X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr Grudniówki z pierwszych objawów :)
Odpowiedz

Grudniówki z pierwszych objawów :)

Oceń ten wątek:
  • milmarta Ekspertka

Wysłany: 24 września 2016, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Siwa1001 wrote:
    Milmarta ja jak przychodzi koleżanka to na stół stawiam owoce, orzechy łuskane różnego typu-to możesz jeść i Ty i ona, czasem dostawiam kilka czekoladek lub ciastek dla gościa :) Dasz radę kochana, też byłam wściekła na siebie, ze muszę podać sobie insulinę, 10 minut siedziałam i gapiłam się na pena to na moje udo. Złość minie zobaczysz, przywykniesz, a jak będziesz miała gorszy dzień to pisz.

No właśnie z tymi owocami to nie jestem pewna, diab mi zabronił, ale jak patrzę na tabele indeksu glikemicznego to całkiem sporo owoców ma niski indeks. No i mi kazał wbijać się w brzuch, a chyba wolałabym w udo - myślisz że jest różnica czy że mogę się przestawić?

diana, lekko nie jest, ale za 2 tygodnie nie będziesz pamiętała że się tak kłóciliście. póki co wygadaj się koleżance i ci trochę ulży, facetowi na pewno zaraz wróci rozum. Odwoływanie ślubu to ostre zagranie, nie poddawaj się takim emocjom, nawet jak jesteś na niego zła. Przypomnij sobie za co się w nim zakochałaś :)

• agusza Autorytet

Wysłany: 24 września 2016, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milmarta, jeśli diabetolog Ci zabronił jeść owoce to ja bym Ci radziła zmienić lekarza. Jak można nie jeść owoców? Tzn chodzi mi o to, że nawet w diecie cukrzycowej nie można wykluczać żadnej grupy produktów. Trzeba się stosować czterech podstawowych zasad: jeść małe ilości owoców na raz, jeść te z niskim IG, nie jeść ich samych tzn połączyć z ciemną kanapką albo obiadem i nie jeść owoców po godzinie 17. Sama musisz sprawdzać jakie owoce Tobie służą.
    A jeśli chodzi o zastrzyki w brzuch czy w udo to różnica polega na czasie w jakim insulina się z danego miejsca wchłania. Z brzucha najszybciej a z uda wolniej. Najczęściej insulinę nocną podaje się w udo a doposiłkową w brzuch ale to indywidualna sprawa każdej osoby :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 września 2016, 19:56

Cukrzyca t1, OPI, ChGB
    Agusza.
    Emil - 06.12.2016r - 53cm i 3490g miłości
  • milmarta Ekspertka

Wysłany: 24 września 2016, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze dziewczyny, jesteście kopalnią wiedzy! Bosko, że jestem na tym forum. Właśnie tą nocna insulinę zlecił mi w brzuch. A dlaczego owoców nie jeść samych, jeśli mają niski IG? Jako przekąskę między posiłkami np, takiego grejftuta wciągnąć

• agusza Autorytet

Wysłany: 24 września 2016, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimo niskiego IG frukroza zawarta w owocach dosyć szybko się wchłania. Nie powoduje może jakiegoś ogromnego skoku cukru (chociaż też zależy ile owoców zjesz) ale zawsze lepiej jak przed owocem do żołądka trafi coś co się 'dłużej mieli' :) a następnym razem zapytaj czy możesz w udo, może pozwoli chociaż nie wiem jakie są powody dla których kazał Ci kłuć się w brzuch.

Cukrzyca t1, OPI, ChGB
    Agusza.
  • agusza Autorytet

Wysłany: 24 września 2016, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chociaż tak jeszcze sobie teraz myślę że przecież możesz spróbować zjeść same owoce bo kto wie - może u Ciebie będzie to zdawało egzamin :) a jak nie to wtedy z czymś połącz

Cukrzyca t1, OPI, ChGB
    Agusza.
  • Siwa1001 Autorytet

Wysłany: 24 września 2016, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milmarta dokładnie tak jak napisała Agusza owoce w mniejszych ilościach, ale jeść - wręcz są zalecane, ja jem jako przysłowiowy deser po posiłku. Co do miejsca zastrzyku za bardzo się nie wypowiem czy można zmienić, bo mi od razu kazali w udo (mam Insulatard), słyszałam tylko, że niektórzy lekarze unikają zaleceń wbijania w brzuch dla ciężarnych, ze względu na obawy i panikę mamuś na wbijanie w brzuszek czegokolwiek.

Natalia i Michał ur. 2 grudnia 2016 r.
  • diana0501 Autorytet

Wysłany: 25 września 2016, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny:* dzisiaj tak sobie myślę, że to chyba przez hormony złość mnie bierze. O byle co, byle pierdółka i już. Ale faktem pozostaje że mój jest wolny jak mucha w smole

3jgxvfxmdt0xa9ha.png
  • Siwa1001 Autorytet

Wysłany: 25 września 2016, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaaaaa! pojawiły mi się rozstępy na brzuchu...mimo regularnego smarowania...

Natalia i Michał ur. 2 grudnia 2016 r.
  • Shantelle Autorytet

Wysłany: 25 września 2016, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bo przecież chłop ma zawsze czas. Koleżanka mowi że ona zje śniadanie, umyje głowę, wyprostuje włosy, ogarnie dziecko i wychodzi a jej może ma tylko zjeść śniadanie i ogarnąć dziecko to się nie wyrabia a do to tego wraca po 5 razy...

dqpr82c3ifg4d39u.png
    3jgx43r8ff2ms451.png
  • Campari Autorytet

Wysłany: 25 września 2016, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam wrażenie czasami, że faceci mają jakiś problem z organizacją. Jakby nie znali pojęcia ,,w międzyczasie". Mój jak gotuje ziemniaki to gotuje ziemniaki i nic w tym czasie zrobić nie może ;-) nie mam pojęcia jak oni pracę zawodową ogarniają;-)

agusza, Izieth, diana0501 lubią tę wiadomość

r9bzabd.png
  • Shantelle Autorytet

Wysłany: 25 września 2016, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Haha ej tak!!! Jest tak, jak się ziemniaki gotują to koniec, zawalony robotą haha. A w pracy to odruch nabyty chyba ogarniać. Tak są skonstruowani i tyle, no co więcej chcieć jak to koleżanka mówi, od podgatunku haha.

dqpr82c3ifg4d39u.png
    3jgx43r8ff2ms451.png
  • sskorka24 Ekspertka

Wysłany: 25 września 2016, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Shantelle widzę że mnie gonisz powoli u Ciebie też już 28 tydz. :) córcia czy synuś?

1usamg7yo3h3sz6b.png

pf0pxzdvu1j7ai74.png

34bwyx8dzyzole6u.png
  • diana0501 Autorytet

Wysłany: 25 września 2016, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Campari wrote:
    Mam wrażenie czasami, że faceci mają jakiś problem z organizacją. Jakby nie znali pojęcia ,,w międzyczasie". Mój jak gotuje ziemniaki to gotuje ziemniaki i nic w tym czasie zrobić nie może ;-) nie mam pojęcia jak oni pracę zawodową ogarniają;-)
    Mój to samo

3jgxvfxmdt0xa9ha.png
  • diana0501 Autorytet

Wysłany: 25 września 2016, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Obiecał że w przyszłą sobotę księdza załatwiamy

3jgxvfxmdt0xa9ha.png
  • diana0501 Autorytet

Wysłany: 25 września 2016, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zauważyłam że nie idą ode mnie całe wpisy tylko pierwsze linijki

3jgxvfxmdt0xa9ha.png
  • Shantelle Autorytet

Wysłany: 25 września 2016, 18:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sskorka w końcu :)!!! Opowiadaj co u Ciebie :)
    Gonie Cie gonie :) będzie chłopak :)
    Diana a co znaczy że ksiedza załatwiacie :)?

dqpr82c3ifg4d39u.png
    3jgx43r8ff2ms451.png
  • sskorka24 Ekspertka

Wysłany: 25 września 2016, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to gratuluję synusia :) u mnie będzie Amelka jutro mam wizytę więc zobaczę co u niej słychać :) dwa tyg temu wazyla już 1600g więc już się nie mogge jej doczekać. :) wyprawka skompletowana torbę też już powoli pakuje więc tylko czekać aż bomba zacznie tykac :D

1usamg7yo3h3sz6b.png

pf0pxzdvu1j7ai74.png

34bwyx8dzyzole6u.png
  • Shantelle Autorytet

Wysłany: 26 września 2016, 08:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sskorka cieszę się z tych wieści :) ja też powoli wyprawka skomplikowana :)
    Wczoraj w smyku znaleźliśmy cudne łóżeczko. Białe i misiem :) i stwierdziliśmy że takie chcemy.
    Do torby mi jeszcze daleko, ale pewnie będąc w tygodniu jak Ty, zajmę się tym :)

Dziś chcemy jechać do urzędu stanu cywilnego i uznać ojcostwo, bo jest wtedy o wiele łatwiej. Ponoć przy urodzeniu wpisują nazwisko matki bo muszą i potem jest dwa na zmianę. Ale położna zaleciła teraz, wystarczy karta ciąży :) u nas bynajmniej :)

dqpr82c3ifg4d39u.png
    3jgx43r8ff2ms451.png
  • Campari Autorytet

Wysłany: 26 września 2016, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się :-) w końcu i ja wkroczyłam w trzeci trymestr, juhu :-) i zabieram się za wyprawkę na poważnie, mam nadzieję że nie będzie ,,skomplikowana" jak u Shantelle, he he.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 września 2016, 09:27

Izieth lubi tę wiadomość

r9bzabd.png
  • Shantelle Autorytet

Wysłany: 26 września 2016, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Haha czytam i myślę, o co Ci chodzi haha a miało być skompletowana haha.
    Kocham te słowniki :)

dqpr82c3ifg4d39u.png
    3jgx43r8ff2ms451.png
‹‹ 308 309 310 311 312 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ