I trymestr ciąży
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Lissa wrote:jak dziewczyny znosicie te pierwsze tygodnie ciazy ?
U mnie coraz gozej z samopoczuciem, dzisiaj w nocy 4 razy wstawalam do toalety , poranne mdlosci, ciagle wzdecie i permanentny bol brzucha no i do tego sennosc zmeczenie . Jakos tak mi ogolnie zle czy z kazdym tygodniem bedzie coraz gorzej ?
Moze znacie jakies sposoby aby t eobjawy jakos zmniejszyc ?
poradzcie
musisz przetrwać te objawy, sa do przezycia dla dziecka;)
ja też często jestem zmęczona,senna, pobolewa mnie czasami brzuch i mdłości miewałam cały dzień a wymioty były wieczorem męczące ale na razie od wymiotów spokój;) zobaczymy jak będzie dalej... jak na tą chwile boli mnie bardzo głowa;/ mierzyłam ciśnienie i mam 100/60mmHg. czyli trochę niskie ale żadnej tabletki nie biorę -
paula22 wrote:musisz przetrwać te objawy, sa do przezycia dla dziecka;)
ja też często jestem zmęczona,senna, pobolewa mnie czasami brzuch i mdłości miewałam cały dzień a wymioty były wieczorem męczące ale na razie od wymiotów spokój;) zobaczymy jak będzie dalej... jak na tą chwile boli mnie bardzo głowa;/ mierzyłam ciśnienie i mam 100/60mmHg. czyli trochę niskie ale żadnej tabletki nie biorę
A powiedz mi jak dlugo sie to bedzie utrzymywac , tam mniej wiecej .... Wiem ze podobno od ktoregos miesiaca wszystko sie zmienia energia rozpiera i chce sie zyc ) -
Formalnie od II trymestru tak powinno być ,ale nie zawsze tak jest ja dopiero taki przypływ energii miałam od 20 tygodnia:)
Ja też jestem niskociśnieniowcem w ciąży mam 90/80 , 100/80 maksymalnie 110/80 ,ale z wiekiem cięży nie raz mam puls od 90-100. Bo jak wiadomo objętość krwi się zwiększa i serce musi więcej przepompować krwi... -
hej kobietki mam pytanko od którego tygodnia ciaży nie miesciłyście się w spodnie? wiem ze to u każdej z Was inaczej... ja przez te wzdęcia to w moją ulubioną spódnicę nie wejdę hee a i rurkach moich kochanych tez musze zapomniec :p
-
Ja wchodziłam do 14 tygodnia w rurki ,ale przeszkadzały mi w podbrzuszu i przestałam nosić.... Może espuimasna zażywaj i dieta:)
Bo z biegiem cięży dzidzus się powiększa i uciska na jelita.
Wiec od początku trzeba dbać o zdrową dietkę ,żeby nie posiadać wzdęć. -
Duzo owoców jadam arbuzy nektarynki uwielbiam kalafior brokuły no ale fakt frytki też he no i leże juz 3 tydzień jelita wolniej pracują
Lalita dzięki za odpowiedz -
Juicca też miałam tak do mniej więcej 11 tygodnia ,czułam się wzdęta mimo że nie jadałam potraw ,wzdęci owych i słodyczy (bo mnie odrzucało)
Ale espumisan (jest bezpieczny również w ciąży) max 6 na dobę.
Ale ja brałam 1 dziennie nie raz ,nie raz w ogóle przez kilka dni.
Jak wiedziałam że będę mieć jakiś dzień wzdęciowy brałam 2...
Ja bym jadała same warzywa ,sery itd mięso zjem bo muszę ,bo żelazo wapń
szynkę też czasem. Słodycze w sumie dopiero zaczęłam jeść czasem i to od tak 18 tygodnia bo maluszek też potrzebuje cukier:) Więc od czasu do czasu można sobie zjeść
Ale głównie trzeba się skupić na wapniu, magnez, kwas foliowy i żelazo.
Każda witamina ważna.
http://www.ciaza-pierwsze-objawy.info/odzywianie-w-ciazy.html prosto i na temtat.
Też uwielbiam brokuły itd często kupuję warzywa na patelnie ,leje oliwę z oliwek i sobie podsmażam:))juicca lubi tę wiadomość
-
jutro powiem męzusiowi zeby kupił mi espumisan
jesli chodzi o słodycze przed ciążą jadałam a teraz nie mam ochoty:)
warzywa na patelnie uuuwielbiam:)
30.08 dowiem sie czy juz będę mogła wstać czy dalej leżec -
Przed wszystkim pij dużo wody ,żeby wszystko przeciskać. Mi się 2 razy zdarzyło na całą ciąże póki co...
Może jakieś jabłka ,mleko ,kefiry maślanki ,śliwki ,morele.
Dużo chodź żeby jelita się ruszały i nie było zastoju w jelitach.
Jak nie potrafisz zrobić to nie ciś na silę , poczekaj bo ci się hemoroidy zrobią. Weź też espumisan ,żebyś się nie czuła wzdęta.
http://www.natemat.com.pl/zdrowie/seks/zaparcia-w-ciazy.htmlWiadomość wyedytowana przez autora: 15 sierpnia 2013, 22:09
kozgo lubi tę wiadomość
-
kozgo wrote:Dziewczyny a macie jakieś rady odnośnie zaparć? Co najlepiej działa? nigdy nie miałam z tym problemów, a od tygodnia zmagam się z nimi i brzuch mnie przez to boli:/
kozgo lubi tę wiadomość
-
Witam Dziewczyny właśnie nadrobiłam zaległości jeśli chodzi o mieszczenie się w swoje ulubione rzeczy to jeszcze się mieszczę ale niestety już nie noszę spodni ani spódnic bo siedzę całe 8 godzin w pracy a mam jakiś ucisk i strasznie mnie bolał brzuch i było strasznie niewygodnie więc wyciągnęłam stare spodnie w gumkę niestety pracuję w banku więc garniturowe spodnie muszą być straszne ale niestety jeszcze nie mogę założyć ciążowych mam takie mniejsze z pasem na wczesną ciążę ale jakby ktoś zobaczył to by się działo a jeszcze muszę poczekać do 29 na wizytę i potem to chyba na zwolnienie bo czuję się strasznie z tymi mdłościami a jak jakiś klient wchodzi śmierdzący to ja już mogę uciekać
-
MoniaT świetnie Cię rozumiem mnie też już teraz wszystko ciśnie a szczególnie jak jestem w pracy i siedzę 8h więc staram. się jakieś luzniejsze sukienki albo niestety muszę rozpinac spodnie:) co do mdłości mnie dziś obudziły o 5 rano i maz musiał mi zrobić kanapkę troche pomogło ale nie mogłam już się ułożyć więc ciężko było ale liczę że później będzie już lepiej:)