Grudniówki z pierwszych objawów :)
-
WIADOMOŚĆ
-
Normy podane przez mojego lekarza co do wyniku testu obciążenia glukozą:
na czczo 70-92
po godzinie 60-180
po 2 godzinach 120-152
Milmarta pewnie powie żebyś powtórzyła test. Dzień wcześniej nie jadłaś dużo słodyczy czy coś? O której ostatni posiłek?
Natalia i Michał ur. 2 grudnia 2016 r. -
Nie chce powtarzać, fuj. Zjadłam 4 żelki przed snem, ale skoro wynik na czczo jest spoko (84) to chyba nie przez te żelki? Ostatni posiłek to chyba obiad kolo 17.no nic, nie będziemy gdybać, trza się poradzić lekarza. Gorzej że wizyta dopiero 16 wrzesnia.
-
Jak byłam w szpitalu leżała ze mną babka z podejrzeniem cukrzycy.
kilka razy dziennie kłuta i wyniki miała tuż przy górnej granicy a z krzywej wskazywało na cukrzycę, do tego synek ważył jej już kilogram a termin ma 2 tyg po mnie. Jej gin skierował ją do diabetyka -
Przed badaniem na kolacje nie powinno się jeść słodyczy/słodkiego, owoców. Wysiłek fizyczny też może zaburzyć wynik. Ale zobaczymy co powie Ci lekarz, ja tyle tylko wiem. Jak masz tyle czekania, a masz możliwość idź i podpytaj jakiegoś internistę.
Diana właśnie dzieci matek chorych na cukrzycę mogą mieć nadmierny przyrost wagi to tzw, makrosomia płodu, dobrze że ją skierowali do tego diabetyka.
Natalia i Michał ur. 2 grudnia 2016 r. -
milmarta no na pewno do obserwacji ten twój wynik
na moich wynikach są normy:
na czczo 60-99
po 2h < 140
po 1h nie mam norm podanych ale doczytałam, że powinno być < 180
choć podobno właśnie niektórzy teraz podają nową normę po 2h te 152
ja ze swoim panikarstwem wolę trzymać się 140 i każdy wynik zbliżony lub ponad te 140 już by wzbudził moje podejrzenia
u mnie na szczęście było w porządku 84/100/98 -
U mnie po badaniach wszystko ok, malutka waży już 918g Ale te dzieci rosną
Do którego momentu powinno się zrobić test obciążenia glukozą, 27, 27+6, 28, czy 28+6? Mało mam już czasu i wolałabym nie przekroczyć terminu.wianna lubi tę wiadomość
Mój aniołek Lenka [*] 13.08.2015 (13tc)