I trymestr ciąży
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Marysia0312 wrote:Mam pytanie:) Wczoraj i dzis zauważyłam przy wydmuchiwaniu nosa troszkę krwi...czy tez tak macie?
Mi si ejeszcze nie trafiło , jedynie co to jak kicham to boli brzuch skora jest niesttey nacignieta od wzdec no i przy ziewaniu to samo
Generalnie czuje sie fatalnie a dzisiaj pierwsyz raz mialam odruchy wymiotne z samego rana ale ze nie mialam czym to przestalo , ale bol niesamowity
caly czas jest mie nie dobrze zrobilam teras sobie herbatkę z cytrynka i mmmmm jak mi dobrze sprobujcie moze i wam troszke pomoze -
mnie tez wzdęcia okropnie męczą .. ale biore espumisan ..bo mi lekarka powiedziała ze jak beda uciążliwe to mogę sobie wziąć i pomaga ..bynajmniej nie mam takiego brzucha wielkiego i lepiej sie czuje po nich ..a co do herbatki to mi tez pomaga na mdłości pierwsze co rano to herbatka
-
Lissa wrote:A powiedz mi jak dlugo sie to bedzie utrzymywac , tam mniej wiecej .... Wiem ze podobno od ktoregos miesiaca wszystko sie zmienia energia rozpiera i chce sie zyc )
powinno ustąpić wraz z nadejściem II trymestru ale każda ciąża przebiega inaczej więc ciezko powiedziec;) ja mdłości jeszcze mam, zmysł węchu bardzo czuły;) -
Marysia0312 wrote:Mam pytanie:) Wczoraj i dzis zauważyłam przy wydmuchiwaniu nosa troszkę krwi...czy tez tak macie?
To jest normalne, ja mam jeszcze krwawienie z dziąseł. mamy więcej krwi w organizmie i to przez to, naczynka nie wytrzymują.
W poprzedniej ciąży miałam tak praktycznie do końca, a nawet po porodzie.
Córka 2012👱♀️
Córka 2014👩💼
Syn 2016 👱♂️
-
W przypadku krwawień najlepiej witamina C ( np rutinoscorbin ) lub soki z pomarańczy ale świeżej , Witamina C uszczelnia naczynia krwionośne i przy okazji jest lepsza wchłanialność żelaza:)
W wypadku krwawień z dziąseł najlepiej paradontax lub też meridol ,albo elmex sensitive też jest ok. -
Lissa wrote:ja przez te wzdecia wygladam jakbym byla w 5 miesiacu ciazy niestety tu na Cyprze nie ufam tabletkom i farmaceutom, mam nadzieje ze kolezanka z polski mi przywiezie cos na wzdecia .
Lissa lubi tę wiadomość
-
Mikusia2 wrote:ja tak samo mam straszne wzdecia i kwurza mnie jak ktos mnie widzi i mowi o jezu ty juz taka gruba a co dopiro potem!
haha dlatego ja wciagam brzuch jak moge ale to meczy i nawet zaczyna bolec , gdybym po ulicy chodzila tak jak w domu to juz by mi miejsca ustepowali wszedzie a ja dopiero w 5 tygodniu -
nick nieaktualny
-
Idąc waszym przykładem zainstalowałam sobie suwaczek z baybyboom.pl i jestem według niego na samym początku 7 tygodnia a według ovu w 8 tygodniu - 7 tyg i 2 dni. Jest też spora różnica w opisach co się dzieje z dzieckiem - według ovu powinno mieć już 1,5cm ale chyba bardziej racje ma babyboom 6mm bo niedawno Maleńswa nie było nawet widać. Ech... fajniej było myśleć, że to już 8 tydzień chcę jak najszybciej skończyć ten nerwowy pierwszy trymestr. Dlaczego jest różnica 9dni? dlaczego akurat 9? Co takiego dzieje się w cyklu że babyboom uznało 9 dzień cyklu z ostatnią miesiączka za początek ciąży?
Jak to jest? Jak się to wylicza? Też macie taką różnicę?