X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr I trymestr ciąży
Odpowiedz

I trymestr ciąży

Oceń ten wątek:
  • gucia88 Znajoma

Wysłany: 12 kwietnia 2013, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie a propos witamin to przypomniałam sobie, że mi lekarz absolutnie zabronił łykać jakiekolwiek witamin po za kwasem foliowym...stwierdził, że do 3 miesiąca mogą tylko więcej zaszkodzić niż pomóc:) bo dzidziuś jest bardzo maleńki i taka bomba witaminowa to nie dobrze...

pasia27 lubi tę wiadomość

p19uskjoi1phzywy.png
  • Lalita2710 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2013, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mówisz serio z tymi witaminami... a ja łykam Vitamin Plusa Mama z olimpu , piszę że tabletki mają rekomedacje Instytutu Matki i Dziecka i Towarzystwa Ginekologicznego , to pokusiłam się.. tym bardziej ze ost miesiąc w pracy miałam zabójczy... Zjadłam przez ost 9 dni , to co odłożyć je najlepiej i tylko kwas foliowy i magnez?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 kwietnia 2013, 18:44

dqprepoku4out2uw.png

3d5c5bdbd8a8980a810c3415055e4515.png
  • pasia27 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2013, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    vivien wrote:
    Pasia nie jadlam nic ostowego przed badaniami :(
    i naprawde moje ciagle zmeczenie,nerwowosc.. wskazuja na niedobor zelaza :(

Kurde vivien to na prawde masz nie ciekawie..ale skoro lekarz to zczail i przepisal preparat to pewnie ci sie poprawi :-) no tak..kazda z nas jest inna

3i498u698lx7etrf.png
    zrz6sg189ii5w2ru.png
  • pasia27 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2013, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gucia88 wrote:
    Właśnie a propos witamin to przypomniałam sobie, że mi lekarz absolutnie zabronił łykać jakiekolwiek witamin po za kwasem foliowym...stwierdził, że do 3 miesiąca mogą tylko więcej zaszkodzić niż pomóc:) bo dzidziuś jest bardzo maleńki i taka bomba witaminowa to nie dobrze...

Przed zajsciem lykalam falvit i kwas foliowy ale od zajscia nic nie biore procz kwasika oczywiscie.opinie sa rozne ale ja jednak slucham sie lekarza i na razie mowi ze wniki mam b.dobre wiec ...magnezu tez nie biore ale musujscy moze bd pila...

3i498u698lx7etrf.png
    zrz6sg189ii5w2ru.png
  • xcarolinex Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2013, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj lekarz polecil mi branie vitamin dla przyszlych mam (moj zestaw ma 18 vit i mineralow), biore je juz tak od tygodnia zanim sie dowiedzielismy o ciazy. Teraz przez tego virusa co zlapalam i praktycznie nic nie jem i nie pije, to chociaz dostarczam te vit w tabletce.
    Zreszta, chyba najlepiej zapytac o to lekarza prowadzacego :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 kwietnia 2013, 19:51

gg64wn1511ap0yj7.png

www.ourlittlerosie.blogspot.com
  • iśka Ekspertka

Wysłany: 12 kwietnia 2013, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny! Wrócilam właśnie z tych warsztatów bezpłatnych które są w całej Polsce! POLECAM! Rewelacja. Byłam z kuzynką, obydwie jesteśmy doświadczonymi mamami ale baaaaaaardzo wiele się dowiedziałyśmy! Było o fotelikach samochodowych, była pierwsza pomoc, laktacja, mleko modyfikowane i bank komórek macierzystych! Naprawdę warto!!!

iv093e5eynq4wz4z.png
  • gucia88 Znajoma

Wysłany: 12 kwietnia 2013, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wierze w to co mówi lekarz...przecież organizm sam się upomina jeśli mu czegoś trzeba...a skoro żadnych witamin nam do tej pory nie brakowało i nic się nie działo to po co...mam koleżankę która niestety straciła ciąże i wtedy mi właśnie powiedziała ze powodem były witaminy (taki klasyczny zestaw dla ciężarnych)...wtedy nie chciało mi się w to wierzyc...i jak zaszłam sama w ciąże to od razu szukałam sama jakiś dobrych witamin...ale że wizyte u lekarza miałam szybko to stwierdziła że jego spytam co jest najlepsze na rynku...a tu taki szok ze absolutnie nic. Nawet spytałam czy może w takim razie więcej owoców czy cos...też nie!! jesc nalezy normalnie bo nagla zmiana nawyków żywieniowych to też szok dla organizmu:)

p19uskjoi1phzywy.png
  • gucia88 Znajoma

Wysłany: 12 kwietnia 2013, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    i jeszcze może ciekawostka bo dla mnie była...że organizm ciąże na początku traktuje jak "pasożyta" i próbuje się jej pozbyć...stąd mdłości i wymioty na przykład:) potrzeba mu 3 miesięcy by się przyzwyczaił:) dlatego właśnie nie powinno się go jeszcze bardziej męczyć:P

Suzy Lee, pasia27 lubią tę wiadomość

p19uskjoi1phzywy.png
  • Lilka Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2013, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj organizm tak zareagowal napewno ;)) potraktowal mlodego jak intruza ;)

gucia88, pasia27 lubią tę wiadomość

https://www.maluchy.pl/li-70315.png
    Moj Maly Aniolek [*] 8tc 18.02.15
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 kwietnia 2013, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie omineły mdłości w obu przypadkach :)

Do kiedy trwa 1 trymestr? Do początku 13tc i 0 dni czy do 13 tc i 6 dni?

• vivien Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2013, 05:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suzy Lee na jednych stronach pisze ze II trymest zaczyna sie z 13tygodniem a na innych pisze ze z 14 tygodniem...
    Co strona to inny opinia.
    Ale na przelomie 13-14 przechodzi sie w drugi trymestr ;)

Suzy Lee lubi tę wiadomość

wniddf9hmtxwu2ql.pngh4zpdqk31pdbs1ui.png
  • polska_dziewczyna Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2013, 06:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    welurka wrote:
    Dziewczyny pomóżcie, bo bardzo sie niepokoje. Czy wy w 5 tyg. ciąży tez odczuwałyście ból brzucha ?? ja odczuwam taki sam ból jak na okres, jest dość mocny i przechodzi aż do pleców, ale znośny, tylko strasznie się martwię czy to niczym nie grozi ;/ Ból występuje co jakiś czas nie jest stały. Miałyscie tez tak ?

hej nie martw się też tak miałam na początku okropny ból który zerwał mnie w nocy ból był tak silny ze nie mogłam sie ruszyc przechodził do pleców i schodził coraz nizej...byłam zapłakana bo bałam się że juz koniec. rano a była to niedziela zadzwoniłam do lekarza przją mnie i nic takiego sie nie stało na szczęście! ale byłam załamana....więc głowa do góry bedzie dobrze:)
    zadzwon do lekarza koniecznie

16uddqk3fqi6lktr.png
    km5se6yd1k6f9ats.png

Wysłany: 13 kwietnia 2013, 06:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kleopatra wrote:
    Vivien ja bym zrobiła tylko usg a w razie czegoś niepewnego krew. Ale w sumie też pierwsze słyszę o pobieraniu krwi przy usg połówkowym. Natomiast u mnie samo usg połowkowe kosztuje 350 zł :(

hej mi nawet lekarz nic nie mowił o usg tylko od razu o pobraniu krwi i mówił ze to odbywa sie tak że ją rozdzielaja i testuja na 2 markery i one dawaja wynik...kórde nie wiem co mam robić czy pójść czy nie..

16uddqk3fqi6lktr.png
    km5se6yd1k6f9ats.png

Wysłany: 13 kwietnia 2013, 06:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalita2710 wrote:
    Moja kochane mam pytanie , czy któraś z was choruję na tarczyce...
    Ja nigdy nie chorowałam ,wyniki z reguły w normie bywały.
    Ale moje objawy na nią wskazują : drżenie rąk , co chwilę budzę się w nocy , nad potliwość w nocy.. byłam dziś u lekarza normalnego... i miałam badanie krwi we wtorek mam iść... z wynikami... boję się

ja mam tarczyce niedoczynność i chorobę Hashimoto ale nigdy drżenia rąk nie miałam....zmęczenie nie chęć do życia ciagłe zmęczenie wypadanie włosów...to moje objawy...

16uddqk3fqi6lktr.png
    km5se6yd1k6f9ats.png

• vivien Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2013, 06:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polska_dziewczyna wrote:
    Kleopatra wrote:
    Vivien ja bym zrobiła tylko usg a w razie czegoś niepewnego krew. Ale w sumie też pierwsze słyszę o pobieraniu krwi przy usg połówkowym. Natomiast u mnie samo usg połowkowe kosztuje 350 zł :(

hej mi nawet lekarz nic nie mowił o usg tylko od razu o pobraniu krwi i mówił ze to odbywa sie tak że ją rozdzielaja i testuja na 2 markery i one dawaja wynik...kórde nie wiem co mam robić czy pójść czy nie..

ja robilam w 12 tygdoniu badanie krwi i USG genetyczne.
    Nie musialam bo nawet Pani z recepcji pytala ile mam lat i ze nie musze robic badania z krwi bo mloda jestem i raczej nic nie znajda..Kobiety po 35 roku zycia powinny zrobic takie badanie.

Ale ja chcialam ze wzgledu na to ze pierwsza ciaze poronilam dosc pozno i balam sie.Dlatego ja robilam to badanie z krwia tez.

Ale teraz na polowkowym badaniu raczej juz badania z krwi robic nie bede.

wniddf9hmtxwu2ql.pngh4zpdqk31pdbs1ui.png
  • anetta28 Przyjaciółka

Wysłany: 13 kwietnia 2013, 06:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niech mija ten pierwszy trymestr :) na nic siły nie mam zmęczona nonstop jestem mdłości męczą

88c5vfxmn8jvi88i.pnguwo9qqmzdsfh2qsq.pngo148x1hp1do4rowx.png
  • Lalita2710 Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2013, 07:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polska_dziewczyna wrote:
    Lalita2710 wrote:
    Moja kochane mam pytanie , czy któraś z was choruję na tarczyce...
    Ja nigdy nie chorowałam ,wyniki z reguły w normie bywały.
    Ale moje objawy na nią wskazują : drżenie rąk , co chwilę budzę się w nocy , nad potliwość w nocy.. byłam dziś u lekarza normalnego... i miałam badanie krwi we wtorek mam iść... z wynikami... boję się

ja mam tarczyce niedoczynność i chorobę Hashimoto ale nigdy drżenia rąk nie miałam....zmęczenie nie chęć do życia ciagłe zmęczenie wypadanie włosów...to moje objawy...

Dzięki wielkie za odpowiedź ,akurat te objawy które wymieniłam to nadczynność. Ale robiłam badnie krwi TSh , i jak wczoraj dzwoniłam wieczorem do ambulatorium to babeczka powiedział że w normie jest wynik 2,56 czy coś takiego.

dqprepoku4out2uw.png

3d5c5bdbd8a8980a810c3415055e4515.png
  • welurka Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2013, 07:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane kobitki, bóle jeszczesą ale coraz mniejsze i coraz słabsze, także jestem troszkę uspokojona, postanoiłam nie brać nospy i nie panikować, poczekam spokojnie do poniedziałku i wszystkiego się wtedy doie. Wczoraj powtórzyłam bete ale wyniki też dopiero w poniedziałek;/ Trzymajcie kciuki :)

2fwahqvkbpejvho7.png
    gg64jw4z7o472jre.png
  • ewajoanna Przyjaciółka

Wysłany: 13 kwietnia 2013, 08:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam dziewczyny, przez tydzień nie miałam czasu zajżec tu do Was, praca i dom zupełnie mnie pochłonęły. Powinnam na max odpoczywać a tu jazda na całego... nowa praca i problemy firmy zmuszają do intensywnej pracy, mimo że biurowa to pochłaniająca na 100% no i w dodatku na 4 dni przyjechał prezes i zaczęło się jeżdżenie z nim wszędzie jak niańka (jestem jego tłumaczem). W innym przypadku podobało mi się to ale teraz to trochę męczące. W pracy jeszcze nie wiedzą o mojej ciąży, bo to nowa praca i chciałam by mnie poznali najpierw z dobrej strony, ale za jakieś dwa tyg będę już musiała to zgłosić(czekam by minął I trymestr).
    Czuję sie lepiej niż poprzednio ale zmęczenie wieczorem daje sie we znaki i nie mam ochoty na nic.
    W poniedziałek 15 kwietnia mam kontrolę u gina i mam nadzieję, że z maleństwem co pozostało jest dobrze i zdrowo rośnie(to była ciąża bliźniacza ale jeden embrion nie rozwinął się brak akcji serca w 8 tyg i ma zostać wchłoniety :-( tzw. "zespół znikającego bliźniaka" - w skrócie VTS). Nadal biorę dupchaston 3x1 i w razie bóli w podbrzuszu nospe max którą bardzo rzadko stosuję w tym tyg tylko jeden raz wzięłam.
    Trzymam kciuki za Wasze pierwsze wizyty i badania, życzę zdrówka :-)

pasia27, polska_dziewczyna lubią tę wiadomość

• pasia27 Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2013, 08:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    xcarolinex wrote:
    Moj lekarz polecil mi branie vitamin dla przyszlych mam (moj zestaw ma 18 vit i mineralow), biore je juz tak od tygodnia zanim sie dowiedzielismy o ciazy. Teraz przez tego virusa co zlapalam i praktycznie nic nie jem i nie pije, to chociaz dostarczam te vit w tabletce.
    Zreszta, chyba najlepiej zapytac o to lekarza prowadzacego :)

no tak w tabletce ale skoro nie jesz to one nie maja sie w czym rozpuszczac??to tez nie za dobrze na watrobe chyba ze sie je wydala jak sie nie wchlona..hmm nie wiem dokladnie ale kazda ma swoj rozum i lekarza i robi jak uwaza :-)

xcarolinex lubi tę wiadomość

3i498u698lx7etrf.png
    zrz6sg189ii5w2ru.png
‹‹ 50 51 52 53 54 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

3 naturalne sposoby na mdłości w ciąży

Mdłości i nudności to jedna z najczęstszych i najbardziej typowych dolegliwości w pierwszych tygodniach ciąży. Czym są one spowodowane i jak sobie pomóc? Poznaj sprawdzone i skuteczne sposoby, jak zmniejszyć mdłości w ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ