I trymestr ciąży
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyczekajajaca wrote:Właście badania
HCG Wolna podjednostka beta (KRYPTOR)
PAPP-A (KRYPTOR)
to nie to samo co zwykła beta HCG. Te dwa badania zlecił mi wykonać lekarz tydzień przed usg genetycznym i w czwartek gdy będę miała usg genetyczne, to będą analizować wyniki wraz z wynikami HCG wolna beta oraz PAPP-A.
oto link do objasnienia czym jest wolna podjednostka HCG kryptor
http://portal.abczdrowie.pl/hcg-wolna-podjednostka-betaWiadomość wyedytowana przez autora: 19 listopada 2013, 19:30
-
topa ja też chodze na kase chorych. No właśnie dlatego jak mi nie zrobił to byłam troche zdziwiona i rozczarowana że nie miałam usg nawet żeby zobaczyć czy cos podrosło czy prawidłowo się rozwija no i tak jak piszesz czy serduszko bije. Tutaj chyba wychodza z założenia że jak wyniki są w porządku to nie ma potrzeby na każdej wizycie robić usg i wyczytałam ktoś pisał na necie że w niemczech tylko do 3 usg jest na kase chorych a jak sie chce miec na kazdej wizycie to sie placi 140 euro
-
nick nieaktualnymindusia wrote:topa ja też chodze na kase chorych. No właśnie dlatego jak mi nie zrobił to byłam troche zdziwiona i rozczarowana że nie miałam usg nawet żeby zobaczyć czy cos podrosło czy prawidłowo się rozwija no i tak jak piszesz czy serduszko bije. Tutaj chyba wychodza z założenia że jak wyniki są w porządku to nie ma potrzeby na każdej wizycie robić usg i wyczytałam ktoś pisał na necie że w niemczech tylko do 3 usg jest na kase chorych a jak sie chce miec na kazdej wizycie to sie placi 140 euro
już było o tym wiele razy mówione ale powtórzę
Na NFZ są trzy badania USG w 1 trymestrze między 11-14 tyg. ciąży, w drugim i trzecim. Ja również bym musiała czekać na pierwsze badanie dopiero w 11 tygodniu, bo chodzę na NFZ , ale chciałam wiedzieć czy wszystko jest ok, i się uspokoić to poszłam prywatnie i zrobili mi.Jak masz sie stresowac to idź prywatnie zrób to jedno dodatkowe usg Tak samo planuję zrobić jak będe chciała mieć badanie 3d ale to później tez pójdę prywatnie bo tak na NFZ nie robią- to dodatkowa usługa -
nick nieaktualny
-
Ja chodze prywatnie bo u nas nie ma dobrego lekarza na kase chorych Kiedys do jednego chodziłam jak tabletki antykoncepcyjne brałam to na kase chorych ale teraz żałuje bo widze różnice jak sie mną zajmuje ten lekarz a jak tamten na NFZ. O cytologie musiałam sie prosić , usg wcale nie miałam tylko raz jak mu powiedziałam że jakąś chrostke wyczułam ale naszczęscie nic nie było Żal do takich lekarzy..
Limerikowo lubi tę wiadomość
[/url]
[/url] -
Co tam, jak tam!? Ja 2grudnia dopiero USG. Dolegliwości dalej nie wiele, chociaż doszłam do wniosku, że może sama sobie wmawiam i ich nie zauważam. Bo ostatnio bardzo mnie sutki bolały, piersi mam jakieś takie brzydkie, żylaste;P Więc myślę, że to moje wkęcenie,a tak na prawdę to wszystko jest dobrze.
-
W Norwegii robią tylko jedno Usg połówkowe i na pierwsza wizyte do lekarza idzie sie w 12 tyg ciąży i nie chodzi się tu do ginekologa tylko do swojego lekarza rodzinnego i on prowadzi całą ciąże.
Ja wolę jednak mieć robione wszystko tak jak w Polsce więc ide prywatnie do Polskiego ginekologa
Co do dolegliwości,to ja też w sumie nie mam żadnych.Piersi już mnie mniej bolą,mdłości na razie nie mam tylko od czasu do czasu poboli brzuch.Limerikowo lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Ruda27 wrote:Hej kochane
W koncu moge do was dolaczyc
Dzisiaj tescik i krechy sa
Ale boje sie biore antybiotyk na metronidazolu. Czy ktoras brala go na poczatku ciazy?
Nie wiem co robic
Nie bój się, tylko szoruj do lekarza i zapytaj wprost, czy możesz to brać, jak jesteś w ciąży.
A przy okazji wikipedia mówi:
Metronidazol, według Klasyfikacji FDA ryzyka stosowania leków w czasie ciąży, należy do kategorii B[9]. Oznacza to, że w badaniach na zwierzętach nie wykazano jego szkodliwego działania dla płodu, jednak wpływ na ciążę człowieka nie jest potwierdzony w badaniach klinicznych. W związku z tym metronidazol jest przeciwwskazany w czasie ciąży.Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 listopada 2013, 09:51
monalisa lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny