X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr Kwiecień - plecień 2018
Odpowiedz

Kwiecień - plecień 2018

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 stycznia 2018, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emily to mam pytanie.
    Jeśli ja mam 0 rh+ a mąż ma B rh- - to co wtedy? Dziecko będzie miało po mnie grupę krwi?

• Tęskniąca Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2018, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madziu , Wasze dziecko będzie miało na 100% grupe krwi B ;) . Konflikt serologiczny bierze sie z niezgodnosci odczynników Rh - i + . Najgorzej jest jak matka ma "minus" a dziecko "plus" - wtedy trzeba brać ta "szczepionkę "

Magdzia85F, Ilona92 lubią tę wiadomość

nqtko7eswtot5kmm.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 stycznia 2018, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tęskniąca wrote:
    Madziu , Wasze dziecko będzie miało na 100% grupe krwi B ;) . Konflikt serologiczny bierze sie z niezgodnosci odczynników Rh - i + . Najgorzej jest jak matka ma "minus" a dziecko "plus" - wtedy trzeba brać ta "szczepionkę "

No właśnie wiem, że chodzi o RH. Pytam z ciekawości. U mnie rodzice mają oboje RH+ ale jedno ma A a drugie B. No i my 3 mamy różne - Moja starsza sis ma B, młodasza A a ja mam 0 :P
    dziękuję za odpowiedź :) w sumie podobno dzieci z 0 leżą na żółtaczkę dłużej, tak coś gdzieś czytałam (nie wiem ile w tym prawdy)

• Emily89 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2018, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie, z tego co wiem konflikt może wystąpić, gdy kobieta ma Rh-, a ojciec ma Rh+.
    Dziecko wówczaj może mieć krew Rh+ i w przypadku wymieszania krwi dziecka i matki, organizm matki traktuje dziecko jak intruza i go zwalcza. Dlatego po porodzie badana jest krew matki i dziecka i jeśli matka ma "-" a dziecko "+" to dostaje matka zastrzyk z immunoglobuliną.

bl9c3e5ez8bo2wpc.png

• pomarańczka_33 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2018, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja myślę, że tekst "wygraj w totka" to nie było nic złego czy złośliwego tylko przejaw bezsilności. życie jest brutalne ale wierzę, że wszystko da się przetrwać i potem wychodzi słońce :) tego Wam życzę Ibishka i mocno trzymam za to kciuki :)

Magdzia - gratuluję wyników :)

olKaczucha - jak krzywa była ok i glukozy nie było to może trzeba powtórzyć badanie albo posiew zrobić? lekarz na pewno Cię pokieruje, ale nie martw się to na pewno nic złego :)

dziewięć.zero - trzymam kciuki za wózek!! :)

A mi udało się zapisać do szkoły rodzenia w szpitalu bielańskim, zajęcia od 7 do 28 lutego, dwa razy w tygodniu, ale godziny niestety kiepskie i będę sama chodziła. A w domu razem będziemy przerabiać ten materiał z internetowej szkoły :)

Magdzia85F, ibishka, Ilona92, Monnn lubią tę wiadomość

Kirunia - jesteś już z nami Maleńka <3
  • BP 02 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2018, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    APrzybylska wrote:
    Może wanienka to i prosta sprawa, ale jaką macie na oku?

Mi sie marzy taka skladana coby miejsca nie zajmowala, ale nie wiem czy nie skonczy sie na najprostszej. Zobaczymy jak bedzie sie ksztaltowac sytuacja wydatkow :)

Ibishka- zamknij oczy, ponysl przez 10 minut o swoim maluszku z soba i mezem na kocu na lace, w piekny sloneczny dzien. Dacie rade! Gorsze momenty sa po to by docenic co sie ma :*

Magdzia85F, ibishka, Ilona92 lubią tę wiadomość

dxomclb10296nsxe.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 stycznia 2018, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pomarańczka - no ja niestety wolałabym z Mężem, bo nie bardzo chce mi się jeździć autobusem. Muszę się jakoś zorganizować. A tu jeszcze położnej nie mam... Zamiast wziać się w garść, to bym spała.

• Tusianka Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2018, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ibishka, doskonale Cię rozumiem, u nas też bywało różnie jak się zaczęły cyrki z pracą. I padały podobne słowa o wygranej w totka. Ale w końcu się jakoś ułożyło, więc i u Was będzie dobrze :)

Powodzenia w polowaniu na wózek! A wyniki Magda super!

U nas konfliktu nie ma, bo oboje mamy taką samą grupę krwi A+, więc jedno zmartwienie mniej.

Umówiliśmy się z facetem od remontu, że startujemy 22-go :)

Magdzia85F, ibishka, Ilona92 lubią tę wiadomość

km5stv73sw35n5tw.png
    04/04/2018 3:22
    3990g, 56cm
  • BP 02 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2018, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olKaczucha wrote:
    Hej dziewczyny :))
    Odebrałam wyniki badania moczu. Wyszły mi obecne ciała ketonowie w ilości 5 mg.. czy któraś może tak miała i orientuje sie co to może oznaczać?
    Dodam że w tym badaniu glukoza nieobecna a wcześniejsze badanie na krzywa bylo ok.

Ja slyszalm ze mogla byc za dluga przerwa miedzy posilkami, ale glowy nie dam.
    Ilona, nasz cukrzycowa ekspertko, jestes? :)

dxomclb10296nsxe.png
  • Tusianka Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2018, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widziałam, że rozmawiałyście o wanienkach. My się chyba zdecydujemy na takie coś: http://allegro.pl/fotelik-do-kapieli-lezaczek-foczka-wklad-sowa-i6621693545.html
    Mamy wannę w łazience, a w pokoju już nie zmieścimy wanienki ze stojakiem.

km5stv73sw35n5tw.png
    04/04/2018 3:22
    3990g, 56cm
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 stycznia 2018, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BP 02 wrote:
    Ja slyszalm ze mogla byc za dluga przerwa miedzy posilkami, ale glowy nie dam.
    Ilona, nasz cukrzycowa ekspertko, jestes? :)

Też pomyślałam, żeby Olkaczucha poczekała na Ilonę, bo pewnie będzie Ona wiedzieć, nawet chyba coś kiedyś pisała o tym.

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 stycznia 2018, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tusianka wrote:
    Widziałam, że rozmawiałyście o wanienkach. My się chyba zdecydujemy na takie coś: http://allegro.pl/fotelik-do-kapieli-lezaczek-foczka-wklad-sowa-i6621693545.html
    Mamy wannę w łazience, a w pokoju już nie zmieścimy wanienki ze stojakiem.

Tusianka o przy wannie to ok. My mamy prysznic. I za dużo miejsca też nie. Jak widziałam po ile mogą być wanienki ze stojakami to szok 500zł!!! :o

Dziękuję:)

Ilona92 lubi tę wiadomość

• grzanewino Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2018, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja myślałam o czymś takim:
    http://allegro.pl/materacyk-do-kapieli-gabka-mata-do-wanny-2-gabki-i5372224279.html
    bo z tego co widziałam jak znajome kąpały dzieci, to zawsze pieluchę podkładały pod dzidzie, i tak pomyslałam, że moze ta gąbka byłaby nawet lepsza, jak myślicie?

a ta wanienka z ikei faktycznie spoko, malutka i zgrabna taka

3i49l6d8vill3k1j.png
  • olKaczucha Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2018, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tanie wanienki są na stronie baby Atelier Częstochowa .. duże 102 cm po 28 zł :).. te popularne z kaczuszka:)

iv09mg7yklmn388j.png
  • olKaczucha Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2018, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wczoraj byłam na szkole rodzenia a położna radziła aby kupić taka wielkość od 100 do 105 :)

pomarańczka_33, Magdzia85F lubią tę wiadomość

iv09mg7yklmn388j.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 stycznia 2018, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam rh- a maz rh+ w pierwszej ciazy po 26tyg wyszedl mi konflikt serologiczny po glebszej diagnostyce nie mial on wplywu na przebieg i rozwoj ciazy. Po porodzie nie podano mi immunoglobuliny bo syn mial grupe krwi rh- ;) teraz na szczescie przeciwciala nie wyszly ale poprosze o badanie jeszcze raz zeby miec pewnosc.

Grzanewino ja osobiscie nie uzywalam i dla mnie wszelkie gabki to zlo i siedlisko bakterii a ta tetra to chyba tylko po to zeby dziecko od natluszczenia nie wyslizgnelo nam sie pupa po dnie. ;)

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 stycznia 2018, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olKaczucha wrote:
    Wczoraj byłam na szkole rodzenia a położna radziła aby kupić taka wielkość od 100 do 105 :)
    Takie sa wygodne bo dlugo posluza ale np osoboscie wole mala ktorej nie bede musiala dzwigac z pokoju ;) pozniej jak maluch podrosnie bede kapac w brodziku bo mam taki typowy dla dzieci gleboki ;)

• olKaczucha Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2018, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No wiadome co komu wygodnie to sobie kupi :)))
    To moje pierwsze dziecko więc słucham wszystkiego co mi powiedzą hehe :)

No i jeszcze znalazłam fajny materac też polecony przez położna .. nie mówię tu o firmie tylko wypełnieniu.
    Materac firmy fiki miki i o nazwie ODEO.. z pianki Pur i wysokoelastycznej.. koszt ok 200 zł.. więc nie tani a nie jakiś najdroższy .. moze którejś też przypasuje:)

iv09mg7yklmn388j.png
  • grzanewino Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2018, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewiec.zero - ja kompletnie zielona jestem w dzidziowym temacie, nawet nie pomyslalam, ze faktycznie bakterie się zalęgają we wszelkich gąbkach....

3i49l6d8vill3k1j.png
  • pomarańczka_33 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2018, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja też gąbek nie używam, a te do sprzątania w kuchni i w łazience często wymieniam :)
    u nas też nie ma jakoś ekstra dużo miejsca ale małą wanienkę chcę mieć, na co dzień będzie stała w dużej wannie, trudno, ja to w ogóle jestem trochę taka staroświecka i lubię tak jak było kiedyś ;)

Kirunia - jesteś już z nami Maleńka <3
‹‹ 259 260 261 262 263 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ