Grudniówki z pierwszych objawów :)
-
WIADOMOŚĆ
-
Witam. Nie udzielam się za bardzo ale na temat wagi mogę się podzielić swoim zmartwieniem. Ja schudłam w ciąży 4 kg i to mnie bardzo martwi. Wymiotuje już raz do dwóch razy dziennie i nie udaje mi się przybrać na wadze. Narazie karza mi nie panikowac ale pomimo to bardzo się martwię. Brzuszek mam i pytanie do was wszystkie jesteście wyżej w ciąży ode mnie kiedy mdłości od was odeszły ? Ja 15 tc
A rożki bardzo mi się podobają -
Pełna Nadziei, mnie mdłości ominęły. Miałam je ale bez dramatu.
Szukam właśnie rożka, tzn już znalazłam bo na początek chce owijac mocno maleństwo i aby spał w rożku bo pościel się nie sprawdzi póki co, nawet do roku z tego co słyszałam
Mam zamiar kupić z dwa .
Michaela na ul Krzywda 17b jest sklep z tanimi akcesoriami fajnej jakości. To koło Tandety, nazwy nie pamiętał, to jakoś DKN Group się nazywa sklepu internetowego nie ma, na allegro są ich rzeczy.Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lipca 2016, 21:25
michaela lubi tę wiadomość
-
Hej mamusie może któraś potrzebuje kupić nianie ? Mam do sprzedania nówkę sztukę bo sie okazało ze w końcu mamy 2. Niania firmy miniland. Wartość niani 250 ja chce sprzedać za 180 z wysyłka. Link do przykładowej aukcji
http://allegro.pl/elektroniczna-niania-digitalk-easy-miniland-i6141809339.html -
Dziewczyny, jestem ciemna masa pewnie ale co to to USG "połówkowe"? Pytam bo zastanwiam się czym się różni od zwykłego USG. Mnie mój gin za każdym razem robi USG wewnętrzne gdzie wszystko mierzy, każdą część ciała szkraba, a potem jeszcze przez brzuch. Miałam też takie tydzień temu - to można uznać za "połówkowe"?
w główce malutkiej wyszły tylko jakieś torbiele splotu naczyniówkowego... Gin mówił że to się zdarza i się samo wchłonąć powinno - oczywiście durna Paolcia naczytała się o prawdopodobieństwie wad genetycznych, przypomniała sobie że NT było 2.0 (to nic, że to jeszcze norma, skoro inni mieli mniej...) i teraz przeżywa. Nawet to że ciąża wygląda na tydzień młodszą mnie martwi, chociaż miałam przecież wlaśnie o tydzień przesuniętą owulację. Eh... zróbcie coś. -
Badanie usg (tzw. usg "połówkowe") wykonywane mniej więcej w połowie ciąży (pomiędzy 18 a 22 tygodniem ciąży), polega na ocenie anatomii płodu i jest jednym z trzech najważniejszych badań w ciąży. Jest ono zalecane przez Polskie Towarzystwo Ginekologiczne. Warto wykonać to badanie u bardzo dobrego specjalisty, posiadającego wysokiej jakości sprzęt USG.
Lekarz w trakcie badania wykona pomiary różnych części ciała płodu m.in. obwodu główki, brzucha i kości udowej. Oszacuje wagę płodu i sprawdzi jego położenie. Dodatkowo dokona szczegółowej analizy anatomii płodu, to znaczy przyjrzy się kościom czaszki, twarzy (w tym kości nosowej), kręgosłupowi, klatce piersiowej, jamie brzusznej oraz zlokalizuje główne organy wewnętrzne (wątrobę, jelita, nerki, pęcherz żółciowy i moczowy). Obejrzane zostanie serduszko i zlokalizowane 4 jamy serca. Lekarz przyjrzy się kończynom oraz policzy paluszki dziecka.
To jest moment kiedy będziesz mogła poznać płeć dziecka. Jeśli wolisz poczekać z tym do porodu, najlepiej poinformuj o tym lekarza na początku badania.Irmelin lubi tę wiadomość
-
Palcia to co było w info u nas na belly. Ja mam połówkowe umówione na 22 tydzien . Nie wydaje mi sie aby juz je miała za sobą ze względu na Twój obecny tydzien. Ja dodatkowo umawiam sie na takie badanie i dodatkowo za nie płace ale to może dlatego ze chodzę prywatnie. Robi je inny lekarz i ten sam co robił genetyczne.
-
Paolcia nie czytaj internetowych bzdur, najgorsze zło. Jeżeli lekarz powiedział że się powinno wchłonąć to tego się trzymaj. Ciężko wiadomo, ale tylko pozytywnie myślenie i nic więcej. Takie wkręcanie sobie jazdy nie pomoże, będziesz się tylko źle czuła.
-
Ja będę pod koniec 18tc też idę, niestety Pani doktor, nie ten lekarz co na genetycznym. Ale wierzę w nią. Idę w tym tygodniu, bo potem mamy urlopy itd i ciężko by było
A za nianie dziękuję, hehe mamy kawalerkę, mi się nie przydaWiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca 2016, 10:28
-
Kolia wrote:Palcia to co było w info u nas na belly. Ja mam połówkowe umówione na 22 tydzien . Nie wydaje mi sie aby juz je miała za sobą ze względu na Twój obecny tydzien. Ja dodatkowo umawiam sie na takie badanie i dodatkowo za nie płace ale to może dlatego ze chodzę prywatnie. Robi je inny lekarz i ten sam co robił genetyczne.
Czemu robi je inny lekarz? Ja też chodzę prywatnie i mało nie płacę To wszystko co zamieściłaś - mam co wizytę. Ostatnio też miałam. Ale następną mam za 3 tyg., może wtedy będzie się to bardziej nazywać w prawie -
Paolcia sprawdź sobie na liście lekarzy z certyfikatem czy twój lekarz tam jest bo może jest i sam ci zrobi to usg na twojej zwykłej wizycie
https://fetalmedicine.org/lists/map/certified/Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca 2016, 10:57
michaela, paolcia88 lubią tę wiadomość
-
Pełna Nadziei, ja wymiotowałam wszystkim i o każdej porze dnia i mocy przez prawie 18 tygodni. Od 14 było lepiej tj. 2-3 razy, jeden dzień przerwy.
Waga minus prawie 5 kg.
Teraz pomijając dwa epizody od dwóch tygodni ponad spokój i waga wraca do startowej bo + 3 kg.
Młody w normie a widać taka moja uroda.
Zresztą może te wymioty o tyle mnie pocieszały, że w pierwszej ciąży zero wymiotów i poroniłam a teraz Maluch ładniej już połowę minąłPełna Nadziei lubi tę wiadomość