I trymestr ciąży
-
WIADOMOŚĆ
-
Maja, ja niestety Ci nie pomoge, moge tylko radzic abys jechala do szpita, pojawia sie jeszcze bol brzucha wiec moze nie zwlekaj tylko jedz. Trzymam kciuki, oby wszystko bylo OK. Trzymaj sie cieplo, nie stresuj sie, wiem, ze latwo powiedziec , ale w takich momentach spokoj rowniez jest bardzo wazny.
-
maja2024 wrote:Ostatnią wizytę u gina miałam 28 marca na której dostałam krwawienia jeszcze przed badaniem a kilka godzin wcześniej miałam lekkie plamienie usg miałam i sprawdził też od środka wszystko ok tętno dzidzi 177 powiedział ze nie wie skąd to krwawienie dostałam duphaston i nakaz odpoczynku w nocy było ok w dzień trochę krwawiłam ale powiedział mi gin że tak może być później zaczęłam plamić niestety w nocy znowu krwawienie i w szpitalu na patologi usg mi zrobili wszystko ok tętno 174 kosmówka bez śladów odklejenia nie wiedzą skąd krwawienie zalecony spokojny tryb i duphaston 2x2 we wtorek było już ok w sobotę 6.04 miałam wesele siostry i zadzwoniłam do gina czy mogę iść powiedział ze tak ale bez szaleństw - jakbym nie wiedziała no i dziś znowu plamię rano trochę bardziej teraz już mało ale nie wiem co robić tak lekki brązowy kolor do szpitala to nie wiem czy jest sens b mi powiedzą ze skoro nie krwawienie to plamienie jest normą do 13 tyg a gin nie odbiera. Nadal biorę duphaston . Może któraś była w podobnej sytuacji i wie co należy zrobić bo ja już wariuję???
Maju mnie na poczatku to spotkalo i dostalam nakaz lezenia w lozku i duphaston 3x1tabl.prawie 1.5miesiaca tylko lezalam.jedynie toaleta i szybko sie umyc!zero wysilku nawet wigilie zjadlam w lozku a moj o dziwo wszystko zrobil sam.na usg lekarz tez nie wiedzial czemu plamienie bo ani nadzerki ani nic.wiec spokojnie lezalam w miare mozliwosci z nogami na pufie u gory bralam dupka i teraz jest ok.taka sytuacje mialam na poczatku a pozniej w 12tyg gdy polazilam za duzo cos mnie pobolewal brzuch i znowu plamilam.znowu lezenie i dupek ale to bylo tylko 3dni po tym jak sie zlazilam..dupka bralam juz miesiac.Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 kwietnia 2013, 15:15
maja2024 lubi tę wiadomość
-
ann2224 wrote:To jak tak fajnie przyjał sie temat płci to mam jeszcze jedno pytanko jak zachowuje sie wasza waga w 1 trymestrze bo moja jak narazie 5 kg w dół:)i tak sie zastanawiam czy to dobrze ? bo ogólnie to z 76 spadłam do 71 w ciągu 5 tygodni
ann to raczej sprawa indywidualna.ja na przyklad zawsze wazylam 55kg,schudlam przed samym zajsciem do 52kg a teraz waze 59kg.przez pierwszy trymestr przytylam ok 2-3kg a teraz w 3tyg doszlo mi 4kg mysle ze na poczatku to tak wszystko nie wazy tam w srodku i jak sie wazy wiecej to mniej sie pozniej tyje.ja wazylam mniej wiec teraz przybieram wiecej??
widocznie mialas z czego zrzucic hihihihih ciesz sie bo inne narzekaja na kazdy dodatkowy kg nawet w ciazy:-) -
pasia27 wrote:ann2224 wrote:To jak tak fajnie przyjał sie temat płci to mam jeszcze jedno pytanko jak zachowuje sie wasza waga w 1 trymestrze bo moja jak narazie 5 kg w dół:)i tak sie zastanawiam czy to dobrze ? bo ogólnie to z 76 spadłam do 71 w ciągu 5 tygodni
ann to raczej sprawa indywidualna.ja na przyklad zawsze wazylam 55kg,schudlam przed samym zajsciem do 52kg a teraz waze 59kg.przez pierwszy trymestr przytylam ok 2-3kg a teraz w 3tyg doszlo mi 4kg mysle ze na poczatku to tak wszystko nie wazy tam w srodku i jak sie wazy wiecej to mniej sie pozniej tyje.ja wazylam mniej wiec teraz przybieram wiecej??
widocznie mialas z czego zrzucic hihihihih ciesz sie bo inne narzekaja na kazdy dodatkowy kg nawet w ciazy:-)
ja ogólnie mam jadłowstręt i ciągle mnie mdli( na szczeście nie wymiotuje) i moje ostatnie posiłki składaja się z jogurtów naturalnych owaoców i kefiru:( -
ann2244 ja mialam podobnie, przez kilka tygodni jadlam jugurt i platki, do ktorych ucieralam jablko, albo banana.
teraz juz mi troche przeszlo i przynajmniej czasem mam ochote cos zjesc.
jak jesz tam malo mozesz miec klopoty z zaparciem, ja jem codziennie szuszone sliwki albo morele. -
Hej dziewczyny! Gratulacje dla nowych zafasolkowanych!!!
Byłam dziś u lekarza. Znowu cudne przeżycie. Zobaczyłam naszego szkraba jak się pięknie rusza i macha rączkami i nóżkami. Tylko łobuziak odwrócił się dupką do mamusi i buzi nie pokazał hi hi!
Trochę się zdziwiła bo na wadze u lekarza przytyłam 2kg a na domowej mam 0,5kg na minusie. Ale w domu ważę się rano a u lekarza byłam o 18.
Dziś się lepiej czułam i nawet mięsny obiad zrobiłam. Oby już te mdłości odpuszczały... -
hejka dziewczynki jak tak z wieczorka bo gosci miałam.
wy dziewczyny tez tak macie jak miałyscie dostac @ ale sie okazało ze ciaża i tez was kuł i pobolewal czasami podbrzusze ale czasami moze troszke jak na okres czy to normalne tak ? -
Hej ja testowałam w 1 dniu świąt 31 marca , test pozytywny 3 kwietnia beta hcg 974 m/l . Ost miesiączka była 3 marca. Objawy...
wieczna ochota na słone, brak miesiączki ( ale mam PCO), duże piersi bolesne, raz -dwa razy na dzień coś mnie pokoje w dole brzucha , temperatura od 18 dni w granicach 37,20 -37,35 różnie nawet 37,55 bywało.
Bardzo się boje że nie ma ciąży tylko puste jajo płodowe.
Czy brak boleści brzucha coś znaczy..??Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 kwietnia 2013, 14:01
-
Lalita nie przejmuj sie za bardzo, bo to tylko szkodzi.
Masz pozytywny test ciazowy, zapisz sie do gina, ktory Ci ciaze potwierdzi i za kilka tyodni mozez isc na usg.
Gratulacje, powinnas sie cieszyc, a nie zamartwiac. Niestety musisz na usg poczekac. Trzymam kciuki, ze wszystko bedzie w porzadku. -
Dzięki za pocieszenie , pójdę jutro na bete , zobaczę czy coś po 6 dniach się podniosło. Wiem że nie jest to wiążące ,ale może chociaż trochę mnie uspokoi.
Pierwszą wizytę mam 23 kwietnia ,nie wiem czy to za wcześnie czy też za póżno...Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 kwietnia 2013, 20:11
-
Lalita ja nie mialam ani razu bety robionej, mieszkam poza Polska i tutaj w ogole takich rzeczy sie nie praktykuje. Wydaje mi sie ze to sprawdzanie bety roche nakreca dziewczyny w poczatkach ciazy i biegaja niepotrzebnie sie kluc.
Ciesz sie ciaza, objawy moga byc rozne, wiec nie czekaj na ksiazkowe, bo moga nie wystapic.
Jak pojdziesz n wizyte pod koniec kwietnia, pewnie bedziesz mogla zobaczyc serduszko dziecka. -
hej, gratulacje dla nowych ciężarówek coraz nas tu więcej
Olus22 - z tego co wiem ból brzucha jak na okres w pierwszych tygodniach ciąży to typowy objaw. ja tak miałam do mniej więcej do 6 tygodnia. Teraz też od czasu do czasu mnie pobolewa. Jest to normalne, bo macica cały czas się powiększa, fasolka robi sobie miejsce
Z drugiej strony każda ciąża jest inna. Lalita - to że nie masz takich objawów to też nie znaczy że każda musi mieć. Mnie np. na początku w ogóle nie bolały piersi. I też się głupia zastanawiałam czy to na pewno dobrze Teraz już bolą
Pozytywny test ciążowy i beta oznaczają ciążę, więc tego się trzymaj teraz A tak jak piszą dziewczyny, jak pójdziesz 23 kwietnia to będzie już serduszko
Trzymajcie się dziewczyny i nie stresujcie niepotrzebnie
olus22 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnymaja2024 wrote:Ostatnią wizytę u gina miałam 28 marca na której dostałam krwawienia jeszcze przed badaniem a kilka godzin wcześniej miałam lekkie plamienie usg miałam i sprawdził też od środka wszystko ok tętno dzidzi 177 powiedział ze nie wie skąd to krwawienie dostałam duphaston i nakaz odpoczynku w nocy było ok w dzień trochę krwawiłam ale powiedział mi gin że tak może być później zaczęłam plamić niestety w nocy znowu krwawienie i w szpitalu na patologi usg mi zrobili wszystko ok tętno 174 kosmówka bez śladów odklejenia nie wiedzą skąd krwawienie zalecony spokojny tryb i duphaston 2x2 we wtorek było już ok w sobotę 6.04 miałam wesele siostry i zadzwoniłam do gina czy mogę iść powiedział ze tak ale bez szaleństw - jakbym nie wiedziała no i dziś znowu plamię rano trochę bardziej teraz już mało ale nie wiem co robić tak lekki brązowy kolor do szpitala to nie wiem czy jest sens b mi powiedzą ze skoro nie krwawienie to plamienie jest normą do 13 tyg a gin nie odbiera. Nadal biorę duphaston . Może któraś była w podobnej sytuacji i wie co należy zrobić bo ja już wariuję???
Ja mialam moze nie krwawnienie ale zauwazylam czerwona, blada plamke na papierze i kapnelo tez na podloge. Znalazłam sie na 2 albo 3 dni w spzitalu. Ciaza w pozadku, ale okazało się ze mialam zapalenie cewki moczowej i brałam Furagin i przeszło. Zasugeruj może lekarzowi badanie układu moczowego, chyba ze masz 100% pewności że to krwawienie z pochwy.
Aaa jeszcze jedno, w tej ciazy mam z kolei polipka przy szyjce - to nic groźnego mowi ginka, ale jak sie przesadzi z seksem albo dłubaniem tam podczas wkładania luteiny to może ten polipek krwawić, nie zagrażając ciąży. Może masz jakiegoś polipka?Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 kwietnia 2013, 22:06
maja2024 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyolus22 wrote:hejka dziewczynki jak tak z wieczorka bo gosci miałam.
wy dziewczyny tez tak macie jak miałyscie dostac @ ale sie okazało ze ciaża i tez was kuł i pobolewal czasami podbrzusze ale czasami moze troszke jak na okres czy to normalne tak ?
tak moze byc cały 1 trymestr - macica sie rozciaga
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 kwietnia 2013, 22:08
olus22 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyann2224 wrote:To jak tak fajnie przyjał sie temat płci to mam jeszcze jedno pytanko jak zachowuje sie wasza waga w 1 trymestrze bo moja jak narazie 5 kg w dół:)i tak sie zastanawiam czy to dobrze ? bo ogólnie to z 76 spadłam do 71 w ciągu 5 tygodni
A dużo masz mdłośći? -
Gucia witamy:)
A ja mam niezbyt fajne wieści...wczoraj byłam u gin z badania wynika 6tc. lekarz mówi, że maluszek powinien być większy...Za tydzień kazał przyjść ponownie na wizytę. Mam duphaston 3x1 i skierowanie do endokrynologa na CITO (podwyższone TSH), wyszła też torbielka 15mm ale tym się na razie mniej przejmuję. Było odrobinę widać bijące serduszko, ale nie tak wyraźnie jak się spodziewałam....