X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr Grudniówki z pierwszych objawów :)
Odpowiedz

Grudniówki z pierwszych objawów :)

Oceń ten wątek:
  • kalina123 Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2016, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paolcia88 wrote:
    Cholera, nie ma go. Jakim cudem człowiek tak mocno polecany, z milionem staży zagranicznych nie ma takiego certyfikatu... Teraz się przeraziłam. Umówię się do jakiegoś innego wkrótce, z tej listy.

Wiesz podejrzewam że to że nie ma tego certyfikatu nie czyni go wcale gorszym lekarzem, może się okazać że umie doskonale robić usg i oceniać wszystkie parametry
    Certyfikat wg mnie świadczy o jakiejś tam wiarygodności i daje większe poczucie bezpieczeństwa i wiarę w to że skoro taki lekarz mówi że usg jest ok to rzeczywiście jest ok :) poniżej kilka słów o czym świadczy certyfikat:
    "BADANIA PRENATALNE: JAK WYBRAĆ ODPOWIEDNIEGO LEKARZA?

Świadectwem dokumentującym przebyte szkolenie na najwyższym poziomie jest certyfikat Fetal Medicine Foundation (FMF). To brytyjska organizacja, która kształci lekarzy w zakresie prenatalnej diagnostyki ultrasonograficznej. Lekarze, którzy posiadają ten certyfikat, co jakiś czas muszą wysyłać swoje badania do centrali w Londynie, gdzie są one oceniane pod kątem właściwej interpretacji obrazu, trafności diagnozy, jakości sprzętu, zachowania właściwej procedury podczas badania. To lekarze poddawani ciągłej kontroli w zakresie jakości świadczonych usług."

Tysia :) lubi tę wiadomość

82doroeqdnooy9dr.png
  • paolcia88 Ekspertka

Wysłany: 14 lipca 2016, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kalina123 wrote:
    Wiesz podejrzewam że to że nie ma tego certyfikatu nie czyni go wcale gorszym lekarzem, może się okazać że umie doskonale robić usg i oceniać wszystkie parametry
    Certyfikat wg mnie świadczy o jakiejś tam wiarygodności i daje większe poczucie bezpieczeństwa i wiarę w to że skoro taki lekarz mówi że usg jest ok to rzeczywiście jest ok :) poniżej kilka słów o czym świadczy certyfikat:
    "BADANIA PRENATALNE: JAK WYBRAĆ ODPOWIEDNIEGO LEKARZA?

Świadectwem dokumentującym przebyte szkolenie na najwyższym poziomie jest certyfikat Fetal Medicine Foundation (FMF). To brytyjska organizacja, która kształci lekarzy w zakresie prenatalnej diagnostyki ultrasonograficznej. Lekarze, którzy posiadają ten certyfikat, co jakiś czas muszą wysyłać swoje badania do centrali w Londynie, gdzie są one oceniane pod kątem właściwej interpretacji obrazu, trafności diagnozy, jakości sprzętu, zachowania właściwej procedury podczas badania. To lekarze poddawani ciągłej kontroli w zakresie jakości świadczonych usług."

No właśnie on jest super specjalistą, widzę po forach, że dziewczyny specjalnie do niego umawiają się na usg prenatalne, bo jest dokładny. Wychodzi na to że to, że nie ma takiego certyfikatu nie skreśla go. A sprzęt ma jeden z najlepszych w Polsce. Dla porównania - siostry lekarz jest na FMF a mimo wyższej ciąży nie zna płci dziecka ani nie ma nigdy tak wyraźnych i kolorowych zdjęć jak my.

Przeraziłam się, bo myślałam że to "jedyny słuszny certyfikat" i jak się go nie ma, to znaczy że nie można się wypowiadać odnośnie wad genetycznych. Na szczęście okazuje się, że nie do końca tak jest :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca 2016, 11:47

hchy3e3ky0mvg7aj.png
  • Kolia Przyjaciółka

Wysłany: 14 lipca 2016, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paolcia88 dokładnie najwidoczniej moj lekarz nie posiada odpowiednich certyfikatów i dlatego to badanie wykonuje inny lekarz. Moj oczywiście co wizyta raz w miesiącu tez robi usg ale nie jest ono tak dokładne i dokładnie analizowane. Genetyczne trwało o wiele dłużej bo prawie 20 min i do datkowo dostałam płytę zdjęcia i analizę. Półkowe bedzie podobnie wyglądało.

• Jiji Ekspertka

Wysłany: 14 lipca 2016, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Palocia ja też się boję polowkowego ale to normalne, te sploty nie czytaj głupot proszę ja już przestałam czytam tylko ja dzidziuś sie rozwija w poszczególnych tyg,
    Nie czytam nic naczytalam się o porodach to spać nie mogłam, jedynie czasem jak boli mnie brzuch to sprawdzam czy to normalne... Ja to wpadłam już w taką schize że dwa dni wcześniej byłam na obserwacji bo bóle i tętno było wysokie a dwa dni po u lekarza tętno mniejsze.. Więc już schizy że spada mu tętno... Dziś np boli mnie podbrzusze, leżę jem leki,ale staram się nie denerwować.... Stresujesz tylko maleństwo...

Jej

• paolcia88 Ekspertka

Wysłany: 14 lipca 2016, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kolia wrote:
    Paolcia88 dokładnie najwidoczniej moj lekarz nie posiada odpowiednich certyfikatów i dlatego to badanie wykonuje inny lekarz. Moj oczywiście co wizyta raz w miesiącu tez robi usg ale nie jest ono tak dokładne i dokładnie analizowane. Genetyczne trwało o wiele dłużej bo prawie 20 min i do datkowo dostałam płytę zdjęcia i analizę. Półkowe bedzie podobnie wyglądało.

Uff, my dostajemy co miesiąc i płytę i wpina nam te kartki z analizami, wpisuje też wszystko u siebie. I zawsze dostajemy kolorowe zdjęcia "dla dziadków" :D
    Czytałam też teraz na necie o nim i widzę że już 10 lat temu kobitki umawiały się specjalnie na połówkowe do niego.

Riri - wiesz jak jest, człowiek panikuje, martwi się o to maleństwo od początku...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca 2016, 12:01

hchy3e3ky0mvg7aj.png
  • michaela Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2016, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paolcia88 wrote:
    No właśnie on jest super specjalistą, widzę po forach, że dziewczyny specjalnie do niego umawiają się na usg prenatalne, bo jest dokładny. Wychodzi na to że to, że nie ma takiego certyfikatu nie skreśla go. A sprzęt ma jeden z najlepszych w Polsce. Dla porównania - siostry lekarz jest na FMF a mimo wyższej ciąży nie zna płci dziecka ani nie ma nigdy tak wyraźnych i kolorowych zdjęć jak my.

Przeraziłam się, bo myślałam że to "jedyny słuszny certyfikat" i jak się go nie ma, to znaczy że nie można się wypowiadać odnośnie wad genetycznych. Na szczęście okazuje się, że nie do końca tak jest :)

Dziewczyny, nie każdy lekarz ma wszelkie certyfikaty, bo to się też wiąże z kosztami i pewnym zachodem, a może być doskonałym specjalistą, z resztą zobaczcie sobie tam na różne kategorie USG - kość nosowa w pl to ponad 200 specjalistów, a badanie 18-23 tc tylko 40... A co z całą resztą świetnie wyszkolonych lekarzy z innymi certyfikatami;)

Nie wiem jak w medycynie, ale patrząc na certyfikaty w innych branżach ich sposób zdobywania i "znaczenie" miedzy fachowcami, a nie dla klienta nabieram dużego dystansu do tego. W dużej mierze własie zdobywaniu klientów ma to służyć a nie świadczyć o wysokich kwalifikacjach. O tym świadczy przede wszystkim praktyka.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca 2016, 12:06

lv6id5m.png

5mc5vbo.png

• michaela Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2016, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fajnie Wam, moja nic mi nie daje , jakiś ejden marny wydrk i do widzenia;)

lv6id5m.png

5mc5vbo.png

• paolcia88 Ekspertka

Wysłany: 14 lipca 2016, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Michaela jak zwykle rozsądnie piszesz... :) :)

hchy3e3ky0mvg7aj.png
  • Meg1987 Przyjaciółka

Wysłany: 14 lipca 2016, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie było z pierwszym prenatalnym USG dokładnie tak jak napisała Kolia.
    Prowadzi mnie lekarz, który robi mi USG co miesiąc, ale na genetyczne skierował mnie do innego, z lepszym sprzętem i uprawnieniami.

Moja znajoma z kolei od razu chodziła prowadzić ciążę do takiego ze sprzętem i uprawieniami i nawet nie miała USG połówkowego bo co każdą wizytę miała takie dokładne badania wymiarów, serduszka itd. (tak jak paolcia pisze). Nie było potrzeby kierować jej gdzie indziej.

Ja na połówkowe jestem skierowana przez medicover do innej placówki, zadzwoniłam i zapytałam przed zapisaniem się o uprawnienia lekarzy. Wszystko się potwierdziło więc im zaufam.

eikt43r804tnuk7g.png
  • wianna Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2016, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny :)
    Połowa mojego urlopu już minęła, jesteśmy w podróży nad morze, pogoda się okropna zrobiła :P ale wyjazd na mazury udany!
    U mojego maluszka wszystko dobrze, siusiak potwierdzony na 100%, nawet ja go rozpoznalam bez problemu :D
    Polowkowe usg zaliczone, piękne zdjęcia porobione, Synek podobny do mnie :D waży aż 250 g, jeju jakie to maleństwo!
    Ja nadal z wagą stoję, choć po urlopie na pewno przybędzie :D a brzuch mam taki, że nikt mi nie wierzy, że to 5 miesiąc dopiero ;) może dlatego też slabiej czuje ruchy, choć coś tam mnie też smyra, ale spodziewałam się chyba czegoś innego, może dlatego, że myślałam, że jak już raz poczuje cośx to będzie to miało miejsce znacznie czesciej, a tak to są dni bez odzewu, więc czekam po prostu na mocne kopniaki ;)

Buziaki dla Was i Waszych maluszków :)

Igor - nasze szczęście <3 ur. 9.12.2016 r. <3 3430 g <3 54 cm <3
  • diana0501 Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2016, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam wsyztskie :)

Ja na połówkowe jadę za 12 dni i nie mogę się doczekać :)

Kopniaczki czuję takie delikatne a waga 22 mce stoi w miejscu czyli nadal -2,5 kg wagi początkowej.

Moje Maleństwo póki co nad ranem jest najgorszy, bo tak go czuć że nie idzie spać dalej a do łazienki ledwo dochodzę :D

Odpoczywam sobie u rodziców, wrócę do siebie dopiero 26.07 po połówkowym. Mam nadzieję że wtedy dowiem się ile Mały waży, długość, płeć bo od 12 tc nie mam żadnego USG -,-

3jgxvfxmdt0xa9ha.png
  • Shantelle Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2016, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja leciałam do domofonu, bo poczta a tu przesyłka z bebiprogram, ulotka i przytulanka sensoryczna, załamana jestem z tą kasą.

Wianna, buziaki dla Was, odpoczywaj.

wianna lubi tę wiadomość

dqpr82c3ifg4d39u.png
    3jgx43r8ff2ms451.png
  • Jiji Ekspertka

Wysłany: 14 lipca 2016, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Palocia rozumiem ;))) wszystko rozumiem...
    A ja mam pytanie co to znaczy twardnienie brzucha.?bo ja czasem mam twardy jak dotkne bardziej od biustu w dół jest twardy.. Ale nie mam boli do tego żadnych...i jak sobie pojem to też jest twardy... Ja nie rozumiem tego twardnienia.. Bo brzuszki ciężarnych są twarde.. Oszalałam ;);););););););

Jej

• Siwa1001 Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2016, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Shantelle wrote:
    A ja leciałam do domofonu, bo poczta a tu przesyłka z bebiprogram, ulotka i przytulanka sensoryczna, załamana jestem z tą kasą.

Wianna, buziaki dla Was, odpoczywaj.

Ja wczoraj dostałam.

Gratuluję tym co już po badaniach i z dobrymi wiadomościami. Ja na razie nie myślę o połówkowym, nie stresuję się, bo to w niczym nie pomaga. Co ma być to będzie, a będzie dobrze. Wszystkie badania robi mi jeden lekarz, nie ma go na liście, ale ufam mu.
    Riri niestety nie wiem nic o tym twardnieniu, ale jak to napisałaś jako ciężarna mam twardy :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca 2016, 16:24

wianna lubi tę wiadomość

Natalia i Michał ur. 2 grudnia 2016 r.
  • michaela Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2016, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paolcia dzięki bycie forumowa babcią zobowiązuje hehe

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca 2016, 17:02

Shantelle lubi tę wiadomość

lv6id5m.png

5mc5vbo.png

• Shantelle Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2016, 17:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Siwa, zamiast tej przytulanki wolałabym hajs, naprawdę głupio mi że mój za wszystko płaci :(

Fajne rzeczy ma ta makaszka, chyba się skusze na rożek, bo właśnie chce jeden taki mięciusi :)

Kupiłam sok z żurawiny, zgaga od razu, zawsze tak mam po kwaśnych sokach ble

Żadnego z moich lekarzy nie ma na tej liście, hehe i jakoś mnie to nie dziwi...Przecież na całą Polskę jest ilu tam ich, 10? chyba że mi się coś do konca nie pokazało :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca 2016, 17:43

dqpr82c3ifg4d39u.png
    3jgx43r8ff2ms451.png
  • Shantelle Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2016, 17:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    michaela wrote:
    Paolcia dzięki bycie forumowa babcią zobowiązuje hehe
    Dobrze Babciu że do nas trafiłaś :)

dqpr82c3ifg4d39u.png
    3jgx43r8ff2ms451.png
  • Siwa1001 Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2016, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Shantelle to zrozumiałe.
    Szukam poduszki do karmienia bliźniąt...szał taki wybór, że na allegro zaledwie dwie... trzecia na jakiejś stronie.

Natalia i Michał ur. 2 grudnia 2016 r.
  • Shantelle Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2016, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jak one wyglądają? Bliźniaki pewnie się karmi jeden po drugim, ale będziesz miała wesoło hehe :D

dqpr82c3ifg4d39u.png
    3jgx43r8ff2ms451.png
  • Tysia :) Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2016, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jiji wrote:
    Palocia rozumiem ;))) wszystko rozumiem...
    A ja mam pytanie co to znaczy twardnienie brzucha.?bo ja czasem mam twardy jak dotkne bardziej od biustu w dół jest twardy.. Ale nie mam boli do tego żadnych...i jak sobie pojem to też jest twardy... Ja nie rozumiem tego twardnienia.. Bo brzuszki ciężarnych są twarde.. Oszalałam ;);););););););
    twardnienie brzucha to inaczej skurcze tzw braxtona hicksa . Po prostu macica cwiczy sobie przed porodem zaczynają się w okolicach 18-20 tc i nie są niebezpieczne . Jak jeszcze ich nie macie to się cieszcie bo są trochę nie przyjemne . Ja je mam zazwyczaj w nocy od paru dni i od razu się budze . A brzuch na dole robi się dosłownie jak kamień na pare sekund i przechodzi :D

Siwa1001 lubi tę wiadomość

Tysia :) eiktflw12fwpveux.png
‹‹ 175 176 177 178 179 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ