X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr I trymestr ciąży
Odpowiedz

I trymestr ciąży

Oceń ten wątek:
  • Nina Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2013, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja czekam na kolejną wizytę 4 lipca, może wtedy lekarz potwierdzi nam czy to na pewno synek u nas mieszka:-)

ijpbx1hp0l1f6pzg.png
    dqprj44jred240is.png
  • Nina Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2013, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Popatrzyłam na te usg z wyrostkami i na swoje z prenatalnych i na jednym widać, taki, że niby wskazuje na dziewczynkę hehe, ciekawe co się sprawdzi:-)

ijpbx1hp0l1f6pzg.png
    dqprj44jred240is.png
  • Lalita2710 Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2013, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hah widzę ze teraz każdy się wkręcił i sprawdza :D

dqprepoku4out2uw.png

3d5c5bdbd8a8980a810c3415055e4515.png
  • Mikusia2 Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2013, 08:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja nie mogę się doczekać pierwszej wizyty u lekarza... muszę wytrwać do 5 lipca :)
    pytanie do przyszłych ma- czy jeździcie z zapiętymia pasami w samochodzie? jeśli nie to od kiedy już lepiej nie zapinać pasów, ja dużo jeżdżę i myślałam o zakupie "tego czegoś" dla kobiet w ciąży zakłada się to pod pupę czy jakoś tak....

oeuak0s3wt902skk.png
    9ltfxzdvyikp4icy.png
    km5scwa1m8wagzpl.png[/url
  • Mikusia2 Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2013, 08:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    znowu mi słownik sam wyrazy i litery przestawia a to feler!

oeuak0s3wt902skk.png
    9ltfxzdvyikp4icy.png
  • Lalita2710 Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2013, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jeżdżę zapięta cały czas ,tylko pas dolny sobie poszerzam do przodu żeby przy szarpnięciu szarpnął mi tylko górą. Bezpieczeństwo jest ważne.

Nie wiem jak przy większych brzuchach. Ale to już na 2 trymestrze ,albo 3 trzeba byłoby pytać.

dqprepoku4out2uw.png

• HOPE83 Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2013, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tak jak w poprzedniej ciąży tak i w tej od początku używam takiego specjalnego adaptera do pasów bezpieczeństwa dla kobiet w ciąży. U mnie sprawdza się rewelacyjnie. Poza tym rozmawiałam też na ten temat (przy pierwszej ciąży) z biegłym medykiem i technikiem z zakresu wypadków drogowych,którzy jak najbardziej zalecili stosowanie pasów bezpieczeństwa i tych adapterów w czasie ciąży,ponieważ skutki nawet lekkiej kolizji ( tzw puknięcie w tył pojazdu) mogą być naprawdę niebezpieczne.

deJzi lubi tę wiadomość

82doi09kxiyf6x26.png
  • yennefer Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2013, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też jestem zdania że należy jeździć z zapiętymi pasami.
    Najlepsze są pewnie te adaptery, ale wydaje mi się że jak ich ktoś nie ma to lepiej mieć mimo wszystko zapięte, tylko ułożone tak żeby nie uciskały. W razie wypadku, lepiej chyba jak pas trochę pociągnie niż polecieć do przodu albo jeszcze gorzej.

82do20mm8gkktux6.png
  • MamaMadzia Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2013, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak:) kiedyś był program na temat zapinania pasów przez kobiety ciężarne, i kobieta MUSI zapinać pasy do końca ciąży. Bo łożysko jest tak chronione w trakcie stłuczki ze i tak pasy nie zrobią mu wielkiej krzywdy a Kobieta nie zapięta w pasy wypada z samochodu ..... można sobie wyobrazic co dalej :((. Najlepsze są właśnie adaptery :) Ja przy pierwszej ciąży miałam sobie taki kupić ale szybko zleciało i nie zdążyłam a teraz dużo jezdze sama samochodem i pewnie sobie kupie. A narazie pomimo iż mam już zaokrąglony brzuszek zapinam się normalnymi pasami :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 czerwca 2013, 10:19

k0kd3e5ej0jpnepe.png
    atdcj44jj6019p4n.png
  • yennefer Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2013, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Macie dziewczyny jakieś polecone adaptery? W sensie jakaś konkretna firma? Właśnie się przymierzam do zakupu takiego, bo jeżdżę teraz praktycznie codziennie samochodem.
    A i jeszcze odnośnie bezpieczeństwa - czytałam sprzeczne opinie odnośnie poduszek powietrznych w samochodzie. Niektórzy twierdzą że w razie otworzenia mogą być one niebezpieczne dla ciężarnej, szczególnie przy większym brzuchu, czyli lepiej je wyłączyć w czasie ciąży. Co o tym myślicie?

82do20mm8gkktux6.png
  • HOPE83 Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2013, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam jakiś niemiecki (teściowie mi przysłali z Monachium) ale nazwy nie pamiętam,musiałabym sprawdzić :)Ogólnie chyba wszystkie adaptery działają na tej samej zasadzie i myślę,że się różnią głównie firmą..Co do poduszki powietrznej to też o to pytałam tych biegłych, o których wspominałam wcześniej i jednogłośnie powiedzieli mi,że wg nich lepiej mieć jednak włączoną w czasie ciąży,bo większe zagrożenie jest gdy jej nie ma..Ja w swoim samochodzie poduszki powietrznej nie mam od dawna więc akurat w tym wypadku nie miałam nad czym się zastanwiać.Aaa i jeszcze jedno ogólnie jak ciężarna prowadzi auto to jej fotel powinien być odusnięty maksymalnie do tyłu (oczywiście na tyle ile to pozowli normalnie prowadzić samochód). A jeśli jedziemy jako pasażerki to tylne siedzenia są dla nas najbezpieczniejsze :)

deJzi, yennefer lubią tę wiadomość

82doi09kxiyf6x26.png
  • Ana27 Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2013, 17:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój lekarz opowiadał koleżance, która poprisła go o zaświadczenie, że może jezdzic bez pasów w cciąży, że absolutnnie nie wyda jej go i ma zapinać pasy! opowidał o swoim koledzie gin, który wypisał takie zaswiadczennie kiedyś i kobietce prowadzacej samochhod wjechał ktoś "w tyłek" ta poleciała do przodu na kierownicę i dosłownie "zmiażdzyła" dziecko:(( Mówil żeby zapinać pas umieścić go pod brzuchem i to jest bardziej bezpieczne niż jazda bez pasów. Koleżanka jak jezdziła zawsze bez to teraz nagle zapinaa hehehe:)) Ja też zapinam zawsze:)

zsxuot7.png
  • Mikusia2 Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2013, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja na prawdę dużo jeżdżę samochodem, robię dziennie nawet około 100 kilometrów jak trzeba i zdecydowanie kupię jak najszybciej taki adapter wiele juz widziałam na drodze...

oeuak0s3wt902skk.png
    9ltfxzdvyikp4icy.png
  • Mikusia2 Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2013, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    myslałam o takim:
    http://allegro.pl/besafe-adapter-do-pasow-bezpieczenstwa-oryginal-i3307250705.html

oeuak0s3wt902skk.png
    9ltfxzdvyikp4icy.png
  • ;oniqa Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2013, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    fajny :) ja jak coś to pas daje pod brzuch :)

ibm2io4pkxnx632u.png

3jgx3e3kb044oxco.png
  • HOPE83 Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2013, 18:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mikusia ja właśnie sprawdziłam i mam adapter tej samej firmy co w Twoim linku. U mnie się sprawdza,nie narzekam i nie mam póki co żadnych zastrzeżeń a mam go od ponad 3 lat..

Mikusia2, kf lubią tę wiadomość

82doi09kxiyf6x26.png
  • patti Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2013, 18:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mikusia2 wrote:
    ja nie mogę się doczekać pierwszej wizyty u lekarza... muszę wytrwać do 5 lipca :)
    pytanie do przyszłych ma- czy jeździcie z zapiętymia pasami w samochodzie? jeśli nie to od kiedy już lepiej nie zapinać pasów, ja dużo jeżdżę i myślałam o zakupie "tego czegoś" dla kobiet w ciąży zakłada się to pod pupę czy jakoś tak....

bylam ostatnio na warsztatach i trzeba koniecznie zapinac pasy, mozna pod brzuszkiem i warto zakupic specjalne pasy, czasem mozna je wypozyczyc w sklepach a artykulami dla dzieci.jesli pasy sa dobrze zapiete nic sie nie stanie ,a wiadomo, ze w razie hamowania itp lepiej byc zabezpieczonym.poczytaj moze o bezpiecznym sposobie zapinania pasow

relgj44jue1dlo58.png
    1usajw4z7ftqbyah.png

• patti Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2013, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalita2710 wrote:
    Ja jeżdżę zapięta cały czas ,tylko pas dolny sobie poszerzam do przodu żeby przy szarpnięciu szarpnął mi tylko górą. Bezpieczeństwo jest ważne.

Nie wiem jak przy większych brzuchach. Ale to już na 2 trymestrze ,albo 3 trzeba byłoby pytać.

dziewczyny ,nie mozna sobie luzowac pasow ,bo wtedy nie spelniaja swojej funkcji, poczytajcie o tym wiecej

relgj44jue1dlo58.png
    1usajw4z7ftqbyah.png

• Lalita2710 Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2013, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lepsze lekkie luzowanie niż opinanie na brzuch. Lub nie zapinanie wcale.
    Ja lekko luzuję duł bo mi się zawsze wbija.

dqprepoku4out2uw.png

• pasia27 Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2013, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    co do pasow to zapinam zawszy i mimo tego ze mam ogromnego brzuszka to nie kupilam tego adaptera i jakos daje rade :-)jeszcze miesiac sie przemecze a w sierpniu bedu unikala dalszej jazdy zeby sie nie zaskoczyc na drodze jak sie porod za kierownica zacznie hahah

3i498u698lx7etrf.png
    zrz6sg189ii5w2ru.png
‹‹ 152 153 154 155 156 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Obrotowy fotelik tyłem - bezpieczeństwo i funkcjonalność

Fotelik obrotowy to wygoda i bezpieczeństwo w jednym – dzięki funkcji obracania ułatwia wkładanie i wyjmowanie dziecka z samochodu, a także pozwala na łatwe ustawienie tyłem do kierunku jazdy, co jest najbezpieczniejszą pozycją dla najmłodszych pasażerów. Jakie ma jeszcze korzyści?

CZYTAJ WIĘCEJ

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ