I trymestr ciąży
-
WIADOMOŚĆ
-
ja nie mogę się doczekać pierwszej wizyty u lekarza... muszę wytrwać do 5 lipca
pytanie do przyszłych ma- czy jeździcie z zapiętymia pasami w samochodzie? jeśli nie to od kiedy już lepiej nie zapinać pasów, ja dużo jeżdżę i myślałam o zakupie "tego czegoś" dla kobiet w ciąży zakłada się to pod pupę czy jakoś tak.... -
Ja tak jak w poprzedniej ciąży tak i w tej od początku używam takiego specjalnego adaptera do pasów bezpieczeństwa dla kobiet w ciąży. U mnie sprawdza się rewelacyjnie. Poza tym rozmawiałam też na ten temat (przy pierwszej ciąży) z biegłym medykiem i technikiem z zakresu wypadków drogowych,którzy jak najbardziej zalecili stosowanie pasów bezpieczeństwa i tych adapterów w czasie ciąży,ponieważ skutki nawet lekkiej kolizji ( tzw puknięcie w tył pojazdu) mogą być naprawdę niebezpieczne.
deJzi lubi tę wiadomość
-
Też jestem zdania że należy jeździć z zapiętymi pasami.
Najlepsze są pewnie te adaptery, ale wydaje mi się że jak ich ktoś nie ma to lepiej mieć mimo wszystko zapięte, tylko ułożone tak żeby nie uciskały. W razie wypadku, lepiej chyba jak pas trochę pociągnie niż polecieć do przodu albo jeszcze gorzej. -
Tak:) kiedyś był program na temat zapinania pasów przez kobiety ciężarne, i kobieta MUSI zapinać pasy do końca ciąży. Bo łożysko jest tak chronione w trakcie stłuczki ze i tak pasy nie zrobią mu wielkiej krzywdy a Kobieta nie zapięta w pasy wypada z samochodu ..... można sobie wyobrazic co dalej (. Najlepsze są właśnie adaptery Ja przy pierwszej ciąży miałam sobie taki kupić ale szybko zleciało i nie zdążyłam a teraz dużo jezdze sama samochodem i pewnie sobie kupie. A narazie pomimo iż mam już zaokrąglony brzuszek zapinam się normalnymi pasami
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 czerwca 2013, 10:19
-
Macie dziewczyny jakieś polecone adaptery? W sensie jakaś konkretna firma? Właśnie się przymierzam do zakupu takiego, bo jeżdżę teraz praktycznie codziennie samochodem.
A i jeszcze odnośnie bezpieczeństwa - czytałam sprzeczne opinie odnośnie poduszek powietrznych w samochodzie. Niektórzy twierdzą że w razie otworzenia mogą być one niebezpieczne dla ciężarnej, szczególnie przy większym brzuchu, czyli lepiej je wyłączyć w czasie ciąży. Co o tym myślicie? -
Ja mam jakiś niemiecki (teściowie mi przysłali z Monachium) ale nazwy nie pamiętam,musiałabym sprawdzić :)Ogólnie chyba wszystkie adaptery działają na tej samej zasadzie i myślę,że się różnią głównie firmą..Co do poduszki powietrznej to też o to pytałam tych biegłych, o których wspominałam wcześniej i jednogłośnie powiedzieli mi,że wg nich lepiej mieć jednak włączoną w czasie ciąży,bo większe zagrożenie jest gdy jej nie ma..Ja w swoim samochodzie poduszki powietrznej nie mam od dawna więc akurat w tym wypadku nie miałam nad czym się zastanwiać.Aaa i jeszcze jedno ogólnie jak ciężarna prowadzi auto to jej fotel powinien być odusnięty maksymalnie do tyłu (oczywiście na tyle ile to pozowli normalnie prowadzić samochód). A jeśli jedziemy jako pasażerki to tylne siedzenia są dla nas najbezpieczniejsze
deJzi, yennefer lubią tę wiadomość
-
Mój lekarz opowiadał koleżance, która poprisła go o zaświadczenie, że może jezdzic bez pasów w cciąży, że absolutnnie nie wyda jej go i ma zapinać pasy! opowidał o swoim koledzie gin, który wypisał takie zaswiadczennie kiedyś i kobietce prowadzacej samochhod wjechał ktoś "w tyłek" ta poleciała do przodu na kierownicę i dosłownie "zmiażdzyła" dziecko:(( Mówil żeby zapinać pas umieścić go pod brzuchem i to jest bardziej bezpieczne niż jazda bez pasów. Koleżanka jak jezdziła zawsze bez to teraz nagle zapinaa hehehe:)) Ja też zapinam zawsze:)
-
Mikusia2 wrote:ja nie mogę się doczekać pierwszej wizyty u lekarza... muszę wytrwać do 5 lipca
pytanie do przyszłych ma- czy jeździcie z zapiętymia pasami w samochodzie? jeśli nie to od kiedy już lepiej nie zapinać pasów, ja dużo jeżdżę i myślałam o zakupie "tego czegoś" dla kobiet w ciąży zakłada się to pod pupę czy jakoś tak....
bylam ostatnio na warsztatach i trzeba koniecznie zapinac pasy, mozna pod brzuszkiem i warto zakupic specjalne pasy, czasem mozna je wypozyczyc w sklepach a artykulami dla dzieci.jesli pasy sa dobrze zapiete nic sie nie stanie ,a wiadomo, ze w razie hamowania itp lepiej byc zabezpieczonym.poczytaj moze o bezpiecznym sposobie zapinania pasow -
Lalita2710 wrote:Ja jeżdżę zapięta cały czas ,tylko pas dolny sobie poszerzam do przodu żeby przy szarpnięciu szarpnął mi tylko górą. Bezpieczeństwo jest ważne.
Nie wiem jak przy większych brzuchach. Ale to już na 2 trymestrze ,albo 3 trzeba byłoby pytać.
dziewczyny ,nie mozna sobie luzowac pasow ,bo wtedy nie spelniaja swojej funkcji, poczytajcie o tym wiecej -
co do pasow to zapinam zawszy i mimo tego ze mam ogromnego brzuszka to nie kupilam tego adaptera i jakos daje rade :-)jeszcze miesiac sie przemecze a w sierpniu bedu unikala dalszej jazdy zeby sie nie zaskoczyc na drodze jak sie porod za kierownica zacznie hahah