I trymestr ciąży
-
WIADOMOŚĆ
-
Witajcie dziewczynki
Byłam wczoraj na moim pierwszym 0% weselu
W życiu tyle nie zjadłam...
... jadłam i jadłam....
... takie jedzenie bez wspomagania trawienia była ciężkie w skutkach
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lipca 2019, 05:18
mychowe lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Dorjana, ja idę za tydzień na wesele i już się tego żarcia nie mogę doczekać Niesamowite, jak się zmienia perspektywa - zwykle ostatnia schodziłam z parkietu i ostatnia odstawiałam kieliszek, a teraz się cieszę, że wstanę rano po weselu i pójdę na długi spacer (impreza w Zakopanem). Oby była piękna pogoda, wczesna jesień w Tatrach...
Miriam, Lula_w, Mirella lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny, jak macie chwilę czasu, to poczytajcie, ja cały czas jestem w szoku. Przeklejam mój post z innego wątku:
Dziewczyny, muszę Wam coś opowiedzieć, w głowie mi się to nie mieści. Postaram się jak najzwięźlej.
Kilka miesięcy temu rzuciłam palenie, zalogowałam się wtedy na forum dla rzucających - program liczy, ile dni nie palisz, w jakim tempie poprawia się zdrowie itd, motywowało mnie to. Później przestałam zaglądać, tylko czasem, raz na tydzień, dwa. Akurat dziś zajrzałam, odezwała się do mnie prywatnie dziewczyna, okazało się, że też jest w ciąży.
Przeklejam rozmowę, tak będzie prościej. Dla wrażliwych - lepiej od razu zagryźć zęby.
mimi77: Gratuluję dzidziusia
Ja: a, dzięki, jestem właśnie po USG genetycznym, zaczynam 2 trymestr
mimi77: to znaczy który tydzień
a kiedy się robi test genetyczny?
Ja: 13 tydzień
właśnie tak w 12-13 powinno się robić
mimi77: wiesz ja jestem w ciąży,ale żadnego testu jeszcze nie miałam
Ja: ooo, a który tydzień?
mimi77: 13 tydzień
Ja: też?
no co Ty!?
mimi77: dokładnie nie wiem lub 14
no tak
też byłam zdziwiona
po tylu latach
Ja: I lekarz Ci nie mówił o testach genetycznych? One nie są obowiązkowe, ale zalecane
mimi77: nie mówił.
Ja: to wspaniale, cieszysz się?
mimi77: wiesz ja chodze na kasę
tak cieszę się
ogólnie w przychodni u niego jest duzo pacjentek
Ja: To nie ma znaczenia, teraz większośc kobiet robi, ale nie przejmuj się, to jest po prostu b. dokładne USG
mimi77: zawsze sie spóżnia a potem to tak szybko załatwia
czyli co mam poprosić aby mi zrobił usg genetyczne
Ja: A ile masz lat? Bo po 35 roku życia to badanie jest bezpłatne i obowiązkowe.
mimi77: ja 36 mam
Ja: Nie, on pewnie nie robi, to musi być specjalista od ultrasonografii, ale zapytać możesz, poprosić o skierowanie, nie wiem, jaka u Ciebie sytuacja.
Tak jak mówię, poniżej 35 roku życia nie jest obowiązkowe
W takim razie to badanie Ci się należy. Lekarz powinien o tym wiedzieć.
mimi77: zapytam,dziękuję
wiesz po tylu latach trochę człowiek zapomina,to nowa sytuacja w moim życiu
Ja: Nie ma sprawy. a, i zrób to jak najszybciej, bo do końca 14 tygodnia się je wykonuje.
smile
A ile Twoja córka ma lat?
mimi77: tak
kurczę to ciekawe czy nie za póżno
moja 6 i pół
jak urodze skończy 7 lat
Ja: To jeszcze mi powiedz, kiedy ostatnią miesiączkę miałaś w takim razie.
mimi77: a na kiedy masz przewidziany termin?
18 maja
Ja: A, to chyba nie robiło się wtedy tego badania jeszcze, dopiero wchodził ten lepszy sprzęt do usg.
18 maja? To już chyba koniec 5 miesiąca?
ja mam termin na połowę kwietnia.
mimi77: no coś Ty
mi termin wyliczył na 25 lutego
Ja: dokładnie, zgadza się.
mimi77: ostatnio byłam mówił że to około 14 tydzien
tylko mówił,że dziecko jest duże
Ja: Niemożliwe, sama sobie policz w kalendarzu.
mimi77: a jak Ty kochana liczysz
Ja: Jak masz termin za 4 i pół miesiąca, to nie może być 14 tydzień!
tylko połowa piątego miesiąca.
mimi77: ale wiesz ja miałam robioną cytologię 29 maja i wtedy jeszcze nie bylam w ciąży
Ja: Ja miałam miesiączkę 10 lipca i od tej pory minęło dokładnie 87 dni, czyli 12 i pół tygodnia.
Wiek ciąży 13 tydzień, wiek płodu 11 tydzień, bo owulacja 14 dni po terminie miesiączki.
No pewnie, że nie byłaś, bo byłąś jeszcze przed owulacją.
Owulkę miałaś pewnie kilka dni później, jeśli masz regularne cykle.
mimi77: A ty chodzisz prywatnie?
Ja: Tak, chodzę prywatnie, ale się zastanawiam, czy nie wybrać lekarza przez NFZ, bo ty
bo badania są drogie
mimi77: acha
no tak
Ja: Ale to brzuszek już pewnie masz spory?
mimi77: ja chodzę na kasę ,ale widzisz jak lekarz sie mną zajmuję ,że nawet dokładnego terminu nie podał
spory
wiesz 7 kilo mi przybyło odkąd nie palę
Ja: Wg moich obliczeń termin podał Ci prawidłowy
Wiem, ja też przytyłam przed samą ciążą
mimi77: termin porodu może tak
ale wiesz ppparę sekund i następna
tak to jest na kasę
Ja: tak jak mówię, termin na luty się zgadza, ale wiek ciąży coś pokręciłaś - zaraz Ci powiem dokładnie.
mimi77: ok mów
Ja: EE, po prostu trafiłaś na niedbałego lekarza, zmień go i tyle. Prywatnie i państwowo przyjmują lekarze dobrzy i źli, prywatnie też można źle trafić.
mimi77: pierwsz raz byłam 14.08 i powiedział 8 tydzien ciąży
a te badanie to nazywa się serologiczne?
Ja: wychodzi mi 5 miesiąc, nie ma inaczej, jak mi dasz chwilę, to Ci tydzień policzę.
mimi77: ok pytałam czy to badanie inaczej nazywa się serologiczne?
Ja: http://www.ciazowy.pl/kalkulator,ktory-tydzien-ciazy.html
np tu masz kalkulator, wychodzi 20 tydzień, tak jak myślałam
czyli, e pora na USG połówkowe - ABSOLUTNIE OBOWIĄŻKOWE i bezpłatne
Nie, to jest USG genetyczne albo prenatalne - ale w Twoim przypadku już za późno
Nie martw się, ono wykazuje prawdopodobieństwo chorób genetycznych, robi się je od niedawna.
mimi77: czyli co,mam się czegoś obawiać?
a co to te połówkowe?
Ja: Absolutnie nie!
No USG w połowie ciąży.
Widzę, że musisz zmienić lekarza, Twój Ci nic nie mówi.
mimi77: a słyszałaś coś o połóżnej na kasę chorych
Ja: tzn?
mimi77: że od 21 tygodnia przychodzi do domu
no i tak przygotowuje do porodu
Ja: Nie słyszałam, tylko że położna przychodzi po porodzie.
mimi77: no teraz tak może przyjść
ale nie wiem
u mnie jak urodziłam córke to nawet po porodzie nie przyszła
Ja: Nic o tym nie słyszałam, żadna z moich koleżanek nie miała takich wizyt
mimi77: mam na imie Monika a Ty?
Ja: Wydaje mi się, Mimi, że powinnaś trochę poczytać o przebiegu ciąży - może zaloguj się na forum ciążowym, dużo się można dowiedzieć
Magda
mimi77: a to Twoje pierwsze dzieciątko będzie?
Ja: Można prowadzić kalendarz ciąży - i wiedzieć dokładnie, w którym dniu się jest
mimi77: tak a jakie możesz polecić?
Ja: Tak, pierwsze
mimi77: super
Ja: Baby boom, mama zone, dużo ich jest, warto się dokształcić
Polecam też książkę "W oczekiwaniu na dziecko"
Ja: Mimi, to u Ciebie już widać płeć na pewno!
mówił Ci lekarz, kogo masz w brzuszku?
mimi77: Byłam 27 września,pytałam mówił,że nie widać,że za wcześnie
Magdo teraz idę na badania 22 pazdziernika ,póżniej na wizyte
Ja: Płeć widać już od 13-14 tygodnia, ale możliwe, że się maluch źle ułożył i nie pokazał, co ma
mimi77: wypytam go o wszystko,już tak łatwo mnie sie nie pozbędzie
Ja: Słusznie, należy Ci się
mimi77: dziękuję Ci bardzo Madziu
Ja: Poczytaj sobie rozporządzenie o obowiązkowych badaniach w konkretnych tygodniach ciąży, możesz sobie wydrukować i mu pokazać, jak nie będzie Ci chciał czegoś zlecić
mimi77: fajnie ,że spotkałam Cię na swej drodze
Ja: Nie ma za co, musimy się wspierać, kobiety w ciąży.
mimi77: jasne
jasne
Ja: pa
mimi77: papapa
-
Sluchajcie dziewczyny, ze tak nie skomentuje tego dialogu wyzej;) obudzil mnie w nocy bol jak w pierwszy dzien okresu i mam go do teraz, jest uporczywy, ciagly, bez plamienia i nie jest z jednej strony, tylko po srodku jakby.. mialyscie tak juz?
-
nick nieaktualnymychowe - wszystkie prawie to mają i to jest zupelnie normalne cały pierwszy trymestr i ejszcze troche drugiego. Taki bol okresowy powraca na koniec ciazy.
Co do powyzszego dialogu, tutaj pani ewidentnie szouje brakiem wiedzy jak na drugie dziecko zwlaszcza, ale moja ... niegdysiejsza przyjaciolka ktora wiedza nie grzeszy, jest w polowie pierwszej ciazy, duzo czyta itp. ma taka lekarke ze do dzis nie ma karty ciazy, a to 23 tydzien wedle waszej rachuby liczenia tygodni ciazy. Chodzi sobie prywatnie do tej pani, ufa jej bezgranicznie, na kazdym spotkaniu ma usg, do tej pory miala ich az kilkanascie, pani chucha niby na zimne, ale karty ciazy nie ma, nie zleca jej wszystkich badan i tylko na moje nalegania miala USG prenatalne, a połówkowe nie wiedziec czemu bedzie miała po skonczonym 24 tygodniu, a nie miedzy 18-22 Ale ja sie juz nie wtracam, bo ona zaciekle broni tej swojej umiłowanej ginekolog, wiec to jej sprawa, ale babka dziwna.Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 października 2013, 14:45
-
mychowe- mnie wczoraj w południe też dorwał taki ból tylko dodatkowo miałam takie jakby kłucie raz z lewej raz z prawej strony, wzięłam nospe i po dwóch godzinach przeszło, dzisiaj też mnie trochę pobolewa ale tylko czasem i lekko. Mam nadzieje że wszystko jest ok, dobrze że mam w poniedziałek wizytę to będę spokojniejsza.
-
Ja mam dzis wizyte, ale ze mieszkam w UK to bedzie to zwykly lekarz, zbada mnie i mam nadzieje, ze skieruje do szpitala na usg. To jest identyczny bol jak w pierwszy dzien okresu miewalam, a byly one zawsze bolesne. Dzis jest 66 dzien ciazy, a okres mialam zawsze co 32,wiec moze to mam cos wspolnego? Mi bol nie przechodzi od 2 w nocy, czasami czuje lekkie uklucia tez i lekkie skurcze.. Przeszlam juz jedno poronienie, boje sie strasznie..
-
wiem co czujesz bo w tym roku też poroniłam i jak tak nagle zaczął mnie tak mocno boleć brzuch to nawet do łazienki bałam się iść, mnie na szczęście przeszło ale dzisiaj bolą lędźwie. Może weź jakąś nospe to będzie lepiej, mam nadzieje że ten lekarz skieruje cię na usg żebyś nie musiała się martwić.
-
Miriam wrote:Wesele w czwartek hehe dobre chyba sporo osób nie pilo bo do pracy ja miałam iść na wesele jutro ale jak narazie leże w szpitalu więc nici z wesela
-
No bralam nospe dwa razy dzis i w nocy raz, ale bez rezultatu. Wiec bylam u lekarza i mam zapalenie pecherza moczowego i antybiotyk na 5 dni. Smieszne to, ale bardzo mi ulzylo, ze to infekcja, a nie poczatek poronienia. Teraz bede musiala sie zmuszac do wiekszej ilosci plynow przy tych cholernych mdlosciach
-
Makcza wrote:Dorjana, ja idę za tydzień na wesele i już się tego żarcia nie mogę doczekać Niesamowite, jak się zmienia perspektywa - zwykle ostatnia schodziłam z parkietu i ostatnia odstawiałam kieliszek, a teraz się cieszę, że wstanę rano po weselu i pójdę na długi spacer (impreza w Zakopanem). Oby była piękna pogoda, wczesna jesień w Tatrach...
to prawda - zmienia sięcałe podejście do życia ... u męża również zauważam zmiany ))) wcina razem ze mną owoce, warzywka, ryby i płatki owsiane ;P
jeszcze muszę go przekonać do kilku moich przysmaków - ale spokojnie...
My również braliśmy ślub w Zakopanym w pięknej drewnianej kapliczce na Jaszczurówce Marzenie.... a na poprawiny rodzinna wyprawa na Morskie Oko i GubałówkęWiadomość wyedytowana przez autora: 20 lipca 2019, 05:19
Makcza lubi tę wiadomość
-
hej dziewczyny mam takie wrażenie że na forach są kobiety troszczące się o swoje maleństwa i pragnące się dowiedzieć jak najwięcej. Widzę po sobie jestem we wczesnej ciąży, a na pierwszą wizytę pobiegłam z listą pytań i teraz już zaczynam tworzyć następną.
Sama znam kilka kobiet które będąc w ciąży piły alkohol, paliły papierosy i sam Bóg wie co jeszcze robiły. Jednej z nich zwróciłam uwagę, że będąc w 5 miesiącu nie powinna pić odparła, że 2-3 piwa dziecku nie zaszkodzą...
Ja przez cały okres starania wypiłam pół kieliszka szampana i to jak miałam 100% pewność że nie mam maleństwa. Teraz o piciu nie ma mowy, a i palić nie pozwalam w naszym towarzystwie.