X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr I trymestr ciąży
Odpowiedz

I trymestr ciąży

Oceń ten wątek:
  • Ewelina Autorytet

Wysłany: 1 października 2013, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elle, w ciąży podobno na nic nie ma reguły, ale wiadomo, że i tak będziemy się martwić, czy wszystko jest ok :). U mnie pierwsze tygodnie wyglądały jak u Ciebie, zero objawów oprócz bolących piersi, od 6-9 tygodnia miałam mdłości (najgorzej było po południu i wieczorem), ale ani razu nie wymiotowałam. Poza tym jedynym objawem, który tak na serio mi dokuczył było zmęczenie. Przychodziłam z pracy i spałam. Teraz powoli kończy się pierwszy trymestr i czuję się super, dziecko wg lekarza rozwija się prawidłowo, więc naprawdę nie ma reguły.
    Czytałam sobie na forum historie dziewczyn po poronieniach i zazwyczaj było tak, że miały normalne objawy, wymiotowały, bolały je piersi itd., a już działo się coś złego. Ciesz się, że tak dobrze się czujesz i korzystaj, bo nigdy nie wiadomo czy nagle za tydzień nie będziesz obejmować kibelka 24h ;).

Co do kawy to ciekawa sprawa, bo ja przed ciążą piłam 2-3 mocne kawy dziennie. O ciąży dowiedziałam się wcześnie i najpierw kupiłam sobie Ricore, żeby ograniczyć kofeinę. A gdzieś ok. 7 tygodnia kawa w ogóle przestała mi smakować i do tej pory sam zapach jakoś mnie odpycha. Podobnie mam z alkoholem, zero ochoty. Zawsze bałam się, jak to będzie 9 mcy bez kawy i alkoholu, a tu natura pokazała, żeby się na zapas nie martwić :)

https://www.maluchy.pl/li-68384.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 października 2013, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny ja wracam wlasnie z USg i jestem zalamana i zaplakana;( wynik usg wykazal puste jajo plodowe;( z usg wynikalo,ze ciaza jest mniejsza o tydzien jak przedtem czyli jestem w 8t1d mam przyjsc za tydzien jeszcze na usg dla potwierdzenia.... czemu te zycie jest takie niesprawiedliwe...;(((((((

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 października 2013, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O matko może to nie prawda trzymam kciuki za to ze to pomyłka Iza tydzien okaże sie ze jednak jest wszystko ok

insoomnia lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 października 2013, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie robie sobie nadziei,bo juz jak tylko wlaczyl to usg to widzialam ciemna plame a w srodku pustke,nawet nic mowic nie musial a w tym przypdaku 8 tydz z usg to naprawde spora ciaza:( w 6tyg bym sie nie martwila jeszcze..ale nie w 8-9tyg...:( najgorzej,ze dalej mam normalne objawy ciazy:/

• mychowe Autorytet

Wysłany: 1 października 2013, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez mialam normalne objawy ciazy jak moja ciaza obumarla w 8 tygodniu, a wykryto, ze obumarla prawie w 11 (10tyg.i 5dni). Podobno hormony ciazy ciaglesie utrzymuja i beda przez kilka tygodni, wraz z beta, ktora spadala stopniowo. Bardzo Tobie wspolczuje i nikomu tego nie zycze.. Zycie nie jest sprawiedliwe niestety..
    Trzymaj sie dzielnie. Tulimy.

ex2bkrhmvrp7aszy.png>
  • Yvone Ekspertka

Wysłany: 1 października 2013, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    insoomnia bardzo mi przykro..:(

• Dorjana Autorytet

Wysłany: 1 października 2013, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Insomnia - przecież miałaś taki sam pęcherzyk co ja ;/
    to niemożliwe !!!!
    a SERDUSZKO ???
    był płód w pęcherzyku ??

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 października 2013, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzieki za slowa wsparcia dziewczyny:(
    Dorjana nie ma serduszka,nie ma nic..i wczesniej pewnie tez nie bylo,zobaczymy co bedzie za tydzien..ale szczerze Wam powiem,ze bym chciala dostac w tym momencie samoistnego poronienia a nie,zeby grzebali mi sie w szpitalu..wlasnie odstawilam leki,z reszta lekarz sam powiedzial,ze nie ma co juz nawet brac..ehh przykre to jest takie,ze az niedowierzam:( ale jak juz mialo tak sie stac to lepiej teraz z nie potem w poznijeszych miesiacach jak juz bym poczula ruchy dziecka no i w sumie dzidziulki nie bylo to tez troche lzej...bo zebym widziala te bicie serduszka a potem mialabym nie zobaczyc...koszmar..

• ash Autorytet

Wysłany: 1 października 2013, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    insomnia, czy na wcześniejszym USG było widać serduszko?
    Strasznie mi przykro :(

ug3715nmrb0zdbvc.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 października 2013, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niestety ash na zadnym zarodka nie bylo widac tym bardziej serduszka..

• ash Autorytet

Wysłany: 1 października 2013, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    trzymaj się kochana!

ug3715nmrb0zdbvc.png

• Dorjana Autorytet

Wysłany: 1 października 2013, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bardzo mi przykro Insomnia ;(
    nie jestem w stanie wyobrazić sobie jak strasznie musisz się czuć :/
    az brakuje mi słów :(
    Trzymaj się kochana <3

Tak mi przykro...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 października 2013, 20:43

• Makcza Autorytet

Wysłany: 2 października 2013, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Insoomnia, wiem, że to marne pocieszenie, ale masz rację - trzeba trzymać się myśli, że dowiedziałaś się o tym dosyć wcześnie, no i że to nie jest poronienie. Że tak naprawdę nic bardzo złego się nie stało, tylko że Cię natura oszukała, taki fałszywy alarm :) Trzymaj się!

tb73y2v4bw88z3f1.png
    ox7n3e3ktfsn5ith.png
  • Makcza Autorytet

Wysłany: 2 października 2013, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tymczasem zamykam pierwszy trymestr dzisiejszą wizytą na USG genetycznym. Jest stres, ale ciekawość od niego silniejsza! Czy to, co zobaczę, to już dziecko?

tb73y2v4bw88z3f1.png
    ox7n3e3ktfsn5ith.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 października 2013, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Makcza napewno zobaczysz Dzidziusia,ja bylam z pierwsza Corcia na USg w 11tyg i mam foto calej Dzidzi wymachujacej nozkami i raczkami:) cudny widok! Na takie drugie foto niestety musze dluzej poczekac.

• Natalia Autorytet

Wysłany: 2 października 2013, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Makcza zobaczysz człowieczka, szczegolnie jesli lekarz przełączy na 3D to bedzie pięknie widać. Trzymam kciuki żeby wszystko było w porządku :)

Insoomnia - jest mi niezmiernie przykro i bardzo Ci współczuję. Przesyłam pozytywne fluidy i mam nadzieję, że szybciutko znowu sie 2 krechy pojawią bez fałszywego alarmu.

relgh371zv6v421k.png
  • fler Autorytet

Wysłany: 2 października 2013, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    insoomnia nie wiem co powiedzieć, ale ściskam mocno!!!
    Trzymaj się!!!

Dziewczyny co do pracy w ciąży to mam nadzieję, że będę się dobrze czuła przez cały czas, bo mam zamiar pracować ile się da - kocham swoją pracę!

• lusia22 Autorytet

Wysłany: 2 października 2013, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    maczka- ja miałam te badania w 11 tyd 3 d i był już był to taki malutki człowieczek, ruszał nóżkami i rączkami, u mnie było za wcześnie żeby sprawdzić płeć, ale w przyszłym tyg mam wizytę u swojego lekarza to może już coś zobaczy. Dostałam też dzisiaj wyniki biochemiczne z krwi i tam też wszystko jest ok.

Boże miej nas w swojej opiece. ,,<3 LENKA <3 - moje malutkie serduszko" <3

km5stv737gu3576a.png
  • Makcza Autorytet

Wysłany: 2 października 2013, 16:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miałyście rację dziewczyny, człowieczek na maksa! Płeć jeszcze niepewna, z niewielką przewagą na korzyść płci pięknej.

Dla tych, które badanie mają jeszcze przed sobą - opis mojego, przeklejam z wątku kwietniowe:

O matko, dziewczyny, już po USG prenatalnym. Było wspaniale! Wiedziałam, że idę do jednego z najlepszych specjalistów od ultrasonografii w Krakowie, ale nie wiedziałam, że doktor jest cudowny! Zresztą, powiedziałam mu to :)

Badanie odbyło się przez brzuch, bo było wszystko super widać - tak się zawsze zaczyna, a gdy nie widać dobrze, to wtedy badają wewnętrznie.

Trwało prawie godzinę, każdy ten parametr, czyli marker, był badany b. dokładnie i doktor wszystko tłumaczył mnie i mężowi. Np. podczas badania kości nosowej - najpierw nie umiałam zobaczyć, ale robił to tak długo, aż i ja dostrzegłam, że składa się z 3 części (bo tak ma być).

Potem, jak oglądał szczegóły anatomiczne, to musiałam zgadywać - że np. to stopa, a to dłoń, kazał mi też liczyć palce. Najgorsze, że nie mogłam się śmiać, bo obraz skakał, a ubaw miałam przedni :)

Niesamowite jest to, że mały ma jakieś 6 centymetrów, a lekarz pokazuje - o, tu wątroba, tu serce, tu zastawka, tu to, tu tamto. Ewelina, miałaś rację - to już jest człowiek. Mały człowieczek, który się cały czas porusza, a nawet otworzył usta i pokazał język! Niezwykłe przeżycie, aż się trzęsłam z emocji, aż dziw, że się nie popłakałam. Chociaż nadal trudno mi uwierzyć, że to siedzi we mnie w środku :)

Natalia, mychowe, Perełka lubią tę wiadomość

tb73y2v4bw88z3f1.png
    ox7n3e3ktfsn5ith.png
  • Dorjana Autorytet

Wysłany: 2 października 2013, 16:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Insomnia - pamiętaj że nam się zawsze możesz wyżalić...
    zbyt wiele nie zrobimy - ale przynajmniej możesz wyrzucić z siebie emocja...

CAŁYM <3 JESTEŚMY Z TOBĄ !!!

‹‹ 253 254 255 256 257 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ