X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr Grudniówki z pierwszych objawów :)
Odpowiedz

Grudniówki z pierwszych objawów :)

Oceń ten wątek:
  • Irmelin Przyjaciółka

Wysłany: 18 maja 2016, 22:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli ZUS się może wziąć za mnie :/ W grudniu zmieniłam pracę, od marca mam umowę na czas nieokreślony, jeszcze nie wiem co z L4 ale słabo to widzę by iść do pracy od poniedziałku (teraz byłam na urlopie bo się uczę) jak mam nudności kosmiczne. Nie wiem jak ja się w piątek na ten egzamin doczołgam na 10:00. To godzina szczytów moich mdłości! Najwyżej im tam pawia puszczę:)

f2w3ol2a4nszssgo.png
  • katek88 Przyjaciółka

Wysłany: 19 maja 2016, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny,

dobijam do Waszego wątku.
    To moja druga ciąża. Pierwsza niestety zakończyła się w 7/8 tygodniu poronieniem samoistnym.
    A w kwietniu powitała nas nieśmiało druga kreska na teście, we wtorek skończyliśmy 12 tydzień i dzisiaj mamy badania prenatalne więc trzymajcie kciuki.
    Mam nadzieje, że moje lęki wreszcie się skończą. Zresztą maluch fikający na monitorze zawsze poprawia nastawienie.

AgnOss, Siwa1001 lubią tę wiadomość

f2w343r8au6frwux.png
  • Edziuuuuuuuunia Autorytet

Wysłany: 19 maja 2016, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny spokojnie z tym ZUSem, przecież to lekarz wystawia zwolnienie i jak udowodnią wam w ZUSie że dobrze się czujecie i możecie wrócić do pracy? Musieliby siedzieć z Wami całymi dniami, a w ciązy jeden dzień jest ok a drugi słabszy ;) wiec myśle że tak źle nie jest. Maja inne osoby do kontrolowania. Wiem że kontrolują osoby z własną działalnością ale dlatego że zazwyczaj dziewczyny jak sie dowiadują że sa w ciąży to opłacają najwyższą składkę żeby później na L4 dostać więcej kasy i oni kontrolują czy faktycznie nie pracujesz wtedy na zwolnieniu, np czy nie robisz paznokciu klientom jeśli taką działalność prowadziłaś, wchodzą do domu i sprawdzają czy nie ma stanowiska pracy, wtedy trzeba wszystko pochować już ;)

Irmelin trzymam kciuki za egzamin!!!

Katek witamy Cię i daj znac jak po badaniach! Robicie usg czy PAPPA również?

Irmelin lubi tę wiadomość

2nn3hqvk90lv3v8r.png

04.12.2015 [*] 7tc
    Listopad 2015 - Profertil - słabe żołnierzyki
    Marzec 2016 wysoka PRL,żylaki i fatalne wyniki nasienia, Bromek+CLO+Androvit
  • Irmelin Przyjaciółka

Wysłany: 19 maja 2016, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, dziś mam nastawienie do bani, kompletnie nie idzie mi nauka - mam wrażenie że jutro nic nie napiszę:(
    Znalazłam na YT muzykę, która nieźle pozwoliła mi się wyciszyć. Leci sobie w tle i czuję,że mi lepiej.
    Przesyłam Wam link.
    https://www.youtube.com/watch?v=ss7EJ-PW2Uk

f2w3ol2a4nszssgo.png
  • diana0501 Autorytet

Wysłany: 19 maja 2016, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Irmelin wrote:
    Hej, dziś mam nastawienie do bani, kompletnie nie idzie mi nauka - mam wrażenie że jutro nic nie napiszę:(
    Znalazłam na YT muzykę, która nieźle pozwoliła mi się wyciszyć. Leci sobie w tle i czuję,że mi lepiej.
    Przesyłam Wam link.
    https://www.youtube.com/watch?v=ss7EJ-PW2Uk
    Irmelin głowa do góry :) ja dziś miałam oddać 2 i 3 rozdział pracy a jeszcze kończę 1 i promotorka grozi mi że nie dopuści do obrony w przyszłym mieisącu. Damy radę:) Ty jutro zdasz a ja do poniedziałku napiszę jej te 2 rozdziały :)

Irmelin lubi tę wiadomość

3jgxvfxmdt0xa9ha.png
  • katek88 Przyjaciółka

Wysłany: 19 maja 2016, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Robimy usg i testy...chociaż sama nie wiem po co te testy.
    Lekarz twierdzi, że to pewniejsze. Gorzej jak coś wyjdzie..
    No i trzeba czekać na wyniki.

f2w343r8au6frwux.png
  • diana0501 Autorytet

Wysłany: 19 maja 2016, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katek z tego co słyszałam testy to tylko statystyka a pewnie Ci je zlecili bo 1 ciążę już poroniłaś :( Teraz wszystko się ułoży i będzie dobrze :) Nie martw się tymi testami-potraktuj je jak rutynowe badania

3jgxvfxmdt0xa9ha.png
  • Shantelle Autorytet

Wysłany: 19 maja 2016, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :)
    Witaj Katek, trzymam kciuki za badania.

Dlatego ja tego Pappa nie robimy, jak nie trzeba, to są statystyki właśnie, lekarza sam wpisuje normy i tak koleżankę nastraszli, że coś nie tak, a się okazało że wszystko super i mi osobiście je odradza i mówi żyto głupie, więc zobaczymy..

dqpr82c3ifg4d39u.png
    3jgx43r8ff2ms451.png
  • agusza Autorytet

Wysłany: 19 maja 2016, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry:)
    Nam też narazie jeszcze nikt nie mówił nic o tym teście pappa, narazie tylko zrobimy usg prenatalne i mam nadzieję że wszystko będzie grało :)
    Powoli zaczynam się zbierać i jadę kupić sobie spodnie ciążowe bo w swoje żadne się nie mieszczę a w dresach wiadomo - po domu okej ale żeby gdzieś wyjść wolałabym wyglądać jak człowiek ;)

Cukrzyca t1, OPI, ChGB
    Agusza.
    Emil - 06.12.2016r - 53cm i 3490g miłości
  • anna123 Autorytet

Wysłany: 19 maja 2016, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Najwygodniejsze to chyba leginsy jak dla mnie :)

j36regz209hdv9cb.png
  • Nasca Przyjaciółka

Wysłany: 19 maja 2016, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny!
    Już od jakiegoś czasu Was czytam, teraz dołączam :)
    U mnie dzisiaj się zaczyna 10 tydzień, na razie jakoś nieśmiało myślę o dzieciaczku :) Strasznie bałam się jakiegoś poronienia, ale powoli najgorszy czas mija :)

Dolegliwości na szczęście mam małe, lekkie mdłości, brak wymiotów, dużo spania, no i te bolące piersi...
    Od piątku miałam przeziębienie, wiadomo, nic nie można łykać, więc tylko mleko z miodem, ale na szczęście już jest coraz lepiej, katar zszedł.

Badania za 2 tygodnie, trochę się martwie, czy u fasola/fasolki wszystko w porządku... Ech.

Miło mi Was poznać!

8p3ovfxmoyxbwe9c.png
  • agusza Autorytet

Wysłany: 19 maja 2016, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Nasca:) nie martw się na zapas. Na pewno będzie wszystko w porządku :)

Anna123, wygodne są to prawda ale ja nie mam figury do leginsow. Mam ze tak powiem za małą dupkę:P i kiepsko się w nich czuje. Tzn fizycznie okej no ale wiesz o co mi chodzi :)

Cukrzyca t1, OPI, ChGB
    Agusza.
  • Shantelle Autorytet

Wysłany: 19 maja 2016, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj Nascau, będzie okej :)

Ja chodzę w legginsach, póki co mam spoko dresy, bo generalnie lubię taki styl, ale jeansów nie mam, więc muszę odwiedzić jakiś sklep i kupimy, wiem że w H&M coś jest.

Agusza przeczytaj sobie Miedziany Jeździec, to trylogia. Piękna historia o miłości, kocham tą książkę :)

dqpr82c3ifg4d39u.png
    3jgx43r8ff2ms451.png
  • agusza Autorytet

Wysłany: 19 maja 2016, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W h&m jest cały dział 'mama' :) tylko nie w każdym sklepie to mają.

Dzięki Shantelle, przeczytam :) generalnie nie lubię takich romansideł ale jak polecasz to się skuszę ;)

Cukrzyca t1, OPI, ChGB
    Agusza.

Wysłany: 19 maja 2016, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cześć Nasca!
    Ja tez miałam katar, w weekend się zaczęło, ale rosołek mamy dał rade i do tego inhalacje, herbata z cytryną i miodem ;) ważne żeby szybko zareagować to jeszcze jest szansa że się szybko zwalczy :)
    A teraz ta pogoda to nie wiadomo jaka :( oby słonko szybko wyszło ;)

całuje Was wszystkie :* :* :*

2nn3hqvk90lv3v8r.png

04.12.2015 [*] 7tc

Wysłany: 19 maja 2016, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam z H&M i są fajne, takie rozciągliwe jeansy ;)
    ale polecam Wam również KIABI, tam jest fajny wybór dla mamy i malucha ;)

2nn3hqvk90lv3v8r.png

04.12.2015 [*] 7tc
  • wianna Autorytet

Wysłany: 19 maja 2016, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry nowym Dziewczynom :) powoli każda z nas zbliża się do 12 tygodnia i mam nadzieję, że rzeczywiście będą same dobre wieści i sie trochę będziemy mogły uspokoić ;)

Ja PAPPA robię,z tego co mi się kojarzy może wykryć też choroby matki, o których nie jest się świadomym.
    Ja znowu mam w bliskiej rodzinie przypadek, że zwykle usg genetyczne wykrył niby zespół downa bo rzekomo nie było kości nosowej i inne wady wskazywały, że dziecko urodzi się chore. Proponowali jej aborcję, musiała podpisać że rezygnują z tego zabiegu świadomie mimo wykrytych wad. Dziecko urodziło się zdrowe i szczęśliwe. Lenka ma już 3,5 roku. Nawet nikt jej nie zaproponował pappa ani innych takich, żeby potwierdzić diagnozę i cała ciążę żyła z myślą, że urodzi chore dziecko. Że względu na to, co przeżyła w ciazy nie chce mieć więcej dzieci.

Mój lekarz mówił, że usg genetyczne daje możliwość oszacowania na 60-70% a w połączeniu z pappa 90%.

Ja w dżinsy żadne się nie mieszcze. Jedne mam z wysokim stanem, takie z streczem i gumką w pasie, to na kilka godzin ujdzie w tłoku. Ale najchętniej też leginsy ale te ciążowee :) mierzyłam w sklepie dżinsy ciążowe w swoim niby rozmiarze 36, to sie w nich utopilam. W jedną nogawkę włożyłabym swoje dwie nogi. Tak myślę że jak w spadku od koleżanek dostanę spodnie to sobie je poprzerabiam u krawcowej. A nie wydawała pieniądze na spodnie, w których będę wyglądać i tak ogromniasto i przerażająco.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 maja 2016, 12:16

Igor - nasze szczęście <3 ur. 9.12.2016 r. <3 3430 g <3 54 cm <3
  • agusza Autorytet

Wysłany: 19 maja 2016, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie często jest tak że problem z ciuchami ciążowymi polega na tym że rozmiar zamiast być powiększony tylko w brzuszku to od razu większy jest wszędzie. I wygląda się później jak słonica :P

Cukrzyca t1, OPI, ChGB
    Agusza.
  • agusza Autorytet

Wysłany: 19 maja 2016, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzisiaj o 18 mam wizytę to zapytam lekarza o te badanie pappa

Cukrzyca t1, OPI, ChGB
    Agusza.
  • diana0501 Autorytet

Wysłany: 19 maja 2016, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja póki co w mam spodnie-leginsowate na gumce w pasie i luźne koszulki chociaż w jeansy nie mieściłam się koło 8-9 tygodnia a mam rozmiar 34! Jak jest dobra pogoda to sukienki a na lato też kupuję sukienki w typie trapezowym lub niby sportowym. Jakoś siebie nie widzę w ciążowych workach..... Za m-c mam ślub i miały być szpilki-będą baleriny albo sandałki, nie daję rady ustać w szpilkach a przechodząc sie tylko po pokoju to już było zbyt męczące.
    Podobają mi się sandałki na koturnie i jak tylko coś fajnego upoluję w sklepię to od razu mierze i jesli dam radę to kupię. W końcu chcę wyglądać łądnie i elegancko na własnym ślubie :D

3jgxvfxmdt0xa9ha.png
‹‹ 90 91 92 93 94 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ