beta hcg
-
WIADOMOŚĆ
-
Emilka25 wrote:Dziękuję za odpowiedź. Właśnie według norm mojego laboratorium max wynik hcg między 6-8 tyg ciąży i wynosi on 200 000. W moim laboratorium ciąża liczona jest od zapłodnienia czyli u mnie byłby to 4 tydzień. W takim razie jeżeli moje hcg wynosi teraz 23052 to za 48h powinno wynosić 46104 za następne 48h 92208 a za 6 dni 184 416. Czyli byłaby już prawie u szczytu norm laboratorium. Nie wiem. Dziwne to. Mam nadzieję, że będzie wszystko ok.
No więc sama widzisz, a dodam, że te górne normy są dla ciąż wielodzietnych, tak więc na spokojnie -
Dziwią mnie wypowiedzi, że HCG ma wzrastać co 2 dni o 100%. Minimalny, normalny przyrost wynosi 63%. BHCG powinna się podwajać, co 2 dni i 10h, a więc nie co 48h. Oczywiście jak tak jest to wszystko w jak najlepszym porządku, ale wzrost >63% też jest w porządku.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 grudnia 2018, 09:16
nana1 lubi tę wiadomość
31lat
1. poronienie - 8 tc
2. poronienie - 9 tc
# zespół antyfosfolipidowy, toczeń układowy:
- ANA 1:1280 - przeciwciała przeciwmitochondrialne
- dsDNA 1:160
- antykoagulant toczniowy ++
# PCOS
Leki na:
-toczeń/zespół antyfosfolipidowy:
Encorton 25 mg, Plaquenil 200 mg, Acard 75 mg
w ew. ciąży Clexane 40 mg
-PCOS:
Duphaston 2*1
-dodatkowe:
wit. D3, Omega 3-6, magnez + B6, Femibion 0(1) -
Dziś w aplikacji "Moja ciąża" wyskoczyła mi informacja, o której już wcześniej gdzieś czytałam, ale nie były to sprawdzone źródła, że przyrosty niższe najczęściej dotyczą ciąż z chłopcami, gdy wyższe przyrosty to dziewczynki
Ponoć to jest słuszne tylko jak się dość wcześnie bada HCG, potem wyniki nie są miarodajne.
Myślałam że to jakiś fake news, ale ta aplikacja jest polecana przez ginekologów więc może coś w tym być.31lat
1. poronienie - 8 tc
2. poronienie - 9 tc
# PCOS
Leki na:
-PCOS:
Duphaston 2*1
-dodatkowe:
bylam dziś i widzialam czarny punkcik. a nawet calkiem spory pecherzyk. na razie nic więcej
mam przyjsc za jakisc czas. za to lekarz piszczal ze za malo okragly. tylko lekko wydluzony
ale kak zaczął obracac urządzeniem to kształt sie zmienial. postanoeilam sie nie martwić tym. teraz poczekam ze 2.5 tyg i pójdę zobaczyc co dalej
ono (*) - 05.2011
ono (*) - 01.2019 -
Anka czytałam twoje posty w tym wątku i też widzę, że kolejny raz (aż szok że lekarz) mówi, iż beta ma przestać 100% co 2 dni! Przecież są normy i min 66%, a czasem i nawet i 48% dawało zdrową ciążę... Brak słów
Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 grudnia 2018, 18:55
31lat
1. poronienie - 8 tc
2. poronienie - 9 tc
# PCOS
Leki na:
-PCOS:
Duphaston 2*1
-dodatkowe:
Witam. Mam do was pytanie. Staraliśmy się z mężem ponad rok o fasolkę.OM miałam 22.11.18 w Wigilię (dzień przewidywanej miesiaczki) cos mnie pokusiło ze może uda się zrobić prezent pod choinkę i zrobiłam test wyszła słaba kreska zrobiłam jeszcze trzy i to samo. Wczoraj chciałam dostać się do gin ale oczywiście do nowego roku jest na urlopie poszłam na bthcg wynik 185 myślicie że nie jest za niskie? Dziś powtórzyłam badanie i czekam na wynik. Bardzo się martwię ze coś będzie nie tak..Julka15
-
Julka15 wrote:Witam. Mam do was pytanie. Staraliśmy się z mężem ponad rok o fasolkę.OM miałam 22.11.18 w Wigilię (dzień przewidywanej miesiaczki) cos mnie pokusiło ze może uda się zrobić prezent pod choinkę i zrobiłam test wyszła słaba kreska zrobiłam jeszcze trzy i to samo. Wczoraj chciałam dostać się do gin ale oczywiście do nowego roku jest na urlopie poszłam na bthcg wynik 185 myślicie że nie jest za niskie? Dziś powtórzyłam badanie i czekam na wynik. Bardzo się martwię ze coś będzie nie tak..
Nie jest za niskie. Wazny jest przyrost. zrob jutro znow beta hcg i sprawdź sobie czy prawidłowo przyrasta (w necie masz mnóstwo kalkulatorow) -
Julka15 wrote:Witam. Mam do was pytanie. Staraliśmy się z mężem ponad rok o fasolkę.OM miałam 22.11.18 w Wigilię (dzień przewidywanej miesiaczki) cos mnie pokusiło ze może uda się zrobić prezent pod choinkę i zrobiłam test wyszła słaba kreska zrobiłam jeszcze trzy i to samo. Wczoraj chciałam dostać się do gin ale oczywiście do nowego roku jest na urlopie poszłam na bthcg wynik 185 myślicie że nie jest za niskie? Dziś powtórzyłam badanie i czekam na wynik. Bardzo się martwię ze coś będzie nie tak..
GRATULACJE !!!
Nie ma póki co się śpieszyć z wizytą, bo ciąża jest młoda i na USG nic nie będzie jeszcze widać. Poczekaj aż beta dobije do 5000 wtedy masz pewność, że przynajmniej jajo w macicy będzie widać. Poniżej tej wartości może nie być jeszcze nic widoczne, co jest normalne, więc lepiej oszczędzić sobie zbędnego stresu -
Dziękuję wam bardzo. Zrobiłam dziś drugie bo jutro laboratorium zamknięte i dopiero po nowym roku mogła bym zrobić. Niby mam syna ma 12 lat więc przechodziłam to już ale czuje się zielona jak w pierwszej ciąży. Swoją drogą miała któraś z was już jakieś objawy w tym czasie? Ja oprócz bólu piersi i napadów głodu nie czuje kompletnie nic.
speakyourmind93 lubi tę wiadomość
Julka15 -
Julka jestesmy na podobnym etapie ciazy, mi test wyszedl pozytywny dzien przed Wigilia
Troche ogarniam sprawy kadrowe i l4, bo jak sie zatrudnialam 2 lata temu w firmie to interesowalam sie tematem, na wypadek wlasnie ciazy. A jakie informacje potrzebujesz?
-
Leira wrote:GRATULACJE !!!
Nie ma póki co się śpieszyć z wizytą, bo ciąża jest młoda i na USG nic nie będzie jeszcze widać. Poczekaj aż beta dobije do 5000 wtedy masz pewność, że przynajmniej jajo w macicy będzie widać. Poniżej tej wartości może nie być jeszcze nic widoczne, co jest normalne, więc lepiej oszczędzić sobie zbędnego stresu
Leira, ja mialam OM 29.11, 23.12 wyszedł mi pozytyw, usg u mojego lekarza dopiero 15.01... jestem po przejściach,wiec sie boje i chcialam umowic sie na pon lub srode do lekarza na miejscu, zeby chociaz potwierdził ze jest pecherzyk... to bedzie 4+5 lub 4+7 tc. Chyba cokolwiek uwidzi lekarz,co?Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 grudnia 2018, 11:02
-
speakyourmind93 wrote:Julka jestesmy na podobnym etapie ciazy, mi test wyszedl pozytywny dzien przed Wigilia
Troche ogarniam sprawy kadrowe i l4, bo jak sie zatrudnialam 2 lata temu w firmie to interesowalam sie tematem, na wypadek wlasnie ciazy. A jakie informacje potrzebujesz?
Julka15 -
nick nieaktualnyspeakyourmind93 wrote:Leira, ja mialam OM 29.11, 23.12 wyszedł mi pozytyw, usg u mojego lekarza dopiero 15.01... jestem po przejściach,wiec sie boje i chcialam umowic sie na pon lub srode do lekarza na miejscu, zeby chociaz potwierdził ze jest pecherzyk... to bedzie 4+5 lub 4+7 tc. Chyba cokolwiek uwidzi lekarz,co?
U mnie lekarz na tym etapie nawet nie widział pęcherzyka stwierdził tylko że macica jest ciążowa i to za szybko na usg. Kazał przyjść w 7 tygodniu bo wtedy już powinno być widać maluszka i serduszko no i miał rację, ale oczywiście między czasie chodziłam do innych ginekologow co wiem, że teraz było bez sensu sprawdzać czy coś się pojawia i to jest najgorsze... Bo jedna wizyta widać pęcherzyk nic więcej... i się martwiłam czy coś się rozwinie dalej później następny lekarz widać pęcherzyk z cialkiem żółtym i następne domysły no i w 7 tygodniu zjawiłam się u swojego gina i było maleństwo i serduszko także ja radzę się wstrzymać, ewentualnie zbadać bete czy dobrze przysrasta i być cierpliwaWiadomość wyedytowana przez autora: 28 grudnia 2018, 13:33
-
Dokładnie 4/5 tydzień ciąży to na USG znacznie za wcześnie. Ja mam wizytę 11.01, a jestem w ciąży wysokiego ryzyka. Położna i tak powiedziała, że najlepiej w 7 tygodniu przyjść, bo wtedy już widać serce i nie ma sensu wcześniej, bo oprócz macicy powiększonej i może pęcherzyka nic się nie zobaczy. Także, wiem że to trudne ale nie ma co szaleć. Najlepiej sprawdzić HCH co 2/3 dni (co 48 h wzrost powinien wynosić min. 66%, a co 72h 114%) i zobaczyć jak się rozwija. A jak chodzi o HCG wew wczesnej ciąży to wiadomo że i wartości dwucyfrowe są dobre, bo przecież to wzrasta od 0-1, więc nie może być od razu tysiąc.
31lat
1. poronienie - 8 tc
2. poronienie - 9 tc
# PCOS
Leki na:
-PCOS:
Duphaston 2*1
-dodatkowe:
Smutnamiss a czym ty się teraz stresujesz? Skoro serce bije...31lat
1. poronienie - 8 tc
2. poronienie - 9 tc
# PCOS
Leki na:
-PCOS:
Duphaston 2*1
-dodatkowe:
nana1 wrote:U mnie lekarz na tym etapie nawet nie widział pęcherzyka stwierdził tylko że macica jest ciążowa i to za szybko na usg. Kazał przyjść w 7 tygodniu bo wtedy już powinno być widać maluszka i serduszko no i miał rację, ale oczywiście między czasie chodziłam do innych ginekologow co wiem, że teraz było bez sensu sprawdzać czy coś się pojawia i to jest najgorsze... Bo jedna wizyta widać pęcherzyk nic więcej... i się martwiłam czy coś się rozwinie dalej później następny lekarz widać pęcherzyk z cialkiem żółtym i następne domysły no i w 7 tygodniu zjawiłam się u swojego gina i było maleństwo i serduszko także ja radzę się wstrzymać, ewentualnie zbadać bete czy dobrze przysrasta i być cierpliwaJulka15