X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr Grudniówki z pierwszych objawów :)
Odpowiedz

Grudniówki z pierwszych objawów :)

Oceń ten wątek:
  • wianna Autorytet

Wysłany: 22 października 2016, 02:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nasca na szkole rodzenia pokazywali jak działa to nacięcie, wcale tak źle nie wygląda i lepiej nawet jak natną (bo robią to bocznie) niż samo ma peknac niekontrolowanie (w stronę niestety idbytu) ale położna i lekarz mówili, że zależy im na pełnej ochronie krocza, czyli ogólnie dopiero gdy widzą rzeczywiście, że może być nie tak nacinaja w odpowiednim momencie.
    Cześć z moich koleżanek była nacinana i jakoś nie miały szczegolnego dyskomfortu itp. Myślę, że podczas porodu musimy zaufać tym w fartuchach, którzy miejmy jednak nadzieję, że znają się na tym co robią i że chcą dla nas dobrze :)

Igor - nasze szczęście <3 ur. 9.12.2016 r. <3 3430 g <3 54 cm <3
  • Izieth Autorytet

Wysłany: 22 października 2016, 07:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O, wianna, dobrze że poruszyłaś temat krwi pępowinowej, ja już jestem prawie pewna, że chcę pobrać. Długo się nad tym zastanawiałam, ale chyba warto...

zem3anlif9kas3et.png
    zem3df9h3sl7c67r.png
    Mój aniołek Lenka [*] 13.08.2015 (13tc)
  • Shantelle Autorytet

Wysłany: 22 października 2016, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej
    Ja tam wolę w ostateczności aby mnie nacięli krocze niż abym pękła nie wiadomo jak.
    Była na szkole rodzenia baba z banku i jakoś do mnie nie przemówiła z tą krwią. Taką krew dobrze by były trzymać jak najdłużej a cena to ok chyba 8*tys w tym podstawowym zestawie :/

Ręce bez zmian, noc bez zmian.. Dramat. Muszę dziś zadzwonić :/

dqpr82c3ifg4d39u.png
    3jgx43r8ff2ms451.png
  • jagooo90 Ekspertka

Wysłany: 22 października 2016, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A robi wam się ta kreska ciemna na brzuchu?

Jago
  • Shantelle Autorytet

Wysłany: 22 października 2016, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak mam taką delikatną przez cały brzuch :D

dqpr82c3ifg4d39u.png
    3jgx43r8ff2ms451.png
  • 0majekmeg0 Ekspertka

Wysłany: 22 października 2016, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Shantelle, a Ty próby wątrobowe masz dobre? Może warto jes zrobić. Skoro masz nogi jak.balony to coś może być nie tak.

f2w3dqk3u3qezdz1.png

f2w3dqk3u3qezdz1.png
  • Siwa1001 Autorytet

Wysłany: 22 października 2016, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milmarta został mi jeszcze katar, resztę zwalczyłam domowymi metodami. Taki sezon na przeziębienia i grypy- mam nadzieję, że Tobie też przejdzie.
    Też wolę być nacięta niż miałabym popękać.
    Jagoo tej kreski, o którą pytasz nie mam, za to całą masę innych ciemnych krech (rozstępów) i codziennie odkrywam nowe :(.

Natalia i Michał ur. 2 grudnia 2016 r.
  • Shantelle Autorytet

Wysłany: 22 października 2016, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czytałam o zatruciu ciążowym, ale mi nie pasuje. Dziś akurat miałam problem z dłońmi. Stopy w miarę właśnie.
    Ale zadzwonić do lekarza i dopytam.
    A z dobrych wiadomości jedziemy dziś po wózek i łóżeczko :) i chce materac lateksowy :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 października 2016, 10:24

Siwa1001 lubi tę wiadomość

dqpr82c3ifg4d39u.png
    3jgx43r8ff2ms451.png
  • Tysia :) Autorytet

Wysłany: 22 października 2016, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja tek kreski tez jeszcze nie mam :) możliwe że się wcale nie pojawi .

Siwa nie martw się rozstępami, mi część znikła w pare miesięcy po porodzie no a część została ale co zrobić :) jakoś wcale się nimi nie przejmuje :D

ja dzisiaj jade dokupić resztę rzeczy dla mnie do torby żeby móc się spakować już . Znając zycie to i tak sobie nic nie kupie :D

Tysia :) eiktflw12fwpveux.png
  • Shantelle Autorytet

Wysłany: 22 października 2016, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszę jakaś koszulkę XXL kupić do porodu, może znajdę różową :D

dqpr82c3ifg4d39u.png
    3jgx43r8ff2ms451.png
  • Siwa1001 Autorytet

Wysłany: 22 października 2016, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Tysia.
    Maja a jak Ty się czujesz i chłopaki?

• wianna Autorytet

Wysłany: 22 października 2016, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izieth ja też się zastanawiam, czy pobrać, bo u mnie wszyscy pobrali znajomi i z rodziny i czuje lekka presję, że jak nie pobiore to będę wyrodna matka :P

Nie wiem jak teraz koszty, ale oni płacili 3-4 tys za pobranie i co roku kilkaset złotych za przexhowywanie, więc wydatek jest no ale jeśli ma uratować życie?
    Znam małżeństwo, które staralo się o drugie dziecko, żeby mu pobrać krew dla pierwszego chorego dziecka, ale im się nie udało.

Słyszałam też o publicznym banku krwi pepowinowej, że pobierają za darmo, ale ta krew nie jest nasza, tylko może.byc wykorzystana na leczenie dla kogoś innego. Nie zglebialam się w to jeszcze dokładnie. Muszę pogadać też o tym z lekarzem.

Krechę ciemną mam i mam nadzieję,że szybko zniknie, od pępka w górę idzie nie od jego środka i mnie wkurza tym bardzo :P

Shantelle, to powodzenia w zakupach! Materace lateksowe są dość drogie, ja wybrałam jakiś tańszy zamiennik z polecenia babki, na opakowaniu jest napisane wysoko elastyczny firmy HEVEA ;) 150 zł kosztował, a to lateksowe chyba od 300 się zaczynały i miały gwarancję na 5 lat, co mnie właśnie nie.przeoonalo, bo łóżeczko to max do 2 lat tak myślę, chyba że ktoś kupuje z funkcją tapczanika to wtedy taaak, można zainwestować ;)
    I daj nam co.lekarz Ci powiedział na te Twoje opuchlizny.

• wianna Autorytet

Wysłany: 22 października 2016, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Shantelle wrote:
    Muszę jakaś koszulkę XXL kupić do porodu, może znajdę różową :D
    Ja też kupiłam różową taka malinowa, z koronką! A co! Muszę się dobrze wtedy czuć :)

Shantelle lubi tę wiadomość

• Campari Autorytet

Wysłany: 22 października 2016, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wianna ja też mam kreskę nad pępkiem krzywo-po lewej stronie i też jej nie lubię i liczę, że szybko zniknie :-)
    Zamówiłam stanik z miską F i...okazał się za mały :-/ no masakra, jak mleczarnia ruszy to będzie jakiś koszmar.

r9bzabd.png
  • milmarta Ekspertka

Wysłany: 22 października 2016, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Shantelle wrote:
    To jest to rozejscie mięśnia prostego brzucha?
    Tak , to to samo. No właśnie po porodzie ocenia się czy trzeba to operować (jak jest zbyt duże rozejście) czy da się ćwiczeniami cofnąć. Ale zdaje się że moje rozejście jest spore.
    Co do krwi pępowinowej - ja jestem bardzo za, ale jak poczytacie to okazuje się że tej krwi raczej nie wykorzystuje się do leczenia TEGO dziecka od którego się ją pobiera, tylko raczej dla rodzeństwa/rodziców. Przynajmniej w przypadku chorób typu białaczka. Koszt tego pobrania i przechowywania jest przeogromny więc ja próbowałam zasięgnąć różnych opinii i nawet rozmawiałam z hematologiem, który pracuje na oddziale dziecięcym więc można powiedziec że siedzi w tym na co dzień i oto co mi powiedział "jeszcze parę miesięcy temu powiedział bym pani że to fanaberia, ale teraz patrząc jak ta dziedzina się dynamicznie rozwija i do jak wielu rzeczy jest wykorzystywana ta krew warto rozważyć zdeponowanie bo nie wiemy do czego będzie można jej użyć za kilka lat". No i z tym mnie zostawił. Że warto rozważyć ale nie żeby się pochlastać jak kogoś nie stać.

• Siwa1001 Autorytet

Wysłany: 22 października 2016, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Campari znam Twój ból, ja jak tak dalej pójdzie to chyba będę szyć na zamówienie...

• milmarta Ekspertka

Wysłany: 22 października 2016, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A te banki publiczne - na ten bym się na pewno zdecydowała, ale one sa dostępne tylko w Warszawie i Katowicach. Tak mi powiedziała babka z banku prywatnego. Może kłamała. Więc we Wrocławiu nie mogę tego zrobić.

• Shantelle Autorytet

Wysłany: 22 października 2016, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W normalnym kraju, pobranie i przechowywanie takiej krwi to standard. A u nas... Wiecie czemu takie ceny są drogie? Bo Państwo to opodatkowało jakoś nie pamiętam czy znowu czy pierwszy raz i wysoko, więc tak to jest.
    Porażka.
    Zaraz zadzwonię, ale mam stresa hahaha zawsze mam wrażenie że mu dupe zawracam, a nie lubię tak. Jednak muszę.

Campari ja musze iść do hm tam są staniki ala sportowe do karmienia i topy ponoć fajne, przynajmniej zmierze i na necie kupię, ale to w listopadzie, tak aby jeszcze poczekać jakby miały jeszcze w planie się powiększyć hehe.

dqpr82c3ifg4d39u.png
    3jgx43r8ff2ms451.png
  • Campari Autorytet

Wysłany: 22 października 2016, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już bym powiększania za bardzo nie chciala :-/ mąż się na mnie ślini z maślanymi oczami, a ja wcale się nie czuję dobrze :-/ a poza tym mam już myśli co ze mnie zostanie po ciąży i karmieniu. Może to egoistyczne, że martwię się stanem cycków, w końcu jako matka polka powinnam się poświęcić...taa...

r9bzabd.png
  • Siwa1001 Autorytet

Wysłany: 22 października 2016, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Campari to nie jest egoistyczne, ja też o tym myślę, to normalne.
    A w to co jest w hm to mogę sobie co najwyżej pięść włożyć, więc zazdroszczę Shantelle.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 października 2016, 12:54

‹‹ 363 364 365 366 367 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ