Temperatura
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej kochane mam pytanie co do mierzenia temperatury. Ja mierze w ustach tylko o ktorej najlepiej ja zmierzyc? Najlepiej slyszalam ze z rana, ale czy jest jakas roznica miedzy 7 rano a np 9 i czy moge byc przykryta kordla czy najlepiej wyjsc z lozka? Moze sie pytanie wydac glupie ale naprawde zastanawiam sie czy przez koldre moze spowodowac zaburzenia wynikow, a tez slyszalam ze najlepiej jak sie obudze to nie robic gwaltownych ruchow (wychodzenie z lozka) i szybko mierzyc tempke .
-
Temperaturę trzeba mierzyć zaraz po przebudzeniu, nie wstawać z łóżka tylko mieć termometr obok i od razu mierzyć, nie ma różnicy czy będziesz mierzyć o 9 czy o 7 z tym, że zawsze musisz mierzyć o tej samej porze, czyli jak np o 7 to codziennie o 7 bo jak będziesz mierzyć o różnych porach to nie będziesz mieć miarodajnego wyniku bo temperatura w ciągu dnia się zmienia.
-
Linka05 wrote:Najdokładniejszy jest pomiar w pochwie. Oczywiście w ustach też można ale musisz za każdym razem mierzyć dokładnie w tym samym miejscu ust a to sprawia już pewien kłopot, a co do kołdry to myślę, że nie odgrywa tutaj żadnej roli
-
Witajcie, piszę do Was jako do specjalistek od temperatury
Zaczęłam mierzyć temperaturę dopiero od tego cyklu i mam pytań kilka.
Temperaturę mierzę o 5 rano (termometr pod poduchą, jak pisała Linka), jednak często w nocy chodzę do wc Np. dzisiaj ok 4.05 poszłam do toalety - czy temperaturę wpisaną o 5 rano mam zaznaczyć jako "ignoruj" czy mogę normalnie na niebiesko?
Powiem szczerze, że nie mam pojęcia jak to "ugryźć".
Już puste spadki temperatury zaznaczyłam "ignorem" bo byliśmy u teściów gdzie brrr zimno było. Gdybym i te zaznaczyła normalnie to wyszłoby, że owulacja była 3 dni po skończonej @ a testy owulacyjne wykazują, że owulacja była/jest dwa dni temu ...
Help
Jezu, Ty się tym zajmij ! -
Mogę polecić termometr (koniecznie z dwoma miejscami po przecinku) taki , który używa większość dziewczyn z ovuf jest na allegro za niecałe 20zł więc są to grosze http://allegro.pl/niezawodny-termometr-owulacyjny-dokladnosc-0-01c-i4711424339.html
najbardziej wiarygodnym pomiarem jest rektalny (do pupy) ja tak osobiście robię bo nie chcę mieć termometru ze śluzu i nie chcę sobie dziubać
z tego co wiem to najwięcej dziewczyn mierzy dopochwowo.
Mniej zalecanymi bo najmniej wiarygodnymi jest mierzenie pod pachą czy w ustach, ale tak to mało kto robi...
Wybór należy do Ciebie. -
nick nieaktualnyWitajcie,
podbijam temat bo w kwestii mierzenia temp dopiero raczkuję. W sumie ponad tydzień ją mierzę (chociaż pierdółka jestem, bo nie zapisywałam jej tu na ovu, dopiero koleżanka mnie naprostowała że dobrze by było na wykres ją nanosić).
Ale do brzegu - owu miałam 2 tyg temu. @ wypada mi gdzieś za 3-4 dni. Czy to normalne że temp utrzymuje się na poziomie 37,3 - 37,5? Bo to raczej dość wysoka temp i tam się zastanawiam czy np to że mierzę w pochwie ma tu jakieś znaczenie? Staram się mierzyć rano przed 7 zaraz po obudzeniu...
wiem że jeden tydzień nie jest wyznacznikiem czegokolwiek, ale utrzymujące się ponad 37stC jest nieco niepokojące.... -
Skoro dopiero raczkujesz to musisz wiedzieć, że jesteś w drugiej fazie cyklu, tj fazie wyższych temperatur, których "winowajcą" jest progesteron
Jeżeli nie przechodzisz jakiejś infekcji, tak mogą się u Ciebie plasować temperatury w tej właśnie fazie Mogą, ale nie muszą, ponieważ potrzeba troszkę dłuższej obserwacji (2-3 cykle), żeby mieć porównanie i móc wyciągnąć wnioski
Ja Ci życzę, żebyś już w tym cyklu zaznaczyła na karcie zielony KROPEK
Aha i polecam podstawy NPR-u mi bardzo pomogły w zrozumieniu wielu rzeczy, właściwie podstaw, które są niezbędne do prowadzenia obserwacjiskabarka lubi tę wiadomość
SYNEK FLORIAN
-
nick nieaktualny
-
hej dziewczyny powiedzcie jak to jest z ta temperatura? ja nie mierze ale od trzech cykli odkąd odstawiłam nuvaring czuje podwyższona temperature po owulacji, w ciągu dnia a najczęjściej wieczorem. czasami wieczorem aż sama nie mogę wytrzymać tak hajcuje:) powiedzcie czy te skoki są przez Was odczuwalne bez mierzenia?
-
Ja mam termometr owulacyjny z dwoma miejscami po przecinku, ale jak mierzę temp. rano to mierze dwa razy i mam zawsze dwie różne temp. np. 36,53 a jak zmierzę drugi raz to 36,72 - czy to normalne ? Czy mam zły i byle jaki termometr?Endometrioza IV stopnia, LUF, laparo 04-2015 i 07-2015,
HSG w grudniu 2015 - oba drożne, histeroskopia - macica dwurożna, niedoczynność tarczycy, adenomioza.
AMH 1,98
06-2016 - I procedura in vitro nieudana bez mrozaków
13-09-2016 - II procedura, 29 trans. 2 zarodków , brak mrozaków