X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr Kwiecień - plecień 2018
Odpowiedz

Kwiecień - plecień 2018

Oceń ten wątek:
  • ibishka Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2018, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sweemalenka ja sobie to wyliczam tak : maluszek, macica, łożysko, płyny owodniowe, dodatkowa krew, zatrzymana woda, CYCKI no i nie zapominajmy o zapasach lekkich Tk. Tłuszczowej na poród, Polog i karmienie :)
    Jedyna taka okazja żebyśmy teraz bezkarnie przytyly :)

Etoilka, Ilona92 lubią tę wiadomość

qdkkjw4zawimnwp4.png
    klz9ej285vh7zkgy.png
  • Etoilka Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2018, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tam myślę, że organizm wie, co robi i tyjemy tyle, ile potrzebuje. Spokojnie :)

Myślicie, że pójście do szkoły rodzenia w 8. miesiącu to nie jest za późno? Mieliśmy iść na kurs weekendowy (2 weekendy) w styczniu, ale się nie udało zapisać i zostaje nam ten w lutym. Trochę się boję teraz wpłacać pieniądze, bo nawet nie wiem, czy dotrwamy do końca lutego ;)

pomarańczka_33, Ilona92 lubią tę wiadomość

h84f3e5e7aigw4hm.png
    mhsvcwa15qvcnn0c.png
  • pomarańczka_33 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2018, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Etoilka wrote:
    Ja tam myślę, że organizm wie, co robi i tyjemy tyle, ile potrzebuje. Spokojnie :)

Myślicie, że pójście do szkoły rodzenia w 8. miesiącu to nie jest za późno? Mieliśmy iść na kurs weekendowy (2 weekendy) w styczniu, ale się nie udało zapisać i zostaje nam ten w lutym. Trochę się boję teraz wpłacać pieniądze, bo nawet nie wiem, czy dotrwamy do końca lutego ;)
    Ja szkołę rodzenia mam właśnie w lutym, od 7 do 28 a termin mam na 3 kwietnia :) myślę, że przy pierwszym dziecku mimo wszystko warto :)

Etoilka, Ilona92 lubią tę wiadomość

Kirunia - jesteś już z nami Maleńka <3
  • Emily89 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2018, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Etoilka wrote:

A nie macie innej opcji? Spróbować możecie, bo warto w 1 ciąży iść na szkołę rodzenia. My chodzimy już od początku grudnia, razy w tygodniu po 1h :)
    I jest super, dużo ciekawych informacji i bardzo fajni ludzie :)

Etoilka lubi tę wiadomość

bl9c3e5ez8bo2wpc.png

• Tusianka Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2018, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też jeszcze nie zaczęłam, bo dopiero od 28-30 tygodnia i wymagają zgody od prowadzącego.

km5stv73sw35n5tw.png
    04/04/2018 3:22
    3990g, 56cm
  • Etoilka Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2018, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na taki zwykły kurs nie damy rady przez pracę męża. Zależy mi, żeby to była szkoła przy szpitalu, w którym chcę rodzić, więc raczej zostaje tylko ta opcja w lutym. Chyba spróbujemy. Kwestię ewentualnego wychodzenia wcześniej jakoś rozwiążę z synem - jeśli chce, żeby mamusia umiała go wykąpać, niech siedzi w brzuchu do końca marca :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia 2018, 17:24

Tusianka lubi tę wiadomość

h84f3e5e7aigw4hm.png
    mhsvcwa15qvcnn0c.png
  • Emily89 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2018, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Etoilka - dużo płacicie za szkołę rodzenia?
    U nas nie wymagali zgody lekarza prowadzącego. Nawet na fittnes, na który chpdzę w SR też nie musiałam przynosić zaświadczenia :)

bl9c3e5ez8bo2wpc.png

• aga_90 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2018, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czemu płacicie za szkołę rodzenia? Nie ma u Was opcji na NFZ? Wtedy nawet jak nie zdążysz zaliczyć wszystkich zajęć to trudno :)

Ja startowałam z 58kg teraz 66kg, przy wzroście 167 :)

f2wl9vvje61wiuku.png
  • Etoilka Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2018, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    400zł - za kurs zwykły (3 razy w tygodniu przez miesiąc) i tyle samo za kurs weekendowy (2 weekendy, 8-16). Uważam, że jak na weekendowy to trochę za dużo, ale co zrobić.

U mnie wymagają zgody lekarza prowadzącego na gimnastykę, która jest na tym normalnym kursie.

h84f3e5e7aigw4hm.png
    mhsvcwa15qvcnn0c.png
  • APrzybylska Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2018, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Was nadrobić to sztuka ;D

Ja mam 158 wzrostu, zaczynałam z wagą 61kg, a obecnie mam 72kg. Ale przy samym porodzie sporo się traci, więc i ja nie tracę nadziei ;)

Mój mąż też angażuje się w ciążę. Ciągle każe mi odpoczywać i tłumaczy moje niedoskonałości :) Chodzi ze mną do lekarza i gapi się zafascynowany w ekran USG, kupił drugie auto kombi, w ogóle robi za mnie zakupy, pomaga w domu. Nie mógł się doczekać ruchów małej. Nie jest wylewny, ale to co robi jest ważniejsze :)

Ja dziś byłam u kuzynki na kawie. Jej córeczka ma prawie roczek, fajna mała i bardzo grzeczna.

Etoilka, aga_90, Magdzia85F, Ilona92 lubią tę wiadomość

14.10.2019 - Helena - zakochani od nowa
    29.03.2018 - Zuzanna - miłość naszego życia
    19.05.2017 - maleństwo 8 tydzień [*]
  • Etoilka Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2018, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aga_90 wrote:
    A czemu płacicie za szkołę rodzenia? Nie ma u Was opcji na NFZ? Wtedy nawet jak nie zdążysz zaliczyć wszystkich zajęć to trudno :)

Ja startowałam z 58kg teraz 66kg, przy wzroście 167 :)

Z tego, co wiem, w Krakowie tylko jeden szpital ma szkołę rodzenia na NFZ, i ponoć trzeba się zapisać na na samym początku ciąży, bo tyle chętnych. Pozostałe szpitale mają płatne.

h84f3e5e7aigw4hm.png
    mhsvcwa15qvcnn0c.png
  • Emily89 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2018, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Etoilka wrote:
    Z tego, co wiem, w Krakowie tylko jeden szpital ma szkołę rodzenia na NFZ, i ponoć trzeba się zapisać na na samym początku ciąży, bo tyle chętnych. Pozostałe szpitale mają płatne.
    Ale masakra...
    Ja co prawda nie robię sr przy szpitalu, ale mam wsystko za darmo i bardzo ciekawe zajęcia :)

I poznaję położną, która będzie przychodziła na patronaż :)

bl9c3e5ez8bo2wpc.png

• sweetmalenka Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2018, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Traci się przy porodzie ale nigdy nie wiadomo ile. A czytałam o kobitce która ważyła tyle samo tuż przed i po porodzie :o
    A powiedzcie mi- któraś ma albo myśli nad wózkiem bebetto torino/ Bebetto Holland. Biorę te dwa pod uwagę i nie mogę się zdecydować...

Ilona92 lubi tę wiadomość

8p3o9jcgldbg45l0.png
    lprk3e5esrf55xps.png
  • key_b Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2018, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    APrzybylska mój mąż też kochany. Pomaga w sprzątaniu mimo że ja w domu siedzę. Ciągle mnie wyzywa ze zapominam ze w ciąży jestem i mam odpoczywać a nie się męczyć I on tez może coś zrobić na usg tez jeździ. Autko tez kupił nowego suva ❤ z psem wychodzi bo on trochę ciągnie i generalnie jest przekonany. Dobrze trafiłam ❤ tez nie jest wylewny ale czynami okazuje więcej niż słowami

dziewiec.zero, APrzybylska, Tusianka, Magdzia85F, Etoilka, grzanewino, Ilona92 lubią tę wiadomość

16.04.2017 jestem żoną!!! ❤
    14.04.2018 jestem mamą :-)

Tymek ❤❤❤❤ moja miłość

czekamy na dwa bąbelki...❤❤
    8p3o43r8mb3ofhge.png
  • Etoilka Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2018, 18:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sweetmalenka wrote:
    Traci się przy porodzie ale nigdy nie wiadomo ile. A czytałam o kobitce która ważyła tyle samo tuż przed i po porodzie :o
    A powiedzcie mi- któraś ma albo myśli nad wózkiem bebetto torino/ Bebetto Holland. Biorę te dwa pod uwagę i nie mogę się zdecydować...

Sweetmalenka, takich rzeczy nie czytamy ;) a tak serio, to jakiś unikalny przypadek.

Ja biorę pod uwagę Holland i Bresso. Wygląd mi odpowiada, prowadzą też się fajnie. Ale decyzji nie podjęłam, chcę pooglądać jeszcze inne

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia 2018, 18:03

Magdzia85F lubi tę wiadomość

h84f3e5e7aigw4hm.png
    mhsvcwa15qvcnn0c.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 stycznia 2018, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sweetmalenka uwierz ze ja dwa dni po porodzie wazylam mniej niz przed ;) sam porod to bylo u mnie -13kg kolejne 3kg w ciagu dwoch dni poszla chyba woda.
    Nie da sie wazyc tyle samo dzien przed i dzien po(samo dziecko chociazby 3kg a gdzie reszta? Wierzysz w to?)

Ja chce kupic bebetto torino, holland poprostu mi die nie podoba(no ogolem jest nawet ok tylko kosz zakupowy okropny)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia 2018, 18:06

Magdzia85F, Ilona92 lubią tę wiadomość

• APrzybylska Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2018, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Będzie co będzie, jeśli się nie uda wrócić do idealnej wagi, to cóż więcej ciałka do kochania ;) a powód to nowy człowiek, a nie zaniedbanie, więc jakoś to zniosę :D

Jak już wózek stoi to jest takie realne, że szok ;) będę wozić misie po pokoju chyba ;P a tak serio, to muszę poćwiczyć na sucho przekładanie tego wszystkiego i zobaczyć jak to będzie z fotelikiem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia 2018, 18:16

Etoilka, pomarańczka_33, ibishka, Ilona92 lubią tę wiadomość

14.10.2019 - Helena - zakochani od nowa
    29.03.2018 - Zuzanna - miłość naszego życia
    19.05.2017 - maleństwo 8 tydzień [*]
  • pomarańczka_33 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2018, 18:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No u nas szkoły rodzenia też nie ma w ramach nfz, płaci za nią miasto, jest umowa podpisana pomiędzy miastem a szpitalami i trzeba spełnić jeden z trzech warunków żeby móc uczestniczyć w zajęciach za darmo, meldunek stały na terenie Wawy, meldunek tymczasowy albo rozliczanie się z pit w Wawie

Magdzia85F, Ilona92 lubią tę wiadomość

Kirunia - jesteś już z nami Maleńka <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 stycznia 2018, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewięć.zero dajesz nadzieję!!!

Sweetmalenka ja tu jestem rekordzistką. Mam 170 cm. Zaczynałam z wagą ok.66 kg teraz mam 80.
    Poszło mi sporo w tyłek i biodra.
    Ale za to brzuszek i Lokatorkę mam cudowne :-)

Ja wózek póki co jadę oglądać Anex Cross.

dziewiec.zero, pomarańczka_33, ibishka, Ilona92 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 stycznia 2018, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pomarańczka_33 wrote:
    No u nas szkoły rodzenia też nie ma w ramach nfz, płaci za nią miasto, jest umowa podpisana pomiędzy miastem a szpitalami i trzeba spełnić jeden z trzech warunków żeby móc uczestniczyć w zajęciach za darmo, meldunek stały na terenie Wawy, meldunek tymczasowy albo rozliczanie się z pit w Wawie

Dokładnie. Dlatego ja nadal zastanawiam się na SR.
    Patrzyłam na Starynkiewicza że względu na godziny, ale jeszcze nie dzwoniłam.

‹‹ 277 278 279 280 281 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ

Mikroelementy dające makro-poprawę męskiej płodności

Dowiedz się, które mikroelementy odgrywają kluczową rolę w kontekście męskiej płodności. Na co zwracać uwagę i których składników nie powinno zabraknąć w diecie przyszłego taty? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ