X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr I trymestr ciąży
Odpowiedz

I trymestr ciąży

Oceń ten wątek:
  • amela Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2013, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Limerikowo wrote:
    monaaa napisała:

"Dziewczyny, czy któraś z Was borykała się z zapaleniem pęcherza? mi się wydaję, że właśnie mnie to dopadło..."

na pecherz na zas po wyleczeniu mozna pic dobrej jakosci sok z zurawiny lub jesc zurawine suszona, ktora powoduje ze bakterie nie maja jak "przyczepic sie" do pecherza
    moja koleżanka miała delikatny stan zapalny pęcherza w ciąży i lekarz od razu wdrożył leczenie. Za kilka dni było już ok
    A jak się u Ciebie to objawia? Ja mam taki ucisk na pęcherz ostatnio

monaaa lubi tę wiadomość

ex2btrd8qii9i9cu.png
    http://avatars.zapodaj.net/images/1e838c757e81.gif
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2013, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jesli mialas wczesniej problemy z ciazami lub badany poziom hormonow i przepisal lekarz Duph to oczywiscie brac bez zadnego "ale", zgodnie z zaleceniem dawke

progestreon mozesz sobie sama prywatnie sprawdzic dla sw spokoju jesli nie byl badany i porownac normy z tyg, im wyzszy tym lepiej, mozna uniknac potencjalnych brudzen czy plamien a nie daj Boze krwawien

Moze byc tez tak, ze lekarz asekurujac sie przepisal Duph lub ze wzgledu na wiek kobiety, zwykle do 12 tyg bierze sie lub po in vitro jest sie na podtrzymaniu sztucznym progesteronem do konca ciazy jak moja kolezanka
    Bierz najlepiej po jedzeniu, lepiej nie na pusty zoladek bo mi powodowal tez mdlosci, za pare dni organizm przyzwyczail sie dopiero

amela lubi tę wiadomość

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • amela Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2013, 22:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Limerikowo wrote:
    Jesli mialas wczesniej problemy z ciazami lub badany poziom hormonow i przepisal lekarz Duph to oczywiscie brac bez zadnego "ale", zgodnie z zaleceniem dawke

progestreon mozesz sobie sama prywatnie sprawdzic dla sw spokoju jesli nie byl badany i porownac normy z tyg, im wyzszy tym lepiej, mozna uniknac potencjalnych brudzen czy plamien a nie daj Boze krwawien

Moze byc tez tak, ze lekarz asekurujac sie przepisal Duph lub ze wzgledu na wiek kobiety, zwykle do 12 tyg bierze sie lub po in vitro jest sie na podtrzymaniu sztucznym progesteronem do konca ciazy jak moja kolezanka
    Bierz najlepiej po jedzeniu, lepiej nie na pusty zoladek bo mi powodowal tez mdlosci, za pare dni organizm przyzwyczail sie dopiero
    ja jestem po jednej stracie więc dlatego przepisał go.
    A jak zacznę brac ten duphaston i zrobie wtedy sobie progesteron to wynik będzie wiarygodny? czy zbadac go jeszcze przed braniem duphastonu ?

ex2btrd8qii9i9cu.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2013, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ucisk na pecherz we wczes ciazy jest normalny,moze byc tez jednym z pierwszych objawow ciazy-wrazenie ze chce sie ciagle do toalety

gorzej jesli towarzyszy temu odczuciu pieczenie, bol , swedzenie a oddaje sie male ilosci moczu (po pare kropelek) oraz bol, rozpieranie w podbrzuszu , ze czl automatycznie kuli sie w bolu bo to na chwile przynosi ulge
    pecherz moze byc tez przewiany, dlatego Dziewczyny cieplutkie rajstopki czy leginsy na pupe pod spodnie oraz bawelniane pelne slipki a nie zadne sztuczne

Zycze zdrowka!

amela lubi tę wiadomość

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2013, 22:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bierz normalnie Duph bo on i tak jest metabolizowany i wydalany potem z organizmu
    w badaniach wychodzi nasz wlasny poziom progesteronu, ten sztuczny jakos znaczaco go nie podbija, poza tym poziom tego hormonu zmienia sie znaczaco w ciagu dnia, wiec ja 2x badalam w odstepach czasowych ale rano

W 4 tyg i 4dn mialam kolo 11, a 5 dni potem biorac Duph 22, lekarz mowil,ze jakby bylo 30 to nie martwilby sie, ale i z tym poziomem ponad 20 ciaza utrzymala mi sie( jestem po 2 stratach)

amela lubi tę wiadomość

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • amela Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2013, 22:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Limerikowo wrote:
    Bierz normalnie Duph bo on i tak jest metabolizowany i wydalany potem z organizmu
    w badaniach wychodzi nasz wlasny poziom progesteronu, ten sztuczny jakos znaczaco go nie podbija, poza tym poziom tego hormonu zmienia sie znaczaco w ciagu dnia, wiec ja 2x badalam w odstepach czasowych ale rano

W 4 tyg i 4dn mialam kolo 11, a 5 dni potem biorac Duph 22, lekarz mowil,ze jakby bylo 30 to nie martwilby sie, ale i z tym poziomem ponad 20 ciaza utrzymala mi sie( jestem po 2 stratach)
    Kochana dziękuje za informacje, to lece jutro po tą receptę i zaczynam brać !!

ex2btrd8qii9i9cu.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2013, 22:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ost zdanie to najlepsza jest luteina moze Ci aptece podmienia bo to jest to samo, z tymze Luteina jest dowcipnie wiec trzeba zaaplikowac i polezec 30min by ok wchlonela sie lub na noc oraz zakupic wkladki na bielizne
    Luteina wchlania sie od razu tam gdzie trzeba i jej stezenie jest wieksze i bezposrednie ze tak wyraze sie, dowcipnie omija sie metabolizm watroby
    Powodzenia Tobie i Dzidzi!!! ;==))))))))))))))))))

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • amela Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2013, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    właśnie też czytałam że luteina jest niby lepsza
    a ty brałaś duphaston czy luteine?
    dziś ide do gina i zapytam się go co lepsze, już sama nie wiem ...?

ex2btrd8qii9i9cu.png
  • eta Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2013, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ku ścisłości luteina to nie jest dokładnie to samo co duphaston, wiec w aptece na pewno nikt Ci nie zamieni jednego na drugie, więc weź właściwą receptę od lekarza żebyś nie chodziła dwa razy.
    chemicznie to co innego, działanie jest podobne (choć jest trochę różnic).

4y2jjaw.png
    8h6qm5d.png
  • amela Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2013, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lekarz przepisał mi duphaston od jutra zaczynam brać.

ex2btrd8qii9i9cu.png
  • monaaa Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2013, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Limerikowo wrote:
    Ucisk na pecherz we wczes ciazy jest normalny,moze byc tez jednym z pierwszych objawow ciazy-wrazenie ze chce sie ciagle do toalety

gorzej jesli towarzyszy temu odczuciu pieczenie, bol , swedzenie a oddaje sie male ilosci moczu (po pare kropelek) oraz bol, rozpieranie w podbrzuszu , ze czl automatycznie kuli sie w bolu bo to na chwile przynosi ulge
    pecherz moze byc tez przewiany, dlatego Dziewczyny cieplutkie rajstopki czy leginsy na pupe pod spodnie oraz bawelniane pelne slipki a nie zadne sztuczne

Zycze zdrowka!
    Mam wrazenie, że jeszcze częściej chodzę do toalety (siusiu), czuję takie parcie na pęcherz, jakby chciało mi się bardzo, a w rezultacie siusiam bardzo mało. Nie towarzyszy temu ból, pieczenie. Martwi mnie taka mała ilość oddawanego moczu. Wizyta u gin za tydzień, zastanawiam się czy w międzyczasie zrobić badanie moczu (takie ogólne??)

81clk9i.png
  • monaaa Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2013, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aha znalazłam coś takiego w tym nieszczęsnym internecie:
    "Do czynników, które obniżały prawdopodobieństwo poronienia, badacze zaliczyli natomiast urodzenie dziecka w przeszłości, jedzenie świeżych warzyw i owoców, zażywanie preparatów witaminowych oraz odczuwanie mdłości w czasie ciąży. Ciężarne, które czuły nudności i wymiotowały, miały niemal 70 proc. mniejsze ryzyko poronienia w porównaniu z kobietami bez tych dolegliwości. "
    Jak to bywa w rzeczywistości, bo ja nie mam w ogóle mdłości.cieszyć się czy płakać...

maximka84 lubi tę wiadomość

81clk9i.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 listopada 2013, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja siostra w obu ciążach miała zero mdłości i żadnego zagrożenia przy tym, więc myślę, że to kwestia indywidualna :)
    Ja także nie mam mdłości, a jak na razie wszystko jest ok :)

monaaa lubi tę wiadomość

• kiki Znajoma

Wysłany: 27 listopada 2013, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kobietki, mam pytanie, gdzie wkleja się ten kod żeby mieć taki suwaczek jak wszystkie macie?:-)
    Też chcę taki mieć:)

rl2nn3dqk3islwu3vz.png[/u]
  • inuzia Nowa

Wysłany: 27 listopada 2013, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    masakra z tymi objawami..
    jestem w 6tyg.3dniu i też zero mdłości. oczywiście też już zdążyłam się naczytać o tym powiązaniu mdłości z poronieniami :| nie ma to jak dobra schiza :)
    tylko spokój nas uratuje :)
    oby jutrzejsze usg potwierdziło, że jak dotąd jest ok, to bym chyba się uspokoiła na czas jakiś :)

• eta Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2013, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    inuzia w 6 tyg. i 3 dniu to jeszcze nie musisz miec mdłości. może jeszcze wszystko przed Tobą, albo nie będziesz ich miała wcale, jak wiele kobiet. i wcale to nie jest niepokojące. wiekszość moich koleżanek które urodziły nie miały mdłości, więc czytanie w internecie jakiś teorii napisanych przez nie wiadomo jakiego specjalistę, jest bez sensu, tylko niepotrzebny zamęt w głowie :) w ogóle kobiety w ciąży powinny mieć odcięty internet :D ja już się wyleczyłam z czytania tych artykułów "specjalistów" :D bo tylko się człowiek denerwuje ;D

4y2jjaw.png
    8h6qm5d.png
  • eta Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2013, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kiki musisz wejść w internecie na jakąś stronę z suwaczkami, wybrać swój suwaczek, wtedy pojawi Ci się wygenerowany kod suwaczka, skopiuj go i wejdz na owu:
    ustawienia -> społeczności -> podpis na forum i tu wklej ten kod :) i już :)

4y2jjaw.png
    8h6qm5d.png
  • nutka Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2013, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem w 12tc wg miesiączki, wg owulacji 4 dni później;), a dopiero zaczęły się mdłości;( Powiem ci, tak na nie czekałam i żałuję;P Od soboty ledwo co zjadam cokolwiek...;(

Chyba powinnam się stąd pomału ewakuować;P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 listopada 2013, 15:27

Modelka lubi tę wiadomość

f2w39n73l8deede4.png
    90zm9tq.png
    Jezu ufam Tobie! Jezu Dziękuję Ci!
  • inuzia Nowa

Wysłany: 27 listopada 2013, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eta,
    masz całkowitą rację z tym dostępem do netu :) ja po prostu miałam poronienie, na bardzo wczesnym etapie parę miesięcy temu, więc schizuję ponad standardowo :/ obiecuję sobie, że się uspokoję jak na usg zobaczę, że jest ok. w końcu całej ciąży nie mam zamiaru przechodzić w stresie :)

nutka,
    właśnie też wyczekuję na te mdłości, ale czytając wypowiedzi błogosławionych, co już je mają :) to chyba powinnam trzymać kciuki, żebym była jednak tą mniejszością bez mdłości w ciąży, byłoby fajnie :)

Limerikowo lubi tę wiadomość

• nutka Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2013, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na prawdę było fajnie bez mdłości;P No ale jak są to już nic nie zrobię;) I kiedy już wszystkim przechodzą to mi się pojawiły.

f2w39n73l8deede4.png
    90zm9tq.png
    Jezu ufam Tobie! Jezu Dziękuję Ci!
‹‹ 288 289 290 291 292 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ