I trymestr ciąży
-
WIADOMOŚĆ
-
No nieźle, ale brzuchol:)
A tu jeszcze o imbirze w ciąży:
Napar z imbiru działa bakteriobójczo, przeciwgrzybiczo i przeciwzapalnie. Pobudza wydzielanie soków trawiennych i żółci (zapobiega jej zastojom) oraz przyspiesza procesy detoksykacji w wątrobie. Poprawia krążenie, m.in. skórne, ale i mózgowe. Wcierany w skórę działa rozgrzewająco (np. przy przeziębieniu) i przeciwbólowo. Pomaga zwalczyć choroby skóry (np. grzybicze i bakteryjne). Przyszłym mamom pomaga w walce z porannymi nudnościami, na które w tak wczesnym okresie ciąży nie ma bezpiecznych leków syntetycznych. Badania kliniczne prowadzone od lat 90. XX w. w różnych krajach świata wykazały skuteczność imbiru. Cztery, przeprowadzone w Danii, Australii, Kanadzie i Tajlandii, dowiodły, że stosowanie imbiru w dawce dziennej 1 g przez 3 dni do 4 tygodni nie powoduje skutków ubocznych ani efektów teratogennych. Co ciekawe, badanie Smith z 2004 r. wykazało, że wśród kobiet przyjmujących imbir ryzyko poronienia zmniejszyło się w stosunku do kobiet, które go nie stosowały. Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków FDA klasyfikuje imbir jako bezpieczny.michaela lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny witajcie ponownie Ja również od kilku dni zmagam się z przeziębieniem, co prawda lekkim, bo nie mam gorączki ani kaszlu, dokucza mi tylko uporczywy katar. Nie spałam kilka nocy pod rząd - cieknący katar, zapchany nos i okropny ból głowy nie dały mi spokoju. Dopiero dziś się wyspałam! wstyd się przyznać, ale obudziłam się o 11 w południe Wieczorem przed zaśnięciem zrobiłam sobie inhalacje z gotującej wody z dużą ilością soli, później zakropliłam lekko nos wodą fizjologiczną i wypiłam herbatę z sokiem malinowym i cytryną. W nocy mogłam wreszcie swobodnie oddychać i spać jak suseł polecam wypróbować, dziś jest naprawdę o niebo lepiej
-
Mi lekarka powiedziała, że nie ma przeciwwskazań do seksu U mnie tylko gorzej było z ochotą, bo na początku kompletnie nie miałam, jakoś stresowałam się czy to nie zaszkodzi... Teraz już wróciła Odnośnie prezerwatywy to moja gin mówi że też nie jest konieczna, bo nasienie co prawda przyspiesza poród, ale muszą być oprócz tego też inne czynniki. Zresztą w tym artykule nawet coś takiego jest
Ja wolę z, bo nie mogę pozbyć się infekcji, a to zawsze jakaś ochrona jest.
A brzuchol to już mi porządnie wywaliło Chociaż dalej mam wrażenie że wyglądam jakbym była przejedzona a nie w ciąży
-
Kobitki nam lekarka powiedziała żeby do 8 tyg. ciąży się wstrzymać bo tak najbezpieczniej po tym czasie normalnie współżyliśmy, bez prezerwatywy.
Ja po wczorajszym prenatalnym jestem uspokojona i zadowolona, dzidius piękny, ma wszystko na swoim miejscu no i pomiary wszystkie prawidłowe. Według tego badania ciąża jest o 3 dni starsza wiec obecenie jestem w 13 tyg. Wyniki z krwi mamy za dwa tygodnie, ale jestem dobrej myśli
-
Witajcie
Jednak wczoraj zaliczyłam wizytę Bąbelek ma 4,3cm (to dobrze?), jest ruchliwy i ogólnie wszystko wydaje się ok Co do przezierności karkowej- tu się wykonuje rzadko i jak już to w 16t Czyli muszę poszukać lekarza, który to jest w stanie zrobić. A co jeśli nie znajdę odpowiedniego? Czy to badanie jes absolutnie konieczne? Co jeśli parametry są nieprawidłowe? Jakie jest dalsze postępowanie?
Sorki, że tyle pytań ale mam nadzieję, że pomożecie
Ahhh- i zakaz seksu został zniesiony w naszym przypadku Mamy być ostrożni, w razie bólu dać sobie spokój, nie uciskać brzuszka i unikać wytrysku wewnątrz- czyli co do tego lekarza są raczej zgodniWiadomość wyedytowana przez autora: 4 czerwca 2013, 06:22
-
Badania prenatalne wogóle nie są konieczne chyba że spełniasz takie warunki jak wiek ponad 35 lat, wady genetyczne w rodzinie lub podejrzenie że z płodem jest coś nie tak. W pozostałych przypadkach badania nie są obowiązkowe, robi je ten kto chce, jeszcze kilka lat temu mało kto te badanie wogóle wykonywał.
karoam lubi tę wiadomość
-
karoam wrote:Witajcie
Jednak wczoraj zaliczyłam wizytę Bąbelek ma 4,3cm (to dobrze?), jest ruchliwy i ogólnie wszystko wydaje się ok Co do przezierności karkowej- tu się wykonuje rzadko i jak już to w 16t Czyli muszę poszukać lekarza, który to jest w stanie zrobić. A co jeśli nie znajdę odpowiedniego? Czy to badanie jes absolutnie konieczne? Co jeśli parametry są nieprawidłowe? Jakie jest dalsze postępowanie?
Sorki, że tyle pytań ale mam nadzieję, że pomożecie
Ahhh- i zakaz seksu został zniesiony w naszym przypadku Mamy być ostrożni, w razie bólu dać sobie spokój, nie uciskać brzuszka i unikać wytrysku wewnątrz- czyli co do tego lekarza są raczej zgodni
Dzidziuś super, dobrze sobie mierzy;)))) Co do przezierności karkowej to mierzą oni odleglosc (nie znam sie fachowo) od karku do ścianki pecherzyka(czy tam czegoś) i jeśli ma więcej niż ok 2,5mm wtedy może być podjerzenie jakiejś wady genetycznej np zespołu Downa czy innych abberaci chrom., ale kiedyś takich badań nie robili i też ludzie żyli jakos:P Ja miałam to badanie robione normlanie podczas zwykłej wizyty, nie płaciłam dodaktowo a lekarz z racji wieku ciązy (12tc wtedy)pomierzył to i owo i dla mnie takie śa tego plusy, że jestem spokojna, że wszytsko w porządku bo NT mam 1,1mm i kość nosową widoczną. Wiem też, że takie badanie jest już mało ważne po 13+6 tc więc ciekawe co oni chcą zmierzyć w 16? Jak ponoć jakiś obrzek wtedy się wchłania już i nie ma jak zmierzyć tego NT po tym czasie, wynik wyjdzie niewiarygodny. Ale jeśli wszystko w porządeczku u Ciebie i nie ma wskazań do tego badania np wiek (bo wiaodmo, czym jestes starsza tym większe prawdopodobienstwo wysta[pienia wad gen. np zespolu Downa) to sie nic nie martw:))
Jeśli parametry są nieprawidłowe np NT powyżej 2,5mm (moj elkarz mowi nawet 2,7mm) wtedy zalecają test PAPPA ale z tego czytalam o on tez sredniowiarygodny jest, i w ostattecznosci aminopunukcję czy jakoś tak, pobierają materiał gen z płynu owodniowego i mają czarno na białym na co choruje dziecko.
Co doo sexu, to mój nadal nie zezwala nan sex:P Tylko u mnie ze względu na wczesniejsze plamienia, nie che ryzykować..Ale kolezanka przechodzi ciaze ksiazkowo i spokojjnie moze się kochać, tyklo delikatnie:)
Dziiewczyny jeszcze jedno- byłam dzis u lekrza zwykłego internisty, dostalam zwolninie na tydzien i antybiotym DUOMOX przez 10 dni;/ nie wiem chyba nie ebde go brać, nie mam zaufania do tego lekarza a do gin niestety sie nie dodzwonie bo ma urlop tydzien;/ Nie mam anginy, ale mam czerwony gardło i powiedział, że ten antybiotyk na wszelki wypadek zeby nic sie nie roziwnelo, temp mam 37,3... Sama nie wiem już co robić...karoam lubi tę wiadomość
-
Ja wiem że jak kiedyś podejrzwałam ciąże , to lekarz mi dał DOUMOX ,lubię ten antybiotyk jest na penicylinie. I wiem że go z reguły lekarze dają w ciąży. Jeśli w twoim przypadku choroba nie ustaje domowymi sposobami ,weź go góra 3 dni. 10 dni to za dużo. Jeśli masz tempkę to cały czas wysoką mimo wszystko kładź się do łózka ciepły sok czy cokolwiek i weź go ,ale pojedz sobie przed połknięciem ,zęby bez pośrednio na żołądek nie spadał.
Welurka moja ciąża według prenatalny też jest 3 dni starsza:) więc nie wiem jak to liczyć...Więc dziś bym miała 13dzień 6 dzieńWiadomość wyedytowana przez autora: 4 czerwca 2013, 08:08
-
Ana27, sprobuj narazie bez antybiotyku domowymi sposobami, pij duzo, pomocz sobie stopki w goracej wodzie z sola lub z musztarda i skorzystaj ze masz zwolnienie wiec wygrzewaj sie w lozku... Jesli to nie pomoze siegnij po duomox, nie zaszkodzi dzieciaczkowi - jest w ciazy bezpieczny.
Co do seksu, my z mezem dzialamy kiedy tylko mamy ochote, bez prezerwatywy i do konca. Tak szczerze to w ogole zapomnialam zapytac mojego gina, ale jesi dobrze sie czulam, nie bylo plamien itp to czemu nie?
A co do brzucha, moj juz jest sporawy i boje sie ze bede sie toczyc w 9 miesiacu
Kropka lubi tę wiadomość