X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr I trymestr ciąży
Odpowiedz

I trymestr ciąży

Oceń ten wątek:
  • Lalita2710 Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2013, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://fakty.interia.pl/galerie/swiat/narodziny-piecioraczkow-zdjecie,iId,1137805,iAId,82754 5 raczki:))

dqprepoku4out2uw.png

3d5c5bdbd8a8980a810c3415055e4515.png
  • Ana27 Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2013, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No nieźle, ale brzuchol:)

A tu jeszcze o imbirze w ciąży:
    Napar z imbiru działa bakteriobójczo, przeciwgrzybiczo i przeciwzapalnie. Pobudza wydzielanie soków trawiennych i żółci (zapobiega jej zastojom) oraz przyspiesza procesy detoksykacji w wątrobie. Poprawia krążenie, m.in. skórne, ale i mózgowe. Wcierany w skórę działa rozgrzewająco (np. przy przeziębieniu) i przeciwbólowo. Pomaga zwalczyć choroby skóry (np. grzybicze i bakteryjne). Przyszłym mamom pomaga w walce z porannymi nudnościami, na które w tak wczesnym okresie ciąży nie ma bezpiecznych leków syntetycznych. Badania kliniczne prowadzone od lat 90. XX w. w różnych krajach świata wykazały skuteczność imbiru. Cztery, przeprowadzone w Danii, Australii, Kanadzie i Tajlandii, dowiodły, że stosowanie imbiru w dawce dziennej 1 g przez 3 dni do 4 tygodni nie powoduje skutków ubocznych ani efektów teratogennych. Co ciekawe, badanie Smith z 2004 r. wykazało, że wśród kobiet przyjmujących imbir ryzyko poronienia zmniejszyło się w stosunku do kobiet, które go nie stosowały. Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków FDA klasyfikuje imbir jako bezpieczny.

michaela lubi tę wiadomość

zsxuot7.png
  • aher Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2013, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny witajcie ponownie :) Ja również od kilku dni zmagam się z przeziębieniem, co prawda lekkim, bo nie mam gorączki ani kaszlu, dokucza mi tylko uporczywy katar. Nie spałam kilka nocy pod rząd - cieknący katar, zapchany nos i okropny ból głowy nie dały mi spokoju. Dopiero dziś się wyspałam! wstyd się przyznać, ale obudziłam się o 11 w południe :) Wieczorem przed zaśnięciem zrobiłam sobie inhalacje z gotującej wody z dużą ilością soli, później zakropliłam lekko nos wodą fizjologiczną i wypiłam herbatę z sokiem malinowym i cytryną. W nocy mogłam wreszcie swobodnie oddychać i spać jak suseł :) polecam wypróbować, dziś jest naprawdę o niebo lepiej :)

m3sx3e3ksd1nt9wx.png
  • madzia123 Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2013, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny a jak u was z seksem?? bo ja zapomniałam zapytac lekarza ;p;p;p czy można czy nie.Nie mam żadnych plamień brzuch nie boli mam nadzieje że lekarz pozwoli.W sobote już zapytam bo nie ukrywam ochotka jest hihih

relg3e5ejwatx9hx.png
  • Lalita2710 Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2013, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przez pierwsze 2 wizyty zapomniałam :) :P Teraz byłam na badaniu prenatalnym ,mam nisko łożysko ale ten pan dr.powiedział że nie widzi przeciwwskazanie. No ale zapytam pani dr w środę.

dqprepoku4out2uw.png

• Blondi22 Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2013, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja jeszcze nie byłam wiec nie wiem czy moge ale juz troszke bara bara było;)
    w pierwszej ciazy to do samego końca ciąży ;)

a.png
    a.png
  • Kropka Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2013, 18:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na początku trochę się bałam, ale jak zaczęłam mieć sny erotyczne, to strach mi przeszedł ;) Ja wierzę, że organizm sam nam mówi czego potrzebuje, więc jak ktoś ma ochotę, to do dzieła :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 czerwca 2013, 18:18

f2wl8iikvmjqq5fe.png
    zem3iei3ovaf51qt.png
  • Lalita2710 Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2013, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    w prezerwatywie czy bez?? My nie lubimy z. Ale z tego co mi wiadomo nasienie zawiera coś co powoduję skurcze macicy
    http://abcciaza.pl/czy-nasienie-w-ciazy-moze-byc-szkodliwe Więc chyba napoczątku lepiej z.. choć nie lubię tego;/

dqprepoku4out2uw.png

• madzia123 Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2013, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no wlasnie dobre pytanie

relg3e5ejwatx9hx.png
  • darijka Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2013, 19:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi gin powiedział, że stosunki jak najbardziej tylko bez wytrysku do srodka gdyż może sperma działa poronnie.

]iv09mg7yqro6ly4p.png[/url
  • Lalita2710 Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2013, 19:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Brzuch powoli się zaokrągla... w niedziele zrobię zdjęcie jak zacznę 14 tydzień. A wam w którym zaczęło powolutku wywalać:P?

dqprepoku4out2uw.png

• blueberry Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2013, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze my z mężusiem mamy zakaz od początku na seksik, ale mam nadzieję, że po piątkowym usg moja lekarka pozwoli w końcu :):) Lalita mi tylko wieczorem brzuchol wywala na razie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 czerwca 2013, 19:37

zfxga33.png
  • yennefer Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2013, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi lekarka powiedziała, że nie ma przeciwwskazań do seksu :) U mnie tylko gorzej było z ochotą, bo na początku kompletnie nie miałam, jakoś stresowałam się czy to nie zaszkodzi... Teraz już wróciła :) Odnośnie prezerwatywy to moja gin mówi że też nie jest konieczna, bo nasienie co prawda przyspiesza poród, ale muszą być oprócz tego też inne czynniki. Zresztą w tym artykule nawet coś takiego jest :)
    Ja wolę z, bo nie mogę pozbyć się infekcji, a to zawsze jakaś ochrona jest.

A brzuchol to już mi porządnie wywaliło :) Chociaż dalej mam wrażenie że wyglądam jakbym była przejedzona a nie w ciąży :)

82do20mm8gkktux6.png
  • welurka Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2013, 06:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kobitki nam lekarka powiedziała żeby do 8 tyg. ciąży się wstrzymać bo tak najbezpieczniej po tym czasie normalnie współżyliśmy, bez prezerwatywy.

Ja po wczorajszym prenatalnym jestem uspokojona i zadowolona, dzidius piękny, ma wszystko na swoim miejscu no i pomiary wszystkie prawidłowe. Według tego badania ciąża jest o 3 dni starsza wiec obecenie jestem w 13 tyg. Wyniki z krwi mamy za dwa tygodnie, ale jestem dobrej myśli :)

2fwahqvkbpejvho7.png
    gg64jw4z7o472jre.png
  • karoam Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2013, 06:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie :)
    Jednak wczoraj zaliczyłam wizytę :) Bąbelek ma 4,3cm (to dobrze?), jest ruchliwy i ogólnie wszystko wydaje się ok :) Co do przezierności karkowej- tu się wykonuje rzadko i jak już to w 16t :/ Czyli muszę poszukać lekarza, który to jest w stanie zrobić. A co jeśli nie znajdę odpowiedniego? Czy to badanie jes absolutnie konieczne? Co jeśli parametry są nieprawidłowe? Jakie jest dalsze postępowanie?
    Sorki, że tyle pytań ale mam nadzieję, że pomożecie :)

Ahhh- i zakaz seksu został zniesiony w naszym przypadku ;) Mamy być ostrożni, w razie bólu dać sobie spokój, nie uciskać brzuszka i unikać wytrysku wewnątrz- czyli co do tego lekarza są raczej zgodni ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 czerwca 2013, 06:22

1usaej28ly44zrzp.png
  • welurka Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2013, 06:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Badania prenatalne wogóle nie są konieczne chyba że spełniasz takie warunki jak wiek ponad 35 lat, wady genetyczne w rodzinie lub podejrzenie że z płodem jest coś nie tak. W pozostałych przypadkach badania nie są obowiązkowe, robi je ten kto chce, jeszcze kilka lat temu mało kto te badanie wogóle wykonywał.

karoam lubi tę wiadomość

2fwahqvkbpejvho7.png
    gg64jw4z7o472jre.png
  • Lilka Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2013, 07:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nam gin pow ze ze wzgledu na polipa lepiej z seksu zrrezygnowac..pozniej dal zielone swiatlo :)

https://www.maluchy.pl/li-70315.png
    Moj Maly Aniolek [*] 8tc 18.02.15
  • Ana27 Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2013, 07:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karoam wrote:
    Witajcie :)
    Jednak wczoraj zaliczyłam wizytę :) Bąbelek ma 4,3cm (to dobrze?), jest ruchliwy i ogólnie wszystko wydaje się ok :) Co do przezierności karkowej- tu się wykonuje rzadko i jak już to w 16t :/ Czyli muszę poszukać lekarza, który to jest w stanie zrobić. A co jeśli nie znajdę odpowiedniego? Czy to badanie jes absolutnie konieczne? Co jeśli parametry są nieprawidłowe? Jakie jest dalsze postępowanie?
    Sorki, że tyle pytań ale mam nadzieję, że pomożecie :)

Ahhh- i zakaz seksu został zniesiony w naszym przypadku ;) Mamy być ostrożni, w razie bólu dać sobie spokój, nie uciskać brzuszka i unikać wytrysku wewnątrz- czyli co do tego lekarza są raczej zgodni ;)

Dzidziuś super, dobrze sobie mierzy;)))) Co do przezierności karkowej to mierzą oni odleglosc (nie znam sie fachowo) od karku do ścianki pecherzyka(czy tam czegoś:P) i jeśli ma więcej niż ok 2,5mm wtedy może być podjerzenie jakiejś wady genetycznej np zespołu Downa czy innych abberaci chrom., ale kiedyś takich badań nie robili i też ludzie żyli jakos:P Ja miałam to badanie robione normlanie podczas zwykłej wizyty, nie płaciłam dodaktowo a lekarz z racji wieku ciązy (12tc wtedy)pomierzył to i owo i dla mnie takie śa tego plusy, że jestem spokojna, że wszytsko w porządku bo NT mam 1,1mm i kość nosową widoczną. Wiem też, że takie badanie jest już mało ważne po 13+6 tc więc ciekawe co oni chcą zmierzyć w 16?:P Jak ponoć jakiś obrzek wtedy się wchłania już i nie ma jak zmierzyć tego NT po tym czasie, wynik wyjdzie niewiarygodny. Ale jeśli wszystko w porządeczku u Ciebie i nie ma wskazań do tego badania np wiek (bo wiaodmo, czym jestes starsza tym większe prawdopodobienstwo wysta[pienia wad gen. np zespolu Downa) to sie nic nie martw:))
    Jeśli parametry są nieprawidłowe np NT powyżej 2,5mm (moj elkarz mowi nawet 2,7mm) wtedy zalecają test PAPPA ale z tego czytalam o on tez sredniowiarygodny jest, i w ostattecznosci aminopunukcję czy jakoś tak, pobierają materiał gen z płynu owodniowego i mają czarno na białym na co choruje dziecko.

Co doo sexu, to mój nadal nie zezwala nan sex:P Tylko u mnie ze względu na wczesniejsze plamienia, nie che ryzykować..Ale kolezanka przechodzi ciaze ksiazkowo i spokojjnie moze się kochać, tyklo delikatnie:)

Dziiewczyny jeszcze jedno- byłam dzis u lekrza zwykłego internisty, dostalam zwolninie na tydzien i antybiotym DUOMOX przez 10 dni;/ nie wiem chyba nie ebde go brać, nie mam zaufania do tego lekarza a do gin niestety sie nie dodzwonie bo ma urlop tydzien;/ Nie mam anginy, ale mam czerwony gardło i powiedział, że ten antybiotyk na wszelki wypadek zeby nic sie nie roziwnelo, temp mam 37,3... Sama nie wiem już co robić...

karoam lubi tę wiadomość

zsxuot7.png
  • Lalita2710 Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2013, 08:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wiem że jak kiedyś podejrzwałam ciąże , to lekarz mi dał DOUMOX ,lubię ten antybiotyk jest na penicylinie. I wiem że go z reguły lekarze dają w ciąży. Jeśli w twoim przypadku choroba nie ustaje domowymi sposobami ,weź go góra 3 dni. 10 dni to za dużo. Jeśli masz tempkę to cały czas wysoką mimo wszystko kładź się do łózka ciepły sok czy cokolwiek i weź go ,ale pojedz sobie przed połknięciem ,zęby bez pośrednio na żołądek nie spadał.

Welurka moja ciąża według prenatalny też jest 3 dni starsza:) więc nie wiem jak to liczyć...Więc dziś bym miała 13dzień 6 dzień:P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 czerwca 2013, 08:08

dqprepoku4out2uw.png

• rubi67 Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2013, 08:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ana27, sprobuj narazie bez antybiotyku domowymi sposobami, pij duzo, pomocz sobie stopki w goracej wodzie z sola lub z musztarda i skorzystaj ze masz zwolnienie wiec wygrzewaj sie w lozku... Jesli to nie pomoze siegnij po duomox, nie zaszkodzi dzieciaczkowi - jest w ciazy bezpieczny.

Co do seksu, my z mezem dzialamy kiedy tylko mamy ochote, bez prezerwatywy i do konca. Tak szczerze to w ogole zapomnialam zapytac mojego gina, ale jesi dobrze sie czulam, nie bylo plamien itp to czemu nie?

A co do brzucha, moj juz jest sporawy i boje sie ze bede sie toczyc w 9 miesiacu :P

Kropka lubi tę wiadomość

kjmnp07wv7btz8gg.png
    w57vtqyw3stplbvj.png

‹‹ 128 129 130 131 132 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ