X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr I trymestr ciąży
Odpowiedz

I trymestr ciąży

Oceń ten wątek:
  • KlaraM Ekspertka

Wysłany: 1 sierpnia 2013, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja mam to prenatalne równo za tydzień, też się trochę denerwuję. Mam mdłości i czasem wymiotuję więc przynajmniej wiem że maluch rośnie

;oniqa lubi tę wiadomość

9ewnqqmz9x52roeb.png
  • ;oniqa Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2013, 16:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    klaraM będzie wszystko dobrze :) podziel sie później interpretacją wyników i ogólnymi wrażeniami z wizyty :)

ibm2io4pkxnx632u.png

3jgx3e3kb044oxco.png
  • milola86 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2013, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Już po badaniu.Jestem przeszczęśliwa;)Dzieciątko ma się dobrze.Ma 6 cm, kość nosową, przezierność karkowa w normie, wszystkie organy na swoim miejscu, policzyliśmy paluszki u rączek;)Wyniki z krwi za 3 tygodnie.Maluszek wiercił się, ale dał się zbadać.Mąż na koniec zapytał o płeć i wg pani dr to dziewczynka, ale od razu powiedziała, że to nie na 100% dlatego nie przyzwyczajam się do tej myśli. Gdy to jednak usłyszałam nie mogłam powstrzymać łez;)...bo to takie moje ciche marzenie;)

fifi83, Marysia0312, Selena, Blondi22, ;oniqa lubią tę wiadomość

atdcvcqgb9ua249c.png
    3i49df9h2ksxxkie.png

Bóg mówi prosto o krzywych liniach naszego życia...
    Adaś Ewa Róża i Piotr-moje maleńkie aniołki
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 sierpnia 2013, 19:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    milola a co w pamiętniku tak pusto ?? ;> ja zawsze go czytałam ;p jeszcze nawet jak nie miałam konta na ovu , zresztą wiele pamiętników śledziłam :)

• milola86 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2013, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziś na pewno coś w nim sie pojawi;)

atdcvcqgb9ua249c.png
    3i49df9h2ksxxkie.png

Bóg mówi prosto o krzywych liniach naszego życia...
    Adaś Ewa Róża i Piotr-moje maleńkie aniołki
  • Perełka Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2013, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja dziś miałam robione USG i moje Maleństwo ma 7,2 cm:) lekarz zmierzył też przesierność i była w normie oraz wielkość główki i tez odpowiadała wiekowi ciąży... Także wszystko w normie:)Maleństwo ssało kciuk:)

Marysia0312, Selena, Blondi22, ;oniqa lubią tę wiadomość

3jvzzbmhcbd62wxk.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 sierpnia 2013, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blondi22 wrote:
    moja mama tez tyle ma ;)

moja bedzie miała 42 ;p

Blondi22 lubi tę wiadomość

• Brava Ekspertka

Wysłany: 1 sierpnia 2013, 22:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej dziewczyny, leciala któras z was samolotem w pierwszym trymestrze??

km5scwa1ghavzzd2.png
    uwo93e3ktb237qer.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 sierpnia 2013, 23:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja nie, ale pytałam mojego lekarza i powiedział ,że w pierwszym trymestrze lepiej nie planować podróży samolotem...w drugim już tak.

• fifi83 Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2013, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Brava wrote:
    hej dziewczyny, leciala któras z was samolotem w pierwszym trymestrze??

ja leciałam tydzień temu - lot krótki bo tylko 1,5h
    absolutnie go nie odczułam - czytałam mnóstwo stron i na każdej to samo - dziecko nie odczuwa lotu, bzdurą jest to że czuje zmiany ciśnienia.
    Dopiero w okolicy 7mca trzeba się poważnie zastanowić nad tym czy wsiąść do samolotu.

dqprp07w0ymwd17k.png
    atdcp07w6kzt9dn9.png
  • Brava Ekspertka

Wysłany: 2 sierpnia 2013, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no wlasnie sa bardzo podzielone opinie na ten temat...
    ktos jeszcze lecial w pierwszym trymestrze?

km5scwa1ghavzzd2.png
    uwo93e3ktb237qer.png
  • fifi83 Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2013, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moja koleżanka mieszkająca na wyspach odbyła kilka lotów do Pl przed ukończeniem 3mca i też nie było żadnych problemów

dqprp07w0ymwd17k.png
    atdcp07w6kzt9dn9.png
  • Brava Ekspertka

Wysłany: 2 sierpnia 2013, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziekuje fifi-mam juz dawno wykupione bilety, wszystko zaplanowane, urlop w racy zalatwiony , ktorego nie moge zmienic i mysle ze jesli nie ma ryzyka to polece. bedzie to moj 8 tc a powrot w 10tc

km5scwa1ghavzzd2.png
    uwo93e3ktb237qer.png
  • Matylda36 Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2013, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Brava najlepiej jakbyś mogła zapytać swojego lekarza, bo to raczej nie chodzi o uniwersalną zasadę można czy nie można, tylko czy ciąża u konkretnej kobiety na to pozwala. Dlatego zdania są podzielone :-)

Ja na przykład mam zakaz latania i przez to utknęłam w Polsce (na stałe mieszkam za granicą), ale lekarz u mnie decyzję podejmował indywidualnie.

Mama najcudowniejszych skarbów :-)
  • Blondi22 Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2013, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szczessciara wrote:
    moja bedzie miała 42 ;p
    moja miała 40 jak Kubus sie moj urodził ;)

szczessciara lubi tę wiadomość

a.png
    a.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 sierpnia 2013, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie ja tez mam zakaz lotów od lekarza mój twierdzi ze nie ma badań na temat zagrożenia ciąży podczas lotów ale z jego doświadczenia zdarzają sie poronienia podczas lotów więc woli uniknąć wrazie gdybym drugi raz poronila pózniej zastabawiania sie czy to było przyczyna ale tak jak dziewczyny piszą zależy to od lekarza i danego przypadku. My wolelismy odpuścić sobie wakacje w Grecji bo gdyby sie coś tam stało ani zabardzo sie tam dogadać i aby wyrzuty sumienia byśmy mieli a pieniądze które przepadły to nie wszystko dla mnie jest najważniejsze zdrowie mojego maluszka :) Brava a ty pogadaj ze swoim ginem i zobacz co on Ci powie :) mój twierdzi ze do minimum 10 tyg nie wolno latać

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 sierpnia 2013, 12:42

Iwo123, ;oniqa lubią tę wiadomość

• kozgo Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2013, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja lecieć planuję pod koniec września czyli 13-14 tydzień Moja siostra leciała na wakacje w ciąży w 8 tygodniu ale po zgodzie lekarza więc tak jak napisały dziewczyny najlepiej się skonsultować bo każda ciąża jest inna.

qb3cpiqv120x7xhb.png
  • иιєиσямαℓиα Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2013, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rudzielec wrote:
    Hej dzewczyny :) Witam :) ja jestem w 6 tygodniu (5t5d) Mam do Was pytanko monitorowałyście betę na początku? miałyście duże przyrosty? bo mi właśnie przyrost trochę się spowolnił i się zmartwiłam... Buzkai

ja monitorowałam przyrost bety. Miałam chyba 6 albo 8 pomiarów. W becie ważne jest aby jej przyrost się podwoił w stosunku do ostatniego badania w przeciągu 2 dni. Potem wiem, że ten przyrost jest powolniejszy. Zależy jaką masz wartość bety. Z tego co się orientuję to znajomej przy wartości 6000 nie było sensu badać przyrostu bo przyrost nie był już miarodajny. Tutaj jest wykres przyrostu bety:
    69e70433194a531amed.jpg

W pierwszej ciąży nie monitorowałam, jak poroniłam to żałowałam, że tego nie robiłam.

<3 Aniołek (8tc) 25.06.2012
    qb3ctgf6zex9o3p8.png
  • ;oniqa Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2013, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    milola86 wrote:
    Już po badaniu.Jestem przeszczęśliwa;)Dzieciątko ma się dobrze.Ma 6 cm, kość nosową, przezierność karkowa w normie, wszystkie organy na swoim miejscu, policzyliśmy paluszki u rączek;)Wyniki z krwi za 3 tygodnie.Maluszek wiercił się, ale dał się zbadać.Mąż na koniec zapytał o płeć i wg pani dr to dziewczynka, ale od razu powiedziała, że to nie na 100% dlatego nie przyzwyczajam się do tej myśli. Gdy to jednak usłyszałam nie mogłam powstrzymać łez;)...bo to takie moje ciche marzenie;)
    moje maleństwo niestety spało i nie chiało ujawnić płci mam nadzieje że jak pójde do mojego gina 14,08 to może cos już zobaczę :) a tak apropo gratulacje i super że maluszek zdrowy :)

ibm2io4pkxnx632u.png

3jgx3e3kb044oxco.png
  • Lilka Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2013, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Brava wrote:
    dziekuje fifi-mam juz dawno wykupione bilety, wszystko zaplanowane, urlop w racy zalatwiony , ktorego nie moge zmienic i mysle ze jesli nie ma ryzyka to polece. bedzie to moj 8 tc a powrot w 10tc
    My tez mielismy wykupione bilety i urlop i nie zaryzykowalam.Moja kolezanka stracila ciaze w 8 t po locie samolotem- niewiadomo co bylo przyczyna..tak jak napisalam w 2 trymestrze moze byc wszystko ok my nie polecielismy.teraz tez nie..ale teraz to juz bardziej skomplikowane .

https://www.maluchy.pl/li-70315.png
    Moj Maly Aniolek [*] 8tc 18.02.15
‹‹ 186 187 188 189 190 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ