X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr Grudniówki z pierwszych objawów :)
Odpowiedz

Grudniówki z pierwszych objawów :)

Oceń ten wątek:
  • diana0501 Autorytet

Wysłany: 21 października 2016, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    to kup za 20-30 zł najzwyklejsza tylko xxl.i ledwo tyłek zakrywa ale trudno, wtedy będzie mi wisieć czy widać czy nie, aby tak jak koleżanka-od pierwszych bóli w 2h urodziła

3jgxvfxmdt0xa9ha.png
  • Siwa1001 Autorytet

Wysłany: 21 października 2016, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No taka babka "wyedukowana", większość ćwiczeń robiła źle, ale przy tym to już wymiękłam.

Natalia i Michał ur. 2 grudnia 2016 r.
  • Shantelle Autorytet

Wysłany: 21 października 2016, 18:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Diana i tak zrobię :)!

Siwa, mogła Wam ta baba krzywdę zrobić, ja pier.... e.

dqpr82c3ifg4d39u.png
    3jgx43r8ff2ms451.png
  • Shantelle Autorytet

Wysłany: 21 października 2016, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Diana, a pytałaś o te soczewki kogoś :)?

dqpr82c3ifg4d39u.png
    3jgx43r8ff2ms451.png
  • diana0501 Autorytet

Wysłany: 21 października 2016, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Generalnie nie ma jednego zdania na ten temat. Mój gin mówił że jak mi tak lepiej o mogę mieć tylko personel uprzedzić bo gdyby nagle z sn wyszłoby cc to trzeba je zdjąć no i oczywiście pamiętać o zdjęciu ich jak pójdziemy spać. Ja do torby zapakowałam pojemniczek i płyn plus etui na okulary.

A Ciebie też oczy pieką jak masz soczewki? Bo ja teraz zakładam jak jadę do Zamościa i mega sporadycznie jak wyjdę i pieką i kropelki nie pomagają. Wydaje mi się, że to przez to że w nocy mało śpię

3jgxvfxmdt0xa9ha.png
  • Shantelle Autorytet

Wysłany: 21 października 2016, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, też zauważyłam że jakby mi bardziej przeszkadzają..

dqpr82c3ifg4d39u.png
    3jgx43r8ff2ms451.png
  • milmarta Ekspertka

Wysłany: 21 października 2016, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Siwa ty ozdrowialas? Bo mi się rzuciło na zatoki i na ucho. Dramat,dzisiaj znowu bylam u lekarza. Dostałam krople z antybiotykiem do nosa i ucha-te same,hehe. Dzisiaj naprawdę fatalnie się czulam, a jeszcze mdlosci mi sie pojawiały. W pierwszym trymestrze nie mialam to mam teraz za swoje. Jednak im człowiek starszy to gorzej znosi stan ciąży-ktoś potwierdza? Za to przynajmniej malutki dzisiaj bardziej bryka. I tak boje się że mu te wszystkie moje infekcje moga zaszkodzić, dzisiaj mi się nawet śnił przedwczesny poród. Postanowilam wiec spakowac torbe do szpitala, zakupilam przez internet artykuly higieniczne dla siebie, trzeba tylko torbę z piwnicy przytaszczyc i rzeczy dla dzida przywiesc do domu i uprac. No z tydzień mi jeszcze zejdzie przygotowan. A w poniedzialek wizyta.

• diana0501 Autorytet

Wysłany: 21 października 2016, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milmarta mnie też coś łapie- zatoki, głowa , katar- inhalacja już poszła więc lekkko oddycham. Koniec ciąży=gorzej? Tak masz rację, ja potwierdzam. Mam już dosyć,chcę urodzić, spać na brzuchu, chodzić jak człowiek, dosyć bólu w kroczu,brzucha. Cieszę się że zaczęłam 35 tydzień. Mój się śmieje ze mnie , że któryś raz mu powiedziałam że to nasza pierwsza i ostatnia ciąża. Po połogu idę po zastrzyk-1 na 3 miesiące, żadnej miesiączki(oczywiście jeśli tylko nie będzie skutków ubocznych i będę mogła go brać). . Mój stwierdził że jeszcze2 nas czeka i musi gdzieś rok minąć jak on będzie działać na kolejne.

3jgxvfxmdt0xa9ha.png
  • Shantelle Autorytet

Wysłany: 21 października 2016, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jakoś dramatu nie mam.. Chociaż już mi słabo jak myślę o kolejnej nocy w tymi rękoma.
    Postanowiłam, że zadzwonię jutro do mojego lekarza. Kazał mi dzwonić, jak to się mówi, zawsze i wszędzie i nie patrzeć czy to Nd czy nie. Żałuję że dziś nie zadzwoniłam. Zobaczę, jak dziś będzie.

dqpr82c3ifg4d39u.png
    3jgx43r8ff2ms451.png
  • Shantelle Autorytet

Wysłany: 21 października 2016, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jakoś dramatu nie mam.. Chociaż już mi słabo jak myślę o kolejnej nocy w tymi rękoma.
    Postanowiłam, że zadzwonię jutro do mojego lekarza. Kazał mi dzwonić, jak to się mówi, zawsze i wszędzie i nie patrzeć czy to Nd czy nie. Żałuję że dziś nie zadzwoniłam. Zobaczę, jak dziś będzie.

dqpr82c3ifg4d39u.png
    3jgx43r8ff2ms451.png
  • diana0501 Autorytet

Wysłany: 21 października 2016, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Shantelle nie wiem jak wyglądają Twoje stopy, ale jak spotkałam tę koleżankę co w 2h urodziła gdzieś z 1,5tyg przed porodem stopy miała jak u słonia, w baleriny nie mogła wejść a jej gin mówiła na ostatniej wizycie że przydałoby się jej już urodzić bo za bardzo spuchnięta jest

3jgxvfxmdt0xa9ha.png
  • Shantelle Autorytet

Wysłany: 21 października 2016, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Są spuchnięte ale nie wiem czy to już jest dużo czy nie. Gorzej dłonie, ciężko mi odkręcić korek w butelce i jak prostuje dłonie to mnie bolą tak, jakbym długo miała je w pięści zacisnięte :/

dqpr82c3ifg4d39u.png
    3jgx43r8ff2ms451.png
  • milmarta Ekspertka

Wysłany: 21 października 2016, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi chodzilo o to ze ja jestem trochę starsza od wiekszosci z was i jak sobie przypomne pierwsza ciążę (bylam jeszcze przed trzydziestka) to wydawalo mi się ze jestem stworzona do bycia w ciąży, czulam się lepiej niz na codzien,mialam duzo energii, dobrze wygladalam i przytylam 21 kg. Teraz do polowy tez czulam się swietnie, ale juz od poczatku pojawialy sie jakieś stresy i schizy-najpierw pecherzyk byl za mały, potem inny lekarz powiedzial mi ze "tej ciąży juz nie ma", ale fizycznie czulam się dobrze. A potem polecialo-przepuklina pepkowa, rozejscie mięśni kresy białej (prawdopodobnie czekają mnie zabiegi na to), cukrzyca, insulina i infekcja jedna za drugą.

• Shantelle Autorytet

Wysłany: 21 października 2016, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milmarta każda na swój sposób odczuwa skutki ciąży i wiadomo jest, że jak urodzimy to będzie nam zwyczajnie lżej fizycznie :)

dqpr82c3ifg4d39u.png
    3jgx43r8ff2ms451.png
  • diana0501 Autorytet

Wysłany: 21 października 2016, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co to jest to rozejście?

3jgxvfxmdt0xa9ha.png
  • milmarta Ekspertka

Wysłany: 21 października 2016, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciężko wytłumaczyć, musisz poczytac diana. Nad pepkiem sa miesnie brzucha ktore mi sie rozeszly na boki. Widac to po tym, ze jak naprezam miesnie (czyli kładę się albo wstaję) to z brzucha robi mi się taki stożek.smieszne dość. Nie boli tylko denerwuje mnie.

• Shantelle Autorytet

Wysłany: 21 października 2016, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To jest to rozejscie mięśnia prostego brzucha?

dqpr82c3ifg4d39u.png
    3jgx43r8ff2ms451.png
  • Nasca Przyjaciółka

Wysłany: 21 października 2016, 22:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edziunia - ja planuję chustować, nawet mam już prawie nieużywaną tkaną (ze względu na napięcie mięśniowe) chustę w rzeczach od koleżanki :) Ale nie wiem, która mi bardziej podpasuje, druga koleżanka jak miała maluszka to nosiła w elastycznej, teraz się przerzuca na tkaną, kulkowa jej nie podpasowała. A Ty jaką planujesz?

Diana - u nas na gimnastyce FemFit (dla wszystkich z Trójmiasta - strasznie polecam) mówią na to rozstęp mięśni brzucha. Uczyli nas jak to wykrywać. Kładziesz się na plecach, unosisz głowę, tak żeby napiąć mięśnie brzucha i sprawdzasz czy na środku brzucha, tam gdzie jest kresa ciemna, możesz włożyć palce, czy mięśnie są spójne. Ponoć taki rozstęp od 1 do 2 palców jest fizjologiczny, nie trzeba nic z nim robić, tylko kontrolować, czy się nie powiększa. I spokojnie ćwiczeniami wraca się to do normy po ciąży.
    Można i należy dalej w ciąży ćwiczyć mięśnie brzucha, tylko nie doprowadzać do momentu, w którym pojawia się taka przepuklina - wybrzuszenie, wtedy należy np. podczas brzuszków od pozycji pionowej w dół (taka ciężarna wersja brzuszków), nie schodzić tak nisko - zredukować ten odchył, żeby się nie pojawiała przepuklina, żeby nie działać na powiększenie rozstępu brzucha.
    Ufff, no jednak trochę wiedzy mimochodem do tej głowy wchodzi :) Cieszę się, że tam trafiłam, bo ta gimnastyka ze szkoły rodzenia jest prowadzona przez położną, można się wiele o porodzie i co robić podczas porodu dowiedzieć, ale widać od razu, że nie jest to osoba z wykształceniem typu AWFowego :) Mi się te gimnastyki fajnie uzupełniają, a jednocześnie czuję, że jednak nie fąfleje całkiem, choć już generalnie wszędzie się "toczę" przez ten brzuch :)

8p3ovfxmoyxbwe9c.png
  • Nasca Przyjaciółka

Wysłany: 21 października 2016, 22:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A w ogóle, ja wczoraj miałam na wizycie u ginekologa zamiast USG robione KTG i mały się tak ruszał, że w ogóle nic z tego nie wyszło. Jutro idę na powtórzenie...

A jeszcze jeśli chodzi o kwestię elastyczności krocza, to słyszałam, że jedną z dobrych metod naturalnych jest olej z wiesiołka, czy jakoś tak. W formie zarówno doustnej jak i miejscowej. Są jeszcze takie baloniki do ćwiczenia elastyczności (Epi-no?), myślę, że spróbuję, bo jakoś przeraża mnie nacięcie krocza i wolałabym zrobić wszystko, żeby tego uniknąć...

8p3ovfxmoyxbwe9c.png
  • wianna Autorytet

Wysłany: 22 października 2016, 02:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja KTG nie miałam nigdy jeszcze robionego, nie wiem jak to wygląda :P

Ja też mam na szkole rodzenia ćwiczenia fitness, babka jest konkretną, jest fizjoterapeutką w moim szpitalu, i to podnoszenie z piłki, to by na bank zjechala, bo na pierwszych zajęciach mówiła jak prawidłowo się podnosić, właśnie na bok, potem odwrócić na czworaka jakby, pokazała nam nawet masaż klasyczny, żeby facet robił nam w domu ;) także spoko, ogólnie opowiada o porodzie jak o czymś łatwym i przyjemnym pod warunkiem, że będziemy wykorzystywać jej wskazówki i to już teraz, żeby się do niego dobrze przygotować :)

A co do tego rozejscia mięśni, to teraz chyba w ciazy nie ma co tym się martwić, bo rozeszły się na bank.kwestia tego czy wrócą na swoje miejsce po porodzie?? Dobrze to rozumiem?

O masażu krocza wspominała ma szkole rodzenia jedna tylko położna i w sumie nie wiem, pogadam z lekarzem czy warto i co ob myśli na ten temat.

Dziewczyny a myslalyscie o pobraniu krwi pepowinowej?

Igor - nasze szczęście <3 ur. 9.12.2016 r. <3 3430 g <3 54 cm <3
‹‹ 362 363 364 365 366 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ