪 A potem zaraz przychodzi to co miało już nie nadejść..
No niestety, tak to już z tymi staraniami, człowiek się wykręca, doszukuje symptomów, ech... Przy krótszych cyklach więcej szans, owulacja częściej, a więc trzymam kciuki ❤ Myślę, że ten monitoring może być pomocny, a nuż się mylę w swoich obserwacjach 🙈Syyylwia lubi tę wiadomość
-
Hej czy możecie zerknąć na mój wykres? Czy jest szansa, że ta owulacja była? 12.01 miałam pęcherzyk 14mm i byłam pewna nadzieji..ale mi mój wykres na owulacyjny nie wygląda i to jest mój 54dc...bo w międzyczasie były tylko plamienia odstawiłam tabsy w listopadzie i od wtedy trwa ten cykl...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 stycznia 2021, 13:17
-
Mama_malarka wrote:
Trudny do interpretacji Twój wykres, nie widać tych dni od listopada, a więc tym bardziej trudno coś pewnego stwierdzić. Moim zdaniem, trzeba obserwować dalej, nie ma pewności co do owulacji, chyba jeszcze przed Tobą.