Grudniówki z pierwszych objawów :)
-
WIADOMOŚĆ
-
Campari, a ile jesz posiłków w ciągu dnia, jak chcesz to rozpisz przykładowy dzień - może przyczyna tkwi gdzie indziej.
Co do gratisów dyskusja trwa na fb:) termofor mam, próbki pampersów i parę innych gratisów.Natalia i Michał ur. 2 grudnia 2016 r. -
Taką ściągawkę dostałam w poradni diabetologicznej na samym początku mojej przygody z cukrzycą ciążowa, może to trochę Wam pomoże słodkie mamuśki:
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/6af69c242607.jpg
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/f8c15b37b0cf.jpgIzieth, michaela lubią tę wiadomość
Natalia i Michał ur. 2 grudnia 2016 r. -
Ja jestem bezfejsbukowa;-)
Jem 6 posiłków na dzień, pierwszy 8:30. Wstaję na budzik, żeby zjeść, nienawidzę tego bo jestem śpiochem. Na śniadanie jadałam owsiankę, ale mi mleko wywalało cukier (chyba mleko) więc zamieniłam na wafle ryżowe z wędliną plus warzywa (pomidor, ogórek małosolny). Drugie śniadanie mały jogurt naturalny plus jabłko albo brzoskwinia i marchewka. Albo też jadłam jogo+pół jabłka+mała brzoskwinia+płatki owsiane+pestki dyni i słonecznika, kilka migdałów- cukier ok. Obiad mam zwykle tradycyjny - chude mięso duszone lub na parze, kasza lub ryż(3 łyżki)raz jadłam ziemniaki, kupa warzyw (z niskim ig) i koniecznie kiszona kapusta- jest ok. Na podwieczorek jadałam zupę taką na warzywach, czasem w postaci kremu, chudą, czasem z mięsem w środku. A na kolację jedna kanapka z wafla z chudą wędliną i warzywa- papryka surowa, pomidory, ogórki kiszone czy małosolne. Zamieniłam w ostatnich dniach podwieczorek z kolacją. Późna kolacja-no to ta sałata z warzyw z kurczakiem.
Jak tylko mąż będzie miał urlop i będzie mógł mnie zawieźć jadę na konsultację. Jest katastrofalnie? Wiem, że wafle ryżowe to nie jest najlepszy wybór, ale nie mam alternatywy no i po nich cukier ok. -
Campari myślę, że chyba 90% słodkich mam ma problem z pieczywem. Ja kupuję w piekarni chleb razowy ze słonecznikiem, ale przeszłam chyba z 10 rodzajów, w tym polecany pełnożytni Oskroba i u mnie wywalał, po prosu chleb musisz testować aż znajdziesz ten pasujący Tobie-tu nie ma złotej rady. Do zup koniecznie więcej mięsa i jakąś kaszę, czy makaron pełnoziarnisty. Jak masz mięsko na obiad to do mięska pół torebki ryżu czy kaszy kochana, a nie 3 łyżki. Nabiał staraj się nie łączyć z owocami.
Wafle ryżowe są mocno przetworzone i nie wiele mają wspólnego z dobrym ryżem - ja bym je wyeliminowała, a przynajmniej ograniczyła - nie najadasz się nimi wg mnie.
Kolacja przynajmniej dwie kromki pieczywa i musi być kolacją, a nie podwieczorkiem.
Ja jestem już od 9 tc na diecie, a też robię błędy, więc nie panikuj. I to że dostaniesz insulinę to nie oznacza,że nie ma diety, więc powalcz trochę a może uda się bez niej.
Jak coś ominęłam Agusza pewnie dopisze.
Też wstaję na budzikNatalia i Michał ur. 2 grudnia 2016 r. -
No walczę walczę heh, nie liczę, że po insulinie pójdę na pizzę, ale martwią mnie te cukry na czczo. Co do chleba - to problem mam, bo mam diete bezglutenową stąd te cholerne wafle a gotowców nie ruszę bo to zło totalne. I do tego leżę i nic nie spalam. Dzięki za rady, są nieocenione zaskoczyłaś mnie tą ilością ryżu do obiadu- na stronach cukrzycowych wyczytałam te łyżki, to nie moja inwencja twórcza. Dobra, jedziemy dalej do przodu.
-
Chciałam pokupić coś dla dziecka i dla siebie, choćby pieluchy - ale jakie? Tetrowe, bambusowe, flanelowe? I w jakim rozmiarze? Nie wiedziałam, że są różne rozmiary... Chyba muszę tą całą wyprawkę jeszcze przemyśleć
Siwa, Campari, jakbym miała czekać ze śniadaniem do 8.30, to padłabym z głodu Mam problem z doczekaniem do 7.00 i przed 7.00 już jem Ja mam tak, że czasem zasnę przed ostatnim posiłkiem i raz rano miałam 97, a dzisiaj 91 - to może być przez odpuszczenie ostatniej kolacji?
Mój aniołek Lenka [*] 13.08.2015 (13tc) -
Bo miałam ten sam błąd z ilością ryżu/kaszy
Kurcze nie za bardzo się znam na kombinacji bezglutenowej i cukrzycowej - wyższa szkoła jazdy. Cukier rano faktycznie nie fajny, ale do zwalczenia. Idź jak najszybciej na konsultacje, bo myślę że to zły chleb jest winowajcą tego cukru rano, może dietetyk coś podpowie.Natalia i Michał ur. 2 grudnia 2016 r. -
Izieth ten posiłek przed snem jest może mały, ale ważny. Masz za długą przerwę między kolacją a śniadaniem, stąd taka głodna jesteś. Nie powinno być więcej niż 10 godzin przerwy między tymi posiłkami. Tak to może być przyczyną.
Ja mam tetrowe i flanelowe, ale bambusowe też są dobre. Rozmiary mam różne.Natalia i Michał ur. 2 grudnia 2016 r. -
Ja to bym zjadła pierogi...takie w maśle pływające ech, 100 lat nie jadłam klusek przez ten gluten. Ja mam zwykły gulasz z wołowiny. Aż się prosi o placek ziemniaczany z kwaśną śmietaną. No ale cukrzyca palcem grozi
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 września 2016, 11:11