X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr I trymestr ciąży
Odpowiedz

I trymestr ciąży

Oceń ten wątek:
  • Lalita2710 Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2013, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dlatego ja nie miałam plamień i jeśli nie ma takich rzeczy dla własnego rozsądku najlepiej poczekać na usg.

Ja miałam 1 w 10 tygodniu... nie musiałam czuć stresu że coś jest nie tak że nie widać zarodka. Potem kobiety się stresują niepotrzebnie ,właśnie gdy okazuję się że np ciąża jest młodsza.

haybeauti nie stresuj się będzie dobrze, bierz kwas foliowy dużo pij i zdrowo się odżywiaj i nie myśl o tym:))

dqprepoku4out2uw.png

3d5c5bdbd8a8980a810c3415055e4515.png
  • haybeauti Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2013, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lalita2710 teraz to i ja to wiem. mądry Polak po szkodzie :) . Następnej ciąży tak zrobie

bhyw20mmdnokd5bw.png
    20110716580116.png
  • yennefer Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2013, 23:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    haybeauti wrote:
    a więc tak byłam u gin. Ale jeszcze zarodka nie widać. jej zdaniem to 5 tydzień a nie 7. Kazała przyjść 20.08 . Ovu pomyliła się w wyznaczaniu owulki bo byłam u lekarza w dniu kiedy ovu wyznaczył owulacje i powiedziała, że nastąpi za 48 h owulacja.
    Teraz to się denerwuje bo jak poroniłam też nie było zarodka. Niby teraz powiedziała, że jest ciałko i że na 90% powinien pojawić się zarodek tylko kwestia czasu. Powiedział, że coś tam widzi ale na 100% nie jest pewna.
    Nie wiedza to chyba najgorsze co wymyślono.
    Jak ja mam do wtorku przeżyć -ratujcie

haybeauti ja byłam na pierwszej wizycie w 5t2d i był tylko pęcherzyk. Dwa tygodnie później był już zarodek i pięknie bijące serduszko :) także się nie martw (wiem, łatwo powiedzieć :) Niedługo powinno być coś widać :)

82do20mm8gkktux6.png
  • Iwo123 Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2013, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bylam na wizycie w 5t4d i tez był tylko pęcherzyk, tydzień pozniej widac było juz zarodek, a jeszcze w nastepnym tyg bijace serduszko. Nie martw się wszystko będzie ok. Myslę ze na 20.08 bedzie juz widać bijace serduszko:)
    Duzo odpoczywaj i nie zamartwiaj się haybeauti.

relg3e5ejn8hl19k.png
  • Lissa Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2013, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jak dziewczyny znosicie te pierwsze tygodnie ciazy ?

U mnie coraz gozej z samopoczuciem, dzisiaj w nocy 4 razy wstawalam do toalety , poranne mdlosci, ciagle wzdecie i permanentny bol brzucha :-( no i do tego sennosc zmeczenie . Jakos tak mi ogolnie zle :-( czy z kazdym tygodniem bedzie coraz gorzej ?
    Moze znacie jakies sposoby aby t eobjawy jakos zmniejszyc ?
    poradzcie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 sierpnia 2013, 10:12

atdci09k18tcna0b.png
  • Lalita2710 Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2013, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do wizyt w toalecie nic nie poradzisz nawadniać organizm trzeba ja wstwałam w nocy około 15 razy ,a w dzień nie liczę ilę byłam ,ale hormony tak działają. A trzeba pić wodę (ale żeby pić wodę najlepiej dla organizmu jest robienie paru łyków pare min przerwy i znów) żeby nie wychlać naraz tylko stopniowo bo wówczas organizm przyswaja powoli ,a nie nerki zabierające wszystko.
    Co do mdłości nie miałam żadnych. Ale ponoć najlepiej mieć przy stoliku nocnym jakieś krakersy czy banana i na pół leżąco powolutku zjejść nim się wstanie chwile zaczekać. (masz same mdłości czy wymioty też?)
    Bo mnie mdliło wieczorami ,ale nie wymiotowałam ani razu.

Czasem mdłości są też od niektórych preparatów witaminowych o ile ktoś zażywa. MOje koleżanki miały od pharmatona ,dlatego ja bym go już nie wzieła. Aczkolwiek jest wiele dziewczyn co czuję się po nim dobrze.

dqprepoku4out2uw.png

• Lissa Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2013, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalita2710 wrote:
    Co do wizyt w toalecie nic nie poradzisz nawadniać organizm trzeba ja wstwałam w nocy około 15 razy ,a w dzień nie liczę ilę byłam ,ale hormony tak działają. A trzeba pić wodę (ale żeby pić wodę najlepiej dla organizmu jest robienie paru łyków pare min przerwy i znów) żeby nie wychlać naraz tylko stopniowo bo wówczas organizm przyswaja powoli ,a nie nerki zabierające wszystko.
    Co do mdłości nie miałam żadnych. Ale ponoć najlepiej mieć przy stoliku nocnym jakieś krakersy czy banana i na pół leżąco powolutku zjejść nim się wstanie chwile zaczekać. (masz same mdłości czy wymioty też?)
    Bo mnie mdliło wieczorami ,ale nie wymiotowałam ani razu.

Czasem mdłości są też od niektórych preparatów witaminowych o ile ktoś zażywa. MOje koleżanki miały od pharmatona ,dlatego ja bym go już nie wzieła. Aczkolwiek jest wiele dziewczyn co czuję się po nim dobrze.

dzieki za rade z ta wodą, 15 razy w nocy ?/!! to ja chyba kupie pampersy :-/
    Jak na razie same mdłosci i tylko rano. Jesli to bedzie genetyczne to wkrotce zaczne bardzo wymiotowac, moja mama z całą nasza czworka bardzo wymiotowalo i dlugo :-(
    Jak na razie nie biore witamin jedynie kwas foliowy.
    W poniedzialek mam wizyte u ginekologa zobacze co mi przepisze doradzi
    PS Sliczny brzusio :-) wiesz juz czy chlopczyk czy dziewczynka ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 sierpnia 2013, 11:07

atdci09k18tcna0b.png
  • Lalita2710 Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2013, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja biorę kwas foliowy od początku.
    Witaminy staram się jeść w pożywieniu... dużo mleka (wapń) ja nie jem jogurtów bo mnie odrzuca więc mleko kakao albo z płatkami nesquik ,bananów (potas wapno), musisz czytać co co zawiera. Najważniejsze jest wapno ,żelazo i kwas foliowy w 1 trymestrze. Ja witaminy brałam do kilka dni jak wiedziałam że np nie zjem. Ja miałam witaminy Witamin Plus Mama
    http://www.e-zikoapteka.pl/product_photos/olimp-vita-min-plus-mama-30kaps-elarge.jpg ogólnie lubię tabletki z Olimpu i cena 20zł.

Ja będę miała synusia:)) ,ale w przyszłości chciałabym córkę:)) Póki co cieszę się z ciąży:)) Mąż prze szczęśliwy z synusia :D

P.S u góry zrobiłaś 1 pusty post kilknij w EDYTUJ i wyświetli ci się USUŃ

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 sierpnia 2013, 10:35

dqprepoku4out2uw.png

• haybeauti Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2013, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwo123 wrote:
    Ja bylam na wizycie w 5t4d i tez był tylko pęcherzyk, tydzień pozniej widac było juz zarodek, a jeszcze w nastepnym tyg bijace serduszko. Nie martw się wszystko będzie ok. Myslę ze na 20.08 bedzie juz widać bijace serduszko:)
    Duzo odpoczywaj i nie zamartwiaj się haybeauti.
    Dzięki za słowa otuchy.
    Martwię się bo jestem po jednym poronieniu. I objawy mam jakieś spokojne. Dziewczyny tu płaczą a ja mam minimalne praktycznie w ogóle mi nie przeszkadzają.

bhyw20mmdnokd5bw.png
    20110716580116.png
  • Lissa Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2013, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalita2710 wrote:
    Ja biorę kwas foliowy od początku.
    Witaminy staram się jeść w pożywieniu... dużo mleka (wapń) ja nie jem jogurtów bo mnie odrzuca więc mleko kakao albo z płatkami nesquik ,bananów (potas wapno), musisz czytać co co zawiera. Najważniejsze jest wapno ,żelazo i kwas foliowy w 1 trymestrze. Ja witaminy brałam do kilka dni jak wiedziałam że np nie zjem. Ja miałam witaminy Witamin Plus Mama
    http://www.e-zikoapteka.pl/product_photos/olimp-vita-min-plus-mama-30kaps-elarge.jpg ogólnie lubię tabletki z Olimpu i cena 20zł.

Ja będę miała synusia:)) ,ale w przyszłości chciałabym córkę:)) Póki co cieszę się z ciąży:)) Mąż prze szczęśliwy z synusia :D

P.S u góry zrobiłaś 1 pusty post kilknij w EDYTUJ i wyświetli ci się USUŃ

No dla Tatusia pierwszy syn to marzenie :-) Mi si emarzy coreczka mojego synek ale ja jakos tak czuje ze chyba bedzie chlopak , albo ciaza blizniacza, przyrost w badniach krwi mam dosc wysoki jak na swoj tydzien wiec calkiem prawdopodobne ze bede miala podwojne szczescie :-)

Lalita2710 lubi tę wiadomość

atdci09k18tcna0b.png
  • Magda421 Koleżanka

Wysłany: 15 sierpnia 2013, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Haybeauti widzę że przeżywasz to samo co ja. Też jestem po poronieniu i też na pierwszej wizycie w 6 tygodniu nie było jeszcze widać zarodka. Następne dwa tygodnie to była dla mnie katorga ale jak w 8 tygodniu zobaczyłam bijące serduszko to kamień spadł z serca i łezki popłynęły. Musisz kochana uzbroić się w cierpliwość i czekać - strasznie to trudne ale cóż - taki już nasz kobiecy los. Słabo nasilonymi objawami ciążowymi się nie przejmuj - u mnie dopiero po 8 tygodniu się nasiliły.

f2w3xm5ey48bo7te.png
    tkvgwji2ustxarf7.png
    file:///C:/Users/Magda/Desktop/Karolek/2014-02-25-309.jpg
  • иιєиσямαℓиα Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2013, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    haybeauti wrote:
    a więc tak byłam u gin. Ale jeszcze zarodka nie widać. jej zdaniem to 5 tydzień a nie 7. Kazała przyjść 20.08 . Ovu pomyliła się w wyznaczaniu owulki bo byłam u lekarza w dniu kiedy ovu wyznaczył owulacje i powiedziała, że nastąpi za 48 h owulacja.
    Teraz to się denerwuje bo jak poroniłam też nie było zarodka. Niby teraz powiedziała, że jest ciałko i że na 90% powinien pojawić się zarodek tylko kwestia czasu. Powiedział, że coś tam widzi ale na 100% nie jest pewna.
    Nie wiedza to chyba najgorsze co wymyślono.
    Jak ja mam do wtorku przeżyć -ratujcie

Nic się nie stresuj :). Rozumiem twój stres, bo sama się nie potrzebnie martwiłam. U mnie w pierwszej ciąży było już widać akcję serca i zarodek w 6tc. W drugiej ciąży ze względu na to , że pierwsza skończyła się niestety poronieniem, musiałam latać wcześniej i częściej do ginekologa. Poszłam też w 6tc i nic nie było widać. Ale się stresowałam :/. Niepotrzebnie. Pani doktor wytłumaczyła mi, że czasami tak jest, że nie widać bo ciąża jest młodsza, albo nic nie widać, a potem w 8tc wszystko widać i ciąża normalnie rozmiarom odpowiada 8tc. Kontrolowałam beta hcg i przyrost był prawidłowy. Poszłam na kolejną wizytę i było już wszystko widać, mało tego było tak jak powiedziała pani doktor - ciąża odpowiadała dokładnie tygodniowi ciąży jaki powinien być :).
    Jeśli nic się nie dzieje najlepiej na 1sze usg udać się w 7-8 tc.

haybeauti lubi tę wiadomość

<3 Aniołek (8tc) 25.06.2012
    qb3ctgf6zex9o3p8.png
  • иιєиσямαℓиα Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2013, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    haybeauti wrote:
    Dzięki za słowa otuchy.
    Martwię się bo jestem po jednym poronieniu. I objawy mam jakieś spokojne. Dziewczyny tu płaczą a ja mam minimalne praktycznie w ogóle mi nie przeszkadzają.

u mnie wszystkie objawy ciąży zbiegły się z pojawieniem się akcji serca u płodu :). Także spokojnie :) jeszcze zdążysz na nie narzekać ;).
    Jeśli jesteś po poronieniu najlepszym rozwiązaniem była by kontrolna beta hcg - sprawdzić jak przyrasta co 2 dni. Wystarczyłyby 2 , 3 pomiary - jeśli przyrost jest ok to nie ma powodu do zmartwień. W pierwszej ciąży nie sprawdzałam, w drugiej tak się bałam, że sprawdzałam betę chyba 10x :)
    tym bardziej, że jeden lekarz wpędził mnie w tą obsesję, bo pierwszy wynik beta hcg miałam nieco ponad 19, a on stwierdził: "beta bez szału"....nie powinien w ogóle się odzywać w ten sposób do kobiety po #

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 sierpnia 2013, 12:10

haybeauti lubi tę wiadomość

qb3ctgf6zex9o3p8.png
  • Martusska Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2013, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja dziewczyny mam straszne mdłości przez cały dzień.. ;/ męczy mnie to straszbue dodatkowo mam takie wzdęcia..i te okropne gazy które mnie tez męczą :( senna jak narazie nie jestem tak bardzo ..przewaznie wieczorem...w pierwszej ciąży nie miałam żadnych objawów a w tej to jakaś masakra.. już od początku .

f2w33e3kmkr4l6vu.png
    ex2btgf6pw7pc9mw.png

1usa8u69sqqt0q6z.png

• иιєиσямαℓиα Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2013, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martusska wrote:
    ja dziewczyny mam straszne mdłości przez cały dzień.. ;/ męczy mnie to straszbue dodatkowo mam takie wzdęcia..i te okropne gazy które mnie tez męczą :( senna jak narazie nie jestem tak bardzo ..przewaznie wieczorem...w pierwszej ciąży nie miałam żadnych objawów a w tej to jakaś masakra.. już od początku .

każda ciąża jest inna :)
    Na mdłości polecam arbuza :). Teraz jest w atrakcyjnej cenie :).
    Ja musiałam płacić ponad 20zł za całą główkę, bo akurat mdłości przypadły mi na początek sezonu na arbuzy ;)
    Ale potrafiłam zjeść całą główkę jednego dnia :D
    Pomaga na mdłości - jest lżej :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 sierpnia 2013, 13:36

qb3ctgf6zex9o3p8.png
  • Lissa Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2013, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    иιєиσямαℓиα wrote:
    każda ciąża jest inna :)
    Na mdłości polecam arbuza :). Teraz jest w atrakcyjnej cenie :).
    Ja musiałam płacić ponad 20zł za całą główkę, bo akurat mdłości przypadły mi na początek sezonu na arbuzy ;)
    Ale potrafiłam zjeść całą główkę jednego dnia :D
    Pomaga na mdłości - jest lżej :)

My tu mamy arbuzow pod dostatkime i to jeszcze takie slodziutkie czerwone, jesli to pomaga to ja chetnie tylko ze po niestety u mnie wystepuja permanentne wzdecia i arbuz je niestety jeszcze wzmocni, skore bedzie napieta jak w balonie :-/

atdci09k18tcna0b.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 sierpnia 2013, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej Dziewczyny,

chyba pora wlaczyc sie w dyskusje :) fajnie, ze jest taki watek, na ktorym mozna podzielic sie swoimi objawami i obawami.
    Mnie narazie nie mecza nudnosci (zaczelam 6ty tydzien), choc zaczely sie juz lekkie zaparcia. Tez wstaje kilka razy w nocy do toalety ;)
    Martwia mnie tylko bole brzucha, takie jakby miesiaczkowe, pojawiaja sie najczesciej po przebudzeniu i zwlaszcza w nocy kiedy obudze sie "do toalety" bywaja naprawde silne... Mam je wlasciwie od dnia spodziewanej @, choc o roznym natezeniu.
    Czytalam, ze to normalne, bo wszystko sie rozciaga i powieksza, ale jakos nie moge pozbyc sie leku, czy na pewno wszystko jest w porzadku.
    W poniedzialek ide dopiero na pierwsza wizyte, mam nadzieje, ze wszystko bedzie ok, moze nawet zobacze serduszko?
    Czy Wy tez macie/mialyscie takie bole?

• aher Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2013, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj nemcia :)
    Ja miałam takie bóle jeszcze przed spodziewaną @. Tzn były nawet bardziej nasilone niż zwykle przed @ co skłoniło mnie do zrobienia testu. Później ból promieniował nawet na plecy i często był nie do zniesienia. Nic tylko leżeć. Niepokoiło mnie to z tego powodu poszłam do lekarza już w 5 tygodniu ciąży. Kiedy mówiłam lekarzowi kiwał głową, zrozumiałam więc, że to normalne. Zbadał mnie i wszystko było ok, wtedy byłam spokojna.
    Każda ciąża jest jednak inna i warto konsultować wszystko z lekarzem :)

m3sx3e3ksd1nt9wx.png
  • Lalita2710 Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2013, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bóle mogą się pojawiać. Najlepiej w dalszym ciągu polecam woda jeszcze raz woda... staraj się brać magnez... bo to się rozciąga powoli.
    No i polecam od razu uczenie się spać na lewym boku np wsadzając poduchę obok i nogę na poduchę prawą nogę przyzwyczajanie
    http://m.poofi.pl/wp-content/uploads/2013/06/IMG_5881-Recovered.jpg w takiej pozycji niekoniecznie żeby mieć poduche i bez niej można sobie radzić. Wtedy brzuch nie jest napięty i mniej powinien boleć.

Na wzdęcia można brać espumisan ( max 6 tabl na dobę dopuszczalne) ,ale ja z reguły 1 -2 :)

dqprepoku4out2uw.png

• haybeauti Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2013, 17:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda421 wrote:
    Haybeauti widzę że przeżywasz to samo co ja. Też jestem po poronieniu i też na pierwszej wizycie w 6 tygodniu nie było jeszcze widać zarodka. Następne dwa tygodnie to była dla mnie katorga ale jak w 8 tygodniu zobaczyłam bijące serduszko to kamień spadł z serca i łezki popłynęły. Musisz kochana uzbroić się w cierpliwość i czekać - strasznie to trudne ale cóż - taki już nasz kobiecy los. Słabo nasilonymi objawami ciążowymi się nie przejmuj - u mnie dopiero po 8 tygodniu się nasiliły.
    Mam nadzieje,że u mnie też tak będzie. Dzięki wielkie za słowa otuchy. Jesteście cudowne jak zaczęłam czytać komentarze to aż mi łezka popłynęła.

Iwo123 lubi tę wiadomość

bhyw20mmdnokd5bw.png
    20110716580116.png
‹‹ 197 198 199 200 201 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również: