Kwiecień - plecień 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Madziu , Wasze dziecko będzie miało na 100% grupe krwi B . Konflikt serologiczny bierze sie z niezgodnosci odczynników Rh - i + . Najgorzej jest jak matka ma "minus" a dziecko "plus" - wtedy trzeba brać ta "szczepionkę "
Magdzia85F, Ilona92 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyTęskniąca wrote:Madziu , Wasze dziecko będzie miało na 100% grupe krwi B . Konflikt serologiczny bierze sie z niezgodnosci odczynników Rh - i + . Najgorzej jest jak matka ma "minus" a dziecko "plus" - wtedy trzeba brać ta "szczepionkę "
No właśnie wiem, że chodzi o RH. Pytam z ciekawości. U mnie rodzice mają oboje RH+ ale jedno ma A a drugie B. No i my 3 mamy różne - Moja starsza sis ma B, młodasza A a ja mam 0
dziękuję za odpowiedź w sumie podobno dzieci z 0 leżą na żółtaczkę dłużej, tak coś gdzieś czytałam (nie wiem ile w tym prawdy) -
Dokładnie, z tego co wiem konflikt może wystąpić, gdy kobieta ma Rh-, a ojciec ma Rh+.
Dziecko wówczaj może mieć krew Rh+ i w przypadku wymieszania krwi dziecka i matki, organizm matki traktuje dziecko jak intruza i go zwalcza. Dlatego po porodzie badana jest krew matki i dziecka i jeśli matka ma "-" a dziecko "+" to dostaje matka zastrzyk z immunoglobuliną.Magdzia85F, Ilona92 lubią tę wiadomość
-
a ja myślę, że tekst "wygraj w totka" to nie było nic złego czy złośliwego tylko przejaw bezsilności. życie jest brutalne ale wierzę, że wszystko da się przetrwać i potem wychodzi słońce tego Wam życzę Ibishka i mocno trzymam za to kciuki
Magdzia - gratuluję wyników
olKaczucha - jak krzywa była ok i glukozy nie było to może trzeba powtórzyć badanie albo posiew zrobić? lekarz na pewno Cię pokieruje, ale nie martw się to na pewno nic złego
dziewięć.zero - trzymam kciuki za wózek!!
A mi udało się zapisać do szkoły rodzenia w szpitalu bielańskim, zajęcia od 7 do 28 lutego, dwa razy w tygodniu, ale godziny niestety kiepskie i będę sama chodziła. A w domu razem będziemy przerabiać ten materiał z internetowej szkołyMagdzia85F, ibishka, Ilona92, Monnn lubią tę wiadomość
Kirunia - jesteś już z nami Maleńka -
APrzybylska wrote:Może wanienka to i prosta sprawa, ale jaką macie na oku?
Mi sie marzy taka skladana coby miejsca nie zajmowala, ale nie wiem czy nie skonczy sie na najprostszej. Zobaczymy jak bedzie sie ksztaltowac sytuacja wydatkow
Ibishka- zamknij oczy, ponysl przez 10 minut o swoim maluszku z soba i mezem na kocu na lace, w piekny sloneczny dzien. Dacie rade! Gorsze momenty sa po to by docenic co sie ma :*Magdzia85F, ibishka, Ilona92 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Ibishka, doskonale Cię rozumiem, u nas też bywało różnie jak się zaczęły cyrki z pracą. I padały podobne słowa o wygranej w totka. Ale w końcu się jakoś ułożyło, więc i u Was będzie dobrze
Powodzenia w polowaniu na wózek! A wyniki Magda super!
U nas konfliktu nie ma, bo oboje mamy taką samą grupę krwi A+, więc jedno zmartwienie mniej.
Umówiliśmy się z facetem od remontu, że startujemy 22-goMagdzia85F, ibishka, Ilona92 lubią tę wiadomość
04/04/2018 3:22
3990g, 56cm -
olKaczucha wrote:Hej dziewczyny )
Odebrałam wyniki badania moczu. Wyszły mi obecne ciała ketonowie w ilości 5 mg.. czy któraś może tak miała i orientuje sie co to może oznaczać?
Dodam że w tym badaniu glukoza nieobecna a wcześniejsze badanie na krzywa bylo ok.
Ja slyszalm ze mogla byc za dluga przerwa miedzy posilkami, ale glowy nie dam.
Ilona, nasz cukrzycowa ekspertko, jestes? -
Widziałam, że rozmawiałyście o wanienkach. My się chyba zdecydujemy na takie coś: http://allegro.pl/fotelik-do-kapieli-lezaczek-foczka-wklad-sowa-i6621693545.html
Mamy wannę w łazience, a w pokoju już nie zmieścimy wanienki ze stojakiem.
04/04/2018 3:22
3990g, 56cm -
nick nieaktualnyBP 02 wrote:Ja slyszalm ze mogla byc za dluga przerwa miedzy posilkami, ale glowy nie dam.
Ilona, nasz cukrzycowa ekspertko, jestes?
Też pomyślałam, żeby Olkaczucha poczekała na Ilonę, bo pewnie będzie Ona wiedzieć, nawet chyba coś kiedyś pisała o tym. -
nick nieaktualnyTusianka wrote:Widziałam, że rozmawiałyście o wanienkach. My się chyba zdecydujemy na takie coś: http://allegro.pl/fotelik-do-kapieli-lezaczek-foczka-wklad-sowa-i6621693545.html
Mamy wannę w łazience, a w pokoju już nie zmieścimy wanienki ze stojakiem.
Tusianka o przy wannie to ok. My mamy prysznic. I za dużo miejsca też nie. Jak widziałam po ile mogą być wanienki ze stojakami to szok 500zł!!! :o
DziękujęIlona92 lubi tę wiadomość
-
ja myślałam o czymś takim:
http://allegro.pl/materacyk-do-kapieli-gabka-mata-do-wanny-2-gabki-i5372224279.html
bo z tego co widziałam jak znajome kąpały dzieci, to zawsze pieluchę podkładały pod dzidzie, i tak pomyslałam, że moze ta gąbka byłaby nawet lepsza, jak myślicie?
a ta wanienka z ikei faktycznie spoko, malutka i zgrabna taka -
nick nieaktualnyJa mam rh- a maz rh+ w pierwszej ciazy po 26tyg wyszedl mi konflikt serologiczny po glebszej diagnostyce nie mial on wplywu na przebieg i rozwoj ciazy. Po porodzie nie podano mi immunoglobuliny bo syn mial grupe krwi rh- teraz na szczescie przeciwciala nie wyszly ale poprosze o badanie jeszcze raz zeby miec pewnosc.
Grzanewino ja osobiscie nie uzywalam i dla mnie wszelkie gabki to zlo i siedlisko bakterii a ta tetra to chyba tylko po to zeby dziecko od natluszczenia nie wyslizgnelo nam sie pupa po dnie.Ilona92 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyolKaczucha wrote:Wczoraj byłam na szkole rodzenia a położna radziła aby kupić taka wielkość od 100 do 105
Ilona92 lubi tę wiadomość
-
No wiadome co komu wygodnie to sobie kupi ))
To moje pierwsze dziecko więc słucham wszystkiego co mi powiedzą hehe
No i jeszcze znalazłam fajny materac też polecony przez położna .. nie mówię tu o firmie tylko wypełnieniu.
Materac firmy fiki miki i o nazwie ODEO.. z pianki Pur i wysokoelastycznej.. koszt ok 200 zł.. więc nie tani a nie jakiś najdroższy .. moze którejś też przypasuje:)Magdzia85F, Ilona92 lubią tę wiadomość
-
ja też gąbek nie używam, a te do sprzątania w kuchni i w łazience często wymieniam
u nas też nie ma jakoś ekstra dużo miejsca ale małą wanienkę chcę mieć, na co dzień będzie stała w dużej wannie, trudno, ja to w ogóle jestem trochę taka staroświecka i lubię tak jak było kiedyś
Magdzia85F, Ilona92 lubią tę wiadomość
Kirunia - jesteś już z nami Maleńka