X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr I trymestr ciąży
Odpowiedz

I trymestr ciąży

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 listopada 2013, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja byłam już 3 razy u lekarza i 3 razy miałam robione usg. W czwartek mam kolejne tyle, tylko że genetyczne.

• mindusia Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2013, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czekajaca a chodzisz do gina na fundusz czy prywatnie?

m3sx3e3ky5bi25o3.png
    https://www.maluchy.pl/ci-67721.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 listopada 2013, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chodzę prywatnie. Dotychczas miałam wizyty co 2 - 3 tyg. A od grudnia będę miała raz w miesiącu, jeśli wszystko oczywiście będzie dobrze :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 listopada 2013, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natomiast mam koleżankę, która chodzi na NFZ i też ma usg na każdej wizycie.

• topa42 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2013, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mindusia ja chodzę do gina na NFZ i za każdym razem miałam robione usg - lekarz mówił że woli się upewnić czy wszystko ok. A ty jak chodzisz ? Dla mnie to trochę dziwne że w 8 tyg nie zrobiłCi usg żeby zobaczyć czy serduszko bije

zem3i09keg891u11.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 listopada 2013, 19:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czekajajaca wrote:
    Właście badania
    HCG Wolna podjednostka beta (KRYPTOR)
    PAPP-A (KRYPTOR)

to nie to samo co zwykła beta HCG. Te dwa badania zlecił mi wykonać lekarz tydzień przed usg genetycznym i w czwartek gdy będę miała usg genetyczne, to będą analizować wyniki wraz z wynikami HCG wolna beta oraz PAPP-A.

oto link do objasnienia czym jest wolna podjednostka HCG kryptor :)

http://portal.abczdrowie.pl/hcg-wolna-podjednostka-beta

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 listopada 2013, 19:30

• mindusia Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2013, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    topa ja też chodze na kase chorych. No właśnie dlatego jak mi nie zrobił to byłam troche zdziwiona i rozczarowana że nie miałam usg nawet żeby zobaczyć czy cos podrosło czy prawidłowo się rozwija no i tak jak piszesz czy serduszko bije. Tutaj chyba wychodza z założenia że jak wyniki są w porządku to nie ma potrzeby na każdej wizycie robić usg i wyczytałam ktoś pisał na necie że w niemczech tylko do 3 usg jest na kase chorych a jak sie chce miec na kazdej wizycie to sie placi 140 euro

m3sx3e3ky5bi25o3.png
    https://www.maluchy.pl/ci-67721.png
  • topa42 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2013, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No nie wiem ja wczoraj byłam u gina mówiłam że brzuch mnie bolał i mam obawy czy wszystko ok- od razu mnie zbadał i zrobił usg :-)

zem3i09keg891u11.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 listopada 2013, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mindusia wrote:
    topa ja też chodze na kase chorych. No właśnie dlatego jak mi nie zrobił to byłam troche zdziwiona i rozczarowana że nie miałam usg nawet żeby zobaczyć czy cos podrosło czy prawidłowo się rozwija no i tak jak piszesz czy serduszko bije. Tutaj chyba wychodza z założenia że jak wyniki są w porządku to nie ma potrzeby na każdej wizycie robić usg i wyczytałam ktoś pisał na necie że w niemczech tylko do 3 usg jest na kase chorych a jak sie chce miec na kazdej wizycie to sie placi 140 euro

już było o tym wiele razy mówione ale powtórzę :)
    Na NFZ są trzy badania USG w 1 trymestrze między 11-14 tyg. ciąży, w drugim i trzecim. Ja również bym musiała czekać na pierwsze badanie dopiero w 11 tygodniu, bo chodzę na NFZ , ale chciałam wiedzieć czy wszystko jest ok, i się uspokoić to poszłam prywatnie i zrobili mi.Jak masz sie stresowac to idź prywatnie zrób to jedno dodatkowe usg :) Tak samo planuję zrobić jak będe chciała mieć badanie 3d ale to później tez pójdę prywatnie bo tak na NFZ nie robią- to dodatkowa usługa :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 listopada 2013, 19:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja mam robione za każdym razem badanie usg nastepne 17 grudnia

• Agusia2312 Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2013, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chodze prywatnie bo u nas nie ma dobrego lekarza na kase chorych :) Kiedys do jednego chodziłam jak tabletki antykoncepcyjne brałam to na kase chorych ale teraz żałuje bo widze różnice jak sie mną zajmuje ten lekarz a jak tamten na NFZ. O cytologie musiałam sie prosić , usg wcale nie miałam tylko raz jak mu powiedziałam że jakąś chrostke wyczułam ale naszczęscie nic nie było ;) Żal do takich lekarzy..

0d1y3e3kta69siqh.png

Limerikowo lubi tę wiadomość

w4sqsg18dydmngv7.png[/url]

w4sqskjo7ajwjkso.png[/url]
  • eta Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2013, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    na NFZ lekarz ma obowiązek zrobić 3 USG w trakcie ciąży. to czy robi częściej zależy tylko i wyłącznie od niego, jak uważa że jest potrzebne, albo ma w zwyczaju robić częściej to robi. Ale nie musi.

Anielka27 lubi tę wiadomość

4y2jjaw.png
    8h6qm5d.png
  • ona0000 Koleżanka

Wysłany: 21 listopada 2013, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny czy któraś z Was ma brudzenia w ciąży???

• Niecierpliwa87 Koleżanka

Wysłany: 21 listopada 2013, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do lekarza jak masz?!!!!

Margotka87 lubi tę wiadomość

Czekamy na Ciebie Skarbie już 4 miesiące ;*
  • nutka Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2013, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co tam, jak tam!?:) Ja 2grudnia dopiero USG. Dolegliwości dalej nie wiele, chociaż doszłam do wniosku, że może sama sobie wmawiam i ich nie zauważam. Bo ostatnio bardzo mnie sutki bolały, piersi mam jakieś takie brzydkie, żylaste;P Więc myślę, że to moje wkęcenie,a tak na prawdę to wszystko jest dobrze.:)

f2w39n73l8deede4.png
    90zm9tq.png
    Jezu ufam Tobie! Jezu Dziękuję Ci!
  • maja35 Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2013, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W Norwegii robią tylko jedno Usg połówkowe i na pierwsza wizyte do lekarza idzie sie w 12 tyg ciąży i nie chodzi się tu do ginekologa tylko do swojego lekarza rodzinnego i on prowadzi całą ciąże.

Ja wolę jednak mieć robione wszystko tak jak w Polsce więc ide prywatnie do Polskiego ginekologa :-)

Co do dolegliwości,to ja też w sumie nie mam żadnych.Piersi już mnie mniej bolą,mdłości na razie nie mam tylko od czasu do czasu poboli brzuch.

Limerikowo lubi tę wiadomość

yn3dsvl.png
    córcie 17 lat i 19 lat.
    Moi 2 Anielscy synkowie [*] [*] 20.02.2014. (18tc)
    Ciocia aniołka Julci (*) 24.01.2015 (37tc)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 listopada 2013, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    maja35 - a jakie sa te Twoje pobolewania brzucha ?
    Mnie czasem kłują jajniki, czasem czuje jakby tępy ból, taki słaby, ale albo jestem już przewrażliwiona, ale wydaje mi się że cały czas ''czuję'' mój brzusio :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 listopada 2013, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej kochane :)
    W koncu moge do was dolaczyc :)
    Dzisiaj tescik i krechy sa :)

Ale boje sie :( biore antybiotyk na metronidazolu. Czy ktoras brala go na poczatku ciazy?
    Nie wiem co robic :(

Modelka, fler, Limerikowo, nutka, Karolcia23369 lubią tę wiadomość

• Modelka Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2013, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ruda27 wrote:
    Hej kochane :)
    W koncu moge do was dolaczyc :)
    Dzisiaj tescik i krechy sa :)

Ale boje sie :( biore antybiotyk na metronidazolu. Czy ktoras brala go na poczatku ciazy?
    Nie wiem co robic :(

Nie bój się, tylko szoruj do lekarza i zapytaj wprost, czy możesz to brać, jak jesteś w ciąży.

A przy okazji wikipedia mówi:
    Metronidazol, według Klasyfikacji FDA ryzyka stosowania leków w czasie ciąży, należy do kategorii B[9]. Oznacza to, że w badaniach na zwierzętach nie wykazano jego szkodliwego działania dla płodu, jednak wpływ na ciążę człowieka nie jest potwierdzony w badaniach klinicznych. W związku z tym metronidazol jest przeciwwskazany w czasie ciąży.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 listopada 2013, 09:51

monalisa lubi tę wiadomość

zem3upjygjyf6uag.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 listopada 2013, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No wlasnie moja gin wie, ze staramy sie i moglam juz byc. Zwlaszcza ze poronilam juz raz :(
    Powiedziala mi ze gorsza ta bakteria jest...

‹‹ 286 287 288 289 290 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ